Misiunea lui Dumnezeu pentru noi (II)

Text de memorat

De memorat: „Duceţi-vă şi __ din toate neamurile, __ în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Matei 28:19).

Tema pe care o studiem în acest trimestru se regăsește în întreaga Scriptură. Este firul care leagă istoria omenirii și demonstrează planul lui Dumnezeu pentru creația Sa. Mai mult, consolidează revelația divină printr-un obiectiv principal: restaurarea chipului lui Dumnezeu în copiii Săi căzuți (compară cu Coloseni 3:9,10; 1 Ioan 3:2). 
Misiunea lui Dumnezeu funcționează, de asemenea, drept cadrul în care ar trebui să vedem și să înțelegem Cuvântul lui Dumnezeu pentru noi. Când citim Biblia putem identifica un Dumnezeu care caută ferm o relație cu noi. În ciuda despărțirii provocate de păcat (Isaia 59:2), prin misiunea Sa Dumnezeu continuă să refacă relația cu omenirea până la momentul glorios când El va face „toate lucrurile noi” (Apocalipsa 21:5).

Până atunci, Dumnezeu a ales să Se manifeste față de noi într-un mod prin care să Îi putem înțelege natura și scopul și, mai presus de toate, prin care să putem avea o relație adevărată și de durată cu El. Cu alte cuvinte, ajungem nu doar să Îl cunoaștem, ci și să le împărtășim altora experiența noastră cu El și dragostea Lui salvatoare. 
Prin urmare, în Scripturi, Dumnezeu ne oferă elementele de bază a ceea ce înseamnă misiunea Lui.

7-14 octombrie: Săptămâna de Consacrare Personală 14 octombrie: Dar pentru construcții, bugetul Conferințelor (colectă) 14 octombrie: Ziua Administrării Creștine a Vieții 
 

Comentariu EGW

Noi trebuie să credem că am fost aleși de Dumnezeu să fim mântuiți prin exercitarea credinței, prin harul lui Hristos și lucrarea Duhului Sfânt și trebuie să-L lăudăm pe Dumnezeu și să-L glorificăm pentru o manifestare atât de minunată a harului Său nemeritat de noi. Iubirea lui Hristos atrage sufletul la Hristos, ca să fie primit cu atâta bunăvoință și prezentat Tatălui. Prin lucrarea Duhului Sfânt, relația divină dintre Dumnezeu și păcătos este reînnoită. Tatăl spune: „Eu voi fi Dumnezeul lor și ei vor fi poporul Meu. Îmi voi arăta iubirea iertătoare față de ei și voi revărsa peste ei bucuria Mea. Îmi vor fi o comoară deosebită, pentru că poporul acesta, pe care mi l-am câștigat ca să fie al Meu, va vesti lauda Mea.” 

Tatăl Și-a revărsat iubirea asupra poporului Său ales care trăiește în lume. Ei sunt cei pe care Hristos i-a răscumpărat cu prețul sângelui Său și, pentru că ei răspund chemării Sale de a veni la El, prin harul suveran al lui Dumnezeu, sunt aleși să fie salvați ca fiind copiii Săi ascultători. –Our High Calling, p. 77
Membrii bisericii nu dovedesc faptul că au acea legătură vie cu Dumnezeu pe care ar trebui să o aibă ca să câștige sufletele aflate în întuneric și să le scoată la lumină. Faceți pomul bun și roadele bune vor veni. Lucrarea Spiritului Sfânt asupra inimii este esențială pentru o viață de evlavie. El trebuie să fie primit în inimile acelora care acceptă adevărul și să le transforme în inimi curate ca ei să poată să păzească poruncile Sale și să fie împlinitori ai Cuvântului. „Nu te mira” i-a spus marele Învățător lui Nicodim, care era uimit, „Nu te mira că ți-am spus: Trebuie să vă nașteți din nou.”

Biblia nu este studiată atât de mult cât ar trebui, nu este făcută regula vieții. Dacă preceptele ei ar fi urmate cu conștiinciozitate și ar fi temelia caracterului, atunci ar exista o statornicie în urmărirea țelului pe care nicio speculație legată de afaceri sau de interese lumești nu ar putea să o clintească. Un caracter format în felul acesta și susținut prin Cuvântul lui Dumnezeu va suporta ziua încercării, a greutăților și pericolelor. Mai înainte de a putea exercita o influență salvatoare asupra lumii, conștiința trebuie să fie iluminată și viața să fie sfințită prin dragostea de adevăr primită în inimă. – Review and Herald, August 28, 1879
El [Tatăl nostru ceresc] revarsă nenumărate binecuvântări atât asupra noastră, cât și asupra celor nerecunoscători și nesfințiți. Noi trebuie să ne exprimăm recunoștința față de El că suntem acceptați ca lucrători pentru a colabora cu Domnul Isus Hristos.

Cei care vestesc Cuvântul Domnului trebuie să trăiască ce îi învață pe alții. Dacă primim harul lui Dumnezeu în inimă, trebuie să descoperim altora acest har în fiecare cuvânt și faptă. Cei cărora le place să zăbovească mult asupra îndelungii răbdări și a îndurării Domnului Hristos trebuie să pună în practică răbdarea și blândețea Sa și niciodată să nu dea pe față o judecată arbitrară față de frații sau semenii lor. – Lucrarea misionară medicală, p. 255
 

Misiunea lui Dumnezeu în Scriptură Îl are în frunte și în centru pe Isus, ca singura cale de mântuire. Hristos Însuși a declarat: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14:6). Dar Isus ne ajută să înțelegem și locul central pe care îl are în misiunea Sa faptul că Dumnezeu este trinitar.
Tot ce a făcut Hristos a fost fie pentru Tatăl Său ceresc, fie de la Tatăl Său ceresc (vezi Ioan 4:34; Ioan 5:30; Ioan 12:45). Trebuie să ne amintim întotdeauna că misiunea lui Isus nu a început odată cu intrarea Lui în această lume. El primise misiunea de la Tatăl înainte de crearea lumii noastre (compară cu Efeseni 1:4; 1 Petru 1:20). Deci, chiar dinainte să fi pus bazele planetei noastre, Dumnezeu a plănuit modul Lui de relaționare cu omenirea și a intrat de bunăvoie în istoria omenirii pentru a îndeplini acest scop. Fiul a creat lumea (Ioan 1:3) și, la „împlinirea vremii” (Galateni 4:4), Dumnezeu Și-a demonstrat iubirea prin faptul că L-a trimis pe Fiul Său aici (Ioan 3:16,17). Fiul a venit, a murit pe cruce și a biruit moartea. Apoi, trimis de Tatăl, Duhul a venit aici (Ioan 14:26; Ioan 16:7), dovedind lumea vinovată (Ioan 16:8-11), iar astăzi continuă misiunea Tatălui și a Fiului prin faptul că le conferă putere oamenilor și îi trimite în misiune (Ioan 14:26; Ioan 16:13,14).

