Dar Eu vă spun că oricine își va lăsa nevasta, în afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; și cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurvește. Matei 5:32
Când Dumnezeu a făcut lumea noastră, El a oferit omenirii două daruri foarte speciale. Aceste daruri aveau să aducă bogăție și să dea stabilitate și sens vieții, ajutând la păstrarea și încurajarea relațiilor pe care El le-a gândit să fie o bucurie pentru noi.
Unul dintre daruri, Sabatul zilei a șaptea, ne protejează relația cu Creatorul nostru. Celălalt dar, căsătoria, ne protejează relațiile sociale cu alți oameni. Într-o lecție anterioară, am studiat darul Sabatului; în această lecție vom învăța ce spune Biblia despre căsătorie. Când Dumnezeu a înființat căsătoria, El a intenționat să fie un lucru foarte bun.
Când principiile divine sunt recunoscute și respectate în această relație, căsătoria este o binecuvântare; protejează puritatea și fericirea rasei, asigură nevoile sociale ale omului, înalță natura fizică, intelectuală și morală. – Patriarhi și profeți, p. 46
Știați că instituția căsătoriei este una dintre cele mai mari binecuvântări pe care ni le-a dat Dumnezeu?
Dumnezeu a rânduit ca bărbatul și femeia să fie uniți în căsătorie sfântă, pentru a ridica familii care, încoronate cu onoare, vor fi simboluri ale familiei din cer... Căsătoria, atunci când este însoțită de puritate și sfințenie, adevăr și neprihănire, este una dintre cele mai mari binecuvântări date familiei umane. – The Signs of the Times, 30 august 1899
Când Dumnezeu i-a creat pe Adam și pe Eva, El i-a unit ca soț și soție. Bărbatul și femeia au devenit „un singur trup”. Dumnezeu este Acela care unește un soț și o soție și nimeni nu ar trebui să separe ceea ce Dumnezeu a unit. (Vezi Matei 19:6.)
Păcatul însă a distrus frumoasa armonie a creației lui Dumnezeu și, în curând, Satana a început să atace instituția căsătoriei. În Geneza 4:19, citim despre primul bărbat care și-a luat două neveste în loc de una. În Geneza 6:1-7 aflăm despre numeroasele căsătorii dintre credincioși și necredincioși, fapt ce a contribuit la răspândirea rapidă a nelegiuirii. Pe tot parcursul istoriei lumii, vrăjmașul lui Dumnezeu a purtat un război continuu împotriva căsătoriei și familiei. Satana a introdus nenumărate forme de viciu, corupție și perversiune. Toate acestea au umplut lumea de durere și nefericire. Dumnezeu a spus că legea Sa protejează căsătoria.
Exodul 20:14 – Să nu preacurvești. Trei cuvinte numai. Dar ce înțeles larg au!
Această poruncă interzice nu numai faptele de impuritate, dar și gândurile și dorințele senzuale sau orice practică ce are tendința să le incite. Puritatea este de dorit nu numai în viața exterioară, dar și în intențiile secrete și emoțiile inimii. Hristos, care ne-a învățat obligativitatea extinsă a legii lui Dumnezeu, a declarat că și gândurile sau privirile păcătoase sunt păcate la fel de reale precum înfăptuirea nelegiuită. – Patriarhi și profeți, p. 308
Așadar, această poruncă nu a fost dată doar pentru cei căsătoriți, ci pentru toată lumea. Dacă ne obișnuim să avem gânduri și activități curate, vom ajuta la protejarea instituției sacre și sfinte a căsătoriei, dată de Dumnezeu.
Citește Căminul adventist, pp. 15–20, și răspunde la următoarele întrebări:
1. Ce cuvinte ai găsit care să descrie tipul de căsnicie pe care l-a dorit Dumnezeu pentru oameni?
2. Ce fel de lucruri pot face un soț și o soție pentru a-și clădi un cămin fericit?
3. Din nefericire, cele mai multe căsătorii sunt departe de idealul lui Dumnezeu. Ce fel de lucruri îndepărtează o căsnicie de a fi o mare binecuvântare?
