De memorat: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată __ ta, cu tot __ tău, cu toată __ ta şi cu tot _ tău şi pe aproapele tău __ __” (Luca 10:27).
Cunoaștem cu toții textul de memorat al acestui studiu. Totuși dragostea noastră pentru Dumnezeu poate deveni superficială dacă spunem că Îl iubim pe Dumnezeu, dar nu ascultăm de El. Credem că Îl iubim pe Dumnezeu însă este această iubire demonstrată în viața noastră de zi cu zi? Iubirea față de Dumnezeu necesită o dedicare completă a inimii, sufletului, corpului și minții – în fiecare zi. Oricine poate spune că Îl iubește pe Dumnezeu, dar chiar a-L iubi necesită efort conștient.
Deși iubirea de Dumnezeu este bună și importantă, El dorește ca noi să îi iubim și pe alții, pentru că iubirea noastră pentru alții reflectă iubirea noastră pentru Dumnezeu, și o reflectă într-un mod intens și real. În 1 Ioan 4:20 ni se spune: „Dacă zice cineva: «Eu iubesc pe Dumnezeu» şi urăşte pe fratele său este un mincinos, căci cine nu iubeşte pe fratele său pe care-l vede cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?” Pavel spune și el în Galateni 5:14 că „toată Legea se cuprinde într-o singură poruncă: «Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.»”
În săptămâna aceasta vom învăța cum putem aplica această lecție în viața noastră.
18 noiembrie: Dar pentru Speranța TV România (colectă)
Scripturile Vechiului Testament erau cartea de studiu în Israel. Când învățătorul legii a venit la Hristos cu întrebarea: „Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” … Mântuitorul a spus: „«Ce este scris în Lege? Cum citeşti în ea?» El a răspuns: «Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi.» «Bine ai răspuns», i-a zis Isus, «fă aşa şi vei avea viaţa veşnică»” (Luca 10:25-28).
Dacă nu ar mai fi fost un alt text în Biblie, această afirmație aduce suficientă lumină, cunoștință și siguranță pentru orice om. Învățătorul legii își răspunsese singur la întrebare, dar, voind să se îndreptățească, L-a întrebat pe Domnul Isus: „Şi cine este aproapele meu?” (vers. 29). Atunci, prin parabola bunului samaritean, Hristos a arătat cine este aproapele nostru și ne-a dat un exemplu de iubire pe care ar trebui să o manifestăm față de cei aflați în suferință și în nevoie. Preotul și levitul, care aveau datoria de a le sluji celor nevoiași și străinilor, au trecut înainte pe alături. – The Upward Look, p. 215
Un adevărat ucenic al lui Hristos va căuta să imite Modelul. Iubirea îl va conduce la o ascultare desăvârșită. El va căuta să facă voia lui Dumnezeu pe pământ așa cum se face în ceruri. Cel a cărui inimă este întinată de păcat nu poate fi plin de râvnă pentru fapte bune, nu este preocupat să se ferească de rău, nu este vigilent și veghetor cu privire la motivele și purtarea lui, nu are grijă să-și țină în stăpânire limba nesupusă; nu este preocupat să se lepede de eu și să înalțe crucea lui Hristos. Aceste sărmane suflete amăgite nu păzesc primele patru porunci care definesc datoria omului față de Dumnezeu și nici ultimele șase porunci care definesc datoria omului față de semenii lui.
Roadele Duhului care conduc inima și controlează viața sunt dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, o inimă plină de îndurare și smerenia sufletului. Adevărații credincioși caută să meargă așa cum sunt conduși de Duhul, iar Duhul lui Dumnezeu locuiește în ei. – Astăzi cu Dumnezeu, p. 291 (9 oct.).
În Cuvântul lui Dumnezeu sunt lecții practice. Cuvântul ne învață principii sfinte și vii, care îi îndeamnă pe oameni să le facă altora ce doresc și ei să le facă lor alții, principii pe care trebuie să le trăiască în viața zilnică și să le ia apoi cu ei în școala de sus. Altarul și plugul sunt experiențe pe care trebuie să le aibă toți cei care doresc viața veșnică. În general, noi știm prea puțin despre măreția iubirii și a compasiunii lui Dumnezeu. … Căminul nostru este cerul. Cetățenia noastră este sus și viața noastră nu trebuie să fie devotată unei lumi care va fi nimicită în curând. Noi trebuie să descoperim caracterul lui Dumnezeu în caracterul nostru, în felul în care trăim. Ce limbaj pur și înalt găsim în Cuvântul lui Dumnezeu! Ce principii înălțătoare și înnobilatoare! – The Upward Look, p. 215
Cine suntem? De ce suntem aici? Ce se întâmplă când murim? Care este soarta noastră finală? Acestea sunt, în multe privințe, cele mai importante întrebări pe care și le pot pune ființele muritoare, ființele care știu că sunt muritoare (stridiile și găinile sunt și ele muritoare, dar nu o știu la fel ca noi). În Evanghelia după Luca, cineva vine la Isus cu ceea ce este, de fapt, cea mai importantă întrebare dintre toate câte există.
1. Citește Luca 10:25. Ce a întrebat învățătorul legii și de ce a întrebat așa ceva?
Oricât de serioasă ar fi întrebarea în sine, Biblia declară clar că el a venit să Îl ispitească pe Isus. Știm că uneori unii oameni vin cu scepticism și chiar cu necredință, ba s-ar putea chiar să fie neserioși cu întrebările pe care le pun, dar inima lor tot poate fi atinsă. Isus a tratat exact așa situația învățătorului legii, chiar dacă știa că intențiile inițiale ale acestuia nu erau sincere. În orice caz, din punctul de vedere al Domnului, această întrebare era un punct de plecare pentru pentru ca învățătorul legii și publicul să fie îndemnați să își cerceteze inima. Deși cunoștea motivele învățătorului legii, Isus nu avea să îl ignore sau să îl trateze cu lipsă de respect.