1. Citește Ioan 20:21,22. Cum ar trebui să ne schimbăm modul de a vedea misiunea noastră, după ce am înțeles că misiunea se întemeiază pe Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt?
 

Deși cuvântul „Trinitate” nu se găsește în Biblie, sunt numeroase dovezile legate de misiune care implică cele trei Persoane ale Dumneze­irii. De exemplu, după înviere, Hristos le-a promis ucenicilor: „Voi trimite peste voi făgăduința Tatălui Meu, dar rămâneți în cetate până veți fi îmbrăcați cu putere de sus” (Luca 24:49, subl. ad.). Aici găsim, într-o frază, realitatea misiunii Dumnezeirii: (1) făgăduința Ta­tălui, (2) asigurarea dată de Fiul cu privire la împlinirea făgăduinței și (3) fă­găduința în sine: venirea Duhului (vezi Luca 2:16; Faptele 1:4,5,8).
Învățăm de aici că această misiune nu este a noastră. Ea aparține Dumnezeului trinitar. Prin urmare, nu va da greș.
 

Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt cu toții implicați în lucrarea de salvare a sufletelor. Care sunt cele mai apropiate persoane cu care tu câștigi suflete? Care este mica ta grupă în care găsești suport pentru misiune? 

Comentariu EGW

Relația dintre Dumnezeu și poporul Său este aceea dintre un părinte şi copiii Săi și, în calitate de Tată, El are dreptul să aștepte să-I slujim cu credincioșie. Să ne gândim la viața Domnului Hristos. Stând în fruntea omenirii și slujindu-I Tatălui Său, El este un exemplu cu privire la ce anume ar trebui și ar putea să fie fiecare fiu al Său. Domnul I-a slujit Tatălui Său cu dragoste, de bunăvoie și în deplină libertate. „Vreau (în engl.: Îmi place) să fac voia Ta, Dumnezeule”, declara El, „și Legea Ta este în fundul inimii Mele” (Psalmii 40:8). Domnul Hristos nu a considerat niciun sacrificiu prea mare și nicio muncă prea grea pentru a aduce la îndeplinire lucrarea pe care venise să o facă. La vârsta de doisprezece ani, El a spus: „Oare nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?” (Luca 2:49). El a auzit chemarea și Și-a asumat lucrarea. „Mâncarea Mea”, spunea El, „este să fac voia Celui ce M-a trimis și să împlinesc lucrarea Sa” (Ioan 4:34).

Acesta este modul în care trebuie să-I slujim lui Dumnezeu. – Parabolele Domnului Hristos, p. 282–283 
Întruparea lui Hristos este o taină. Unirea dintre divin și uman este într-adevăr o taină ascunsă de Dumnezeu, „taina ținută ascunsă de veacuri”. Iehova a păstrat-o într-o tăcere veșnică și a descoperit-o pentru prima dată în Eden, prin profeția că sămânța femeii va zdrobi capul șarpelui, iar el îi va zdrobi călcâiul.
Lucrarea de a-i prezenta lumii această taină pe care Dumnezeu a păstrat-o sub tăcere din veacurile veșnice, de dinainte de a fi fost creată lumea, a fost partea pe care Și-a asumat-o Hristos în lucrarea în care S-a angajat atunci când a venit în această lume. Și această taină minunată, întruparea lui Hristos și ispășirea pe care a realizat-o, trebuie să le fievestită fiecărui fiu și fiecărei fiice a lui Adam. … Suferințele Sale au împlinit pe deplin cerințele Legii lui Dumnezeu. – Comentariile Ellen G. White în CBAZȘ, vol. 6, p. 1082

Dumnezeirea a fost mișcată de milă pentru neamul omenesc, iar Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt S-au hotărât să întocmească planul de mântuire. Pentru ca acest plan să fie pus în aplicare pe deplin, s-a hotărât ca Domnul Hristos, unicul Fiu al lui Dumnezeu, să Se dea pe Sine Însuși ca jertfă pentru păcat. Oare cu ce măsură s-ar putea măsura adâncimea acestei iubiri? Dumnezeu a întocmit astfel lucrurile, încât omul să nu poată spune că El ar fi putut face mai mult. Odată cu Hristos, El a dat toate resursele cerurilor, astfel ca nimic să nu lipsească în planul pentru salvarea omului. Aici este dragostea a cărei contemplare va umple sufletul cu o mulțumire ce nu poate fi exprimată! O, ce dragoste, ce dragoste fără seamăn! Contemplarea acestei iubiri va curăți sufletul de orice egoism. Îl va conduce pe ucenic să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-L urmeze pe Mântuitorul. – Sfaturi pentru sănătate, p. 222
 

2. Citește Matei 28:16-20. Ce elemente ale uceniciei poți identifica?

Matei 28:16-20 exprimă mandatul biblic, sau împuternicirea biblică, de obicei denumită Marea Trimitere/Însărcinare (Matei 28:18-20), prin care Isus Își instruiește urmașii să se împrăștie și să facă ucenici, pentru a-i învăța cele ce țin de credință și a-i iniția în ce înseamnă părtășia (vezi și Marcu 16:15,16; Luca 24:44-49; Ioan 20:21-23; Faptele 1:8).
Componentele de bază din Matei 28:16-20 sunt:
(1) Isus le poruncește ucenicilor să meargă în Galileea ca să fie cu El acolo (Matei 28:16,17);
(2) Isus vine la ei și Își declară autoritatea și suveranitatea (Matei 28:18);
(3) Isus le încredințează apoi ucenicilor o anumită sarcină – mai precis, să facă ucenici (Matei 28:19,20) și, în cele din urmă,
(4) Isus promite să fie cu ucenicii Săi până la sfârșit (Matei 28:20).

