Copilul Isus

Text de memorat

„Chiar un copil este cunoscut prin faptele sale.” Proverbele 20:11

Materiale didactice vizuale - O Biblie, o cutie cu câteva jucării, un ciocan de jucărie, alimente din plastic

Când a venit în lumea noastră, Isus a venit ca un bebeluș micuț. Apoi, la fel ca tine, a crescut din ce în ce mai mare. El a învățat să meargă, să vorbească și să mănânce singur. De asemenea, Îi plăcea să asculte povestiri biblice. Isus a învățat Cele Zece Porunci. Totodată, El a învățat să Se supună cu bucurie. Atunci când mămica Lui Îl chema, El venea imediat, chiar dacă se oprea din joacă.

Isus Își ajuta părinții în multe feluri. Chiar dacă era mic, putea să care lemne pentru foc. Ce crezi că ar face Isus dacă mămica Lui L-ar ruga să Își adune jucăriile? [Împrăștiați jucării, apoi strângeți-le împreună!] Ei bine, El le-ar strânge frumos. Când a crescut, Isus a început să lucreze în atelierul de tâmplărie al lui Iosif. El a învățat cum să taie lemnul și cum să bată cuie. [Luați ciocanul de jucărie!] Poc! Poc! Poc! Isus a învățat cum să fie un ajutor bun.

Isus iubea oamenii. Dacă vedea pe cineva flămând, Își împărțea mâncarea cu el. Isus Își iubea frații și surorile. El încerca să îi facă fericiți. Întotdeauna era amabil cu ei. Totodată, Isus iubea și animalele. Ori de câte ori vedea un animal care era rănit, El încerca să îl ajute. Isus iubea toate lucrurile pe care le-a creat Dumnezeu. Și, la fel ca tine, Isus continua să crească. Pe măsură ce creștea, învăța tot mai multe lucruri despre lumea minunată a lui Dumnezeu.

Isus a venit pe lume ca un bebeluș. Din acest motiv, El știe exact cum te simți tu. Ți-ar plăcea să Îi mulțumești pentru asta?

Când a venit în lumea noastră, Isus a venit ca un bebeluș micuț. Ce a făcut apoi? Citiți Luca 2:40. La fel ca și tine, Isus S-a făcut din ce în ce mai mare. El a învățat să meargă, să vorbească și să mănânce singur. De asemenea, Îi plăcea să asculte povestiri biblice. Iosif și Maria I-au spus lui Isus unele dintre povestirile biblice pe care le înveți și tu. Și Isus a învățat versete biblice, așa cum faci și tu. Isus a mai învățat și Cele Zece Porunci. Regulile acestea L-au ajutat pe Isus să Se supună întotdeauna cu voioșie.

— Vin! răspundea Isus de fiecare dată când Îl chema Iosif sau Maria. Isus a învățat să fie un ajutor vesel, la fel cum poți fi și tu. El Își ajuta părinții în multe feluri. Chiar dacă era mic, ajuta la căratul apei de la fântână. De asemenea, El putea să care lemne pentru foc. Ce crezi că a spus Isus când mama Lui L-a rugat să Își strângă jucăriile? [Împrăștiați jucării!] Haideți să facem ce ar fi făcut Isus! [Strângeți-le împreună!] Isus te va învăța să te supui. El te va ajuta să fii fericit atunci când asculți.

Isus știe cum să Se supună cu voioșie, pentru că a făcut lucrul acesta încă de când era mic. Când a crescut mai mare, a început să lucreze în atelierul de tâmplărie al lui Iosif. Când era mic, Isus îl ajuta pe Iosif, făcând curățenie în atelier. Când S-a făcut mai mare, Iosif L-a învățat cum să facă scaune, mese și paturi. Isus a învățat cum să taie lemnul și cum să bată cuie. [Bateți cu ciocanul de jucărie!] Poc! Poc! Poc! Isus a învățat cum să fie un ajutor bun.

În orașul în care a trăit Isus erau niște oameni foarte săraci. Ei erau atât de săraci, încât nu aveau nici măcar suficientă mâncare. Lui Isus Îi era milă de oamenii săraci și flămânzi. De multe ori, El le-a dat propria Lui mâncare. [Arătați „mâncarea”!] Isus era bucuros să îi ajute pe alții. Și tu ești bucuros când poți să îi ajuți pe alții. Isus Își iubea frații și surorile și încerca să îi facă fericiți. El era fratele ideal. Era întotdeauna bun cu frații și surorile Lui.

De asemenea, Isus iubea și animalele. El iubea pisicuțele cu blănița moale și cățelușii jucăuși. Îi plăcea să asculte păsările cântând în pomi sau zburând pe cer. Ori de câte ori vedea un animal care era rănit, El încerca să îl ajute. Isus iubea toate lucrurile pe care le crease Dumnezeu. El iubea oamenii și Îi plăcea să stea afară, la aer curat. La fel ca tine, Isus continua să crească. Pe măsură ce creștea, învăța tot mai multe lucruri despre lumea minunată a lui Dumnezeu.

Și Isus a fost mic, așa că știe exact cum te simți tu. Isus te înțelege când ești fericit sau trist. El te iubește și știe cum să te ajute. 

„Isus a studiat scripturile în copilărie, în tinerețe și în perioada sa de maturitate. copilaș fiind, se afla zilnic la picioarele mamei sale și era învățat din sulurile cu scrierile profeților. în tinerețe, dimineața devreme și apusul de soare îl găseau adesea singur pe coasta muntelui sau printre copacii pădurii, petrecând un ceas liniștit în rugăciune și în studiul cuvântului lui dumnezeu. (...) și, de vreme ce a dobândit cunoștință, așa cum o putem dobândi și noi, puterea sa minunată, atât mintală, cât și spirituală, este o mărturie pentru valoarea bibliei ca mijloc de educație.” – educație, p. 185

Tu ai cumva un cățeluș? Vreunul dintre prietenii tăi are un cățeluș? Un cățeluș este unul dintre cei mai minunați prieteni. Ei sunt blănoși și este plăcut să îi mângâi. Și cățelușilor le place să se joace.

Când se nasc, ei sunt foarte drăguți, dar încă nu sunt pregățiți să se joace. Când se nasc, cățelușii sunt orbi. Ochii lor sunt lipiți, așa că nu pot vedea. De asemenea, ei se nasc surzi. Asta înseamnă că nu pot auzi. Nici cățelușii nu au dinți când se nasc. După aproximativ zece zile, ochii cățelușilor încep să se deschidă. Din momentul acela, ei pot vedea. Urechile lor încep să audă când au aproximativ trei săptămâni. Când încep să le crească dinții, ar putea încerca să se joace, mușcându-te ușor.

Cățelușii cresc foarte repede, mult mai repede decât bebelușii. Când cățelușul are un an, deja nu mai este cățeluș. Este cățel. Ca să crească repede, cățelușii trebuie să doarmă mult. Atunci când sunt mici, ei dorm atât de mult, încât pare că nu fac altceva decât să doarmă. Deoarece nu văd, nu aud și nu miros atunci se nasc, cățelușii trebuie să stea foarte aproape de mămica lor. Cățeaua are mare grijă de cățelușii ei. Ea îi iubește și îi veghează cu gingășie.

Când vedem o cățea care are grijă de cățelușii ei, ne gândim la Isus și la părinți. Ei te iubesc și au grijă de tine. Vrei să le mulțumești?