Să presupunem că te pregătești să cumperi prima mașină. După ce ai economisit destui bani, vizitezi câteva puncte de vânzare de mașini și găsești ceea ce consideri că este mașina potrivită pentru tine. Cât de mulțumit ești când ai cumpărat-o și poți, în sfârșit, să conduci spre casă!
Cu toate acestea, după ce o conduci o lună, descoperi că de fapt nu îți place mașina aceea deloc. Ce poți să faci? Ei bine, poți să continui să o conduci sau poți să o vinzi și să-ți cumperi o mașină nouă. Depinde de tine.
Alegerea unui/unei soț/soții este, însă, un lucru diferit. Când un bărbat și o femeie se căsătoresc, ei fac un legământ solemn. Amândoi promit să-și fie credincioși unul altuia cât timp trăiesc. Aceste jurăminte sacre, la care stau martori Dumnezeu și oamenii, leagă cuplul pe viață. Și, conform Bibliei, sunt doar două situații în urma cărora un soț sau o soție pot căpăta libertatea să se căsătorească cu altcineva.
Prima situație este cauzată de moarte. Când un soț sau o soție moare, jurământul căsătoriei s-a încheiat. Persoana rămasă în viață este liberă să se căsătorească cu altcineva.
Romani 7:2,3 – Căci femeia măritată este legată prin Lege de bărbatul ei câtă vreme trăiește el, dar, dacă-i moare bărbatul, este dezlegată de legea bărbatului ei. Dacă, deci, când îi trăiește bărbatul, ea se mărită după altul, se va chema preacurvă, dar, dacă-i moare bărbatul, este dezlegată de Lege, așa că nu mai este preacurvă dacă se mărită după altul.
Cealaltă situație în urma căreia un soț sau o soție este eliberat/ă de jurământul căsătoriei o aflăm dintr-o conversație a lui Isus cu unii farisei.
Matei 19:3 – Fariseii au venit la El și, ca să-L ispitească, I-au zis: „Oare este îngăduit unui bărbat să-și lase nevasta pentru orice pricină?”
Isus le-a cerut să se gândească la istoria creației, care dezvăluie planul lui Dumnezeu pentru căsătorie.
Matei 19:4-6 – Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n-ați citit că Ziditorul de la început i-a făcut parte bărbătească și parte femeiască și a zis: «De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevastă-sa, și cei doi vor fi un singur trup»? Așa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.”
Dacă însă unul dintre cei doi este în mod constant necioplit și leneș? Este dificil să trăiești cu cineva care are aceste trăsături, dar ele nu anulează jurământul căsătoriei. De aceea este important să descoperi dacă un/o potențial/ă partener/ă are vreunul dintre aceste atribute. Înainte să faceți acest pas, observați dacă nesimțirea sau lenea sunt printre caracteristicile partenerului, precum și dacă nu cumva are probleme de furie, deoarece furia și abuzul pot fi un motiv pentru a trăi separat, chiar dacă nu este un motiv pentru divorț.
Potrivit lui Isus, niciunul dintre cele enumerate mai sus nu sunt motive valabile pentru divorț. Legea lui Dumnezeu permite doar un singur motiv, iar acesta este cazul în care unul dintre ei a comis adulter.
Matei 19:6 – Eu însă vă spun că oricine își lasă nevasta, afară de pricină de curvie, și ia pe alta de nevastă preacurvește și cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurvește.
Mai târziu, Pavel a explicat că, dacă un creștin își lasă soția pentru orice alt motiv în afară de adulter, atunci nu e liber să se căsătorească cu altcineva. Ar trebui fie să se întoarcă la soția lui, fie să rămână singur.
1 Corinteni 7:10,11 – Celor căsătoriți, le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat. (Dacă este despărțită, să rămână nemăritată sau să se împace cu bărbatul ei.) Și nici bărbatul să nu-și lase nevasta.
Ideea este chiar simplă. În conformitate cu legea lui Dumnezeu, o persoană nu poate fi căsătorită cu doi oameni în același timp. Și dacă nu cumva adulterul a anulat jurământul sacru al căsătoriei, Dumnezeu îi consideră în continuare pe cei doi căsătoriți, chiar dacă ei au obținut un divorț legal.