Literal, în originalul grecesc, Matei 28:19 începe așa: „Duși fiind, faceți prin urmare ucenici.” Locuțiunea „prin urmare” pune bazele trimiterii pe ceea ce tocmai se prezentase (Matei 28:18) – adică pe puterea, autoritatea și suveranitatea lui Isus, toate acestea provenind din victoria pe care o obținuse la învierea Sa. Este important să subliniem că singurul verb de acțiune cu nuanță imperativă din Marea Trimitere este „faceți ucenici”. Faptul de a-i învăța pe toți oamenii, faptul de a-i boteza și cel de a împărtăși învățăturile lui Isus cu întreaga lume sunt caracteristici ale procesului de ucenicie. Aici Isus Își îndrumă clar ucenicii spre un singur scop: facerea de ucenici. Acesta este categoric unul dintre cele mai importante pasaje despre misiune din întreaga Scriptură. Se încheie cu promisiunea prezenței continue a lui Isus printre urmașii Săi.

Evident, Marea Însărcinare nu le-a fost dată doar primilor ucenici, care se adunaseră în acele împrejurări speciale. Nu puteau să meargă la „toate neamurile” de unii singuri pentru a împlini noua misiune dată lor, aceea de a face ucenici. Prin urmare, trimiterea are acoperire universală: fiecare urmaș adevărat al lui Isus Hristos ar trebui să se implice în facerea de ucenici. Mai mult, mesajul care trebuie transmis – Evanghelia veșnică a lui Isus Hristos – este destinat întregii lumi, fără limite geografice, sociale sau etnice.
 

Misiunea este aceea de a face ucenici. Cum influențează această însărcinare modul în care trăiești și lucrezi pentru alții? Ce poți face ca să fii mai implicat în ceea ce ai fost chemat să faci?

Comentariu EGW

Hristos le-a încredințat ucenicilor Săi o misiune. El a asigurat tot ce era necesar pentru aducerea ei la îndeplinire și a luat asupra Sa răspunderea pentru succesul ei. Atâta vreme cât ascultă de cuvântul Său și lucrează în strânsă legătură cu El, ei nu au cum să dea greș. Mergeți la toate națiunile, le poruncește El. Mergeți până la cele mai îndepărtate locuri de pe pământ care sunt locuite. Lucrați cu credință, pentru că Eu nu vă voi părăsi nicio clipă.

Misiunea încredințată de Mântuitorul ucenicilor Săi îi include pe toți credincioșii. Îi include pe toți cei care cred în Hristos până la sfârșitul timpului. Este o greșeală fatală să credem că lucrarea de salvare a sufletelor depinde numai de pastorii întăriți cu binecuvântare. Vestirea Evangheliei le-a fost încredințată tuturor celor la care a ajuns inspirația divină. Toți cei care primesc viața lui Hristos sunt împuterniciți să lucreze pentru salvarea oamenilor. Pentru această lucrare a fost organizată biserica și toți aceia care au luat asupra lor legământul solemn de a asculta de cerințele ei au obligația de a fi împreună-lucrători cu Hristos. – The Faith I Live By, p. 149
Înaintea celor care alcătuiesc poporul lui Dumnezeu se află o mare lucrare. Ei trebuie să se apropie de Hristos cu renunțare și sacrificiu de sine, având ca singur scop să ducă în lumea întreagă solia harului. Unii vor lucra într-un fel, alții în altul, după cum îi cheamă și îi conduce Domnul. Însă toți trebuie să depună eforturi împreună, căutând să facă lucrarea să fie un tot desăvârșit. Slujitorii lui Dumnezeu trebuie să lucreze pentru El prin viu grai și prin scris. Cuvântul adevărului tipărit trebuie să fie tradus în diferite limbi. Evanghelia trebuie să le fie vestită tuturor popoarelor. – Astăzi cu Dumnezeu, p. 221 (31 iul.)

De îndată ce un om vine la Hristos, în inima lui se naște dorința de a le face cunoscut și altora ce minunat prieten a găsit în Hristos, căci adevărul mântuitor și sfințitor nu poate fi ascuns în inima sa. Dacă suntem îmbrăcați cu neprihănirea lui Hristos și plini de bucuria locuirii Duhului Sfânt în inima noastră, nu vom putea să tăcem. Asemenea lui Filip când L-a găsit pe Mântuitorul, și noi îi vom invita pe alții în prezența Lui. Vom căuta să le arătăm bunătatea atrăgătoare a Domnului Hristos, împreună cu realitățile nevăzute ale Împărăției cerurilor. Atunci vom avea o dorință puternică de a merge pe aceeași cale pe care a mers și Domnul Hristos. Vom fi stăpâniți de dorința plină de zel ca și cei din jurul nostru să Îl poată vedea pe „Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii” (Ioan 1:29).

Efortul făcut pentru a le aduce altora binecuvântare va fi o binecuvântare pentru noi. Acesta a fost de fapt scopul urmărit de Dumnezeu atunci când ne-a încredințat o parte de lucru în cadrul planului de mântuire. El le-a dat astfel oamenilor privilegiul de a deveni părtași de natură divină și de a deveni și ei o binecuvântare pentru toți semenii lor. Aceasta este cea mai mare onoare, cea mai mare bucurie pe care Dumnezeu le-o poate da celor credincioși. Cei care devin astfel părtași la lucrarea iubirii divine sunt aduși tot mai aproape de Creatorul lor. – Calea către Hristos, p. 78–79
 

3. Citește Apocalipsa 14:6,7. Ce aspecte ale misiunii lui Dumnezeu poți identifica în „Evanghelia veșnică” prezentată de primul înger în cadrul soliei celor trei îngeri?

