În anul următor. Capitolul 20 se ocupă de încheierea campaniei împotriva amoniţilor (v. 1-3) şi de faptele eroice ale unor israeliţi curajoşi contra unor uriaşi filisteni (v. 4-8). În ce priveşte raportul paralel, vezi la 2 Samuel 11,1;12,26.31; 21,18-22.
Anul următor. Literal "la timpul reîntoarcerii anului." Aceasta era perioada din an când oştirile porneau de regulă la luptă. Sezonul ploios de iarnă nu era potrivit pentru operaţiuni militare. Dar primăvara ploile încetau şi recoltele se coceau, procurând hrană oştirilor invadatoare. Rapoartele asiriene arată că era o practică obişnuită ca oştirile să pornească în campaniile lor în luna Nisan. Nisan era luna întâi a anului asirian şi babilonian, luna întâi a anului religios ebraic (vezi la Exod 12,2; Deuteronom 16,1 [numită Abib]; Estera 3,7) şi probabil luna întâi a anului civil pentru poporul Israel din nord după separare. Iuda îşi începea anul civil cu Tişri (luna a 7-a), toamna. Cu privire la cele două începuturi de an, vezi vol. II, p. 109-111, 116).
A rămas în Ierusalim. În Samuel, raportul continuă din punctul acesta cu relatarea adulterului lui David cu Batşeba, soţia lui Urie, hetitul (2 Samuel 11,2-27).
Ioab a bătut Raba. La momentul culminant al asediului, Ioab l-a chemat pe David să vină şi să efectueze actul final al capturării cetăţii (vezi la 2 Samuel 12,27-29).
Un talant de aur. Un talant are cam 30 kg. E greu să ne închipuim ca cineva putea să poarte
o coroană atât de grea. Dacă în acea ocazie coroana, şi nu aşa cum gândesc unii o piatră preţioasă, era "purtată", probabil că existau mijloace de susţinere care să ajute la purtarea unei astfel de greutăţi neobişnuite (vezi la 2 Samuel 12,30).
I-a tăiat cu fierăstraie. Expresia aceasta se deosebeşte numai printr-o literă în ebraica consonantică de expresia din Samuel care zice "i-a pus sub fierăstraie", adică David a supus pe amoniţi la muncă forţată cu uneltele acestea (vezi la 2 Samuel 12,31). [Trd. G. Galaction spune: "l-a pus la corvezi cu fierăstrăul şi cu grapa de fier şi cu securea şi să lucreze la cuptoarele de cărămidă."]
Ghezer. Vezi la 1 Cronici 14,16.
Sibecai. Vezi la 2 Samuel 21,18 care plasează bătălia aceasta cu filistenii la Gob, evident un loc neidentificat aproape de Ghezer. Sibecai era unul dintre vitejii comandanţi ai oştirii lui David. (1 Cronici 11,29; 27,11).
Sipai. Sau "Saf" (2 Samuel 21,18).
A mai fost o bătălie. Potrivit cu 2 Samuel 21,19, amplasarea noului război a fost iar Gob (vezi la 1 Cronici 20,4).
Iair. Sau "Iaare-Oreghim, din Betleem" (2 Samuel 21,19).
Goliat. Războinicul pe care David, tânăr fiind, îl înfrânsese atât de categoric (1 Samuel 17,4). Gat era patria oamenilor cu statură înaltă (1 Cronici 20,6-8).
Degete. Ebraica textului de aici e mai scurtă decât în 2 Samuel 21,20. Expresia care descrie degetele uriaşului spune, literal, "şi degetele lui [cuvântul ebraic "degete" este folosit atât pentru degetele de la mâini cât şi pentru cele de la picioare] şase şi şase - douăzeci şi patru".