Hiram. Pentru o prezentare completă a evenimentelor raportate în capitolul acesta, vezi la 2 Samuel 5,11-25.
În Samuel, raportul despre bunăvoinţa lui Hiram faţă de David vine imediat după relatarea privind cucerirea Iebusului şi precede raportul despre mutarea chivotului de la Chiriat-Iearim. În Cronici, după raportul cuceririi Iebusului urmează o listă a vitejilor lui David, relatarea mutării chivotului şi raportul despre Hiram şi bunăvoinţa lui faţă de David. Astfel succesiunea în care apar evenimentele în raportul biblic nu e totdeauna strict cronologică.
Lemn de cedru. Probabil, ca şi în cazul materialului lemnos pentru templu lui Solomon, acesta a fost tăiat în munţii Libanului, dus cu plutele pe mare până la Iopa şi de acolo transportat la Ierusalim (vezi la 2 Cronici 2,16).
S-a înălţat. Domnul l-a binecuvântat pe David întărind împărăţia în mâinile lui. Regele avea să domnească peste un regat unit, în care duşmanii săi urmau să-i fie supuşi, iar cauza Domnului avea să triumfe. Dumnezeu le acordă adesea slujitorilor Săi o favoare deosebită înaintea oamenilor (Genesa 39,21; Daniel 1,9; Luca 2,52). În prietenia lui Hiram, puternicul rege al Tirului, David a văzut fără îndoială un semn al binecuvântării divine.
A mai luat neveste. 2 Samuel 5,13 include şi concubinele.
Ce i s-au născut. [Copiii săi, KJV]. Compară cu 2 Samuel 5,14-16. Vezi de asemenea 1 Cronici 3,5-9. Natan, Solomon. Descendenţa lui Isus este urmărită prin aceşti doi fii ai lui David (Matei 1,6-16; Luca 3,23-31; vezi la Matei 1,6; Luca 3,23,31).
Elfelet. Copilul acesta nu este amintit în 2 Samuel 5,15.
Noga. Numele acesta nu apare la 2 Samuel 5,15.
Filistenii. Compară cu 2 Samuel 5,17.
Baal-Peraţim. Locul exact al acestei biruinţe nu e cunoscut. Valea refaimiţilor se află la sud-vest de Ierusalim. Vezi mai multe la 2 Samuel 5:20.
Dumnezeii. Sau "chipurile lor" (2 Samuel 5,21). Filistenii îşi aduseseră cu ei la luptă chipurile dumnezeilor lor, nădăjduind ca în felul acesta să-şi asigure biruinţa.
Din nou. Din nou, aproape de începutul domniei lui David peste tot Israelul, filistenii au pornit împotriva Ierusalimului hotărâţi să-l umilească pe monarhul lor cel nou şi plin de succes.
Vuiet de paşi. Vezi la 2 Samuel 5,24.
Dela Gabaon. Gabaonul se afla cam la 9,5 km nord de Ierusalim, chiar pe drumul de retragere (vezi la 2 Samuel 5,25).
Ghezer. Aceasta era o fortăreaţă care domina Valea Aialon, cam la 29 km nord-vest de Ierusalim, pe care faraonul Egiptului a cucerit-o mai târziu şi a dat-o în dar fiicei sale, soţia lui Solomon (vezi 1 Regi 9,15-17).
Faima lui David. Versetul acesta nu se găseşte în raportul paralel din Samuel. El este o remarcă la faima lui David şi la sursa biruinţelor lui Iuda. Dumnezeu era Acela care i-a asigurat lui David succesul El a fost Acela care l-a înălţat înaintea celor care căutaseră să-l umilească. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE
1-17 PP 703.70 4
1.2.8 �
PP 703
9-17 �
PP 704