Astfel. Sau Mai mult. Capitolul 22 poate fi împărţit în trei părţi: v. 1-16 un catalog al păcatelor Ierusalimului; v. 17-22 tabloul cu topirea minereului; v. 23-31 stricăciunea generală care stăpânea la toate nivelele societăţii.
Vrei să judeci ? Vezi comentariul la cap. 20,1.
Setoasă de sânge. Sau Cetate sângeroasă ; Adică o cetate a vărsării de sânge sau o cetate a vinovăţiei de sânge. Uciderile ca jertfe şi oferirea copiilor ca jertfă lui Moloh erau fără îndoială printre crimele care au câştigat pentru Ierusalim acest titlu de ocară.
Să-ţi vină ziua. Ziua pedepsirii ei. Aceasta ar trebui să fie considerată o expresie de rezultat şi nu una de scop, sau, poate, o figură de stil prin care consecinţele unui fapt sunt prezentate ca scop al unui fapt.
Te fac de ocară. Sau de batjocură, de râs. Compară cu Psalmi 44,13-14; 79,4.
Cei de aproape. Cuvântul ebraic tradus prin expresia aceasta este de gen feminin, cum este şi cuvântul tradus prin cei de departe. El se referă fără îndoială la cetăţile apropiate şi cele depărtate. Cuvântul pentru cetate este feminin în limba ebraică.
Întrebuinţează puterea. Literal după braţul său adică după puterea sa. Voievozii lui Iuda treceau cu vederea dreptatea şi domneau după bunul lor plac.
Să verse sânge. Notaţi întreita apariţie a acestui refren (v. 6, 9, 13). Sub trei titluri profetul enumeră păcatele lui Israel: sub întâiul, păcatele neomeniei şi profanării (v. 6-8) sub al doilea, păcatele idolatriei şi destrăbălării ( v. 9-11), sub al treilea, avariţia şi lăcomia (v. 12).
Bat din palme. Aici un gest de indignare. (Vezi cap. 6,11; 21,14.17).
Îţi va suferi inima ? Întrebarea cuprinde în sine un răspuns negativ.
Voi nimici... necurăţia. Deşi aici nu este accentuat, pedepsele erau intenţionat salutare.
Vei fi spurcată. Cuvântul ebraic tradus prin expresia aceasta, chalal, înseamnă a profana şi aşa este tradus în cap. 7,24 . Versiunile vechi au verbul la persoana întâia şi permit traducerea: Voi fi spurcat prin voi înaintea păgânilor. (vezi cap. 20,9; 39,20).
Cuvântul Domnului. Versetele 17-22 sunt o parabolă bazată pe procesul topirii minereului de argint. Cuptorul este Ierusalimul (v. 19). Poporul este minereul (v. 20). Ei se descoperă a fi zgură
(v. 18). E îndoielnic dacă în parabola aceasta se regăseşte ideea de purificare. Ideea scoasă în evidenţă e aceea a mâniei divine care suflă asupra minereului fără valoare şi îl topeşte.
Cuvântul Domnului. Versetele 23-31 alcătuiesc a treia subîmpărţire a capitolului (vezi comentariul la v. 1). Ele conţin o enumerare mai departe a păcatelor lui Israel, arătând că toate clasele fuseseră cuprinse în ele.
Mai marii lui uneltesc. LXX zice voievozii, iar alte versiuni profeţii. O schimbare a unei litere în ebraică explică această deosebire. Profeţii mincinoşi deja fuseseră acuzaţi în capitolul 13. Lucrarea lor s-a vădit a fi o continuă piedică pentru lucrarea profeţilor adevăraţi. Nu este de mirare că poporul era zăpăcit şi că ei găseau scuze plauzibile de a nu asculta de îndrumările dumnezeieşti în lumina unor astfel de susţineri contradictorii.
Aceeaşi confuzie există în lumea religioasă de astăzi. Din cauză că lumea creştină este deznădăjduit de divizată şi oameni evlavioşi se pot găsi în diferitele grupări, mulţi trag concluzia că, la urma urmei puţin contează ceea ce ei cred.
