Un băieţel curajos

Text de memorat

„Iar eu vin împotriva ta în Numele Domnului oștirilor.” 1 Samuel 17:45

Materiale didactice vizuale - O Biblie, cinci pietricele\

David era păstor. Asta înseamnă că avea grijă de oi. David cânta la harpă cântece despre Isus.

Odată, un leu a încercat să ia oile lui David. Altădată, un urs a încercat să fure o oaie. David i-a ucis pe amândoi. Isus l-a ajutat pe David să-și salveze oile. Frații mai mari ai lui David erau soldați. Oamenii răi încercau să rănească oamenii din țara lui David, așa că soldații trebuiau să lupte. David voia să ajute, dar trebuia să aibă grijă de oi.

– David, te rog, du-le mâncare fraților tăi! i-a spus tatăl său într-o zi. Și David s-a dus. David stătea de vorbă cu frații săi. Deodată, o voce a început să strige. Era glasul unui uriaș. Numele uriașului era Goliat.

— Trimiteți pe cineva să se lupte cu mine! a strigat Goliat. Vă este frică? Soldații erau atât de speriați încât au fugit.

— Voi lupta eu cu el! a spus David. Isus mă va ajuta. David nu se luptase ca soldații din armată.

Tot ce avea era o praștie, dar nu-i era teamă. David a ales cu grijă cinci pietre netede dintr-un pârâu. Mai apoi, s-a grăbit să-l întâlnească pe Goliat. Goliat îl urmărea cu atenție. Nu-i venea să creadă cât de tânăr era David și că nu avea la el decât o praștie. Toți soldații urmăreau scena cu atenție maximă.

David și-a pus o piatră în praștie. A învârtit-o de câteva ori și… zbang! Piatra a zburat cu repeziciune și l-a lovit pe Goliat direct în cap. Uriașul s-a prăbușit la pământ. Cine l-a ajutat pe David să lupte cu uriașul? Isus l-a ajutat, și El ne va ajuta și pe noi.

Îţi mulţumim, Doamne, pentru povestirile din Biblie. Ştim că sunt adevărate şi ne plac foarte mult. Te iubim, Isuse. Amin!

Această povestire este despre un tânăr pe nume David. Tatăl lui David avea o mulțime de oi. Când a crescut suficient de mare, David a învățat să aibă grijă de oi. În timp ce păștea oile, obișnuia să cânte la harpă. David Îl iubea foarte mult pe Isus. Lui David îi plăcea să cânte pentru Isus.

Uneori, animalele sălbatice încercau să fure oile băiatului. David nu avea suliță sau sabie, de fapt, nu avea nicio armă. Avea, în schimb, o praștie. David putea să pună o piatră în praștie și să o facă să zboare. Cu piatra putea lovi orice animal care încerca să rănească oile.

Odată, un leu a încercat să fure o oaie. David s-a luptat cu leul și l-a ucis. Altădată, un urs a încercat să ia un miel, dar David a ucis și ursul. David era un băiat curajos și Isus l-a ajutat să salveze oile.

Trei frați mai mari ai lui David erau soldați. Oamenii răi încercau să-i rănească pe oamenii credincioși lui Isus. Din acest motiv, soldații trebuiau să lupte pentru a se apăra. David și-ar fi dorit să lupte, dar trebuia să aibă grijă de oi. Într-o zi, tatăl lui David i-a cerut să ducă mâncare fraților săi. David era foarte ascultător.

La un moment dat, David stătea de vorbă cu frații săi. Pe neașteptate, o voce a început să strige. David a văzut că bărbatul care striga era un uriaș foarte puternic. Numele lui era Goliat. Toți soldații se temeau de el.

– Trimiteți pe cineva să se lupte cu mine! striga Goliat. Ce? Vă e teamă?

Apoi, el a spus lucruri urâte despre Isus. Lui David nu i-a plăcut deloc. Isus era Cel mai bun Prieten al lui David! Soldații s-au temut atât de tare încât au fugit de Goliat. Dar David nu se temea.

– Voi lupta cu acest uriaș! a spus David. Isus mă va ajuta.

David nu știa să lupte ca soldații. Nu avea sabie sau suliță. Tot ce avea era praștia lui. David și-a luat praștia și a ales cu grijă cinci pietre late din pârâul aflat în apropiere. Goliat îl privea pe David. A fost surprins că cineva atât de tânăr era suficient de curajos pentru a lupta cu el. Nu-i venea să creadă că David nu avea decât o praștie. Toți soldații priveau înmărmuriți, dar David nu se temea. Ce i-a spus el lui Goliat? Citește 1 Samuel 17:45.

Atunci, David a alergat pe câmpul de luptă ca să iasă înaintea lui Goliat. În timp ce alerga, David și-a pus o piatră în praștie și a țintit. Apoi, zbang! Piatra și-a luat zborul repede și l-a lovit pe Goliat fix în frunte! Uriașul a fost înfrânt. Cine l-a ajutat pe David în acea zi? Isus l-a ajutat.

V-ați luptat vreodată cu cineva mai mare? V-ați luptat vreodată cu un leu? Nu? Sunteți siguri? Știați că Satana este ca un leu care vrea să ne rănească? Asta spune Biblia. De asemenea, spune că Isus ne va feri de Satana. Nu-i așa că ar trebui să-L rugăm pe Isus să ne ajute să fim puternici și curajoși?

„Cei mici trebuie alinați cu grijă când sunt în necaz. Copiii, din pruncie până la vârsta maturității, nu primesc atenția care ar trebui să li se acorde. Este nevoie de mame care să dorească să-și crească copiii astfel încât aceștia să se considere o parte a familiei. Mamele să vorbească cu copiii lor despre speranțele și neîmplinirile lor. Părinții să nu uite să aibă grijă în primul rând de copiii lor, apoi de străini. Trebuie să li se ofere o atmosferă senină, sub călăuzirea mamei.” – Ellen G. White, Căminul adventist, p. 197

„El dă tărie celui obosit.” – Isaia 40:29

Ați văzut vreodată un urs într-o grădină zoologică? Urșii au diferite culori. Unii urși sunt albi, ca ursul polar. Alți urși sunt negri, ca ursul negru. Unii urși sunt bruni, precum ursul care a încercat să rănească oile lui David.

Ursul grizzly este un urs brun. Urșii grizzly sunt foarte mari și puternici. De asemenea, ei pot alerga foarte repede. Ursului grizzly îi place să fie singuratic. Uneori, trăiește în pădure. Alteori, îl întâlnim în preajma apelor curgătoare. El mai trăiește și la Polul Nord, unde este foarte-foarte frig.

Iarna, urșii grizzly nu găsesc la fel de multă hrană ca vara. Se pregătesc de iarnă mâncând foarte mult în timpul verii. Urșii grizzly se hrănesc cu fructe de pădure, frunze și nuci. De asemenea, le place să pescuiască somon.

Urșii grizzly dorm foarte mult iarna. Ursoaicele grizzly sunt adormite chiar și atunci când dau naștere puilor lor. Puii grizzly se nasc fără blană sau dinți. Deși nu pot vedea la naștere, ei se cuibăresc lângă mămica lor adormită și stau acolo pentru tot restul iernii.

Când vine primăvara, puii au deja blană și ochii lor sunt deschiși. În perioada aceea, sunt foarte drăguți și jucăuși!

Când ursoaica grizzly se trezește, își veghează puii. Isus i-a făcut pe urșii grizzly curajoși și puternici, astfel încât să poată avea grijă de puii lor. Isus te va ajuta și pe tine să fii curajos și puternic!