Îngerii îl protejează pe Elisei

Text de memorat

„Voi fi cu el în necaz.” Psalmii 91:15 (NTR)

Materiale didactice vizuale - O Biblie

Ce fac soldaţii? Se luptă. Soldaţii ne protejează atunci când inamicii vor să ne facă rău. Odată, un rege rău a vrut să-l omoare pe Elisei, ajutorul special al lui Isus.

Armata regelui a pornit spre Dotan, în căutarea lui Elisei. Au sosit în toiul nopţii, în timp ce oamenii dormeau. Când s-au trezit, locuitorii orașului au văzut că soldaţii înconjuraseră cetatea. Elisei și slujitorul său au văzut soldaţii. Slujitorul se temea, dar Elisei știa că Dumnezeu e cu ei. Deși nu îi putea vedea, Elisei știa că îngerii lui Isus sunt prezenţi acolo.

Elisei i-a cerut lui Isus să facă ceva special. L-a rugat să-l ajute pe slujitorul său să vadă îngerii pregătiţi de luptă. Isus a răspuns rugăciunii lui Elisei. Slujitorul lui a putut vedea îngerii în care de foc. Apoi nu i-a mai fost teamă. În continuare, Elisei i-a cerut lui Isus să-i orbească pe soldaţi, astfel încât aceștia să nu mai poată vedea nimic.

Isus i-a ascultat rugăciunea și de această dată. Soldaţii nu au mai putut vedea, așa că nu știau pe unde să meargă.

– Vă voi conduce eu, le-a spus Elisei.

El a condus întreaga armată de soldaţi orbi până în orașul Samaria. Elisei I-a cerut lui Isus să le redea vederea soldaţilor, iar El l-a ascultat. Soldaţii știau acum că regele Samariei îi putea ucide. Le era foarte frică. Dar Elisei i-a spus regelui să hrănească soldaţii, în loc să-i pedepsească. Soldaţii știau acum cât de puternic era Isus, așa că au plecat acasă.

Îngerii lui Isus sunt întotdeauna alături de noi, la fel cum a fost și cu Elisei. Să-I mulţumim pentru îngerii noștri păzitori!

Doamne Isuse, Îţi mulţumim că ai lăsat atâtea lucruri frumoase scrise în Biblie. Ajută-ne să învăţăm cât mai multe despre Tine. Amin!

Ce fac soldaţii? Luptă. Soldaţii ne protejează de oamenii care vor să ne facă rău. Odată, regele unei ţări străine a vrut să-l rănească pe Elisei. De asemenea, regele a vrut să-i rănească și pe oamenii din poporul lui Dumnezeu.

Îţi amintești cine era Elisei? El era ajutorul special al lui Isus. Regele care a vrut să-l rănească pe Elisei nu-l iubea pe Isus.

– Unde este Elisei? a întrebat regele. Vreau să-i iau viaţa!

– Este în Dotan, au răspuns slujitorii săi.

– Mergeţi imediat acolo și aduceţi-mi-l! le-a ordonat regele.

Armata regelui a plecat spre Dotan. Ei au ajuns acolo noaptea, așa că oamenii din Dotan nu au văzut nimic. Dimineaţa, când s-au trezit, locuitorii au văzut că o armată de soldaţi înconjurase orașul. Servitorul lui Elisei a urcat pe acoperișul casei în zorii zilei. Când a văzut soldaţii, i s-a făcut frică. S-a grăbit să-i spună lui Elisei ce văzuse.

A văzut și Elisei soldaţii, dar lui nu îi era teamă. Știa că îngerii lui Isus sunt acolo, chiar dacă nu îi putea vedea. Îngerii lui Isus sunt foarte puternici - mai puternici decât toţi soldaţii din lume la un loc.

– Nu-ţi fie teamă, i-a spus Elisei servitorului său. Îngerii lui Isus ne vor proteja. Dar slujitorului său tot îi era frică, așa că Elisei l-a rugat pe Isus să facă ceva special. El l-a rugat pe Isus să deschidă ochii slujitorului său pentru a putea vedea îngerii pregătiţi de luptă.