Acesta este singurul loc din Scriptură în care cuvintele „Evanghelie” și „veșnică” sunt legate. Evanghelia este vestea bună cu privire la harul oferit tuturor prin Isus Hristos. El a venit în lumea noastră pentru a ne arăta harul și adevărul (Ioan 1:14). A trăit o viață fără păcat și a murit pe cruce ca jertfă înlocuitoare, a purtat pedeapsa pentru păcatele noastre (Isaia 53:4,5; 1 Petru 3:18). A înviat, S-a întors în cer, a fost înălțat de către Tatăl, iar astăzi mijlocește pentru noi în sanctuarul ceresc (Apocalipsa 1:18; Faptele 2:33; Evrei 7:25). Curând Își va îndeplini cea mai mare promisiune – aceea de a Se întoarce în slavă și, în cele din urmă, după încheierea mileniului, de a întemeia împărăția lui Dumnezeu pe pământ (Ioan 14:1-4; Faptele 1:11; Apocalipsa 21:1-4). Toate acestea sunt realități esențiale ale Evangheliei veșnice.

Acest mesaj este veșnic. Există o singură Evanghelie care ne poate mântui. Va rămâne aceeași până când misiunea lui Dumnezeu va fi în totalitate îndeplinită. Nu va exista niciodată o altă evanghelie. Învățăturile și doctrinele înșelătoare vin și pleacă (Efeseni 4:14), dar mesajul mântuirii, Evanghelia veșnică, nu se va schimba, iar cei care îl cred și îl trăiesc în ascultare vor fi răsplătiți (vezi Deuteronomul 5:33; Romani 2:6).

Aceeași însărcinare dată primilor ucenici ne este dată și nouă astăzi. Trebuie să continuăm în întreaga lume misiunea de a face ucenici pentru Hristos. Dar ce fel de ucenici? Buni, sinceri, complet devotați, iubitori de oameni? Aceste trăsături sunt esențiale, dar nu sunt îndeajuns. Trebuie să facem ucenici având în vedere toate elementele biblice ale uceniciei. Citește Luca 9:23; Ioan 13:24,35; 2 Corinteni 5:17. Scopul suprem este acela de a fi pregătiți și de a-i pregăti pe alții pentru a doua venire a Stăpânului, Isus Hristos. „Proclamarea judecății [Apocalipsa 14:6,7] constituie un anunț privind faptul că a doua venire a Domnului Hristos este aproape. Iar această proclamare este numită Evanghelia veșnică. Prin urmare, predicarea celei de a doua veniri a Domnului Hristos, a­nun­țarea apropierii ei, este prezentată drept o parte esențială a mesajului Evangheliei” (Ellen G. White, Parabolele Domnului Hristos, p. 227, 228).
 

În solia primului înger, de ce trebuie ca Evanghelia să fie în centrul ideii de judecată?

Comentariu EGW

Evanghelia și numai Evanghelia va sfinți sufletul. Aceasta face posibil ca noi să primim acea viață „care se măsoară cu viața lui Dumnezeu”. Așa a lăsat Dumnezeu scris pentru noi, chiar viața veșnică, iar viața aceasta este în Fiul Său. Cel care devine părtaș firii dumnezeiești fuge de stricăciunea care este în lume prin pofte. Credința în Hristos ca Dătător al vieții îi dă viață. „V-am scris aceste lucruri ca să ştiţi că voi, care credeţi în Numele Fiului lui Dumnezeu, aveţi viaţa veşnică.”
Viața aceasta de sfințire și bucurie în credință este pentru fiecare dintre aceia care, prin credință, cer împlinirea făgăduințelor lui Dumnezeu și se sprijină pe puterea divină pentru a birui. – Manuscript Releases, vol. 4, p. 356

„Cel înţelept câştigă suflete” (Proverbele 11:30; în engl.: Cine câștigă suflete este înțelept). „Cei înţelepţi vor străluci ca strălucirea cerului, şi cei ce vor învăţa pe mulţi să umble în neprihănire vor străluci ca stelele, în veac şi în veci de veci” (Daniel 12:3). Prin conlucrarea omului cu Dumnezeu, se realizează o lucrare care nu va pieri niciodată, ci va rezista de-a lungul veacurilor eternității. Acela care face din Dumnezeu înțelepciunea lui, care crește până la statura desăvârșirii lui Hristos Isus, va sta înaintea regilor, înaintea celor pe care lumea îi numește „mari” și Îl va lăuda pe Acela care l-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată. – Christian Education, p. 97

Noi trebuie să fim lucrători harnici; un om indolent este o ființă nenorocită. Dar ce scuză putem găsi pentru lenevie în marea lucrare pentru care Isus Și-a dat viața pentru a o aduce la îndeplinire? Capacitățile spirituale încetează să existe dacă nu sunt folosite și este scopul urmărit de Satana ca acestea să dispară complet. Tot cerul este angajat în mod activ în lucrarea de a pregăti un popor în vederea revenirii lui Hristos în această lume, iar „noi suntem împreună-lucrători cu Dumnezeu”. Sfârșitul tuturor lucrurilor este aproape. Acum este ocazia noastră de a lucra. „Vine noaptea, când nimeni nu mai poate lucra.” Noi trebuie să-L proclamăm pe Hristos, și pe El răstignit, pregătind astfel calea pentru revenirea Sa. …

Uniți cu marele Meșter-lucrător, să-L urmăm pe Răscumpărătorul nostru care S-a tăgăduit pe Sine în pelerinajul Său de iubire pe acest pământ. Același Isus care a mers alături de ucenici, care i-a învățat, care a trudit și a suferit în natura Sa umană, este cu noi în puterea Sa divină. El este la dreapta noastră să ne ajute în orice situație grea. Să-L înălțăm pe Isus și să descoperim fundamentul biblic al credinței noastre. – Review and Herald, January 24, 1893
 

De-a lungul istoriei, Dumnezeu a avut întotdeauna oameni care I-au reprezentat cu fidelitate caracterul și, ascultători, I-au urmărit scopurile. Copiii lui Dumnezeu, poporul Lui, sunt aceia care au fost chemați și care I-au acceptat invitația de a fi părtași la harul Său. Toți au fost – și continuă să fie – instrumentele lui Dumnezeu de împlinire a misiunii Sale. 

4. Citește Geneza 12:1-3 și Deuteronomul 7:6,11,12; Amos 9:7; Isaia 19:24,25. Care a fost scopul lui Dumnezeu cu națiunile din Vechiul Testament?

