Rugăciunea ascultată a Anei

Text de memorat

„Vorbește, Doamne, căci robul Tău ascultă.” 1 Samuel 3:9

Materiale didactice vizuale - O Biblie, o cămașă sau o haină de dimensiuni mai mici sau mai mari

Cu mult timp în urmă, poporul lui Isus nu mergea la biserică. Ei se întâlneau într-un cort frumos. Un preot special avea grijă de cortul acesta. Numele lui era Eli. Când oamenii se întâlneau la cort, Eli îi învăța despre Isus.

Într-o zi, la cort a venit o femeie pe nume Ana. Ea Îl iubea pe Isus, dar era foarte tristă. Își dorea foarte mult un copilaș.

— Dacă îmi vei da un băiețel, se ruga Ana, Ți-l voi face cadou Ție. El va fi ajutorul Tău special. Isus a răspuns rugăciunii Anei. Aceasta a avut un băiețel. Era atât de fericită! Ana i-a pus băiețelului numele Samuel. Ana l-a învățat pe Samuel să-L iubească pe Isus. Ea l-a învățat pe Samuel cum să fie un ajutor foarte bun. Se apropia timpul ca Ana să facă ce i-a promis lui Dumnezeu. Ana a făcut o haină specială pentru ca Samuel să o poarte. Samuel urma să locuiască cu Eli. El era un ajutor special al lui Isus.

Într-o noapte, pe când Samuel dormea, o voce l-a trezit. Samuel credea că Eli l-a chemat, dar nu era Eli. Vocea l-a strigat de trei ori. De trei ori, Samuel a mers la Eli în cameră. În cele din urmă, Eli a înțeles a cui era vocea. Era vocea lui Isus.

— Când vocea te va striga din nou, să-i răspunzi, i-a spus Eli lui Samuel. Și Samuel a făcut așa. Când vocea l-a chemat din nou, Samuel a răspuns:

— Vorbește, Doamne, căci robul Tău ascultă! Mai apoi, Isus a vorbit cu el. Samuel a devenit un ajutor deosebit în slujba Domnului. Ți-ar plăcea să fii și tu ca Samuel?

Doamne Isuse, Îţi mulţumim pentru Bibliile noastre. Îţi mulţumim pentru povestirile minunate din ele. Te iubim, Isuse. Amin!

Poporul lui Isus trăia deja în țara cea nouă. Ei Îl iubeau pe Isus, dar nu mergeau la biserică, așa cum facem noi. Ei se întâlneau la un cort special. Chivotul de aur se afla în interiorul cortului. Cele două pietre pe care erau scrise Cele Zece Porunci erau acolo.

Omul care avea grijă de cortul acela frumos era preot. Numele lui era Eli. Când oamenii se întâlneau la cort, Eli îi învăța despre Isus. Într-o zi, a venit la cort o femeie pe nume Ana. Ea Îl iubea pe Isus, dar era foarte tristă. Voia un copilaș, însă ea și soțul ei nu puteau avea copii.

– Dacă îmi vei da un băiețel, se ruga Ana, promit că îl voi învăța să Te iubească. Ți-l voi închina Ție și el va fi ajutorul Tău cât va trăi. Isus a răspuns rugăciunii Anei. Aceasta a avut un băiețel. Era atât de fericită! Ana i-a pus numele Samuel.

Ana l-a învățat pe Samuel să-L iubească și să-L asculte pe Isus. Ana l-a învățat și despre porunci. Ea l-a instruit pe Samuel să fie un ajutor foarte bun.

Când a venit timpul ca Ana să-și onoreze promisiunea, ea l-a dus pe Samuel la cort. Samuel urma să locuiască cu Eli și să-l ajute. Ana a făcut o haină specială pentru ca Samuel să o poarte. În fiecare an, când Samuel creștea, Ana îi aducea câte o haină pe mărimea lui. Eli îl iubea pe Samuel. L-a învățat cum să fie un ajutor special pentru Isus. Samuel era foarte tânăr, iar Eli îmbătrânea. Vederea lui Eli începuse să slăbească.