Isus a răspuns la rugăciunea lui Elisei. Deodată, slujitorul a putut vedea îngerii cu caii lor și carele de foc, așa că nu i-a mai fost teamă.

Mai apoi, Elisei i-a cerut lui Isus să facă o altă minune. L-a rugat pe Isus să-i orbească pe toţi soldaţii. Și de această dată, Isus a răspuns rugăciunii lui Elisei. Brusc, soldaţii nu au mai văzut nimic. Nu mai știau nici unde se aflau, nici pe unde ar trebui să meargă. Erau orbi și nu mai înțelegeau nimic.

– Vă voi conduce eu pe unde ar trebui să mergeţi! le-a spus Elisei.

Elisei a aliniat întreaga armată de soldaţi orbi și i-a dus în orașul Samaria. Acolo, Elisei I-a cerut lui Isus să le redea vederea soldaţilor. Vă puteţi imagina cât de surprinși au fost aceștia?

În jurul orașului erau ziduri puternice. Soldaţii nu puteau ieși. Ei știau că regele din orașul acela îi putea ucide. De fapt, asta a și dorit să facă regele. Dar ce i-a spus Elisei să facă? Citește 2 Împăraţi 6:22. Așadar, regele le-a dat mâncare bună și apă de băut. Soldaţii descoperiseră acum cât de puternic era Isus, prietenul lui Elisei. Nu mai voiau să-i facă rău lui Elisei, așa că au pornit înapoi spre casă. Și slujitorul lui Elisei a învăţat ceva. Acum, el știa că îngerii erau aproape de el, chiar și atunci când nu îi putea vedea.

Îngerii lui Isus sunt alături de noi chiar și acum. Nu îi putem vedea, dar ei sunt întotdeauna alături de noi. Să-I mulţumim lui Isus pentru îngerii noștri păzitori!

Fascinaţia naturii – un volum care îi introduce pe cititori, mici și mari, în lumea plină de curiozităţi a animalelor, a mediului înconjurător și a corpului omenesc.

Planeta insectelor – o carte care prezintă curiozităţi din lumea diversă și fascinantă a insectelor. Cititorii vor descoperi că aceste făpturi mărunte au capacităţi și abilităţi nebănuite.

„Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei şi înţelepţeşte-te!” Proverbele 6:6

Aţi văzut vreodată o furnică? Un mușuroi este o moviliţă de pământ cu o gaură în vârf. Aproape toate speciile de furnici trăiesc în mușuroaie, dar există o specie de furnică care nu trăiește așa. Este vorba despre furnica legionară.

Furnicilor legionare le place să fie mereu în mișcare. Ele mărșăluiesc toată ziua, ca o armată. Există familii de furnici care se deplasează în linie. Alte familii preferă să meargă organizate pe mai multe rânduri. Un lucru e însă comun: toate mărșăluiesc.

Există mii și mii de furnici legionare într-o colonie. Numărul lor este prea mare pentru a putea fi numărat, dar pot fi în jur de 700 000 de furnici. Furnicile legionare muncesc din greu. Fiecare furnică are de lucru. Cea mai importantă furnică a grupului este regina. Ea este cea care depune ouăle. Unele furnici transportă furnicile care sunt prea mici ca să poată merge. Alte furnici adună toată mâncarea pe care o găsesc în cale. Există furnici a căror ocupaţie este aceea de a o proteja pe regină.

Furnicile legionare mănâncă aproape orice întâlnesc în drumul lor. Găinile, gândacii, păianjenii și șerpii sunt hrana lor. Merg prin case, pe copaci, peste câmpuri, peste tot. Când animalele aud furnicile venind, încearcă să fugă.

În povestea noastră de astăzi, oamenii s-au temut când au văzut armata de soldaţi. Vestea bună este că Isus are o armată foarte puternică de îngeri. Armata lui Isus ne va păstra în siguranţă și ne va proteja mereu.