Dumnezeul nostru minunat

Text de memorat

„Mare este Domnul şi lăudat de toţi.” (Psalmii 48:1)

Biblia noastră este cea mai minunată carte de povestiri din întreaga lume. Și mai interesant este faptul că fiecare povestire este adevărată. În ea găsim povestiri despre copii, despre tați și mame, despre bunici, despre tot felul de oameni și despre lucrurile care li s-au întâmplat acestor oameni.

Ea ne povestește despre un război teribil care a început în ceruri atunci când un înger frumos a devenit gelos pe Dumnezeu și a spus minciuni cumplite despre El. Biblia ne spune că oamenii sunt cei care aleg dacă vor să Îl iubească, să se încreadă și să I se supună lui Dumnezeu sau dacă vor să creadă în minciunile pe care acel înger gelos încă le spune.

Studiul din această săptămână începe de la primele pagini ale Bibliei. Care este numele primei cărți din Biblie? Geneza înseamnă „început”. Citește primul verset din Geneza! Care este al treilea cuvânt din verset? „Dumnezeu”. Cine este Dumnezeu? Cum crezi că arată El? Unde locuiește Dumnezeu? Ești fericit când te gândești la El? Știi că te iubește foarte mult?

Înainte de a discuta despre cum a apărut lumea noastră, vom învăța câte ceva despre minunatul nostru Dumnezeu. Cu mult înainte de a exista băieței și fetițe, tați și mame, sau chiar înainte de apariția pământului nostru cu râurile și munții lui, cu cerul și marea, nu exista nimic. Totul era pustiu și nu era nimeni aici în afară de Dumnezeu.

Gândeşte-te:

Recitește întrebările. Răspunde la fiecare dintre ele. Biblia spune că Dumnezeu este dragoste (1 Ioan 4:8). Unii oameni se tem de Dumnezeu. Ei cred că El îi iubește doar atunci când sunt buni. Tu ce crezi? Dumnezeu ne iubește tot timpul. Vom învăța despre ceea ce nu iubește El. Cu cât Îl cunoaștem mai mult, cu atât Îl iubim mai mult.

Există multe lucruri minunate despre Dumnezeu pe care este posibil să nu le putem înțelege pentru că suntem limitați. De exemplu, nu putem înțelege cum este posibil ca El să fie peste tot în același timp. Dar Dumnezeu poate fi peste tot în același timp.

Nu putem înțelege cum e posibil ca El să nu aibă început sau sfârșit. În lumea noastră, totul are un început și un sfârșit – inclusiv oamenii. Dar Dumnezeu n-a avut niciodată început și nu va avea niciodată sfârșit. Nu putem înțelege cum este posibil ca cineva să fie atât de puternic încât, doar prin cuvinte, să poată crea ceva din nimic. Dar Dumnezeu poate face așa ceva. Chiar dacă unii oameni sunt foarte înțelepți, nimeni nu știe absolut tot. Dar Dumnezeu știe tot. Dumnezeu știe tot ceea ce s-a întâmplat în trecut și știe tot ce se va întâmpla în viitor.

Sunt lucruri despre Dumnezeul nostru minunat pe care nu le putem înțelege pentru că, așa cum am spus, suntem niște oameni simpli și avem limitele noastre. Există totuși și multe lucruri pe care le putem înțelege. Dumnezeu cunoaște deja fiecare detaliu despre fiecare dintre noi. Pentru că ne iubește atât de mult, El vrea să fim cei mai buni prieteni și să învățăm tot ce putem despre El.
Când David a înțeles că Dumnezeu este pretutindeni, a fost atât de fericit încât, de bucurie, a scris cântece despre El. Vă veți delecta și voi citind un fragment dintr-unul din psalmii lui – Psalmii 139:1-12.

Gândeşte-te:

Din moment ce Dumnezeu este peste tot în același timp, El este lângă tine chiar acum, în acest moment? Fii convins de asta! Și mai mult, El promite să nu ne părăsească niciodată. Ești fericit să ai un Dumnezeu atât de puternic și de iubitor lângă tine?

Sunt multe, multe familii în lumea noastră, nu-i așa? Care este numele familiei din care provii tu? Câți membri are familia ta? Aveți nume diferite? Vârsta ta e diferită de a celorlalți? Cunoști alte familii cu același nume ca al tău? Numele tău de familie poate fi Popescu sau Ionescu. Chiar dacă ai același nume de familie ca fratele sau sora ta, sunteți totuși persoane diferite, nu-i așa? Știai că și Dumnezeu are o familie? Știai că oricine poate alege să aparțină familiei Sale? Când spunem „Dumnezeu”, vorbim despre trei persoane diferite. Fiecare dintre ele poartă același nume – Dumnezeu (la fel cum toți membrii unei familii poartă același nume
de familie). Numele lor sunt Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul (uneori Îl numim Isus) și Dumnezeu-Duhul Sfânt. Uneori, noi mai folosim și termenul de „Dumnezeire”. Fiecare dintre cele trei Persoane este Dumnezeu. Toate trei sunt Dumnezeu și nu există nimeni altcineva ca Dumnezeu.

