Conduși de o stea

Text de memorat

„Mă veți căuta, și mă veți găsi dacă Mă veți căuta cu toată inima.” (Ieremia 29:13)

Bebelușul Isus se născuse și Dumnezeu voia ca oamenii să știe că El venise în lumea noastră. Erau preoții pregătiți să-I ureze bun venit lui Isus? Nu, nu erau. Așa că îngerii au povestit acest lucru vestea bună unor păstori care voiau ca Isus să vină.

Imediat, păstorii fericiți s-au grăbit să-L vadă pe bebelușul Isus și apoi le-au spus altor evrei din preajma Betleemului. Dar vestea bună că Isus se născuse nu era doar pentru evrei. Dumnezeu voia ca toți oamenii să afle lucrul acesta. Luca 2:10

Într-un loc foarte, foarte îndepărtat locuiau niște oameni cărora li se zicea „magi”, adică înțelepți. Lor le plăcea să studieze lucrurile pe care le făcuse Dumnezeu – mai ales stelele. Și, în timp ce se uitau noaptea la frumoasele stele, au învățat să-L iubească pe Dumnezeul care le crease.

Acești oameni au vrut să afle mai multe despre Dumnezeu, așa că au început să citească Biblia. Așa au aflat că Dumnezeu promisese că-L va trimite pe Isus pe pământ și au citit cuvintele pe care profeții Lui le scriseseră despre Isus. Cât de fericiți au fost să afle că timpul era aproape sosit ca Isus să vină!

În noaptea în care s-a născut Isus, acei bărbați priveau stelele. Dintr-odată, ei au văzut o lumină neobișnuită, nouă, care strălucea pe cer. Când s-a făcut mai mică, semăna cu o stea. Ce putea fi? Ei nu știau, dar erau siguri că era ceva important.

Îți amintești ce au văzut magii în timp ce se uitau la stele într-o noapte? Au văzut o lumină deosebită care semăna cu o stea.

Acei bărbați nu știau, dar lumina aceea era de fapt grupul de îngeri strălucitori care le-au spus păstorilor despre bebelușul Isus în noaptea aceea. Când au terminat de cântat, îngerii au dispărut și lumina lor s-a stins. Dar ceva lumină tot a rămas pe cer, iar acum ea semăna cu o stea nouă și strălucitoare.

Imediat, magii și-au adus aminte ce spusese profetul Balaam despre Isus. Numeri 24:17, p.p.

Împărații folosesc sceptrul, un fel de toiag împărătesc special, așa că magii se întrebau dacă steaua cea nouă care strălucea în noaptea aceea era modul lui Dumnezeu de a le spune că Isus, Împăratul, venise pe lume. Ei nu erau siguri, așa că au continuat să citească în Biblie. Fiindcă magii credeau în Biblie și voiau să asculte, Dumnezeu le-a dat vise și le-a spus ce să facă mai departe. Ei trebuiau să urmeze steaua și să-L caute pe Regele-bebeluș.

De îndată, acești oameni au ascultat și s-au pregătit de drum Au vrut să ia cu ei cadouri deosebite pentru noul Împărat. Erau multe lucruri frumoase în țara în care locuiau și le-au ales pe cele mai bune ca să I le dăruiască lui Isus când aveau să-L găsească.

Când Dumnezeu le-a spus magilor să-L caute pe Isus, ei au ascultat fără întârziere. Pe lângă lucrurile de care aveau nevoie pentru lunga lor călătorie, ei au luat niște cadouri foarte speciale ca să I le dea Regelui-bebeluș.

Magii au călătorit noaptea ca să poată vedea steaua și au vorbit despre ce au scris profeții lui Dumnezeu cu privire la Isus. Când se opreau să se odihnească ziua, ei cercetau Biblia. Erau siguri că Dumnezeu îi conducea. Și El chiar îi conducea.

Lungul lor drum le producea mare bucurie. În sfârșit au ajuns în țara lui Israel, unde locuiau evreii. Ajungând la Ierusalim, steaua care îi condusese de atât de departe pe magi s-a oprit deasupra templului și apoi s-a stins.

Magii s-au bucurat. Cu siguranță aveau să-i găsească pe toți în Ierusalim vorbind despre noul Rege-bebeluș. Ce i-au întrebat magii pe oamenii din Ierusalim? Matei 2:2

Magii au întrebat mai întâi o persoană, apoi pe alta. Dar părea că nimeni nu știa nimic despre noul Împărat – nici măcar preoții și învățătorii de la templu. În scurt timp, mulți din Ierusalim vorbeau despre magii care Îl căutau pe Împăratul-bebeluș.