Pare Scriptura prea strictă? De ce este legea lui Dumnezeu atât de inflexibilă? Ne vom uita la acest aspect în următoarea secțiune.
4. Care sunt, din perspectiva lui Dumnezeu, cele două situații ce pot pune punct unei căsătorii? Romani 7:2,3; Matei 19:3-9; Căminul adventist, pp. 340–347
5. Ce simbolizează credincioșia în căsnicie? Efeseni 5:22-23
6. Lecția menționează să fiți atenți și să vedeți dacă alesul/aleasa dă dovadă de obrăznicie, lene și furie înainte de căsătorie. Ce altceva ar trebui să mai descopere o persoană? Căminul adventist, pp. 43–49
De ce este important să biruiești și să suprimi aceste obiceiuri rele înainte să te căsătorești, în cazul în care tu însuți le ai?
Dacă vezi o bucată de hârtie suflată de vânt pe stradă, probabil că vei presupune că este un gunoi. Ce ai spune însă dacă ai vedea aceeași bucată de hârtie într-un seif bancar, sau expusă într-un muzeu, într-un mediu cu umiditate controlată? Evident, trebuie să aibă o mare valoare pentru cineva.
Ce anume face diferența? Cu cât un lucru are mai multă valoare pentru noi, cu atât mai mult îl protejăm. Dumnezeu face același lucru. El a înconjurat căsătoria cu o protecție puternică, iar acest lucru ne spune cât de mult urăște infidelitatea maritală. El vrea să știm că uniunea căsătoriei este un angajament foarte serios și că nu ar trebui să o tratăm niciodată ca pe o chestiune de mică importanță.
Evrei 13:4 – Căsătoria să fie ținută în toată cinstea și patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari și pe preacurvari. Maleahi 2:15,16 – „Luați seama dar în mintea voastră și niciunul să nu fie necredincios nevestei din tinerețea lui! Căci Eu urăsc despărțirea în căsătorie”, zice Domnul Dumnezeul lui Israel, „și pe cel ce își acoperă haina cu silnicie”, zice Domnul oștirilor.
Este ușor să vezi cum această lecție se aplică oamenilor care sunt căsătoriți. Dar ce le spune ea celor care nu sunt căsătoriți încă și poate că nici nu se vor căsători mulți ani de acum înainte? Tinerețea este perioada în care trebuie să înfrângem orice deprindere care ar duce la adulter, un păcat care, adesea, își are originea în obiceiuri cu care ai de-a face chiar acum.
Unul dintre acestea este fabularea, sau visatul cu ochii deschiși, un păcat mintal care îți slăbește capacitatea de a evita păcatul fizic mai târziu. Imaginarea scenelor de necurăție este o încălcare a poruncii a șaptea.
Matei 5:28 – Dar Eu vă spun că oricine se uită la o femeie ca s-o poftească a și preacurvit cu ea în inima lui.
Isus a condamnat gândurile păcătoase, deoarece duc la fapte păcătoase. În ziua de azi sunt numeroase cântece, filme, reviste, cărți, panouri publicitare, site-uri de pe internet și jocuri video ce conțin imagini și cuvinte care ne ispitesc să nutrim gânduri necurate. Prin puterea lui Dumnezeu, păstrați-vă ochii și urechile curate, umplându-vă mintea cu lucruri curate și bune. Rezistați cu fermitate oricărui gând, cuvânt sau activități necurate.
2 Corinteni 10:5 – Noi răsturnăm izvodirile minții și orice înălțime care se ridică împotriva cunoștinței lui Dumnezeu, și orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.
Psalmii 19:14 – Primește cu bunăvoință cuvintele gurii mele și cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea și Izbăvitorul meu!
O nuntă nu poate reforma caracterul. Caracterul pe care îl avem în momentul căsătoriei îl ducem cu noi mai departe în viața de căsnicie. Dar, hrănindu-ne zilnic cu învățăturile cuvântului Său, Isus ne transformă.