Samuel îl ajuta pe Eli cu multe lucruri. El putea duce la bun sfârșit lucrurile pe care le avea de făcut. Samuel păstra cortul ordonat și curat. Făcea toate lucrurile pe care Eli i le cerea să le facă. Se descurca de minune. Într-o noapte, pe când Samuel era în patul lui, a auzit o voce care îl striga pe nume.

– Samuel! a strigat vocea. Samuel s-a gândit că îl striga Eli. Poate că Eli avea nevoie de ajutorul lui. S-a ridicat repede din pat și a fugit spre Eli.

– Iată-mă! a răspuns Samuel.

– Nu te-am chemat, a spus Eli, așa că Samuel s-a dus înapoi în pat. Curând, vocea l-a strigat din nou. Samuel s-a ridicat și a fugit către Eli:

– Iată-mă, căci m-ai chemat! a spus Samuel.

– Nu te-am chemat, i-a spus Eli. Samuel s-a întors la culcare și, din nou, vocea i-a strigat numele. În cele din urmă, Eli a înțeles Cine îl striga pe Samuel. Era vocea lui Isus. Ce i-a spus Eli lui Samuel să răspundă dacă Isus îl va striga din nou? Citește 1 Samuel 3:9. Samuel l-a ascultat și s-a întors în pat. Când vocea l-a strigat din nou, Samuel a răspuns:

– Vorbește, Doamne, căci robul Tău ascultă! Isus i-a spus lui Samuel multe lucruri importante. În dimineața următoare, Samuel i-a spus lui Eli tot ce i-a transmis Isus.

Samuel era mic, dar era deja un ajutor special pentru Isus. Crezi că Isus vrea ca ______________ (numele copilului) să fie un ajutor pentru El? Ar trebui să-L rugăm pe Isus să ne ajute să fim ajutoarele Lui speciale.

„Ce răsplătire a avut Ana! Și ce încurajare spre credincioșie este exemplul ei! Fiecărei mame i-au fost încredințate prilejuri de o valoare ce nu poate fi măsurată și interese nemărginit de scumpe. Cercul modest de activitate și îndeplinirea unor datorii fără strălucire, pe care multe femei le privesc ca pe o sarcină obositoare, trebuie să fie socotite ca o lucrare nobilă și măreață. Este privilegiul mamei să devină o binecuvântare pentru omenire prin influența ei, iar îndeplinirea acestei îndatoriri va aduce bucurie propriei ei inimi. Ea poate să netezească drumul care, prin soare și umbră, duce spre înălțimi mărețe.” – Ellen G. White, Patriarhi și profeți, p. 572

„Orice om să fie grabnic la ascultare.” – Iacov 1:9

În povestirea biblică de astăzi, Samuel L-a ascultat pe Isus. A ascultat cu cele două urechi. Aveți și voi două urechi? Da, aveți! În minunata lume a animalelor create de Isus, multe vietăți aud cu urechile. Unul dintre animalele cu cel mai bun auz este delfinul. Delfinii aud cu cele două urechi. De asemenea, ei aud sunetele și cu maxilarul lor, care este un os din apropierea gurii. Poate crezi că au un auz foarte bun, dar delfinii pot auzi mult mai bine. Delfinii scot și aud multe sunete pe care oamenii nu le pot auzi.

Bufnița este o altă creatură cu un auz foarte bun. Bufnițelor le place să vâneze șoareci în timpul nopții. Pentru că este întuneric, bufnițele își folosesc urechile pentru a depista unde sunt șoriceii. O bufniță poate auzi cele mai fine zgomote. Dacă un șoarece foșnește printre frunze sau prin scorburile lui, bufnița va ști unde este acesta.

Creatura care, probabil, are cel mai fin auz este liliacul. Liliecii își folosesc urechile pentru că îi ajută să zboare noaptea. La un moment dat, niște oameni de știință au legat sfori într-o cameră foarte întunecată. Liliecii au reușit să zboare pe întuneric prin toată camera, fără a atinge o singură sfoară.

Isus a creat delfinul, bufnița și liliacul cu un auz foarte bun. El vrea să ne folosim urechile și pentru a asculta Cuvântul Lui. Când asculți de mama și de tata, Îl faci fericit pe Isus. Isus dorește ca și tu să asculți de El așa cum a făcut micuțul Samuel.