Legământul lui Dumnezeu cu Avraam și urmașii săi avea un scop precis. Ei erau chemați, făcuți și trimiși să fie agenți ai misiunii lui Dumnezeu – mijloace de binecuvântare a popoarelor (compară cu Deuteronomul 28:10; Isaia 49:6). Totodată, ei au fost aleși în cadrul unei relații de legământ cu Dumnezeu, cu condiția implicită a credinței și ascultării (Geneza 22:16-18; Exodul 19:5,6; Deuteronomul 28:1,2; 2 Cronici 7:14). Acest proces, acela de a atrage la Israel popoarele din jur, a fost „strategia misionară” a lui Dumnezeu în Vechiul Testament.

În Noul Testament, misiunea lui Dumnezeu continuă. Domnul și Mântuitorul înviat lansează acum o reînnoită „strategie misionară” (vezi Matei 28:18-20; Faptele 1:8), în care ucenicii lui Hristos – care alcătuiesc biserica – pleacă în misiune în întreaga lume, în loc ca lumea să vină la ei, ca în cazul poporului Israel din vechime. Misiunea nu își are originea în biserică. Dimpotrivă, biserica există pentru că Dumnezeu mai are încă o misiune de îndeplinit și Își folosește biserica pentru a o îndeplini.

Care este misiunea bisericii? Este aceeași cu misiunea Celui care a chemat-o la existență: „Pentru că Fiul omului a venit să caute și să mântuiască ce era pierdut” (Luca 19:10). Deși niciunul dintre noi cei din biserică nu poate mântui pe nimeni, putem și trebuie să îi îndreptăm pe alții spre singurul care poate mântui, iar Acela este Isus Hristos.
„Misiunea bisericii lui Hristos este aceea de a-i salva pe păcătoșii care sunt gata să piară, de a le face cunoscută oamenilor dragostea lui Dumnezeu și de a-i câștiga la Hristos prin manifestarea acesteia” (Ellen G. White, Mărturii pentru biserică, vol. 3, p. 381). Ce privilegiu și ce res­ponsabilitate imensă!
 

Misiunea este pentru biserică ceea ce este aerul pentru viața noastră. Fără aer, murim. Fără misiune, biserica locală moare. Ce poți face, personal, pentru a susține viața bisericii tale?

Comentariu EGW

Dumnezeu îi alesese pe copiii lui Israel. El îi chemase ca să păstreze între oameni cunoașterea Legii Sale și a simbolurilor și profețiilor ce arătau spre Mântuitorul. El a dorit ca ei să devină izvoare de mântuire pentru lume. Ceea ce Avraam a fost în pământul pribegiei sale, ceea ce Iosif a fost în Egipt și Daniel la curțile din Babilon, poporul evreu trebuia să fie pentru toate națiunile. El trebuia să li-L descopere oamenilor pe Dumnezeu.
În chemarea adresată lui Avraam, Domnul a zis: „Te voi binecuvânta ... și vei fi o binecuvântare ... și toate familiile pământului vor fi binecuvântate în tine” (Geneza 12:2,3). Aceeași învățătură a fost repetat prin profeți. – Hristos, Lumina lumii, p. 27

„Voi sunteți lumina lumii”, spune Isus. „Tot așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri” (Matei 5:14,16). Lucrarea lui Dumnezeu pe pământ, în aceste zile de pe urmă, este reflectarea luminii aduse de Isus în lume. Această lumină trebuie să risipească întunericul dens al veacurilor. Cei care se află în întunericul păgânismului, bărbați și femei, trebuie să fie contactați de aceia care erau cândva în aceeași stare de ignoranță, dar au primit cunoașterea adevărului Cuvântului lui Dumnezeu. Aceste națiuni păgâne vor accepta cu ușurință învățătura dată lor în cunoașterea de Dumnezeu.
Foarte prețioasă este pentru Dumnezeu lucrarea Sa pe pământ. Hristos, împreună cu îngerii din cer, veghează asupra ei în orice moment. Pe măsură ce ne apropiem de venirea lui Hristos, lucrarea misionară ne va solicita din ce în ce mai mult efortul. Solia puterii înnoitoare a harului lui Dumnezeu va fi dusă fiecărei țări și fiecărui ținut, până ce adevărul va cuprinde lumea. … Dar, înainte ca această lucrare să fie împlinită, trebuie să facem aici, în țara noastră, experiența lucrării Duhului Sfânt în inima noastră. – Sfaturi pentru părinți, profesori și elevi, p. 531–532

Dacă biserica lui Hristos ar fi împlinit planul Domnului nostru, atunci lumina s-ar fi revărsat asupra tuturor acelora care se află în întuneric și în ținutul umbrei morții. În loc să se adune laolaltă și să fugă de răspundere și de purtarea crucii, membrii bisericii ar trebui să se împrăștie în toate țările, lăsând ca lumina lui Hristos să lumineze prin ei, lucrând așa cum a lucrat și El pentru mântuirea sufletelor, și „Evanghelia Împărăției” ar fi dusă cu repeziciune în toată lumea. …
Crucea de pe Golgota trebuia să fie mult înălțată, deasupra oamenilor, preocupând cu totul mintea lor și concentrând gândurile lor. Atunci toate facultățile spirituale vor fi încărcate cu putere divină, direct de la Dumnezeu. Atunci va avea loc o lucrare sinceră pentru Maestrul. Lucrătorii vor trimite în lume raze de lumină, ca facle vii, care să lumineze pământul. – Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 42, 44
 

5. Citește Apocalipsa 7:9,10. Ce sugerează aceste texte despre succesul lui Dum­nezeu în marea anvergură geografică a misiunii?

Studiul din această săptămână a luat în discuție în mod special două importante texte misionare. Este interesant că aceste texte au cel puțin un punct comun esențial: cine sunt beneficiarii misiunii, adică pe cine vi­zează – „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile” (Matei 28:19); „locuitorilor pământului, oricărui neam, oricărei seminții, oricărei limbi și oricărui norod” (Apocalipsa 14:6, subl. ad.). 

Cu alte cuvinte, Evanghelia lui Hristos trebuie să ajungă la toate clasele sociale, la toate națiunile, toate limbile și toate popoarele. Avem un singur model de urmat, iar acela este Hristos. Dacă acceptăm adevărul așa cum este în Isus, prejudecățile și invidiile naționale vor fi nimicite, iar duhul adevărului va uni inimile noastre.
Când a spus: „Și-Mi veți fi martori” (Faptele 1:8), Isus a avut în minte trei zone geografice: 
Zona 1 – „în Ierusalim”: Ucenicii erau foarte aproape de Ierusalim. Isus practic ne spune: „Începeți să vă împărtășiți experiența cu oamenii care sunt aproape de voi!” Misiunea începe acasă, cu familia, cu vecinii, cu prietenii. Acesta este locul suprem de misiune.