Perspectiva biblică în privința căsătoriei conține o lecție pentru oricine nu este căsătorit încă. Hotărâți să fiți foarte atenți să nu vă căsătoriți cu persoana nepotrivită. Nu vă permiteți să faceți o greșeală în alegerea soțului sau a soției, deoarece nu aveți o a doua șansă. Trebuie să alegeți bine din prima. Căutați sfatul lui Dumnezeu prin rugăciune și studiind subiectul căsătoriei cu mare atenție în Biblie, în cărțile Căminul adventist și Solii pentru tineret. Asemenea lui Daniel în Babilon, urmați fiecare principiu pe care îl cunoașteți, indiferent dacă ceilalți fac sau nu la fel. Acest lucru vă va proteja. Și dacă vă veți număra printre norocoșii care au binecuvântarea unor părinți evlavioși, urmați-le sfatul și înțelepciunea.
7. Ce obicei va face să-ți fie dificil să-i fii credincios partenerei de căsătorie în viitor?
8. De ce este important să primești sfaturi după voia lui Dumnezeu înainte să te căsătorești? Proverbele 4
Biserica de noapte
Gutam Raja, un lucrător Gospel Outreach, a fost trimis în suburbiile marelui oraș Visakjapatnam, de pe coasta estică a Indiei. Cei mai mulți oameni din suburbii sunt pescari. Noaptea târziu, aceștia pleacă pe mare în bărcuțele lor, întorcându-se cu prada a doua zi după-amiază.
Când Raja a început să viziteze oamenii, a descoperit că mulți dintre aceștia voiau să învețe despre Dumnezeu. Numai că singura perioadă când se puteau întâlni pentru închinare era seara. Astfel, a apărut biserica de noapte.
Într-o seară, Raja se ruga pentru o familie în casa lor. O vecină, doamna Venkayamma, a auzit rugăciunea și a rămas impresionată. Ea se închina la idoli, dar aceștia nu i-au răspuns niciodată la rugăciuni. Femeia aceasta avea probleme de familie teribile; așadar, și-a croit drum până în camera unde se ruga Raja. După ce a terminat, ea l-a întrebat: „Domnule, vrei să vii, te rog, acasă la mine și să te rogi și pentru noi?”
Raja a fost de acord și, după ce a aflat despre problemele prin care trecea familia, s-a rugat. Când a terminat, doamna Venkayamma și-a șters semnul hindu de pe față. Raja a rugat-o să participe la studiile biblice organizate de el, pentru a afla cum îi ajută Dumnezeu pe cei care se încred și-și pun credința în El. În mod cert, Dumnezeu îi putea ajuta familia să-și rezolve problemele. Doamna Venkayamma a acceptat invitația. De asemenea, și-a adus cu ea soțul, fiul și nora. Cu cât familia studia mai mult, cu atât mai mult simțeau cum Dumnezeu le rezolvă problemele.
Șase luni mai târziu, întreaga familie a fost botezată în Golful Bengal. Doamna Venkayamma și-a luat un nume creștin, așa cum fac mulți când se botează. În prezent, este cunoscută cu numele de Grace și este o creștină vivace. Își împărtășește experiența și îi invită și pe alții să-L accepte pe Isus și să învețe să-L cunoască. Mulți dintre prietenii ei studiază cu Raja și se pregătesc pentru botez.
Biserica de noapte continuă să crească. Sunt mai mult de 120 de membri, dar nu au o clădire în care să se întâlnească. Raja închiriază o căsuță cu acoperiș plat. Când nu plouă, membrii se adună seara pe acoperiș ca să se închine. Când plouă, se înghesuie toți în căsuță.
Vineri seara, membrii postesc și se adună ca să se roage pentru propria creștere spirituală și pentru oamenii bolnavi. Adesea au loc miracole. De exemplu, un băiat din vecini care avea diaree a fost dus la spital. Cazul lui era atât de grav încât doctorii au renunțat să-l ajute și le-au spus părinților că nu aveau ce să-i facă și că ar trebui să se pregătească pentru înmormântare.
Părinții l-au căutat cu disperare pe Raja și, când l-au găsit, l-au implorat să se roage pentru fiul lor. Raja i-a chemat pe toți membrii bisericii pe care i-a găsit și s-au rugat și au postit împreună pentru băiat. Dumnezeu le-a auzit strigătele, și băiatul s-a întors acasă complet sănătos.