Evreii nu dăduseră atenție celor povestite de păstori, și anume că L-au văzut pe Isus. Nu-i așa că Dumnezeu a fost bun când i-a trimis pe magi la Ierusalim să le spună din nou evreilor despre copilul Isus? 

Steaua specială îi condusese pe magi la Ierusalim. Ei erau siguri că evreii de acolo aveau să-i ajute bucuroși să-L găsească pe Regele-bebeluș. Dar, ciudat, nimeni din Ierusalim nu părea să știe ceva despre El. Cât de surprinși și de dezamăgiți au fost magii!

Pe vremea aceea, regele iudeilor era un roman pe nume Irod. Irod era un om foarte rău. El făcuse multe lucruri îngrozitoare și chiar omorâse mulți oameni ca să poată deveni rege. Cum s-a simțit el când a auzit că magii veniseră să-L caute pe noul Rege-bebeluș? Matei 2:3

Regelui Irod nu i-a convenit să audă despre cineva care ar fi putut să devină rege în locul lui. Imediat i-a chemat pe preoți și pe învățători și le-a cerut să îi spună ce zicea Biblia despre locul unde avea să se nască Isus. Ei au zis: „În Betleemul din Iudeea, căci așa a scris profetul.”

După aceea, Irod a vorbit cu magii. Chiar dacă era foarte mânios, el s-a prefăcut bucuros și le-a zis să meargă să-L caute pe Isus. Ce altceva le-a mai zis el? Matei 2:8 Se întuneca atunci când magii au plecat din Ierusalim. Erau triști că nimeni nu îi ajutase. Aveau să-L găsească vreodată pe Regele-bebeluș?

Aproape că se întunecase când magii au ieșit din Ierusalim. Erau triști că nimeni din Ierusalim nu îi ajutase să-L găsească pe bebelușul Isus. Dar, când au văzut steaua deosebită strălucind pe cerul nopții, ei „s-au bucurat nespus de mult”. Steaua i-a condus exact în locul din Betleem unde se aflau Iosif, Maria și Isus.

Magii au rămas uimiți că niciun soldat puternic nu Îl proteja pe noul Rege-bebeluș și că niciun om important nu I se închina. De asemenea, Iosif și Maria nu aveau prea mulți bani, iar Isus încă avea o iesle ca pătuț. Dar, chiar dacă Isus nu semăna cu un împărat,magii erau siguri că El era Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii. Ce au făcut ei după aceea? Matei 2:11

Cât de mult s-au încrezut în Dumnezeu acești magi! Îl ascultaseră pe Dumnezeu și urmaseră steaua cea deosebită, iar acum L-au găsit pe Isus și I s-au închinat – chiar dacă El nu era genul de împărat la care se așteptau. Dumnezeu era trist că poporului Său nu îi păsa că se născuse Isus. Dar a fost foarte bucuros că magii Îi dăruiseră inima lor și cele mai bune cadouri. Ce cadouri Îi putem aduce lui Isus? El vrea ca noi să-I oferim dragostea noastră, banii noștri și timpul nostru. Și Se bucură foarte mult când îi ajutăm pe ceilalți oameni și le spunem despre cum a venit El în lumea noastră ca să ne salveze din păcate. magii erau siguri că El era Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii. Ce au făcut ei după aceea? Matei 2:11

Cât de mult s-au încrezut în Dumnezeu acești magi! Îl ascultaseră pe Dumnezeu și urmaseră steaua cea deosebită, iar acum L-au găsit pe Isus și I s-au închinat – chiar dacă El nu era genul de împărat la care se așteptau.

Dumnezeu era trist că poporului Său nu îi păsa că se născuse Isus. Dar a fost foarte bucuros că magii Îi dăruiseră inima lor și cele mai bune cadouri.

Ce cadouri Îi putem aduce lui Isus? El vrea ca noi să-I oferim dragostea noastră, banii noștri și timpul nostru. Și Se bucură foarte mult când îi ajutăm pe ceilalți oameni și le spunem despre cum a venit El în lumea noastră ca să ne salveze din păcate.

După ce I s-au închinat lui Isus și I-au dat darurile lor, magii au plănuit să se întoarcă la Ierusalim și să-i spună regelui Irod unde să-L găsească pe Isus. Ei nu știau că nelegiuitul de Irod îi mințise. El nu voia să I se închine lui Isus – el voia să-L omoare pe Regele-bebeluș.