La urma urmei, ce întrebare putea fi mai importantă decât aceasta: Ce să fac ca să moștenesc viața veșnică? Oricare ar fi ritualurile sau practicile noastre religioase, în spatele lor se află această întrebare esențială. Pe de altă parte, ce altceva mai poate conta pentru ființe a căror viață este descrisă ca „un abur, care se arată puțintel și apoi piere” (Iacov 4:14)? Ce altă opțiune în afară de viața veșnică mai avem, dacă nu doar moartea?
2. Citește 1 Corinteni 15:30-32. Ce idee care subliniază importanța vieții veșnice prezintă Pavel aici?
Oricât ar fi fost de îndoielnice motivele lui, învățătorul legii a pus o întrebare capitală, iar Isus, întotdeauna atent să folosească orice oportunitate pentru misiune, a profitat de ea pentru a impresiona sufletele prezente.
De ce oportunități am putea profita și noi dacă suntem atenți pentru a da mărturie, chiar dacă împrejurările nu sunt ideale?
Întrebarea pe care I-a pus-o lui Hristos învățătorul legii era o întrebare cu consecințe vitale. Fariseii care îl trimiseseră să pună această întrebare se așteptau ca modul în care îi va răspunde Isus să le dea posibilitatea să găsească ceva împotriva Lui ca să-L poată acuza și condamna înaintea poporului. Calmul lui Hristos, înțelepciunea și autoritatea cu care vorbea, nu le-au dat nicio posibilitate de a interpreta altfel.
Când învățătorul legii I-a pus întrebarea, Isus a știut că aceasta îi fusese sugerată de cei mai amarnici dușmani ai Săi, care Îi întindeau o cursă ca să-L prindă cumva cu vorba. Domnul Isus a răspuns întrebării întorcând răspunderea asupra învățătorului legii, care a trebuit să răspundă el însuși înaintea mulțimii la întrebarea pe care o pusese. „«Ce este scris în Lege? Cum citești în ea?» El a răspuns: «Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi.» «Bine ai răspuns», i-a zis Isus, «fă aşa şi vei avea viaţa veşnică»” (Luca 10:26-28). Ascultarea de poruncile lui Dumnezeu este prețul vieții veșnice. – The Upward Look, p. 221
Să ne amintim toți că nu există niciun motiv în inima vreunui om pe care Domnul să nu îl vadă foarte clar. Motivele fiecăruia sunt cântărite cu atât de mare grijă ca și cum destinul omului ar depinde de acest rezultat. Avem nevoie să fim conectați cu puterea divină pentru ca să avem o lumină tot mai clară și o bună înțelegere să putem judeca de la cauză la efect. Noi trebuie să ne cultivăm capacitățile de a înțelege devenind părtași de fire dumnezeiască după ce am fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte. Fiecare să ia seama cu grijă la solemnul adevăr că Dumnezeu din cer este credincios și drept și că nu există calcul sau plan, oricât de încâlcit, nici motiv, oricât de bine ascuns, pe care El să nu îl înțeleagă în mod clar. – Comentariile Ellen G. White în CBAZȘ, vol. 3, p. 1160
Nu îngăduiţi niciunui lucru să vă distragă atenţia de la întrebarea: „Ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” (Luca 10:25). Aceasta este o întrebare de care depind viaţa şi moartea şi la care fiecare dintre noi trebuie să răspundă pentru veşnicie. Mintea fiecăruia să fie plină de importanţa adevărului solemn pe care îl deţinem. …
Domnul doreşte ca oamenii să gândească obiectiv şi cinstit. Ei trebuie să se ridice la un nivel din ce în ce mai înalt şi să aibă un orizont din ce în ce mai larg. Să privească la Isus şi să fie schimbaţi după chipul Său. Ei trebuie să îşi petreacă timpul în căutarea adevărurilor adânci şi veşnice ale cerului. … Când învață de la El, motivele şi sentimentele lor ajung să fie temeinice şi neschimbătoare, pentru că toate impresiile făcute de Cel Atotînţelept sunt durabile şi substanţiale. Apa vie pe care o dă Hristos nu este ca un izvor de suprafaţă, care susură pentru scurt timp, iar apoi seacă. Apa vie ţâşneşte spre viaţa veşnică. – Solii alese, cartea 1, p. 171–172
Învățătorul legii a venit să Îl ispitească pe Isus, dar Isus îi cunoștea intențiile. Într-adevăr, Dumnezeu cunoaște dorurile și dorințele inimii noastre mai bine decât le cunoaștem noi înșine. Iar noi cu siguranță nu cunoaștem inima sau motivele celor care ne pun întrebări, nu-i așa?
Uneori, oamenii din alte religii sau confesiuni creștine ne pun întrebări cu privire la credința noastră. De exemplu, prietenii noștri musulmani ne pun întrebări cu privire la natura divină a lui Isus: „Unde scrie în Biblie că Isus este Dumnezeu?” sau „De ce spuneți că există un singur Dumnezeu când aveți trei Persoane în Trinitate?” Deși acestea pot părea întrebări menite să provoace, nevoia de Hristos a oricărei inimi poate fi sinceră și poate reprezenta o dorință profundă sau un gol resimțit de cei care întreabă. Noi nu le cunoaștem inima; și nici nu trebuie să o cunoaștem. Noi nu trebuie decât să lucrăm pentru alții cât de bine putem, indiferent de cele mai profunde motive ale lor.
3. Citește Matei 26:56; Faptele 17:11; 1 Corinteni 15:3 și 2 Timotei 3:16. Cum ne ajută aceste versete să înțelegem răspunsul dat de Isus învățătorului legii în Luca 10:26?
Uneori vrem răspunsuri, dar nu depunem eforturi pentru a le găsi. „Isus a zis: «Ce este scris în Lege? Cum citești în ea?»” (Luca 10:26). Isus a indicat un aspect foarte important al învățării. În loc să ascultăm numai ce au alții să ne spună, trebuie să citim singuri, cu ochii noștri, Scripturile (Cuvântul lui Dumnezeu). Răspunsurile se găsesc deja acolo, iar Duhul Sfânt lucrează la inima noastră pentru a ne învăța ce trebuie să știm.