Îți amintești care este formula pe care o folosește pastorul atunci când botează pe cineva? „Acum te botez în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt” (Matei 28:19,20).

Când oamenii sunt botezați, ei declară în fața tuturor că aleg să aparțină familiei lui Dumnezeu, deoarece cred ceea ce spune Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu. Biblia este una dintre metodele cele mai importante prin care Dumnezeu vorbește cu noi. În cadrul familiilor noastre, ne place să facem planuri și să facem lucrurile împreună, dar fiecare are responsabilitățile lui, nu-i așa? În Dumnezeire, fiecare are o anumită treabă de făcut. Fiecare dintre cele trei Persoane are toată puterea și fiecare știe absolut totul.

Aceste trei Persoane plănuiesc totul împreună și sunt de acord una cu cealaltă despre tot ce gândesc și fac. Și fiecare ne iubește mult mai mult decât ne putem imagina.

Gândeşte-te:

Dacă vor, copiii pot aparține familiei lui Dumnezeu chiar înainte de a fi botezați. Vrei să aparții familiei Sale? De ce nu-I spui lui Dumnezeu chiar acum că vrei să faci parte din familia Lui? El te va ajuta să-L iubești, să ai încredere în El și să-L asculți în fiecare zi, cât vei trăi.

Când citim în Biblie că Dumnezeu spune sau face ceva, putem fi siguri că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt de acord. Când Dumnezeu intenționează să facă ceva, Dumnezeu-Fiul este Cel care creează sau face lucrul respectiv. Tot ce trebuie să facă este să vorbească. De aceea, El este numit uneori Cuvântul. Să citim despre acest lucru în Biblie, în Ioan 1:1-3.

Când vorbești, folosești cuvinte, nu-i așa? Dar poți face ca ceva să devină viu doar folosind cuvinte? Nimeni altcineva în afară de Dumnezeu nu poate face ca ceva Dumnezeu nu ne-a creat ca pe jucăriile care se mișcă sau funcționează pe baterii. El ține totul în viață. Dumnezeu-Duhul Sfânt este adesea numit Îndrumătorul, sau Mângâietorul. Poate fi pretutindeni și poate fi cu noi tot timpul. Ne dă gânduri bune și ne ajută în multe feluri. Ne ajută să fim amabili și să spunem întotdeauna adevărul. El ne ajută să spunem „nu” atunci când Satana ne ispitește să fim neascultători. El este un prieten minunat și un ajutor de nădejde.

Gândeşte-te:

Când dorești să desenezi o imagine, de ce anume ai nevoie? Când vrei să faci prăjituri, de ce ai nevoie? Niciunul dintre noi nu poate rosti un cuvânt, iar desenele sau prăjiturile să apară din senin, nu-i așa? Când ești tentat să nu asculți sau să te plângi, dar alegi în schimb să faci ceea ce știi că Îl face pe Dumnezeu fericit, Duhul Sfânt te ajută. Știe că supunerea ne face fericiți. Ascultă-L întotdeauna!

Când privim cerul noaptea, ce vedem? Știați că soarele, luna și stelele pe care le putem vedea sunt doar o mică parte din milioanele de sori și lumi pe care Dumnezeu le-a creat? Dumnezeu nu a vrut lumi frumoase, dar goale. El a vrut ca ele să fie locuite de oameni fericiți. El Și-a dorit oameni care să poată gândi și să poată vorbi, oameni care să Îl iubească pe Dumnezeu și să fie prietenii Lui.

Dumnezeu a creat, de asemenea, milioane de îngeri frumoși pentru a fi ajutoarele Sale (Psalmii 103:20,21).

Unul dintre îngerii pe care Dumnezeu i-a creat trebuia să fie un ajutor special și liderul celorlalți îngeri. El era mai înalt, mai frumos și mai înțelept decât oricare alt înger. Numele lui era Lucifer. Lui Lucifer îi plăcea să fie ajutorul special al lui Dumnezeu și prietenul Lui apropiat. El era un mesager pentru celelalte lumi create. De asemenea, el era dirijorul corului și… oh, ce voce splendidă avea! Ceilalți îngeri îl respectau și îl admirau. Ei făceau cu bucurie orice le cerea el să facă.

Îngerii din ceruri și oamenii din celelalte lumi create erau ca o familie mare și fericită. Toți îngerii și toate ființele create se bucurau și se iubeau unele pe altele. Nimănui nu-i trecea prin gând să fie gelos, răutăcios sau egoist.

Gândeşte-te:

Ai dori să vizitezi și alte lumi create de Dumnezeu și să întâlnești oamenii de acolo? Într-o zi vei putea, dacă alegi să faci parte din familia lui Dumnezeu.

Știm că în ceruri și în toate lumile, îngerii și oamenii pe care Dumnezeu i-a creat erau perfecți și fericiți. Te-ai întrebat vreodată de ce atât de mulți oameni din lumea noastră sunt nefericiți? Te-ai întrebat de ce oamenii se ceartă, se ucid și își fac lucruri îngrozitoare unii altora? Haideți să ne gândim la aceste lucruri pentru o clipă!