Într-un vis, Dumnezeu i-a avertizat pe magi astfel: „Să nu vorbiți cu Irod.” Ei au ascultat și s-au întors acasă pe un alt drum. După ce magii au plecat, Dumnezeu i-a dat un vis și lui Iosif. Ce i-a spus să facă? Matei 2:13 Iosif a ascultat imediat. Pe când era încă întuneric, Iosif, Maria și Isus au plecat din Betleem și au pornit spre Egipt, într-o călătorie foarte lungă.

La Ierusalim, Irod îi aștepta nerăbdător pe magi. „De ce nu se grăbesc să se întoarcă și să-mi spună unde este Isus?” se întreba el. Când a aflat că ei plecaseră deja acasă, s-a înfuriat foarte tare.

Irod știa că Dumnezeu Îl trimisese pe Isus pe pământ, dar nu voia ca Isus să devină rege în locul lui. Așa că a trimis mulți soldați să-i omoare pe toți bebelușii băieți din Betleem. Ce lucru îngrozitor și egoist a făcut!

Irod încerca să lupte împotriva lui Dumnezeu, dar planul lui rău nu a funcționat. Copilașul Isus era în siguranță – departe de Betleem și de mâniosul rege Irod. Și nu mult după aceea, Irod a murit. Poate Dumnezeu să-i apere pe copiii Lui atunci când oameni răi încearcă să le facă rău? Psalmii 37:39,40 

Cum au aflat de Dumnezeu acești magi? Dă exemplu două căi. Putem învăța despre Dumnezeu când ne uităm la lucrurile pe care El le-a făcut și când citim din Biblie?

L-au găsit magii pe Isus atunci când Îl căutau? De ce s-a supărat Irod când a aflat motivul pentru care veniseră magii?

A trimis Dumnezeu îngeri ca să-L protejeze pe Isus? Trimite El îngeri ca să ne protejeze și pe noi? Ce daruri Îi poți oferi lui Isus? I-ai dat inima ta lui Isus? Îl iubești mai mult decât pe oricine altcineva?

Galbenul. De James Dietrich

Dacă te uiți pe geam când mergi cu mașina, probabil vei observa niște indicatoare galbene. Aceste semne îi avertizează pe șoferi să fie atenți la anumite lucruri.

Știai că există și anumite animale față de care trebuie să avem foarte mare grijă? Să sperăm că nu te-a înțepat niciodată un gărgăun sau un alt tip de viespe. Dar, dacă ți s-a întâmplat, știi cât de mult doare. În engleză, gărgăunilor li se spune „jacheta-galbenă”, pentru că sunt colorați cu galben și negru. Poza de mai sus prezintă mai de aproape fața unei astfel de insecte. Multe albine și viespi au niște semne galbene și portocalii asemănătoare cu ale gărgăunilor.

Există multe alimente galbene pe care le mâncăm cu mare plăcere. Îți vin în minte câteva? Iată niște exemple: ananasul, lămâile, grepfruiturile, bananele și dovleceii galbeni. Și apoi mai este porumbul.

Știai că în lume porumbul este cultivat mai mult decât orice altceva? Pe lângă faptul că se mănâncă fiert, porumbul mai poate fi folosit și pentru a face pâine, tortillas, pop-corn, fulgi și crupe. Porumbul se mai utilizează și pentru fabricarea uleiului de porumb, a amidonului și a îndulcitorilor. Toate acestea se folosesc în diferite tipuri de hrană. Totuși, nu tot porumbul care se cultivă este pentru hrana oamenilor. Mâncarea uscată pentru câini și pisici, precum și pentru animalele de la fermă conține de cele mai multe ori porumb. Porumbul poate fi folosit chiar și pentru a fabrica plastic, țesături și combustibil pentru mașini.

Dumnezeu a făcut multe lucruri galbene de care să ne bucurăm. Îți place să culegi primăvara păpădii de un galben viu? Simți încântare când privești la un lan strălucitor de floarea-soarelui sau la narcise?

Acum, uită-te cu atenție la poza cu floarea galbenă din josul paginii! Vezi și păianjenul galben? Probabil că el așteaptă ca vreo insectă să se apropie de floare și el să o prindă ca să fie următoarea lui masă. Știai că Satana face același lucru uneori? La fel cum păianjenul galben este ascuns pe floarea galbenă, uneori Satana ascunde un lucru rău făcându-l să pară bun. Singurul mod de a ne feri de Satana este de a studia cu atenție Biblia și a-I cere mereu lui Isus să ne ajute.