Dumnezeu ne-a dat Cuvântul Său. În el găsim tot adevărul pe care trebuie să îl cunoaștem despre cum să trăim, cum să îi tratăm pe alții și cum „să moșten[im] viața veșnică”. Bineînțeles, pastorii și cei care îi învață pe alții au rolul lor, dar, în cele din urmă, trebuie să mergem la Biblie pentru adevărurile care contează: „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele și o lumină pe cărarea mea” (Psalmii 119:105). Acest verset nu este doar poezie, este un adevăr sacru care ne trimite la Cuvântul lui Dumnezeu și la importanța acestuia pentru credincios.
Isus, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, i-a trimis întotdeauna pe oameni la Cuvântul scris. Ce ar trebui să ne spună lucrul acesta despre importanța Bibliei și de ce trebuie să respingem orice argumentare filozofică sau teologică ce ne slăbește încrederea în Biblie?
Pretutindeni se găsesc oameni nemulțumiți. Ei doresc ceva care să le umple lipsa din suflet. Unul singur este Cel care le poate împlini această lipsă. Dorința lumii, Cel pe care-L doresc toate popoarele, este Hristos. Harul dumnezeiesc, pe care numai El îl poate da, este ca o apă vie, care curăță, înviorează și dă putere sufletului.
Isus nu voia să spună că o singură înghițitură de apă ar fi îndestulătoare pentru primitor. Acela care gustă o dată din iubirea lui Hristos va dori mereu să mai primească din ea și nu mai caută nimic altceva. Bogățiile, onorurile și plăcerile lumii nu-l mai atrag. Strigătul continuu al inimii sale este: „Mai mult din Tine”. Iar Acela care îi descoperă sufletului nevoile sale este gata să-i aline foamea și setea. Toate proviziile și tot ajutorul omenesc dau greș. Rezervoarele se vor goli, lacurile vor seca, dar Mântuitorul este o fântână care nu seacă. Putem să bem și iar să bem și de fiecare dată provizia este înnoită. Acela în care locuiește Hristos are în sine însuși o fântână de binecuvântări – „un izvor de apă care va țâșni în viața veșnică”. Din acest izvor, poate scoate tărie și har pentru toate nevoile. – Hristos, Lumina lumii, p. 187
Domnul Hristos … le-a explicat parabola, ajutându-i să o înțeleagă, așa cum îi va ajuta să înțeleagă Cuvântul Său pe toți cei care Îl vor căuta cu sinceritate. Cei care studiază Biblia cu inima deschisă, pentru a primi lumină de la Duhul Sfânt, nu vor rămâne în întuneric în ce privește semnificația cuvintelor lui Dumnezeu. „Dacă vrea cineva să facă voia Lui”, spunea Domnul Hristos, „va ajunge să cunoască dacă învățătura aceasta este de la Dumnezeu sau dacă Eu vorbesc de la Mine” (Ioan 7:17). Toți cei care vor veni la Hristos pentru o cunoaștere mai clară a adevărului o vor primi. El le va dezvălui tainele Împărăției cerurilor și aceste taine vor fi înțelese de inima celui care tânjește să cunoască adevărul. În templul sufletului său va străluci o lumină cerească, iar ceilalți o vor vedea așa cum se vede lumina unei lămpi pe o cărare întunecată. – Parabolele Domnului Hristos, p. 35–36
Solii lui Dumnezeu sunt împuterniciți să ia asupra lor exact lucrarea pe care a făcut-o Isus când a fost pe pământ. Ei trebuie să se consacre pentru fiecare fel de slujire pe care a îndeplinit-o El. Cu seriozitate și sinceritate, ei trebuie să le spună oamenilor despre uriașele bogății și nepieritoarele comori din cer. Ei trebuie să fie umpluți cu Duhul Sfânt. Trebuie să repete oferta de pace și de iertare a Cerului. Trebuie să arate spre porțile cetății lui Dumnezeu spunând: „Ferice de cei ce își spală hainele ca să aibă drept la pomul vieții și să intre pe porți în cetate” (Apocalipsa 22:14). – Astăzi cu Dumnezeu, p. 30 (22 ian.)
4. Citește Luca 10:27,28. Care a fost răspunsul învățătorului legii la propria întrebare?
Învățătorul legii pusese întrebarea și tot el a dat răspunsul: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta […] şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Luca 10:27).
Care a fost reacția lui Isus? El a spus: „Bine ai răspuns” (Luca 10:28) și apoi l-a provocat pe tânărul învățător al legii să facă ceva în această privință, îndemnându-l: „Fă așa și vei avea viața veșnică” (Luca 10:28).
Majoritatea creștinilor oferă cu ușurință răspunsuri corecte la întrebări despre doctrină și credință. Mai greu le este când vine vorba să facă ceea ce știu că este bine și să urmeze calea în care cred. Mulți oameni, deși știu suficiente lucruri pentru a fi mântuiți, vor fi pierduți pentru că nu au pus în practică ce au știut. Da, atât de serioasă este această problemă. Simpla cunoaștere a faptului că trebuie să îi iubești pe Dumnezeu și pe semeni nu este suficientă. Trebuie să și îi iubești.
5. Citește Iacov 2:17-22. Cum se leagă aceste versete de ceea ce i-a spus Isus învățătorului legii?
Dacă Îl iubim pe Dumnezeu, vom citi Cuvântul Lui, ne vom ruga, Îi vom păzi poruncile și vom asculta de glasul Lui „cu tot sufletul”. Dacă eu spun că îi iubesc pe alții, dar nu îmi pasă de ceilalți din biserică sau dacă ignor nevoile altora atunci când pot să îi ajut, ce folos are credința mea? Creștinismul nu este doar un set precis de credințe, este un mod de viață.
