Văduva şi uleiul

Text de memorat

„Dumnezeul meu va împlini toate nevoile voastre.” Filipeni 4:19 (NTR)

Materiale didactice vizuale  - O Biblie, o geantă goală, o sticlă cu ulei

Isus avea multe ajutoare. Pe unul dintre ajutoarele Sale îl chema Elisei. Într-o zi, la Elisei a venit o femeie și i-a vorbit. Soțul acestei femei murise, deci era văduvă. Văduva avea doi băieți de crescut, dar era foarte săracă. Ea trebuia să plătească unui om mulți bani, dar nu avea cum să-i dea banii înapoi.

Omul pe care trebuia să-l plătească nu era deloc amabil.

— Dacă nu-mi plătești datoria, îți voi lua băieții și îi voi pune la muncă, i-a spus bărbatul. Lui Elisei îi părea rău pentru biata văduvă. Și lui Isus Îi părea rău.

— Ce aveți în casă? a întrebat-o Elisei.

— Doar un vas cu ulei, a răspuns văduva cea săracă. Atunci, Isus i-a spus lui Elisei ce să facă, iar Elisei i-a transmis văduvei sărace.

— Adu toate vasele goale pe care le poți cere de la vecinii tăi! i-a spus Elisei. Adu-le în casă, apoi închide ușa! El i-a spus să umple acele vase goale cu uleiul pe care îl avea.

Mama și băieții ei au făcut exact ce le-a spus Elisei. Au împrumutat o mulțime de vase, le-au adus în casă și au închis ușa.

Atunci, Isus a făcut ceva deosebit. A înmulțit uleiul pentru ca femeia să umple toate vasele cu vârf. Elisei i-a spus văduvei să vândă uleiul ca să facă rost de bani. Acum putea să-l plătească pe bărbatul acela. Ba chiar a avut destui bani pentru a merge să cumpere și ceva de mâncare. Isus a avut grijă de văduvă și de cei doi băieți ai ei. Nu-i așa că este minunat?

Îţi mulţumim, Doamne, pentru Bibliile noastre. Ne plac povestirile biblice. Amin! Isus avea multe ajutoare. Pe unul dintre ajutoarele Sale îl chema Elisei. Într-o zi, la Elisei a venit o femeie și i-a vorbit. Soțul acestei femei murise, deci era văduvă. Ea avea doi băieți de crescut, dar nu avea bani ca să le cumpere mâncare. Nu avea bani nici pentru haine. Era atât de săracă încât nu avea bani pentru nimic.

Văduva aceasta trebuia să dea înapoi unui om o sumă mare de bani, dar nu avea cu ce să plătească. Omul pe care trebuia să-l plătească nu era un om prea amabil.

— Dacă nu îmi plătești datoria, îți voi lua cei doi băieți, i-a spus bărbatul. Se vor muta la mine și îi voi pune la muncă toată ziua. Lui Elisei îi părea rău pentru biata văduvă. Și lui Isus Îi părea rău.

— Ce aveți în casă? a întrebat-o Elisei. Sărmana văduvă nu avea prea multe. Tot ce avea era o sticlă de ulei.Isus l-a ajutat pe Elisei să știe ce să-i spună văduvei. Ce i-a cerut Elisei să facă? Citește 2 Împărați 4:3,4.

Văduva s-a grăbit spre casă. Ea le-a spus celor doi băieți ce i-a zis Elisei. Băieții văduvei erau ajutoare bune. Au fugit repede spre casele vecinilor.

— Putem împrumuta vasele voastre goale? au întrebat ei. Vecinii au fost amabili și le-au împrumutat tot ce au putut. Cei doi băieți au fugit spre casă cu vasele. Apoi au plecat din nou, pentru a aduce mai multe.

Au împrumutat și au tot împrumutat până când au adunat multe, multe vase goale. Erau vase pe masă, pe podea și în fiecare colț al casei! În cele din urmă, nu au mai avut de unde împrumuta altele. Au închis ușa, așa cum i-a învățat Elisei.

Când ușa a fost închisă, văduva a ridicat vasul cu ulei pe care îl avea și a început să toarne în celelalte vase. Cei doi băieți se uitau înmărmuriți. Mai întâi s-a umplut un vas, apoi altul și altul. Se întâmpla o minune! Văduva turna întruna. Poate că îi obosiseră brațele, dar sticla nu se mai golea!

— Aduceți un alt vas! le spunea fiilor ei de fiecare dată. Și au făcut lucrul acesta până când fiecare vas din casă s-a umplut cu ulei.

— Nu mai avem vase, i-au spus băieții. Nici nu mai avem de unde să împrumutăm. Văduva era atât de fericită! S-a grăbit să-i spună lui Elisei că nu mai are vase.

— Acum poți vinde uleiul, a sfătuit-o Elisei. Poți să plătești toată datoria. Văduva a făcut exact ce i-a spus Elisei. L-a plătit pe bărbat și chiar a rămas cu bani pentru a merge să cumpere mâncare pentru ea și băieții ei.

Ce zi fericită a fost pentru văduvă și pentru cei doi fii ai ei! Împreună au îngenuncheat și I-au mulțumit lui Isus pentru că i-a ajutat. Acum, văduva avea destui bani. Nu mai era atât de săracă. Cei doi băieți erau foarte fericiți. Nu au mai fost vânduți în altă familie.

Isus s-a folosit de Elisei pentru a o ajuta pe văduvă și pe băieții ei. Nu-i așa că Isus este minunat? Da, este!

„Părinţi, lăsaţi ca razele luminoase ale iubirii, voioşiei şi mulţumirii bucuroase să intre în inimile voastre şi influenţa lor gingaşă, înviorătoare, să cuprindă căminul vostru. Manifestaţi un spirit de blândeţe şi răbdare; şi încurajaţi aceasta şi în copiii voştri, cultivând toate calităţile care vor aduce strălucire în viaţa de familie. Atmosfera astfel creată va fi pentru copii ceea ce sunt aerul şi soarele pentru lumea vegetală, susţinând sănătatea şi vigoarea minţii şi a trupului.” - Ellen G. White, Divina vindecare, p. 287

„Întreabă dobitoacele, şi te vor învăţa. – Iov 12:7

Îți amintești că ai învățat despre urșii grizzly? Aceasta este doar una dintre multele specii de urși care trăiesc în regatul animalelor create de Isus. Ursul panda este o altă făptură creată de Isus. Urșii panda nu sunt maro precum cei grizzly.

Urșii panda au blana în alb și negru. Bambusul este mâncarea preferată a urșilor panda. Bambusul este un fel de iarbă care crește foarte mult în înălțime. Un urs panda petrece aproximativ douăsprezece ore pe zi mâncând bambus. Așadar, el mănâncă toată ziua.

Urșii panda sunt cățărători foarte buni. Ei pot înota foarte bine. Dacă un alt animal încearcă să-i rănească, pot înota ca să scape.

Urșii panda nu dorm în timpul iernii, așa cum fac alți urși. Dacă locuiesc la munte, coboară pe văi, unde este mai cald. Când vine vara, ei se întorc înapoi în munți, unde este răcoare.

O femelă are de obicei unul sau doi pui. Dacă se nasc doi pui, doar unul dintre ei trăiește. Puii sunt foarte mici și nu au blană. Pe măsură ce cresc, le crește și blănița, devenind mai drăguți. Ursoaica are mare grijă de puiul ei. Ea este mare, iar puiul este foarte mic, așa că îl ține în brațe cu atenție. Ea își iubește puiul. Ursoaica ne ajută să vedem cât de mult ne iubește și ne îngrijește Isus.