Astfel de credincioși au nevoie de o clădire pentru biserica lor. Adesea însă, membrii de-abia fac destui bani cât să-și hrănească familiile. Poate că nu poți face foarte mult ca să-i ajuți, dar totuși ce poți să faci?
Căsătoria și temerea de Domnul
Dumnezeu a umplut lumea de oameni și este privilegiul lor să mănânce, să bea, să facă afaceri și să se căsătorească; însă ești în siguranță dacă faci toate acestea în temere de Dumnezeu. În lumea aceasta, ar trebui să trăim cu gândul la lumea veșnică...
Gândul căsniciei pare să aibă o putere magică asupra minților multor tineri. Două persoane fac cunoștință, se plac și devin absorbite una de cealaltă. Pasiunea le orbește rațiunea, iar discernământul este lăsat la o parte. Ei nu vor asculta de niciun sfat sau de vreo măsură de control, ci vor insista să-și urmeze propria cale, indiferent de consecințe. Asemenea unei epidemii sau boli contagioase ce trebuie să-și urmeze cursul, pasiunea a pus stăpânire pe ei și pare să nu existe nimic care să o oprească. Poate că în jurul lor se găsesc oameni care își dau seama că, dacă cei interesați s-ar căsători, căsătoria lor s-ar concretiza într-o existență nefericită de o viață. Dar rugămințile și îndemnurile sunt în zadar. Poate că printr-o astfel de uniune, utilitatea celui pe care Dumnezeu l-ar binecuvânta în serviciul Său va fi schilodită și distrusă; raționamentele logice și discursurile convingătoare sunt deopotrivă nebăgate în seamă. Tot ceea ce bărbații și femeile cu experiență pot spune se dovedește a fi fără niciun efect; nu există nicio putere care să schimbe decizia către care i-a condus dorințele lor.
Și-au pierdut interesul pentru întâlnirile de rugăciune și pentru tot ce ține de religie. Sunt absorbiți în întregime unul de celălalt, iar îndatoririle din viața lor sunt neglijate de parcă ar fi probleme de mică importanță. Noapte după noapte, acești tineri consumă curentul până la miezul nopții ca să vorbească între ei – oare au subiecte de natură serioasă și solemnă? Nu. Mai degrabă, despre lucruri frivole, lipsite de importanță.
Îngerii aflați de partea lui Satana îi urmăresc pe cei care își dedică o mare parte din noapte făcându-și curte. Dacă ar avea ochii deschiși, ar vedea un înger care le înregistrează cuvintele și acțiunile. Legile sănătății și modestiei sunt încălcate. Ar fi mai potrivit ca o parte din orele dedicate curteniei să fie lăsate pentru perioada dinaintea căsătoriei, înainte de a intra în viața de căsnicie. În general, evlavia și devotamentul manifestate în timpul zilelor când îi făcea curte se sfârșesc odată cu căsătoria. Orele din noapte risipite în această epocă de depravare de obicei au dus la ruinarea ambelor părți implicate. Satana se bucură, iar Dumnezeu este dezonorat când oamenii se dezonorează pe ei înșiși. Bunul nume al onoarei este sacrificat sub vraja acestei orbiri, iar căsătoria unor astfel de oameni nu poate primi aprobarea lui Dumnezeu.
Ei se căsătoresc deoarece pasiunea i-a îndemnat să o facă, iar atunci când noutatea aventurii s-a încheiat, încep să-și dea seama ce au făcut. La șase luni după ce au fost rostite jurămintele, sentimentele în privința celeilalte persoane încep să se schimbe. Trăind împreună, au aflat mai multe despre personalitatea partenerului/ partenerei. Fiecare descoperă imperfecțiunile care nu erau evidente în timpul orbirii și nebuniei din timpul relației dintre ei. Promisiunile făcute la altar nu îi leagă. Consecințele căsătoriilor grăbite, chiar și între oamenii dedicați lui Dumnezeu, includ separări, divorțuri și o mare confuzie în biserică.