„Dacă un frate sau o soră sunt goi şi lipsiţi de hrana de toate zilele şi unul dintre voi le zice: «Duceţi-vă în pace, încălziţi-vă şi săturaţi-vă!» fără să le dea cele trebuincioase trupului, la ce i-ar folosi?” (Iacov 2:15,16).
Cât de mult îți pasă de binele altora? În ce măsură împlinești cuvintele apostolului Pavel: „Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora” (Filipeni 2:4)? Prin harul lui Dumnezeu, cum poți învăța să îți pese mai mult de alții?
Învățătorul legii nu era mulțumit de poziția și de faptele fariseilor. El studiase Scripturile cu dorința de a cunoaște adevăratul lor înțeles. El era interesat de acest subiect în mod sincer și a întrebat: „Ce să fac?” În răspunsul referitor la cerințele Legii, acel învățător a trecut peste toate rânduielile ceremoniale și rituale. El nu le-a acordat nicio valoare, ci a prezentat cele două mari principii pe care se bazează toată Legea și Profeții. Cuvintele de apreciere pentru acest răspuns L-au așezat pe Mântuitorul pe un teren avantajos față de rabini. Ei nu Îl puteau acuza pentru faptul că aprobase declarația unui învățător al legii. …
Domnul Hristos știa că, prin propria putere, nimeni nu putea păzi Legea. El dorea să-l conducă pe învățătorul legii la o cercetare mai clară și mai profundă, ca să poată găsi adevărul. Noi putem păzi Legea, numai acceptând virtutea și harul Domnului Hristos. Credința în jertfa de ispășire pentru păcat îl face pe om în stare să-L iubească pe Dumnezeu cu toată inima și pe aproapele lui ca pe sine însuși.
Învățătorul legii știa că nu păzise nici primele patru porunci, nici pe următoarele șase. Cuvintele cercetătoare ale Domnului Hristos l-au convins de vinovăția sa, dar, în loc să-și mărturisească păcatul, el a încercat să-l scuze. În loc să recunoască adevărul, a început să arate cât de dificilă este împlinirea poruncilor. În felul acesta, el spera să evite acuzația și să se justifice în ochii oamenilor. – Parabolele Domnului Hristos, p. 377–379
În toate învățăturile Sale, Hristos încerca să imprime în mintea și în inima ascultătorilor Săi principiile care stau la baza marelui standard al neprihănirii Sale. El îi învăța că, dacă vor să păzească poruncile lui Dumnezeu, trebuie să manifeste în viața zilnică dragoste față de Dumnezeu și față de semenii lor. El Se străduia să le imprime în inimă iubirea pe care o simțea El pentru omenire. În acest fel, El semăna semințele adevărului, ale căror roade bogate vor fi sfințenia și frumusețea caracterului. Influența sfântă nu numai că va avea rezultate de durată, atâta vreme cât va mai exista timp, dar rezultatele ei se vor vedea și de-a lungul veșniciei. Ea va sfinți faptele și va avea un efect purificator oriunde există. – Asemenea lui Hristos, p. 61 (16 febr.)
Orice neglijare a datoriei față de cei nevoiași și suferinzi este o neglijare a datoriei față de Domnul Hristos în persoana sfinților Săi. Când cazurile tuturor vor ajunge înaintea lui Dumnezeu, întrebarea nu va fi niciodată: Ce au mărturisit ei?, ci: Ce au făcut? Au fost împlinitori ai Cuvântului? Au trăit pentru ei înșiși sau au făcut lucrări de binefacere, fapte de bunătate, punându-i pe alții înaintea lor, plini de iubire și renunțând la ei înșiși ca să poată fi o binecuvântare pentru alții? Dacă rapoartele arată că așa a fost viața lor, că au avut caractere pline de iubire, de renunțare la sine și bunăvoință, ei vor primi asigurarea binecuvântată și binecuvântarea lui Hristos: „Bine, rob bun și credincios”. – That I May KnowHim, p. 334
6. Citește Matei 22:37-40. Prin ce se deosebesc sau se aseamănă cuvintele lui Isus redate aici față de cele din Luca 10:27,28?
Conform Matei 22:37-40, Isus a spus clar că manifestarea zilnică a adevăratei credințe depinde de respectarea acestor două porunci. Iar Luca 10:27,28 arată clar că acela care face aceste două lucruri va avea viața veșnică.
„Iubirea este principiul fundamental al guvernării lui Dumnezeu atât în cer, cât și pe pământ și trebuie să constituie temelia caracterului creștin. Numai iubirea îl poate face pe creștin să fie și să rămână statornic. Numai ea îl poate face capabil să reziste în fața încercării și a ispitei” (Ellen G. White, Parabolele Domnului Hristos, p. 49).
7. Citește Galateni 5:14; Mica 6:6-8 și 1 Ioan 4:20,21. Cum întăresc aceste versete ce ne-a spus Isus Hristos?
Potrivit apostolului Pavel, „toată Legea se cuprinde într-o singură poruncă: «Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi»” (Galateni 5:14). La Pavel, iubirea de Dumnezeu se vede practic numai când este exemplificată prin comportamentul față de cei din jur. Deși tot el a declarat că „cel neprihănit va trăi prin credință” (Romani 1:17), trăirea prin credință nu este un lucru ascuns, necunoscut sau nevăzut de alții. Pavel, Mica și Ioan arată clar că acțiunile, elementele practice demonstrează realitatea credinței pe care o declarăm.
În 1 Corinteni 13, Pavel a declarat cu tărie că, dacă cineva pretinde că deține o cunoaștere vastă, că face fapte mari, că are o credință mare sau chiar că își sacrifică viața, dar nu are dragoste, atunci respectiva persoană a ajuns ca „o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor” (1 Corinteni 13:1).
Analizează citatul din Ellen G. White de mai sus, în care afirmă că numai prin iubire oamenii pot să rămână neclintiți și să facă față ispitei. Cum demonstrează această idee că porunca de a iubi nu este mântuire prin fapte, ci o exprimare a credinței pe care o avem în Isus?
