Eliberat din închisoare

Text de memorat

„Cereţi, şi vi se va da; căutaţi, şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide.” (Matei 7:7)

Ca și ceilalți evrei, Petru a fost mereu învățat că Dumnezeu nu-i iubește decât pe evrei, nu și pe neevrei – adică pe cei dintre neamuri, cum îi numește Biblia. Așa că, atunci când a început să lucreze pentru Isus, lui Petru i-a fost greu să învețe că Dumnezeu chiar îi iubește pe toți oamenii. Isus l-a ajutat să învețe această lecție importantă, așa că i-a cerut să viziteze un bărbat neevreu pe nume Corneliu.

Petru a petrecut un timp plăcut cu Corneliu, povestindu- le despre Isus lui, familiei lui și prietenilor lui. Apoi, atunci când Dumnezeu L-a trimis pe Duhul Sfânt să-i ajute pe neevrei, Petru a știut cu siguranță că Dumnezeu iubește toți oamenii din întreaga lume și vrea ca toți să afle despre Isus.

După ce Corneliu și mulți alții au fost botezați, Petru a pornit înapoi spre Ierusalim. El se întreba ce vor spune prietenii lui când aveau să afle că a vizitat pe cineva considerat de ei păgân.

Atunci când Petru a ajuns la Ierusalim, evreii au început să-l certe. Erau foarte supărați că el vizitase un păgân. Pe un ton calm, Petru le-a explicat tot ce se întâmplase. El le-a povestit cum Dumnezeu i-a dat un vis cu o față de masă pe care erau multe animale necurate și cum Dumnezeu a folosit acel vis pentru a-l învăța că Dumnezeu iubește pe toată lumea. Petru le-a povestit apoi și despre îngerul care l-a îndemnat pe Corneliu să trimită niște mesageri care să-l găsească pe Petru.

Apoi Petru le-a mai spus că Dumnezeu le dăduse acelor credincioși neevrei darul Duhului Sfânt, în același fel în care le dăduse Duhul Sfânt și creștinilor evrei. Ce a spus el după aceea? Faptele apostolilor 11:1
Ce au spus evreii când Petru a terminat de povestit despre Corneliu? Faptele apostolilor 11:18

Dumnezeu l-a binecuvântat pe Petru în timp ce el predica despre Isus în diferite locuri. Duhul Sfânt făcea ca predicile lui să fie foarte interesante și impresionante, iar oamenilor le plăcea foarte mult să-l asculte vorbind despre Isus.

Însă unii evrei îl urau pe Petru. De ce? Fiindcă Petru Îl iubea și Îl asculta pe Isus. De fapt, lor nu le plăcea de niciunul dintre ucenici, pentru că toți îi ajutau pe oameni să aleagă să-L iubească pe Isus și să asculte de El. Pe vremea aceea, împărat era Irod. Irod își dorea să fie iubit de evrei, fiindcă voia să fie împărat peste ei mai mult timp. El știa că unii îi urau pe cei care credeau în Isus. Așa că a încercat să le facă pe plac conducătorilor evrei, persecutându-i pe oamenii care credeau în Isus.

Soldații lui Irod mergeau în casele credincioșilor și le furau lucrurile. De asemenea, îi trimiteau pe creștini la închisoare.

Printre cei trimiși la închisoare de soldații lui Irod era Iacov, unul dintre cei 12 ucenici ai lui Isus. Ce i-a făcut Irod lui Iacov? Faptele apostolilor 12:2 Conducătorii evreilor se bucurau foarte mult că Irod îi persecuta pe creștini. Atunci când a văzut că ei erau mulțumiți, ce a mai făcut Irod? Faptele apostolilor 12:3 De ce făcea Irod atât de multe lucruri rele? De ce încerca să fie plăcut de oamenii care nu-L iubeau pe Dumnezeu? Nu trebuia mai degrabă să fie plăcut de Dumnezeu?

Regele Irod îi persecuta pe oamenii care Îl iubeau pe Isus. El i-a trimis pe unii la închisoare și l-a omorât pe Iacov. După aceea, când a văzut că liderii evrei s-au bucurat, el l-a pus și pe Petru în temniță. Irod nu voia să-l omoare pe Petru chiar atunci. Știi de ce? Din cauză că era timpul Paștelui, când mii de oameni din alte locuri se aflau în Ierusalim. Irod știa că, dacă l-ar fi văzut pe Petru legat de soldați cu lanțuri, oamenilor le-ar fi fost milă de el și ar fi încercat să-l salveze.

În plus, lui Irod îi era teamă de predicile impresionante ale lui Petru. Dacă aveau să-l asculte pe Petru predicând, oamenii aveau să creadă în Isus. Apoi ei l-ar fi forțat pe Irod să-l lase pe Petru liber. Așadar, Irod a plănuit să-l țină pe Petru în temniță până după Paște. Atunci când au auzit că Petru era în temniță și că Irod plănuia să-l omoare, creștinii s-au întristat foarte, foarte mult. Erau convinși că biserica încă avea mare nevoie de el. Însă ei nu-l puteau scoate pe Petru din închisoare. Știau că doar Dumnezeu putea să-l salveze pe Petru. Prin urmare, ce au făcut? Faptele apostolilor 12:5

Creștinii și-au mărturisit păcatele și L-au rugat pe Dumnezeu să-l salveze pe Petru pentru ca el să poată continua să predice despre Isus. Toată ziua și toată noaptea credincioșii s-au rugat și iar s-au rugat. Oare le-a ascultat Dumnezeu rugăciunile și l-a salvat pe Petru?

Petru a ajuns în închisoare din cauză că predicase despre Isus, iar creștinii se rugau toată ziua și toată noaptea ca Dumnezeu să-l elibereze.

