În anul al unsprezecelea. Al captivităţii lui Ioiachin (vezi comentariul la cap. 1,2); data lunii cade în iunie, 587 sau 586 (vezi p. 572). Profeţia de faţă a fost dată cam la două luni după cea dinainte (cap. 20,30). În alegorie profetică şi într-o paralelă poetică mişcătoare profetul descrie căderea marii naţiuni a Egiptului.
Faraon. Hofra, sau Apries, vestit pentru mândria lui arogantă (vezi comentariul la cap. 29,3).
Asirianul. Ebr. ’Ashshur, Asiria. O schimbare a unei litere din ebraica consonantică şi o schimbare în punctuaţie la ashweca dă exprimarea te voi asemăna. Propoziţia ar suna atunci astfel: Iată, te voi asemăna cu un cedru din Liban (vezi RSV). Totuşi, nu putem fi siguri că astfel de schimbări sunt justificate. Alegoria poate fi înţeleasă dacă referirea la Asiria este păstrată. Istoria prăbuşirii Asiriei ar fi atunci prezentată ca un exemplu al istoriei şi prăbuşirii Egiptului. Cu schimbarea în text aplicaţia ar fi directă.
Un cedru. Pentru ilustraţie asemănătoare vezi comentariul la Isaia 10,34; 37,24; Ezechiel 17,3; Daniel 4,20–22; Zaharia 11,1-2.
Apele îl făcuseră să crească. LXX zice: Apele l-au hrănit. Referirea este sau la Nil, sau la Tigru, depinzând de care alegerea interpretării (vezi comentariul la v. 3).
Păsările cerului. Compară cu Ezechiel 17,23; Daniel 4,21.
Grădina lui Dumnezeu. LXX zice: Paradisul lui Dumnezeu. Ilustraţia pare să fie luată de la grădina Edenului (vezi Geneza 2,8; Ezechiel 31,9). Prin hiperbolă poetică profetul descrie pretinsa mărire a Egiptului. Grădina lui Dumnezeu ar putea reprezenta aici pe Israel ca popor al lui Dumnezeu.
Aşa de înaltă. Sau Te-ai înălţat . Vezi comentariul la cap. 29,3.
Viteazului. Adică, Nebucadneţar (vezi comentariul la cap. 29,19).
L-au părăsit. Compară cap. 29,5.
Pe sfărâmăturile lui. Compară cap. 29,5.
Să nu se mai îngâmfe. Aceasta este învăţătura care trebuie să fie scoasă din parabolă. Ceilalţi copaci să nu se încreadă în propria lor tărie ca să nu fie orbiţi de prosperitate.
Locuinţa morţilor. Ebr. she’ol, hades în LXX, sălaşul simbolic al celor morţi reprezentat ca o peşteră subterană (vezi comentariul la Proverbe 15,11).
Locuinţa morţilor. Ebr. she’ol (vezi comentariul la v. 15).
Ucişi de sabie. Realitatea străbate prin ilustraţie.
Braţul lui. Auxiliarii lui, aceia care l-au ajutat la cuceririle lui.
Iată ce este Faraon. Alegoria este aplicată.
COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE
3–9PK 363
8 PP 450
10–16PK 365
18 PK 366