A-l lăsa pe un om suferind fără ajutor este o încălcare a Legii lui Dumnezeu. Cine Îl iubește pe Dumnezeu nu numai că îl va iubi pe aproapele său, ci va privi cu o compasiune plină de bunătate fiinţele pe care le-a făcut Dumnezeu. Când Spiritul lui Dumnezeu este în om, El îl va conduce mai degrabă să ajute decât să producă suferinţă. Noi trebuie să ne îngrijim de fiecare caz de suferinţă și să privim la noi înșine ca la niște instrumente ale lui Dumnezeu pentru ajutorarea celor în nevoie, potrivit cu cea mai bună capacitate a noastră. Noi trebuie să fim împreună-lucrători cu Dumnezeu. Sunt unii care manifestă o mare iubire faţă de rudele lor, faţă de prietenii și favoriţii lor și care totuși nu izbutesc să fie buni și atenţi cu aceia care au nevoie de o simpatie plină de delicateţe, de bunătate și de iubire. Cu inimi pline de zel și nerăbdare, să ne întrebăm: Cine este aproapele meu? Aproapele nostru nu este numai cel de lângă noi sau prietenul nostru preferat, în această categorie nu intră numai aceia care aparţin bisericii noastre sau cei care gândesc ca noi, ci întreaga familie omenească. Noi trebuie să le facem bine tuturor oamenilor și, în mod deosebit, fraţilor în credinţă (Romani 6:10). Trebuie să-i dăm lumii un exemplu cu privire la ce înseamnă să aduci la îndeplinire preceptele Legii lui Dumnezeu. Trebuie să Îl iubim pe Domnul Dumnezeu cu tot ce suntem și avem, și pe aproapele nostru, ca pe noi înșine. – Fii și fiice ale lui Dumnezeu, p. 52 (15 febr.).
Învăţătorii falşi le aduseseră galatenilor învăţături care erau opuse Evangheliei lui Hristos. Pavel a căutat să expună şi să corecteze aceste rătăciri. … De aceea, el a încercat să-i convingă pe fraţi cât de important era să se ajute unul pe altul în dragoste. El a declarat că toate cerinţele Legii care prezintă datoria noastră faţă de semeni sunt împlinite prin dragostea manifestată unii faţă de alţii. … Ei trebuiau să caute continuu în rugăciune călăuzirea Duhului Sfânt, care avea să-i conducă la dragoste şi la unitate. – Mărturii, vol. 5, p. 243
Când Legea lui Dumnezeu este scrisă în inimă, aceasta se va vedea într-o viață curată și sfântă. Poruncile lui Dumnezeu nu sunt literă moartă. Ele sunt duh și viață care aduc imaginația și gândurile în supunere față de voința lui Hristos. Inima în care sunt întipărite va fi păzită cu toată grija, pentru că din ea ies izvoarele vieții. Toți aceia care Îl iubesc pe Isus și păzesc poruncile vor căuta să evite chiar o aparență de rău, nu pentru că ar fi constrânși să facă astfel, ci pentru că ei imită un model curat și simt aversiune în inima lor față de tot ce este contrar legii care este scrisă în inima lor. Ei nu se vor baza pe puterile lor, ci își vor pune încrederea în Dumnezeu, singurul în stare să îi păzească de păcat și necurăție. Atmosfera care îi înconjoară este curată, ei nu-și vor corupe propriile suflete sau sufletele altora. Pentru ei este o plăcere să facă ce este drept, să iubească mila și să umble cu smerenie înaintea lui Dumnezeu. – Astăzi cu Dumnezeu, p. 146 (17 mai)
Lăudându-l pe învățătorul legii pentru răspunsul corect, Isus a spus: „Fă așa și vei avea viața veșnică” (Luca 10:28). Acestuia i-a fost ușor să ofere răspunsurile corecte, dar punerea în practică a respectivelor lucruri era o problemă în urmă cu 2.000 de ani și este în continuare o problemă pentru mulți dintre noi astăzi. Învățătorul legii voia să Îl prindă pe Isus în capcană și să se dea mare apoi cu toate cunoștințele sale. El a mai pus o întrebare: „Și cine este aproapele meu?” (Luca 10:29).
8. Citește Luca 10:30-37. Cum ai rezuma ce a vrut să transmită Isus prin această ilustrație?
Sunt oameni în jurul nostru care au fost tratați nedrept. Am făcut noi tot ce putem pentru a-i ajuta?
Uneori pastorii, prezbiterii și membrii nu îi ajută pe cei care au nevoie de ajutor. Uneori cei de alte credințe pot manifesta mai multă bunătate decât noi față de oamenii în nevoie. Poate că noi vorbim despre bunătate, dar alții vin în întâmpinarea acelor nevoi ale oamenilor de care noi nu ne preocupăm. Dacă credința noastră are o oarecare valoare, trebuie să întindem mâna și să îi ajutăm pe cei în nevoie.
Isus a încheiat ilustrația samariteanului milos întrebând care dintre cei trei era adevăratul aproape al omului rănit. „În felul acesta s-a răspuns pentru totdeauna la întrebarea: «Cine este aproapele meu?». Hristos a arătat că aproapele nostru nu înseamnă numai cineva din biserică sau de credința noastră. Nu are nicio legătură cu deosebirile care țin de rasă, culoare sau clasă. Aproapele nostru este orice persoană care are nevoie de ajutorul nostru. Aproapele nostru este orice suflet rănit și zdrobit de vrăjmaș. Aproapele nostru este oricine este proprietatea lui Dumnezeu” (Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii/Viața lui Iisus, p. 503).
Implică-te! Începe să te rogi zilnic și ulterior să faci bine cuiva diferit de tine. Accepți să fii de folos unei persoane de care nu îți place?
Implică-te și mai mult! Enumeră cel puțin trei nume de cunoștințe (neadventiste); identifică-le nevoile (emoționale, fizice, sociale) și gândește-te cum te poți implica personal pentru împlinirea acelor nevoi. Ce poți face practic pentru aceste persoane în săptămâna următoare? Pentru unele ființe greu încercate, o simplă vizită este de mare folos.