Irod și-a adus aminte că Petru și Ioan scăpaseră cu o altă ocazie din închisoare. El a vrut să se asigure că Petru nu avea să scape din nou. Așa că a pus 16 soldați să-l supravegheze pe Petru și i-a amenințat că îi va pedepsi dacă Petru scapă cumva.

Soldații l-au dus pe Petru în temniță și l-au pus într-o încăpere mică, cu pereți din piatră. Acea încăpere se numește „celulă”. Doi soldați stăteau în celulă cu Petru tot timpul. Fiecare soldat avea câte un lanț. Acest lanț era legat, la un capăt, de mâna soldatului, iar la celălalt capăt, de mâna lui Petru. Fiecare soldat, la câte o mână a lui Petru. Deci Petru nu putea să se miște fără ca soldații să își dea seama. Ceilalți soldați supravegheau porțile închisorii.

Oricine ar fi încercat să-l elibereze pe Petru trebuia să treacă de cele trei porți încuiate cu lacăt și de toți acei soldați. Irod era sigur că Petru nu putea să scape de data aceasta.

În sfârșit a trecut și Paștele, iar Irod a hotărât ziua în care avea să moară Petru. Cu o noapte înainte ca Petru să fie omorât, porțile închisorii au fost bine încuiate, iar soldații care supravegheau temnița erau treji. Dar ce făcea Petru? Faptele apostolilor 12:6 Îi era teamă lui Petru? De ce nu? Știa că îngerii lui Dumnezeu îi purtau de grijă?

Era noaptea de dinaintea zilei în care Irod plănuise să-l omoare pe Petru. Toate porțile închisorii erau încuiate cu lacăte, iar soldații stăteau lângă fiecare dintre ele. Soldații care erau legați cu lanțuri de Petru îl supravegheau în timp ce el dormea pe podeaua celulei. Putea Petru singur să scape din închisoare? Nu. Putea vreun creștin să-l ajute să iasă? Nu. Acest lucru era imposibil. Dar Dumnezeu poate să facă orice. Era ocazia în care Dumnezeu putea face o lucrare extraordinară.

În timpul nopții, un înger din cer a zburat până în fața închisorii. Poarta uriașă s-a deschis singură, fără vreun zgomot, iar îngerul a intrat în închisoare. La fel de încet, poarta s-a închis în urma lui. Soldații care erau de gardă nici măcar nu s-au mișcat. Atunci când îngerul a ajuns la a doua și a treia poartă, s-a întâmplat același lucru. Apoi îngerul a intrat chiar în celula în care Petru dormea. Strălucirea din jurul îngerului a luminat mica încăpere, însă Petru nu s-a trezit și nici paznicii nu s-au mișcat. Ce s-a întâmplat apoi? Faptele apostolilor 12:7-8

Când Petru a fost gata de plecare, îngerul a pășit peste soldatul adormit și s-a îndreptat spre ușa încuiată a celulei. Aceasta s-a deschis fără zgomot și Petru l-a urmat pe înger afară. Apoi ușa s-a închis încet și s-a încuiat în urma lor. Soldații nici nu s-au mișcat. Același lucru s-a întâmplat când au ajuns la celelalte două uși. Într-un final, Petru și îngerul au ieșit din închisoare. Petru era liber.

Dumnezeu a trimis un înger care să-l scoată pe Petru din închisoare. Chiar dacă erau închise cu lacătul, porțile s-au deschis fără zgomot în fața îngerului. Atunci Petru l-a urmat pe înger afară din temniță și apoi în stradă. În tot acest timp, Petru credea că visează.

Apoi, deodată, îngerul și lumina strălucitoare din jurul lui au dispărut. Acum era întuneric beznă, iar la început Petru nu a putut să vadă nimic. Dar încet, încet ochii lui s-au obișnuit cu întunericul și și-a dat seama pe ce stradă se afla. Atunci a realizat că era liber cu adevărat. Ce și-a spus în sinea lui? Faptele apostolilor 12:11

Petru știa că prietenii lui credincioși se rugau pentru el, așa că a mers la casa unde se aflau ei și a bătut la ușă. O fată pe nume Roda a venit să vadă cine bate. Când a auzit vocea lui Petru, a fost atât de entuziasmată încât a uitat să-l lase să intre. Ea a alergat să le spună creștinilor veștile bune.

Petru a continuat să bată până ce în final a venit cineva care i-a deschis ușa. Ce fericiți erau creștinii să-l vadă pe Petru! Petru le-a povestit cum îngerul i-a deschis ușile temniței. Împreună, ei I-au mulțumit lui Dumnezeu. Apoi Petru a plecat fără zgomot spre o altă cetate. Trimite Dumnezeu îngeri să ne ajute și pe noi, dacă Îi suntem credincioși la fel ca Petru? Psalmii 34:7

Irod îl ajuta pe Dumnezeu sau pe Satana atunci când îi persecuta pe creștini și când l-a trimis pe Petru în temniță?

Cum putea Petru să doarmă liniștit în închisoare? Se încredea el în Dumnezeu? Putem și noi să ne încredem în El?

A ascultat Dumnezeu rugăciunile celor care s-au rugat pentru Petru? Ascultă Dumnezeu și rugăciunile noastre? Va răspunde El la cererile noastre și va face tot ce e mai bine pentru noi?

Cine a deschis porțile închisorii și l-a condus pe Petru afară din temniță? Oare Dumnezeu știe atunci când suntem în încurcături?

Oare ar trebui să-L rugăm pe Dumnezeu în fiecare zi să trimită îngeri care să se îngrijească de noi?

Studiul 1, 1-7 octombrie

Lesson image

Trimestrul 4, 2022

Grădiniţă