Unicul antidot împotriva contra profeţilor mincinoşi în timpul nostru este faptul de a cunoaşte prin cercetare personală ce este adevărul. Nu e lucru sigur de a depinde de cercetările, părerile sau înţelepciunea nici unui om. (CW 45; 5T 686; GC 593, 594).
Din cauză că profeţii mincinoşi urmau să se înmulţească cu deosebire în zilele de pe urmă, Isus de repetate ori a avertizat contra procedeelor lor viclene (vezi Matei 24,4.5.11, 24). El aminteşte că vor căuta să înşele dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi(Matei 24,24). De asemenea, El vorbeşte de recurgerea din partea lor la semne mari şi minuni un mijloc care aproape lipsea pe timpul lui Ezechiel. Pe măsură ce ziua lui Dumnezeu se apropie, Satana îşi va întări sforţările de a înşela. Din ce în ce mai mult, pe măsură ce îngerii cereşti slăbesc ţinerea în frâu, el va lua în stăpânire lumea. Sub masca religiei şi cu ajutorul miracolelor, el îşi va întări ţinerea în gheare din partea sa a locuitorilor lumii acesteia. Toţi locuitorii pământului i se vor închina, toţi aceia al căror nume n-a fost scris, de la întemeierea lumii, în cartea vieţii Mielului, care a fost junghiat (Apocalips 13,8 ). Deci, avem nevoie de o deplină cunoaştere a Scripturilor pentru a face deosebire între ceea ce este contrafăcut şi adevăr. (GC 593, 594 ).
Calcă legea Mea. Era lucrarea specială a preoţilor de a da instrucţiune cu privire la cerinţele divine şi de a observa şi a învăţa deosebirea dintre ce e sfânt şi ce e nesfânt. (Levitic 10,10), şi de a instrui poporul cu privire la buna observare a Sabatului. În toate acestea ei fuseseră necredincioşi.
Îşi întorc ochii. Această învinuire are o izbitoare paralelă în timpul nostru. Profeţiile din cartea Apocalipsului (cap. 12-14) declară că Dumnezeu cere o reformă în chestiunea întoarcerii la adevăratul Sabat al Domnului, ziua a şaptea a săptămânii. Reforma aceasta are de scop să pregătească lumea pentru a doua venire a lui Hristos. Solia a fost proclamată. Reacţia a fost aceeaşi ca şi pe timpul lui Ezechiel. Oamenii îşi întorc ochii de la obligaţia de a păzi adevăratul Sabat. Ei îşi închid ochii faţă de dovezile biblice clare şi declară: Nu pot să văd lucrul acesta.
Căpeteniile. Ebr. sarim, membri ai clasei conducătoare şi conducători ai unor familii importante.
Ipsos. Lapte de var (vezi cap. 13,10). Există glasuri în lumea religioasă pentru a sprijini aproape orice fel de credinţă.
Mai multe reguli importante îi vor ajuta pe oamenii de azi să facă deosebire între ceea ce este ipsos şi ceea ce este autentic. Regulile acestea ar trebui să fie folosite pentru a pune la probă orice pretenţie care zice că are sprijin biblic. Ele servesc şi ca un sistem de călăuzire pentru a îndruma pe cineva la cercetare biblică originală, pentru a nu fi trase concluzii neîntemeiate.
1) Biblia ar trebui întotdeauna studiată în cadrul rugăciunii. Numai Duhul Sfânt ne poate ajuta să vedem însemnătatea acelor lucruri uşor de înţeles, şi ne poate feri de răstălmăcirea acelor adevăruri care sunt greu de înţeles (vezi GC 599, 600). Mai departe, cele spirituale sunt înţelese spiritual (vezi 1Corinteni 2,14), aşa că un om fără Duhul lui Dumnezeu nu poate înţelege cele cereşti. Rugăciunea, bine întrebuinţată, îl va face pe om în stare să primească adevărul ceresc.