Zona 2 – „în toată Iudeea și Samaria”: Misiunea noastră îi vizează și pe cei care sunt în anumite privințe aproape de noi, dar la o oarecare distanță față de noi. Din această categorie fac parte oamenii care poate vorbesc aceeași limbă cu noi – oameni care au o cultură asemănătoare, dar nu trăiesc ca noi sau nu împărtășesc aceeași realitate cu noi. Acesta este următorul nostru loc de misiune.
Zona 3 – „până la marginile pământului”: Dumnezeu ne cheamă să ajungem în final la oameni din toate locurile, națiunile, populațiile, limbile și etniile. Acesta este locul nostru inițial de misiune.

Implică-te! Roagă-te în fiecare zi din această săptămână pentru oa­me­nii între care trăiești (din comunitatea, satul sau cartierul tău). Dum­ne­zeu te-a pus acolo cu un scop.
Implică-te și mai mult! Cercetează datele demografice privind zona ta (ce fel de oameni trăiesc în jurul tău) – ce etnii, ce religii au oamenii; câți sunt bătrâni, tineri, săraci, bogați etc. Observă ce interese au, ce obiceiuri, care sunt nevoile lor cele mai mari. Cere-I lui Dumnezeu să îți arate cum să fii pentru ei un canal al dragostei Lui. 
 

Comentariu EGW

Prezența vizibilă a lui Hristos era pe cale să fie retrasă din mijlocul ucenicilor, dar ei aveau să aibă parte de o nouă înzestrare cu putere. Duhul Sfânt avea să le fie dat în toată plinătatea lui, sigilându-i pentru lucrarea lor. „Iată”, a zis Mântuitorul, „voi trimite peste voi făgăduința Tatălui Meu, dar rămâneți în cetate până veți fi îmbrăcați cu putere de sus” (Luca 24:49). „Căci Ioan a botezat cu apă, dar voi, nu după multe zile, veți fi botezați cu Duhul Sfânt. … Voi veți primi o putere, când se va pogorî Duhul Sfânt peste voi, și-Mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului” (Faptele 1:5,8).

Mântuitorul știa că niciun argument, oricât de logic, nu ar fi înmuiat inimile împietrite și nu ar fi putut străpunge crusta egoismului și a spiritului lumesc. El știa că ucenicii Săi trebuiau să fie înzestrați cu putere cerească și că Evanghelia își va împlini lucrarea numai atunci când va fi vestită din inimi fierbinți și cu buze elocvente, printr-o cunoaștere vie a Aceluia care este Calea, Adevărul și Viața. Lucrarea încredințată ucenicilor cerea multă destoinicie, căci curentul adânc al răutății urma să se prăvălească cu putere asupra lor. La comanda forțelor întunericului era un conducător foarte ager și hotărât, iar urmașii lui Hristos puteau lupta pentru dreptate numai prin ajutorul pe care Dumnezeu avea să li-l dea prin Duhul Sfânt. – Faptele apostolilor, p. 30–31

Ucenicii nu trebuiau să aştepte ca oamenii să vină la ei. Trebuiau să meargă ei la oameni, căutându-i pe păcătoşi aşa cum caută păstorul oaia pierdută. Hristos a deschis lumea înaintea lor, ca fiind câmpul lor de lucru. Ei trebuiau să meargă „în toată lumea” şi să propovăduiască „Evanghelia la orice făptură” (Marcu 16:15). Trebuiau să predice despre Mântuitorul, despre viaţa Lui de slujire neegoistă, despre moartea Lui ruşinoasă, despre dragostea Lui inegalabilă şi neschimbătoare. Numele Său trebuia să fie deviza lor, legătura unităţii lor. În Numele Său, ei urmau să supună fortăreţele păcatului. Credinţa în Numele Lui trebuia să fie semnul care să-i deosebească, dovada că erau creştini. – Mărturii,vol. 8, p. 14–15

„Mă rog ca toţi să fie una, cum Tu, Tată, eşti în Mine, şi Eu în Tine; ca, şi ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis” (Ioan 17:21).
Fie ca aceste cuvinte să fie repetate adesea și fiecare să își educe gândurile, spiritul și acțiunile în fiecare zi ca să poată împlini această rugăciune a lui Isus Hristos. El nu Îi cere Tatălui ceva imposibil. El Se roagă exact pentru ceea ce trebuie să existe în ei, în relațiile lor unul cu celălalt, pentru unitatea dintre ei și pentru ca ei să fie una cu Dumnezeu și cu Isus Hristos. Orice altceva mai puțin decât atât arată că nu s-a ajuns la desăvârșirea caracterului creștin. Lanțul de aur al iubirii, care leagă inimile credincioșilor în unitate, prin părtășie și iubire, făcându-i să fie una cu Hristos și cu Tatăl, face ca această legătură să fie desăvârșită și este o mărturie pentru lume despre puterea creștinismului, o mărturie care nu poate să fie negată de nimeni. – That I May Know Him, p. 173
 

„Cuvintele Mântuitorului: «Voi sunteți lumina lumii» evidențiază faptul că El le-a încredințat urmașilor Săi o misiune mondială. După cum razele soarelui pătrund până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, tot astfel Dumnezeu plănuiește ca lumina Evangheliei să ajungă la fiecare locuitor al pământului. Dacă biserica lui Hristos și-ar îndeplini obiectivul avut în vedere de Domnul nostru, lumina ar străluci peste toți cei care se află încă în întuneric, în ținutul morții și al umbrelor ei. În loc de a se grupa în comunități sociale închise, evitând astfel să-și asume responsabilitatea și să poarte crucea, membrii bisericii ar trebui să se răspândească în toate țările, lăsând lumina lui Hristos să strălucească prin ei, lucrând asemenea Lui pentru salvarea sufletelor, iar «Evanghelia aceasta a Împărăției» ar fi dusă cu repeziciune în toată lumea. […] Orbi într-adevăr trebuie să fie ochii care nu văd lucrarea Domnului și surde urechile care nu aud chemarea adresată de adevăratul Păstor oilor Lui. […] Fiecare inimă sfințită să răspundă acum, căutând să proclame solia dătătoare de viață. Dacă oamenii vor accepta […] lucrarea încredințată de Dumnezeu, puterea divină se va face cunoscută în convertirea multora la adevăr” (Ellen G. White, în The Advent Review and Sabbath Herald, 14 noiembrie 1912). 

