Cadoul special al lui Dumnezeu

Text de memorat

„Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici străinul care este în casa ta.” (Exodul 20:8-10)

Săptămâna trecută am aflat că Dumnezeu a terminat de creat frumoasa noastră lume (Apocalipsa 4:11). Îți amintești cât de atent plănuise totul? La finalul fiecărei zile, totul era pregătit pentru ceea ce urma să creeze a doua zi.

Pământul era gata pentru ca vegetația să crească. Apa era pregătită pentru ca peștii să înoate în ea. Aerul era pregătit pentru păsări. Mâncarea era pregătită pentru fiecare creatură făcută de Dumnezeu. Dumnezeu a făcut și o grădină specială, frumoasă, ca să fie casa oamenilor care urmau să locuiască acolo. Știi numele grădinii? Grădina Edenului.

La final, când nu mai era nimic de făcut, Dumnezeu l-a creat pe Adam și apoi a creat-o pe frumoasa Eva ca să-i fie soție. Dumnezeu Însuși i-a unit în căsătorie și le-a dat lumea noastră minunată ca dar de nuntă, de care să se bucure și să aibă grijă. Adam urma să fie regele lumii noastre. Dar Dumnezeu a avut un cadou și mai special de atât, pe care i l-a oferit. Care credeţi că a fost acest cadou?

Haide să vedem dacă îți mai amintești ce a creat Dumnezeu în fiecare zi. Planul pe care Dumnezeu l-a făcut cu mult timp înainte, în cer, a fost îndeplinit, iar Adam și Eva erau fericiți, așa cum plănuise Dumnezeu.

Vineri seara a fost sfârșitul celei de-a șasea zile. Ce zi a urmat după ziua de vineri? Sabatul.

Sabatul este o zi specială, iar rolul lui este acela de a ne aminti că minunatul nostru Creator, Dumnezeu, a făcut lumea noastră în doar şase zile. Să citim despre acea primă vineri seara, când Creația ajunsese la final: Geneza 2:1-3.  S-a odihnit Dumnezeu pentru că era obosit ca şi noi? O, nu, nu! El S-a oprit din activitatea Sa pentru că terminase de făcut tot ceea ce plănuise. Sabatul începe întotdeauna vineri seara, la apus, și se încheie sâmbătă seara, tot la apus.

Dumnezeu a știut că, dacă ne vom aminti mereu să ținem Sabatul sfânt, nu vom uita niciodată că El a creat lumea noastră în doar șase zile. În ziua de Sabat, ne odihnim după munca pe care o facem în alte zile, la fel cum Dumnezeu a încetat să mai creeze la sfârșitul zilei de vineri.

Care sunt lucrurile pe care le facem pentru a fi gata de începerea Sabatului? Casa ta este ordonată și curată pentru Sabat? Ai ajutat-o vreodată pe mama ta să prepare feluri speciale de mâncare? Ne asigurăm că hainele noastre sunt curate și gata de purtat la biserică, nu-i așa? Știi versetul de memorat? Ai bănuții de colectă pregătiți?

Gândeşte-te:

Au creat Adam și Eva măcar o părticică din lumea noastră? Nu. Oamenii nu pot face lucruri din nimic și nici nu pot da viață ființelor sau lucrurilor. Numai Dumnezeu poate face asta. Enumeră lucrurile pe care le faci acasă la tine atunci când te pregătești de Sabat.

Să citim din nou Geneza 2:1-3. Dumnezeu le-a spus lui Adam și Evei că a doua zi urma să fie ziua de Sabat. Sabatul urma să fie ziua lor preferată. Sabatul era și ziua preferată a lui Dumnezeu. Urma să Își petreacă toată ziua cu ei. Adam și Eva erau încântați. Ce putea fi mai minunat?

Dumnezeu a spus că Sabatul va fi întotdeauna o zi în care să ne odihnim de lucrurile obișnuite pe care le facem în toate celelalte zile ale săptămânii. Astfel ne amintim mereu că Dumnezeul nostru puternic și iubitor a creat lumea în doar șase zile.