Mulți oameni întreabă la fel ca învățătorul legii: „Cine este aproapele meu?” … Aproapele meu este fiecare om care suferă în nevoie. Aproapele meu este fiecare fiu și fiecare fiică rătăcită a lui Adam, prinși în capcana vrăjmașului sufletelor și înrobiți de obiceiurile rele care le denaturează statutul de om, primit de la Dumnezeu. …
Noi trebuie să ne gândim și să avem grijă de aceia care au nevoie de iubirea noastră, de sensibilitatea și de preocuparea noastră. Trebuie să ne amintim mereu că noi suntem reprezentanții lui Hristos și că trebuie să împărtășim binecuvântările Sale nu cu cei care ne pot recompensa, ci cu aceia care vor aprecia darurile ce le vor satisface nevoile vremelnice și spirituale. …
Faptele bune sunt roadele pe care le așteaptă Domnul de la noi: cuvinte amabile, fapte de binefacere, considerație și milă față de cei săraci, nevoiași și suferinzi. Când inimile voastre simpatizează cu inimile împovărate de descurajare și de durere, când mâinile voastre se întind să le ofere ceva celor nevoiași, când cei goi sunt îmbrăcați și străinul este primit în camera voastră de oaspeți și în inimile voastre, îngerii coboară foarte aproape și glasul aprobării divine străbate cerul. – Asemenea lui Hristos, p. 252 (26 aug.).
Fără o credință vie în Hristos, ca Mântuitor personal, ne este imposibil să facem ca influența noastră să aibă efect într-o lume a scepticismului. Nu le putem oferi altora ceva ce nu avem. Noi exercităm o influență pentru binecuvântarea și înnobilarea omenirii numai în măsura în care suntem consacrați lui Hristos. Dacă în viața noastră nu există o slujire reală, o iubire sinceră și o experiență adevărată, înseamnă că ne lipsește capacitatea de a-i ajuta pe alții; pentru că legătura cu Cerul s-a rupt, nu mai exercităm nicio influență aducătoare de viață, asemenea lui Hristos. … „Chiar dacă aș vorbi în limbi omenești și îngerești, și n-aș avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor. Și chiar dacă aș avea darul prorociei și aș cunoaște toate tainele și toată știința, chiar dacă aș avea toată credința, așa încât să mut și munții, și n-aș avea dragoste, nu sunt nimic. Și chiar dacă mi-aș împărți toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aș da trupul să fie ars, și n-aș avea dragoste, nu-mi folosește la nimic” (1 Corinteni 13:1-3).
Când umple inima, iubirea se revarsă asupra altora nu datorită favorurilor pe care le-ar putea primi de la ei, ci datorită faptului că este un principiu de viață. Ea schimbă caracterul, controlează impulsurile, suprimă spiritul de vrăjmășie și înnobilează sentimentele. Această iubire este tot atât de vastă ca universul și este în armonie cu iubirea îngerilor slujitori. Dacă este cultivată în inimă, ea înmiresmează întreaga viață și își răspândește binecuvântarea asupra tuturor celor din jur. Iubirea și numai iubirea ne poate face să fim sarea pământului. – Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 37–38
Citește Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii/Viața lui Iisus, capitolul „Samariteanul milos”.
În zilele noastre sunt mulți oameni înfometați, nevoiași și nedreptățiți. Tu îți poți face partea, indiferent cât de „mică” poate părea. Nu vom rezolva toate problemele lumii înainte de revenirea lui Isus. Dar, până atunci, lucrarea noastră poate fi la fel de simplă ca ajutarea cuiva care nu are suficientă mâncare sau poate consta în a ajuta un membru al bisericii care se confruntă cu nedreptatea.
„Faptele bune reprezintă roadele pe care ne cere Domnul Hristos să le aducem: cuvinte amabile, fapte de binefacere, de grijă și de afecțiune față de cei săraci, cei lipsiți, cei care suferă. Atunci când inima manifestă empatie față de inimile împovărate de descurajare și de durere, când mâna se întinde pentru a oferi celor în nevoie, când cei goi sunt îmbrăcați, când străinului i se oferă un scaun în casa ta și un loc în inima ta, îngerii vin foarte aproape și în cer vibrează o coardă care răspunde armonios. Fiecare act de dreptate, de milă și de bunăvoință produce o melodie în cer. […] Fiecare faptă de milă față de cei lipsiți și suferinzi se consideră că este făcută față de Isus. Atunci când îi ajuți pe săraci, când manifești empatie față de cei îndurerați și asupriți, când îi ești prieten orfanului, te afli într-o relație mai apropiată cu Isus” (Ellen G. White, Mărturii pentru biserică, vol. 2, p. 25).
Studiu zilnic:
Eclesiastul 2
Eclesiastul 3
Eclesiastul 4
Eclesiastul 5
Eclesiastul 6
Eclesiastul 7
Eclesiastul 8
Ellen G. White, Divina vindecare, secțiunea „Lucrarea medicului”, capitolul „Cooperarea divinului cu umanul”.
1. Care este singura fericire pentru om?
2. Care este lucrul cel mai bun pentru om?
3. Ce să facă cel care a primit de la Dumnezeu avere și bogății?
4. De ce nu e bine să te grăbești să te mânii în sufletul tău?
5. Când ne vorbește Domnul atât de direct ca și cum I-am putea auzi vocea?
Studiu suplimentar: Credința și faptele, „Ce anume cere Dumnezeu”, p. 52–53; Faptele apostolilor, „Chemați la un standard mai înalt”, p. 318–320.
Privire generală
Citește parabola samariteanului milos (Luca 10:25-37) și meditează la următoarele întrebări:
Luca 10:29 – „Și cine este aproapele meu?” Formularea acestei întrebări sau răspunsul la ea din perspectivă personală mută cumva accentul de pe omul în nevoie pe omul care oferă ajutorul? O astfel de mutare a accentului riscă și o schimbare a mesajului și a principiului pe care Domnul dorește să le învățăm și să le punem în practică?