Această modalitate de căsătorie este una dintre specialitățile lui Satana, care are succes aproape de fiecare dată. Când oamenii mă caută pentru sfaturi privind acest subiect, am un sentiment dureros de neajutorare. Pot să le spun cuvintele pe care Dumnezeu vrea să le spun; de obicei, însă, ei pun sub semnul întrebării fiecare idee și invocă propria înțelepciune pentru a-și îndeplini scopurile, iar în cele din urmă asta și fac. Par să nu aibă nicio putere de a-și stăpâni propriile dorințe și înclinații și se căsătoresc în ciuda tuturor avertismentelor. Nu se gândesc la această chestiune cu grijă și cu rugăciune, lăsând problema în mâinile lui Dumnezeu, pentru a fi conduși și călăuziți de Duhul Său. Temerea de Dumnezeu nu pare să aibă vreo importanță în ochii lor. Ei cred că înțeleg problema în întregime, fără să aibă nevoie de înțelepciunea pe care o poate da Dumnezeu, sau de sfaturile altor oameni. Când este prea târziu, află că au greșit și că și-au periclitat fericirea din această viață și salvarea propriilor suflete. Nu vor recunoaște că, în afară de ei, toți știau câte ceva despre chestiune și că, dacă ar fi primit sfaturile, ar fi fost scutiți de ani de anxietate și supărare. Dar sfaturile sunt lepădate doar de cei care sunt hotărâți să-și urmeze propriul drum. Pasiunea îi poartă pe astfel de indivizi dincolo de orice barieră pe care rațiunea și gândirea o pot ridica.
Dragostea este o plantă de origine cerească. Ea nu este irațională și nici oarbă, ci pură și sfântă. Însă pasiunea inimii firești este cu totul altceva. În timp ce dragostea pură îl va face pe Dumnezeu părtaș la planurile lor și va fi într-o armonie perfectă cu Duhul lui Dumnezeu, pasiunea e încăpățânată, pripită, irațională, sfidătoare față de orice restricție și va face un idol din obiectul preferat. În comportamentul celui care posedă dragostea adevărată se va arăta harul lui Dumnezeu. Modestia, simplitatea, sinceritatea, moralitatea și religia vor caracteriza fiecare pas făcut spre o alianță în căsătorie. Cei care sunt astfel îndrumați nu vor fi absorbiți de prezența celuilalt, pierzându-și interesul pentru întâlnirile de rugăciune și pentru serviciul religios. Pasiunea lor pentru adevăr nu va muri făcându-i să neglijeze oportunitățile și privilegiile pe care Dumnezeu, prin harul Său, li le-a pus la dispoziție.
Dacă bărbații și femeile au obiceiul să se roage de două ori pe zi înainte să ia în considerare căsătoria, atunci când anticipează acest pas, ar trebui să se roage de patru ori. Căsătoria este ceva care vă va influența și afecta viața, atât în lumea aceasta, cât și în cea viitoare. Un creștin sincer nu va avansa cu planurile sale în această direcție fără să aibă aprobarea lui Dumnezeu. El nu va dori să aleagă pentru el însuși, ci va simți că Dumnezeu trebuie să aleagă pentru el. Noi nu trebuie să ne satisfacem propriile plăceri, căci nici Hristos nu a făcut asta. Nu vreau să se înțeleagă că sfătuiesc oamenii să se căsătorească cu persoane pe care nu le iubesc. Acest lucru ar fi un păcat. Dar nu trebuie să permitem capriciului și naturii emoționale să ne ruineze viața. Dumnezeu dorește să ne predăm Lui întreaga inimă și sentimentele.
1. Ce privilegiu avem să facem în această lume? Care este însă calea sigură pentru a face aceste lucruri?
2. Ce fel de putere are gândul căsătoriei asupra a numeroși tineri? Rezumă ce se întâmplă când apare acesta (prima coloană în întregime).
3. Descrie situația lor la șase luni după nuntă și ce se întâmplă după aceea. Ce anume duce la separare și divorț?
4. Ce este acest fel de căsătorie?
5. Cum ar fi putut să fie scutiți acești oameni de ani întregi de anxietate și suferință? Unde le poartă pasiunea pe aceste persoane?