Când Dumnezeu a creat îngerii și oamenii, El i-a creat liberi. El vrea ca noi să-L iubim și să-L ascultăm pentru că vrem, nu pentru că trebuie. Nu am fi cu adevărat liberi dacă nu am putea alege, nu-i așa? Cunoaște Dumnezeu totul încă dinainte să se întâmple? Sigur că da (Isaia 46:9,10).

Cu mult timp în urmă, când Dumnezeu a început să creeze lumi, îngeri și oameni, El știa că cineva va alege să nu Îl mai iubească și să nu Îl mai asculte. Dacă Dumnezeu ar fi spus: „Să nu mai creăm acea persoană și nu vom spune nimănui despre asta”, mie mi-ar fi fost teamă să am încredere într-un astfel de Dumnezeu. Mă bucur că Dumnezeu ne-a făcut cu adevărat liberi.

Mă bucur că putem alege cu adevărat. Săptămâna viitoare vom învăța despre alegerea tristă care a stricat fericirea perfectă din cer și din lumea noastră. Există însă și vești bune. Dumnezeu cunoaște și viitorul. El ne-a spus că, într-o zi, curând, toată tristețea și nefericirea din lumea noastră se vor termina pentru totdeauna. El știe că nimeni nu va mai alege vreodată să strice acea perfecțiune. Lumea noastră va fi din nou perfectă și frumoasă, iar oamenii care vor trăi în ea vor fi fericiți pentru totdeauna. Nu-i așa că aceste vești te fac fericit?

Gândeşte-te:

Poți spune numele celor trei Persoane ale Dumnezeirii? Ce a făcut Dumnezeu-Fiul? Cum ne ajută Dumnezeu-Duhul Sfânt? Te bucuri că poți alege să faci parte din minunata familie a lui Dumnezeu? De ce nu-I spui chiar acum lui Dumnezeu cât de recunoscător ești?

O surpriză grozavă — 1 

Adaptat după povestirile lui Patti Lynn Guthrie

Un copil? Vom avea un copil? Ochii mamei străluceau de emoție. Ce veste minunată îi dăduse doctorul! Urma să aibă un copil! Abia aștepta să-i spună soțului ei. Când tata a venit acasă de la muncă în acea zi, și-a dat seama, datorită expresiei fericite de pe fața mamei, că ceva special trebuie să se fi întâmplat.
— Ghici ce am aflat azi? l-a întrebat mama.
— Ce ai aflat? a întrebat tata.
— O să avem un copil, i-a răspuns ea.
Acum era rândul tatălui să fie entuziasmat.
— E minunat! a exclamat el, luând-o pe mama în brațe și strângând-o la piept. Gândește-te! Primul nostru copil! Vom fi o familie adevărată!
— Da, a aprobat mama. Abia aștept. Dar sunt multe lucruri pe care trebuie să le pregătim înainte de sosirea pe lume a bebelușului, i-a reamintit ea. Știi, sunt atâtea lucruri de care bebelușii au nevoie.

Imediat, au început să se gândească împreună la pregătirile pe care le aveau de făcut pentru copil. Următoarele săptămâni și luni păreau să zboare în timp ce ei lucrau împreună pentru a avea totul pregătit înainte ca bebelușul lor să sosească.

În primul rând, au aranjat o cameră specială pentru copil. Au zugrăvit pereții, apoi au aplicat o fâșie drăguță de tapet pe margine. Mama a cumpărat pânză pentru a face o pătură specială. Bunica le-a dat un pătuț, iar balansoarului confortabil i s-a făcut o husă nouă, foarte drăguță. Părinții au mers la cumpărături și pentru alte lucruri. Copilul avea nevoie de scutece și de șervețele umede. Era nevoie de pudră pentru bebeluși și de șampon, de cearșafuri pentru pătuț și de museline. Au cumpărat o cadă pentru bebeluși, prosoape și multe alte lucruri. Prietenii le-au dat haine pentru copii, pături moi și drăguțe și multe jucării. Ce emoționant era!
Când mama se ducea la doctor pentru control, doctorul o lăsa uneori să asculte inima copilului. Ea îi auzea încet bătăile inimii: bump, bump, bump! Știa astfel că bebelușul creștea.
Într-o zi, tata a spus:
— Trebuie să ne gândim la un nume pentru copilul nostru.
— Da, trebuie, a fost de acord mama.
Așa că au cumpărat niște cărți de nume și au făcut liste lungi cu felurite posibilități. Erau atât de multe nume drăguțe! Se întrebau dacă vor putea alege vreodată doar unul singur pe care să îl pună copiluluilor. După o vreme, s-au decis.
— O vom numi Laurel Ann, au spus ei.
Când totul fusese gata, erau nerăbdători ca Laurel Ann să se nască. În cele din urmă, a venit ziua în care doctorul a spus că, cel mai probabil, fetița se va naște. Dar Laurel Ann nu a venit în acea zi. Nici în următoarea. Nici în următoarea. Va continua!