Studiu zilnic:

Psalmii 148
Psalmii 149
Psalmii 150
Proverbele 1
Proverbele 2
Proverbele 3
Proverbele 4

Ellen G. White, Divina vindecare, capitolul „Zile de slujire”.

1. Cine trebuiau să fie legați cu lanțuri și obezi de fier? 

2. Câte feluri de instrumente apar în Psalmul 150?

3. Ce este un lanț de aur la gât?

4. Ce este un pom de viață pentru cine o apucă?

5. Care era hrana zilnică a pescarilor din Galileea? 

Comentariu EGW

Studiu suplimentar: Faptele apostolilor, din cap. „Scrisori din Roma” p. 478–479.
 

Privire generală
În cuvântarea de rămas-bun înainte de înălțarea Lui la cer, Domnul Isus le-a dat o sarcină ucenicilor Săi, spunându-le: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului” (Matei 28:18-20). Această indicație a ajuns să fie cunoscută drept Marea Însărcinare sau Marea Trimitere. Prin aceasta, Domnul Isus a stabilit agenda bisericii din toate erele și împrejurările. Pe lângă faptul că a indicat clar responsabilitatea ucenicilor de a răspândi învățăturile Sale în toate popoarele lumii, Isus i-a asigurat pe urmașii Săi de faptul că această sarcină intimidantă putea fi îndeplinită datorită omnipotenței și omniprezenței Sale, pe care avea să le manifeste în favoarea lor. 

Comentariu
Deși la început au existat neînțelegeri intense cu privire la unele aspecte ale Marii Însărcinări (Faptele 15:1-29; Galateni 2:11-14), în general biserica primară a înțeles că identitatea ei și misiunea ei se axau pe porunca lui Hristos de a face ucenici din toate popoarele. Faptul că fiecare dintre cele patru evanghelii se încheie cu o versiune a Marii Însărcinări este o mărturie puternică în favoarea caracterului ei central (Matei 28:18-20; Marcu 16:15-20; Luca 24:45-49; Ioan 20:21-23). De atunci, Marea Trimitere a fost interpretată și aplicată în diverse feluri de-a lungul secolelor.

Componentele uceniciei
La o cercetare a literaturii despre ucenicie se remarcă trei dimensiuni sau procese esențiale care caracterizează orice abordare eficientă a uceniciei: dimensiunea rațională, dimensiunea relațională și dimensiunea misionară.
Dimensiunea rațională (de învățare) a uceniciei este procesul prin care un credincios caută voit să învețe de la Domnul Isus. În contextul original, cuvântul „ucenic” (mathetes) făcea referire la cineva care făcea ucenicie pe lângă un meseriaș, maistru, maestru sau învățător. Acea persoană se atașa de cel care îl învăța cu scopul de a dobândi atât cunoștințe teoretice, cât și practice. Dimensiunea rațională evidențiază nevoia de continuă metamorfoză și creștere, chiar și a celor care au devenit deja ucenici. Pentru că îndemnul de a face ucenici, din Matei 28:19, sugerează un proces continuu, dimensiunea rațională a uceniciei presupune un proces de învățare și creștere care durează toată viața. Cu toate acestea, scopul acestei învățări continue nu este doar acela de a transmite cunoștințe, ci și de a imprima un angajament total față de Isus Hristos. 
Dimensiunea relațională (de comunitate) a uceniciei se dezvoltă în contextul unei comunități de susținere unde poate avea loc responsabilizarea. Noul Testament descrie o cultură comunitară foarte dinamică în biserica primară, pe baza faptului că primii credincioși înțelegeau facerea de ucenici drept un proces relațional. Datorită rădăcinilor ei veterotestamentare, biserica timpurie a continuat să accentueze rudenia ca una dintre valorile ei principale. Ceea ce era diferit la această nouă comunitate era că rudenia nu se mai definea prin legături de sânge și prin etnie, ci prin credința comună și părtășia în Hristos. Biserica a devenit un mediu de includere și acceptare (Galateni 3:28). Calitatea de membru în această comunitate era deschisă tuturor, pe baza mărturisirii credinței în Hristos ca Mântuitor și a demonstrării publice, prin apa botezului, a supunerii complete față de Isus (Faptele 2:37,38).

Biserica timpurie își exprima valorile de solidaritate și rudenie prin intermediul unor motive sau teme recurente, cum ar fi cea a trupului lui Hristos și a familiei lui Dumnezeu, pentru a descrie interdependența dintre membrii ei și pentru a exprima legătura strânsă care îi făcea capabili să se considere unii pe alții membri ai familiei (Romani 12; 1 Corinteni 12; Efeseni 2:19; Efeseni 4; Galateni 6:10; 1 Timotei 3:15; 1 Petru 4:17). O asemenea preocupare a favorizat dezvoltarea unui sentiment trainic de interdependență, de solidaritate și responsabilitate printre membrii bisericii. Interdependența lor sugera că fiecare membru avea un rol unic de jucat, chiar dacă era dependent de toți ceilalți membri. 
Prin demonstrarea unui nou mod de viață, mulți au fost atrași la această nouă comunitate de credință (Faptele 2:46,47). Într-un astfel de cadru, a fi ucenic nu este sinonim cu simpla acceptare a unor adevăruri propoziționale abstracte despre Isus. A fi ucenic al lui Hristos însemna a învăța de la Isus și a pune în practică acele cunoștințe dobândite despre El. Acest tip de ucenicie se manifesta atât în ceea ce biserica primară făcea în numele lui Hristos, cât și în modul în care Îl reprezenta pe Hristos în lume. Această cultură comunitară a Noului Testament, în care credincioșii erau membri integrați în grupuri-suport, a devenit terenul fertil pentru ca sămânța Evangheliei să fie semănată și cultivată.