Luca 10:36 – „Care dintre aceștia trei ți se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari?” Întrebarea lui Isus se concentrează asupra omului care a fost jefuit, asupra rănilor și nevoilor lui. Hristos Își concentrează atenția asupra persoanei care a fost jefuită și nedreptățită și care a primit ajutor. La polul opus, Isus îi prezintă pe cei considerați aproapele samariteanului care au avut șansa de a ajuta, dar nu au ajutat.
Luca 10:37 – „«Cel ce și-a făcut milă cu el», a răspuns învățătorul Legii. «Du-te de fă și tu la fel», i-a zis Isus.” După cum arată Domnul, răspunsul corect la întrebare nu este suficient. În îndrumările Sale adresate învățătorului legii, Isus accentuează importanța acțiunii, a punerii Evangheliei în practică. Adică, trebuie să fim mâinile și picioarele trupului lui Hristos.
Comentariu
„Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”
Devenind parte din comunitatea lui Dumnezeu, vom vedea problemele membrilor ei și vom înțelege ce înseamnă să trăim și să suferim împreună cu ei. Putem spera că, suferind împreună cu ei, ne vom și îngriji de nevoile lor. Trebuie să fim aproapele celor în nevoie. Mulți din comunitatea noastră suferă și au nevoie de ajutor. Ne putem da seama ușor cine va avea nevoie de ajutorul nostru? Alină biserica noastră suferința celor în nevoie? Sau contribuie la suferință, fie intenționat, fie din neștiință?
Este de remarcat faptul că vorbele rostite de Isus în Matei 23 erau aspre, încărcate de adevăr – în legătură cu situația în sine – și de detalii – în legătură cu religiozitatea lui Israel. Cuvintele Lui urmăreau în același timp restaurarea poporului Său, pentru ca acesta să manifeste compasiune față de semeni. Isus dorea ca poporul Său să ajungă să înțeleagă legea Lui într-un mod nou. El dorea ca poporul Israel să se concentreze deopotrivă pe Dumnezeu și pe semeni. Intenția era ca poporul Israel să iubească „pe Domnul Dumnezeul [s]ău cu toată inima […], cu tot sufletul […] și cu tot cugetul […]” (Matei 22:37). Acest principiu este prima și cea mai mare poruncă. Dar a doua poruncă este o extensie a primeia: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 22:39). Corectitudinea și dreptatea, iubirea și grija nu pot fi dovedite practic doar de indivizi, ci trebuie implementate și de către biserică, trupul lui Hristos.
Profeții Vechiului Testament și apărătorii oamenilor
Profeții Vechiului Testament erau destul de clari cu privire la legile și regulile de raportare la semeni sau la cei care aveau nevoie de vindecare și salvare. Astfel de legi și norme, transmise prin profeți, erau modul lui Dumnezeu de a-Și face cunoscută dorința ca Israel să dea mărturie în fața popoarelor vecine lui, să fie o lumină printre națiuni. Profeții trebuiau să slujească drept vestitori ai Evangheliei și să vorbească împotriva tuturor nedreptăților și răului.
Profeții au îndemnat poporul și pe liderii acestuia spunând: „Căutați dreptatea, ocrotiți pe cel asuprit, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă” (Isaia 1:17) și au interzis asuprirea văduvei, orfanului, străinului sau săracului (Zaharia 7:10). Profeții erau vehemenți când condamnau orice nedreptate. Ilie l-a mustrat pe regele Ahab pentru că l-a ucis pe Nabot și i-a furat via. Amos a tunat împotriva conducătorilor lui Israel pentru că, în schimbul mitei, îi călcau în picioare pe cei sărmani, îi zdrobeau pe cei nevoiași și nu făceau dreptate celor asupriți, în loc să lase „dreptatea să se reverse ca o apă curgătoare şi neprihănirea, ca un pârâu care nu seacă niciodată” (John R. W. Scott. Decisive Issues Facing Christians Today, 1990, p. 236).
Structura socială a poporului Israel „promova munca, condamna lenevia, aștepta de la părinți să își învețe copiii abilități practice, favoriza solidaritatea umană și dreptatea, demonstra o preocupare activă pentru semeni” și în mod special respecta „demnitatea atât a bărbaților, cât și a femeilor, ambii purtători ai chipului divin” (Arthur F. Glasser, Announcing the Kingdom: The Story of God’s Mission in the Bible, 2003, p. 88). Mai mult, închinarea și ascultarea de Dumnezeu sunt direct legate de dreptate și filantropie. Acestea merg mână în mână, la fel cum dreptatea și mila față de aproapele sunt legate de umblarea umilă înaintea lui Dumnezeu. Toate instrucțiunile și regulile pentru bunăstarea și tratarea corectă a săracilor, străinilor, orfanilor, văduvelor și a celor vulnerabili provin de la Dumnezeu, Acela care are grijă de copiii Săi și manifestă compasiune și milă față de oricine are nevoie de El. Evocând mesajul biblic, William Robert Domeris rezumă astfel directiva Evangheliei de a avea grijă de cei săraci: „A vorbi despre sărăcie înseamnă a atinge inima lui Dumnezeu” (Touching the Heart of God…, 2007, p. 8).
Adeseori se ridică întrebarea: Cum poate fi ajutat aproapele meu – care adesea este sărac, fără adăpost și fără loc de muncă – să primească binecuvântările providenței lui Dumnezeu și să trăiască viața pe care Hristos Isus a dorit-o pentru oameni? Iată o declarație a lui Ellen G. White care face lumină asupra subiectului: „Dacă ar da mai multă atenție învățăturii din Cuvântul lui Dumnezeu, oamenii ar găsi o soluție la aceste probleme care îi pun în încurcătură. Se poate învăța mult din Vechiul Testament în legătură cu problema muncii și cu eliberarea de sub povară a celor săraci. În planul lui Dumnezeu pentru Israel, fiecare familie avea o locuință în teritoriu, cu pământ arabil suficient. În felul acesta erau asigurate atât mijloacele, cât și stimulentul pentru o viață folositoare, activă și independentă din punct de vedere material. Și nicio invenție omenească nu a reușit să îmbunătățească acest plan. Îndepărtarea lumii de acest plan a dus, într-o mare măsură, la sărăcia și la nenorocirea care există astăzi” (Ellen G. White, Divina vindecare, p. 183, 184).