2) Trebuie să fie bunăvoinţă de a urma lumina descoperită (Ioan 7,17). Adevărurile lui Dumnezeu nu sunt aruncate grămadă pentru ca oamenii să le calce în picioare. Dumnezeu rezervă
o înţelegere a soliilor Sale pentru aceia care sunt gata să umble în lumina care le luminează mintea. O refuzare încăpăţânată de a umbla în lumina aceasta încuie poarta în faţa unei mai departe înţelegeri a adevărului ceresc.
3) Biblia trebuie interpretată în acord cu analogia restului Scripturii. Biblia, corect înţeleasă, nu se contrazice pe ea însăşi. Dacă o concluzie trasă dintr-un pasaj biblic e contrazisă într-o altă parte a Cărţii, concluzia aceea trebuie să fie declarată ca falsă. Adesea un verset sau un pasaj luat singur, poate fi prezentat ca având mai multe interpretări posibile. Într-un astfel de caz trebuie adoptată acea interpretare care e în completă armonie cu întreaga Biblie.
4) Biblia trebuie să fie interpretată în lumina contextului ei. Cercetătorul trebuie să noteze cu grijă cadrul pasajului luat în considerare pentru a afla despre ce vorbeşte scriitorul. Cercetătorul trebuie să-şi limiteze aplicaţia la graniţele fixate de autor. De pildă când Pavel a spus: Toate lucrurile îmi sunt îngăduite (1Corinteni 6,12), cuvintele lui, luate aparte ar putea fi interpretate ca însemnând că Pavel se declară că e un libertin. Dar contextul arată că el vorbeşte despre permisiunea de a consuma cărnuri jertfite idolilor. Nimeni nu are dreptul de a aplica toate lucrurile la orice altceva decât ceea ce era în mintea lui Pavel când a făcut această declaraţie.
5) Bibliei trebuie să i se îngăduie să fie propriul ei interpret. Adesea Duhul Sfânt nu interpretează imediat simbolul pe care-l foloseşte, dar se aşteaptă ca acelaşi Duh să explice în altă parte limbajul neclar, în cazul în care se aşteaptă ca oamenii să-i priceapă înţelesul. Aceasta se întâmplă. Se poate adăuga că dacă o astfel de elucidare lipseşte, orice încercare din partea oamenilor de a interpreta aceste simboluri poate fi în cel mai bun caz doar ipotetică.
Ca rezumat, procedura cea mai bună pentru a descoperi ceea ce Biblia învaţă asupra vreunui subiect e aceea de a lua tot ceea ce Biblia spune asupra acelui subiect aparte înainte de a trage orice concluzii. Privirea tabloului în întregimea lui împiedică posibilitatea de a construi eronat, le linia unei interpretări tangente a Scripturii.
Poporul din ţară. Acum e învinuit poporul de rând.
Caut... un om. Compară cu Ieremia 5,1.
Să stea în mijlocul spărturii. Dumnezeu cheamă pe oamenii de azi să repare spărtura din legea lui Dumnezeu. Mulţi au răspuns, dar alţii încă îşi fac socoteala din punct de vedere al omului lumesc şi nu văd nici o nevoie de reformă. Despre aceia care se apucă să facă lucrarea aceasta e declarat: Ai tăi vor zidi iarăşi pe dărâmăturile de mai înainte, vei ridica din nou temeliile străbune; vei fi numit, Dregător de spărturi, Cel ce drege drumurile, şi face ţara cu putinţă de locuit. (Isaia 58,12).
Focul mâniei Mele. Aceasta este vădit o vorbire figurată, în care se face referire la judecăţile lui Dumnezeu sub înfăţişarea de foc. Focul consumă, şi efectul acestor judecăţi era să consume pe aceia asupra cărora ele erau revărsate. La sfârşitul timpului aceia care au lepădat harul ceresc vor experimenta focul literal (Apocalips 20,9).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE
8 PK 182
28 TM 43; 1T 247
31 PK 182