Dimensiunea misionară a uceniciei (de împărtășire a cre­dinței) presupune înțelegerea chemării de a face ucenici (mathēusate), din Matei 28:19, drept o chemare eminamente la implicarea în misiune și la aducerea de roade. Acest îndemn este principala poruncă din Marea Însărcinare și trebuie să rămână principala responsabilitate a bisericii în orice împrejurare. Credincioșii din Noul Testament au legat noțiunea de apartenență la o comunitate de responsabilitatea de a promova valorile urmărite de respectiva comunitate. Misiunea, în contextul Marii Trimiteri, este mai mult decât o chemare la a împărtăși Evanghelia cu cei care nu Îl cunosc pe Hristos. Misiunea este o chemare atât la a ne împărtăși credința cu alții, cât și la a-i învăța pe cei interesați, cu scopul de a-i elibera din prinsoarea lui Satana, astfel încât să se poată consacra pe deplin și fără oprire domniei lui Isus Hristos. 

Prin urmare, Noul Testament folosește termenul „ucenic”/„a face ucenici” pentru a indica o relație cu Hristos și un angajament total față de El, care vor apărea: ca rezultat al însușirii și internalizării învățăturilor Sale; ca rezultat al schimbării datorate progresului continuu în procesul de cunoaștere a lui Isus Hristos (2 Petru 3:18); ca rezultat al trăirii unei vieți de supunere totală față de domnia Sa prin puterea Duhului Sfânt (Filipeni 3:8) și ca rezultat al ajutorării altora să înceapă să aibă o experiență personală cu Isus, să se încreadă în El și să Îl urmeze (2 Timotei 2:2). Din această perspectivă, ucenicia nu trebuie înțeleasă ca un program al bisericii, pentru că nu este un eveniment punctual pe axa timpului. Ucenicia este mai degrabă un proces continuu de creștere în Hristos care durează toată viața și care transformă perspectivele cognitive, afective și evaluative pe care credinciosul le are asupra vieții.
Câteva perspective asupra stării curente a uceniciei
Există consens printre cercetătorii creștini care studiază problematica uceniciei din zilele noastre că, în comparație cu Noul Testament, practica prezentă a uceniciei și-a pierdut în mare parte rolul prioritar printre creștini. Facerea de ucenici a fost redusă la o simplă adăugare a convertiților creștini la numărul membrilor bisericii. Creșterea actuală a bisericii este percepută în mare parte ca o creștere numerică și statistică, fără o prea mare profunzime spirituală, din păcate. Cu alte cuvinte, creștinii se pricep în general mult mai bine la a-i converti pe oameni decât la a-i ajuta pe convertiți să devină ucenici ai lui Hristos. Din nefericire, acest fenomen implică faptul că oamenii pot deveni creștini fără a deveni neapărat ucenici ai lui Hristos.
Facerea de ucenici este responsabilitatea fiecărui credincios
Porunca lui Isus de a face ucenici din toate neamurile nu a fost adresată doar primilor 12 ucenici. Aceasta este o responsabilitate care îi revine fiecărui creștin. La Petru, acesta este motivul existenței fiecărui creștin: „Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată” (1 Petru 2:9). De notat, de asemenea, și următoarele declarații din Spiritul Profetic:
„Fiecare ucenic adevărat este născut în împărăția lui Dumnezeu ca misionar. Acela care bea din apa vie devine un izvor de viață. Primitorul devine un dătător. Harul lui Hristos în suflet este ca un izvor în pustiu, curgând pentru a-i răcori pe toți și pe cei gata să piară făcându-i doritori să bea din apa vieții” (Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii/Viața lui Iisus, p. 195).
„Dumnezeu așteaptă slujire personală din partea fiecăruia dintre cei cărora le-a încredințat cunoașterea adevărului pentru această vreme. Nu toți pot merge misionari în teritorii străine, dar toți pot fi misionari acasă, în propria familie și în propria vecinătate” (Ellen G. White, Mărturii pentru biserică, vol. 9, p. 30). 
„Nu numai asupra predicatorilor consacrați stă răspunderea de a merge și a împlini această însărcinare. Oricine L-a primit pe Hristos este chemat să lucreze pentru mântuirea semenilor săi” (Ellen G. White, Faptele apostolilor, p. 110).
Oriunde se înființează o biserică, toți membrii ar trebui să se angajeze activ în lucrarea misionară. Ei ar trebui să viziteze fiecare familie din vecinătate și să îi afle situația spirituală” (Ellen G. White, Mărturii pentru biserică, vol. 6, p. 296). 
Participarea activă la împlinirea Marii Însărcinări este o condiție obligatorie permanentă pentru a fi ucenici ai lui Hristos. 

Aplicație
În virtutea însărcinării Evangheliei, toți creștinii sunt chemați să își împărtășească credința, fiecare în măsura capacității proprii. Mai jos sunt trei moduri în care credincioșii își pot duce la îndeplinire mandatul misionar, în fiecare domeniu al vieții, inclusiv cel profesional:
Etica profesională înaltă trebuie să facă parte din mărturia fiecărui creștin. Scriptura le poruncește creștinilor să dea dovadă de un caracter care să Îl onoreze pe Dumnezeu în viața lor profesională și în același timp să depună cele mai mari eforturi în ceea ce fac, de parcă ar lucra direct pentru Dumnezeu (Coloseni 3:23,24). Când își văd locul de muncă drept o parte din chemarea lui Dumnezeu pentru viața lor, credincioșii dau un sens nou mărturiei creștine. Menținerea integrității, căutarea excelenței, încrederea, cinstea și tratarea altora cu respect la locul de muncă sunt calități care le pot oferi creștinilor un punct de plecare pentru a-și împărtăși credința.
Prin mentori orientați spre misiune, bisericile îi pot călăuzi pe membrii mai tineri în privința modului în care își pot îmbina profund visurile profesionale cu credința în Hristos și cu mandatul Lui misionar. 
Printr-o abordare corectă a uceniciei și prin sprijin continuu, părinții pot spori potențialul misionar al copiilor lor. Prin urmare, bisericile ar trebui să investească în activități prin care copiii să devină ucenici cu ajutorul părinților, care sunt ajutați în felul acesta de biserică să reinterpreteze responsabilitatea de a-și crește copiii, într-o chemare de a-i face ucenici.