Lecțiile și îndrumările din Biblie ne ajută să înțelegem intenția lui Dumnezeu în ce îi privește pe semenii în nevoie. Dumnezeu dorește să fim legați de Cuvântul Său, pentru a putea fi instrumente ale harului și ale iubirii Sale în beneficiul celor care suferă și au nevoie de speranță. Mai mult, „scopul lui Dumnezeu este ca atât cei bogați, cât și cei săraci să fie strâns uniți prin legăturile empatiei și ajutorării” (Ibidem, p. 193). Această unitate se va dovedi o binecuvântare pentru ambele categorii. Îi va ajuta atât pe săraci, cât și pe bogați să înțeleagă planul de mântuire al lui Dumnezeu și va arăta că o viață de facere de bine va scoate la iveală adevăruri spirituale care pot fi înțelese numai în chin și suferință.
Numai prin iubirea și slujirea dovedite față de aproapele aflat în nevoie putem demonstra autenticitatea iubirii noastre pentru Hristos. Adevărata slujire misionară provine din iubirea noastră pentru Mântuitorul nostru, un sentiment care întărește ideea că a fi este adeseori mai important decât a da sau decât doar a face fapte bune pentru cei sărmani sau nevoiași. „Mesajul Vechiului Testament este o chemare la un stil de viață moral modelat de ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi în Hristos. Are legătură cu respectarea principiilor lui Dumnezeu prin trăirea unei vieți de mărturie pentru aproapele, de ajutorare și de iubire a lui și a celor în nevoie ca pe propria persoană” (Jiřί Moskala, „The Mission of God’s People…”, în Journal of the Adventist Theological Society, 2008, p. 58).
Viața și lucrarea Domnului Isus
Faptele de milă din viața și lucrarea lui Isus au fost cel mai bun exemplu pentru ucenicii, apostolii, urmașii și noii credincioși din biserica apostolică timpurie. Isus (Emanuel) a locuit printre oameni pentru a reface și a salva, a vindeca și a ierta cu o iubire care era mai puternică și decât moartea. Atenția Lui specială față de aproapele, față de semeni – inclusiv față de sărmani, săraci, bolnavi, posedați de demoni, străini și mulți alții – L-a făcut pe Fiul lui Dumnezeu să-Și dedice o mare parte din timp și energie vindecării și îngrijirii lor în timpul lucrării Sale pământene.
Învățăturile Domnului au fost întotdeauna confirmate de acțiunile Sale, iar lucrarea Lui de vindecare (salvare) a confirmat ceea ce predica. Misiunea Lui era o misiune de vindecare, care întregea ființele umane în trup, spirit și minte. Isus a venit să dezvăluie omenirii căzute care este caracterul lui Dumnezeu și, făcând lucrul acesta, a făcut posibilă refacerea chipului lui Dumnezeu în făpturile Sale.
Când sunt împlinite nevoile atât ale membrilor bisericii, cât și ale celorlalți, când devenim aproapele celor sărmani și ne preocupăm de nevoile lor, când îi vedem pe cei flămânzi și însetați și îi săturăm, când îi îmbrăcăm pe cei goi și îi vizităm pe cei aflați în închisoare, atunci, ca membri ai trupului lui Hristos, avem adevărata părtășie cu Dumnezeu și unii cu alții. Această părtășie demonstrează că nu mai suntem egoiști, ci putem trăi și dovedi o viață care este mărturia unei religii și vieți adevărate, viața lui Hristos.
Apostolul Pavel a încurajat misiunea în beneficiul semenilor, îndemnându-i pe membrii bisericii să facă bine tuturor oamenilor, în special celor care fac parte din familia de credincioși (Galateni 6:10). Dar Pavel a avut și o viziune mai largă asupra acestei misiuni de manifestare a compasiunii, care îi includea și pe vrăjmașii noștri: „Dacă îi este foame vrăjmașului tău, dă-i să mănânce; dacă-i este sete, dă-i să bea” (Romani 12:20).
Aplicație
Cum poate Evanghelia lui Isus Hristos în totalitatea ei – o Evanghelie care poate să vindece și să mântuiască, să protejeze și să refacă – să îi transforme pe semenii noștri în moștenitori ai împărăției lui Dumnezeu? Noi credem că această transformare este misiunea care trebuie îndeplinită prin puterea Duhului lui Dumnezeu, pentru ca mulți să primească harul Evangheliei lui Hristos și să fie transformați după chipul Său pentru binele familiei, comunității și poporului lor, spre slava lui Dumnezeu. Ce transformare notabilă s-ar produce, dacă am fi cu toții dedicați întru totul acestei misiuni!
Cel mai important lucru: Cine este pentru noi astăzi Isus Hristos? Ce înseamnă această întrebare în termeni practici?
„Adevărata binefacere îi ajută pe oameni să se ajute singuri. Dacă ar veni cineva la ușa noastră să ne ceară de mâncare, n-ar trebui să-l lăsăm să plece flămând; sărăcia lui poate fi rezultatul unei nenorociri. Dar adevărata binefacere înseamnă mai mult decât niște simple daruri. Înseamnă interesul real pentru bunăstarea altora. Ar trebui să căutăm să înțelegem nevoile celor săraci și deznădăjduiți și să le dăm ajutorul care le va folosi cel mai mult. A investi timp, preocupare și efort personal înseamnă mult mai mult decât a da doar bani. Dar aceasta este binefacerea adevărată” (Ellen G. White, Divina vindecare, p. 195).