În ziua de Sabat, Dumnezeu dorește ca noi să ne bucurăm de lucrurile minunate pe care le-a făcut și să învățăm mai multe despre ele. Mai ales în acea zi, Îl putem lăuda și ne putem închina Lui. Este Dumnezeu tot timpul cu noi? Desigur. Dar în Sabat, El vrea să fie cu noi într-un mod foarte special. Este o zi în care familia este adunată împreună și este o zi în care să-L lăudăm pe Dumnezeu împreună cu familia cea mare a bisericii. Există multe lucruri speciale pe care le putem face în Sabat.

Gândeşte-te:

Ce-ți place să faci în mod deosebit în Sabat? Odihna de Sabat înseamnă că ar trebui să dormim mai mult?

Îți place să priveşti un apus frumos? Tuturor ne place. Adam și Eva au văzut primul apus de soare vineri seara.

În acea seară, când soarele a început să coboare încet spre apus, au privit cum culorile schimbătoare devin din ce în ce mai frumoase. Nu le venea să creadă. Dumnezeu trebuie să fi zâmbit când S-a uitat la ei. El știa cât de mult ne-ar plăcea să ne uităm la modul în care El începe și termină fiecare zi. În prima vineri seara, după apusul soarelui, a început Sabatul, iar îngerii și oamenii din alte lumi au sărbătorit ziua de naștere a noului nostru pământ frumos: Iov 38:4-7.

Ce concert minunat de laudă trebuie să fi fost! Cât de fericiți au fost toți! Fără îndoială, păsările au cântat cele mai dulci cântece. Se pare că toate fiinţele vii Îi aduceau închinare Creatorului nostru iubitor.

Ce lucruri speciale vă place să faceţi, ţie şi familiei tale, vineri seara? Știai că lui Dumnezeu Îi place să fie cu tine așa cum era cu Adam și cu Eva?

Chiar dacă Adam și Eva nu erau la fel de obosiți ca noi, Dumnezeu știa că, pentru a fi puternici și sănătoși, oamenii au nevoie de somn. Întunericul prietenos creează o atmosferă bună pentru a dormi, nu-i așa?

Înainte ca Adam și Eva să se culce în prima vineri seara, poate că s-au oprit lângă un lac și au ascultat broaștele de pe marginea apei. Licuricii sclipeau peste tot. Pe cer, luna argintie strălucea împreună cu frumoasele stele. Poate că în depărtare se auzea o privighetoare cântând.

În timp ce dormeau, cine crezi că îi veghea? Dumnezeu nu doarme niciodată, nu-i așa? Îngerii Lui veghează mereu asupra copiilor Săi. Când Adam și Eva s-au trezit în dimineața următoare, probabil că primul lucru pe care și l-au amintit a fost că era Sabat și că Dumnezeu a promis să-Și petreacă toată ziua cu ei. Micul dejun era gata să le fie servit. Aveau o mulțime de mâncăruri delicioase din care puteau alege. Era nevoie de multe mese pentru a gusta tot ceea ce le pregătise Dumnezeu de mâncare. Curând, Adam și Eva L-au auzit pe Dumnezeu venind și s-au grăbit să-L întâlnească. La urma urmei, El era Cel care îi crease. Chipul Lui era primul chip pe care îl văzuseră vreodată. 

În primul Sabat, grădina cea frumoasă a fost biserica lor. Poate că au avut un cor de îngeri. Dumnezeu Însuși a fost instructorul lor la Școala de Sabat. În timp ce se plimbau prin grădină și mângâiau animalele, aveau o mulțime de întrebări. Din nou și din nou, I-au mulțumit lui Dumnezeu pentru toate lucrurile minunate pe care le făcuse. Știau că Sabatul va fi întotdeauna ziua lor favorită.

Gândeşte-te:

Ce crezi că a făcut ca ziua aceasta să fie cea mai specială pentru Adam şi Eva?