6. Cum se manifestă dragostea adevărată și pură?
7. Cum se poartă o persoană care manifestă această dragoste adevărată în apropierea căsătoriei?
8. Cât de mult îți influențează și afectează căsătoria viața?
Un dosar curat
Sălile de operație, dotate cu mănuși de plastic, măști chirurgicale și instrumente sterile, sunt în prezent imaginea sistemului sanitar. Dar lucrurile nu au stat întotdeauna așa. În urmă cu aproximativ 140 de ani, aproape 50% dintre pacienții care treceau printr- o operație importantă mureau de la infecțiile apărute din cauza condițiilor insalubre. Situația era ca într-un proverb faimos: „Operația a fost un succes, dar pacientul a murit.”
Doctorii erau nedumeriți cu privire la cauzele din care mureau cu până la 80% mai multe femei care nășteau în spital în comparație cu acelea care nășteau acasă. Este greu să-ți imaginezi, dar pe vremea aceea, doctorii nu purtau protecție capilară, mască și halat, ci un șorț adesea plin de pete de sânge. Echipați astfel, treceau de la un pacient la altul, fără să-și spele instrumentele sau mâinile de sânge. În multe cazuri, pacienții cu răni minore mureau de septicemie, fiind infectați prin mâinile nespălate sau instrumentarul nesterilizat al medicilor!
În anii 1860, un chirurg englez profund religios, Joseph Lister, a fost tulburat de numărul uimitor de mare de pacienți care mureau din cauza infecțiilor. El a citit în Biblie că Dumnezeu le-a spus israeliților să se spele după orice contact cu un om bolnav sau cu un mort. Pe baza acestor informații și a descoperirilor lui Louis Pasteur, Lister a înțeles că bacteriile, cel mai probabil, erau sursa infectării rănilor.
Prin urmare, a sugerat chirurgilor să-și spele mâinile și să-și sterilizeze instrumentele înainte de operație. În plus, Lister a insistat ca sala de operație să fie păstrată curată și chirurgul să poarte haine curate. De asemenea, a dezvoltat o metodă de a preveni infectarea în timpul operației, tratând rănile cu un antiseptic. La început, Lister a fost privit ca un excentric, iar asistentele au fost nemulțumite de munca suplimentară pe care trebuiau să o depună din cauza obsesiei lui cu curățenia. De asemenea, colegii lui l-au luat în derâdere și i s-au opus.
Dar Lister, un bărbat timid și hotărât, era neclintit în scopul lui. Credea cu umilință că Dumnezeu îl conducea în acest demers. În ciuda oricărei forme de opoziție, nu a renunțat niciodată. Chiar dacă îl batjocoreau în continuare, cu toții au început să observe o mare schimbare. Numărul morților provocate de septicemie, infecții, cangrene a scăzut semnificativ în aripa spitalului din Glasgow unde lucra Lister. În cele din urmă, spitalele britanice și americane au văzut beneficiile și au adoptat procedurile de sterilizare promovate de doctorul Lister.
Înainte să moară, au fost recunoscute serviciile aduse de Lister în domeniul medicinei, acesta fiind recompensat cu titlul de cavaler. Cineva a estimat că aproape o treime din morțile apărute în timpul Războiului Civil ar fi putut să fie împiedicate dacă descoperirile doctorului Lister ar fi fost făcute cu zece ani mai devreme. Louis Pasteur l-a descris pe Lister drept unul dintre cei mai însemnați oameni ai secolului al XIX-lea. De fapt, astăzi sunt folosite expresii ca „înainte de Lister” și „după Lister” pentru a descrie epoca chirurgiei. Până și despre banalul pansament cu adeziv, inventat de Johnson and Johnson, se poate considera că a apărut datorită influenței lui Lister. Așa cum probabil că ați ghicit, apa de gură Listerine nu a apărut din neant, ci în sala de operație, și a fost numită după doctorul Lister.
Este uimitor cum a fost transformată lumea doar prin aplicarea acelor principii simple de igienă care se găsesc în Biblie. Dar știați că în Biblie se găsesc numeroase alte secrete de sănătate pe care lumea le neglijează? Dacă principiile de sănătate ale lui Dumnezeu ar fi fost urmate, cât de multă suferință ar fi fost evitată și cât de multe vieți ar fi fost salvate, chiar și în lumea aceasta plină de păcat!