Sabatul este ziua noastră preferată din toată săptămâna, nu-i așa? Sfinţim Sabatul? Sunt unele lucruri pe care tații și mamele trebuie să le facă în alte zile, dar nu și în ziua de Sabat? Poți da un exemplu? Mersul la muncă, curăţenia, gătitul, cumpărăturile, tunsul gazonului, repararea lucrurilor, cititul ziarului, ascultatul știrilor etc.

Dar copiii? Există lucruri pe care nu le facem în Sabat, dar le facem în alte zile? Mersul la școală, jocurile obișnuite, cititul cărților, vizionarea emisiunilor TV, ascultarea radioului etc.

Dumnezeu ne iubește tot timpul? Cu siguranță! Este El cu noi tot timpul? Bineînțeles! În Sabat, El este cu noi într-un mod foarte special, pentru că putem petrece mult mai mult timp cu El atunci. În ziua de Sabat, El vrea să ne dea binecuvântări speciale.

Gândeşte-te:

Cum preferi să faci Sabatul special? Isaia 58:13,14.

William și bățul pogo

Lui William îi plăcea să sară pe bățul pogo.
— Unu, doi, trei…, număra el săriturile. Uneori, ajungea la 300 de salturi înainte de a cădea. După ce a învățat să sară foarte bine, William a început să facă tot felul de cascadorii cu băţul său. Era foarte distractiv. Într-o zi, el a decis să încerce ceva ce nu mai făcuse înainte.
— Janelle, te rog, pune Frisbee-ul în fața mea! a rugat-o el pe sora lui mai mică.

Janelle a pus Frisbee-ul la aproximativ un metru în fața lui William. Băiatul s-a uitat la el și s-a pregătit să sară cu bățul pogo. Oare putea sări direct în mijloc? A făcut un salt de probă, apoi a sărit din nou și a aterizat chiar în mijlocul Frisbee-ului.

Ce s-a întâmplat în continuare a fost complet neașteptat. Frisbee-ul a alunecat pe asfalt și William a căzut pe spate. S-a lovit cu capul de cimentul rece și, preț de câteva clipe, a rămas inconștient. Când s-a trezit, a auzit-o pe Janelle țipând:
— Mami! Vino repede! Genunchii lui William tremurau când s-a ridicat de jos. Îl durea capul și se simțea amețit. Când și-a pus mâna la ceafă, a simțit ceva cald și umed. Era sânge.
Când mama a ajuns la el, a văzut o tăietură adâncă pe capul lui William. A umplut repede o pungă cu gheață și a pus-o peste tăietură. În scurt timp, erau în drum spre doctor pentru a se asigura că William e bine.

Când au ajuns la doctor, sângerarea se oprise deja. William a fost bucuros când doctorul a zâmbit și i-a spus:
— Nu este nevoie de copci pentru tăietură, deoarece sângerarea a încetat.
Totuși, doctorul l-a verificat pe William pentru a se asigura că nu mai are și alte leziuni.
— Totul este bine, a concluzionat doctorul în cele din urmă, dar să nu mai încerci cascadorii pe pogo! În drum spre casă, William și-a amintit de senzația sângelui cald.
— De ce s-a oprit sângerarea? a întrebat-o el pe mama sa în timp ce atingea ușor bandajul de peste tăietură.
– Pentru că Dumnezeu a făcut ca sângele să se coaguleze când intră în contact cu aerul. Se adună pe locul rănii și, aproape instant, începe să formeze o coajă pentru a proteja tăietura, i-a răspuns mama. Altfel, când ne-am răni, am sângera până am muri. Dar asta nu e tot, a continuat mama.
Dacă Dumnezeu nu ar fi protejat creierele noastre cu o cască specială, ce s-ar fi întâmplat cu creierul tău când ai căzut? William știa că s-ar fi zdrobit ca un ou de ciment. Ah! Ce gând teribil!

Când au ajuns acasă, William și-a pus bățul pogo deoparte. Știa că nu va mai țopăi pe el o vreme. Știa, de asemenea, că doctorul avea dreptate și că nu trebuia să rişte doar pentru a se distra. La altarul de seară, tatăl I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că l-a ocrotit pe William. Înainte de a merge la culcare, și William I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că ne-a creat trupurile într-un mod atât de minunat.