Împlinirea profețiilor din Vechiul Testament

Text de memorat

De memorat: „Dar Eu am o mărturie __ __ decât a lui Ioan, căci lucrările pe care Mi le-a dat Tatăl să le săvârşesc, tocmai __ acestea pe care le fac Eu ___ despre Mine că Tatăl M-a ___” (Ioan 5:36).

Putem vedea în repetate rânduri în cartea lui Ioan lucrurile spuse și făcute de Isus care au dezvăluit faptul că într-adevăr Mesia (hammașiach), Hristosul, venise la cei din poporul Israel. Și venise de fapt ca unul dintre ei, un evreu născut în Betleem, așa cum preziseseră Scripturile. Dar, așa cum a scris Ioan, „El era în lume, și lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut” (Ioan 1:10).

Adică El era în lume, lumea a fost făcută prin El și lumea nu L-a recunoscut totuși? Ce declarație uimitoare! Într-adevăr, după cum putem vedea în Ioan și în celelalte evanghelii, mulți nu L-au recunoscut, deși ar fi trebuit, mai ales datorită lucrurilor pe care Isus le-a făcut și le-a zis. Ba, mai mult, datorită faptului că Scripturile din Vechiul Testament indicau spre El.
În această săptămână vom vedea mai multe moduri în care Ioan L-a zugrăvit pe Isus ca Mesia și totodată vom vedea motivul pentru care unii au continuat să Îl respingă, în ciuda tuturor argumentelor puternice care confirmau că El este Hristosul. Ce putem învăța din greșelile lor?

23 noiembrie: Ziua Spiritului Profetic
 

Comentariu EGW

Fiul lui Dumnezeu a venit în lume ca să refacă lumea. El era Calea, Adevărul și Viața. Fiecare cuvânt pe care l-a rostit era duh și viață. El a vorbit cu autoritate, conștient de puterea Lui de a aduce binecuvântare omenirii și de a-i elibera pe cei ținuți de Satana în lanțurile robiei; de asemenea, El știa că, prin prezența Sa, îi putea aduce lumii deplinătatea bucuriei. El dorea să-l ajute pe fiecare membru asuprit și suferind al familiei umane și să arate că lucrarea Lui era aceea de a binecuvânta, nu de a condamna. – Lift Him Up, p. 37

Hristos Și-a însușit în mod clar dreptul la autoritate și loialitate. „Voi Mă numiţi «Învăţătorul şi Domnul» şi bine ziceţi, căci sunt”, a spus El. „Unul singur este Dascălul vostru, Hristosul.” Astfel, El a păstrat demnitatea care aparținea Numelui Său și autoritatea și puterea pe care le avea în ceruri.

Au fost ocazii când El a vorbit cu demnitatea propriei măreții adevărate. „Cine are urechi de auzit”, a spus El, „să audă”. În aceste cuvinte, El doar repeta porunca lui Dumnezeu, când, din gloria Sa minunată, Cel Infinit declarase: „Acesta este Fiul Meu preaiubit, în care Îmi găsesc plăcerea; de El să ascultați.” Stând în mijlocul fariseilor încruntați, care căutau să-și facă simțită propria importanță, Hristos nu a ezitat să Se compare cu cei mai distinși oameni reprezentativi care au umblat pe pământ și să pretindă preeminența peste toți. – Lift Him Up, p. 37

Venind să locuiască aici, cu noi, Isus avea să-L descopere pe Dumnezeu atât oamenilor, cât şi îngerilor. El era Cuvântul lui Dumnezeu, gândul lui Dumnezeu făcut să se audă. În rugăciunea pentru ucenicii Săi, El spunea: „Le-am făcut cunoscut Numele Tău” – „plin de îndurare şi milostiv, îndelung răbdător, plin de bunătate şi adevăr” – „ca iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei şi Eu în ei”. Dar descoperirea aceasta n-a fost dată numai copiilor Săi de pe pământ. Mica noastră lume este cartea de studiu a universului. Scopul minunat al harului lui Dumnezeu, taina iubirii răscumpărătoare, constituie subiectul pe care îngerii doresc să-l adâncească şi care va fi studiul lor de-a lungul veacurilor nesfârşite. Atât cei răscumpăraţi, cât şi fiinţele necăzute vor descoperi în crucea lui Hristos ştiinţa şi cântecul lor. Se va vedea că slava ce străluceşte pe faţa lui Isus este slava iubirii care se jertfeşte pe sine. În lumina de la Calvar se va vedea că legea iubirii care renunţă la sine este legea vieţii pentru pământ şi pentru cer, că iubirea care „nu caută folosul său” îşi are izvorul în inima lui Dumnezeu şi că în Cel blând şi smerit se manifestă caracterul Aceluia care locuieşte în lumina de care niciun om nu se poate apropia. – Hristos, Lumina lumii, p. 19.
 

Pe lângă minunile punctuale folosite pentru a arăta că Isus este Mesia, Ioan a consemnat și discuția mai largă despre semnele, lucrările și minunile făcute de Isus. Acestea, de unele singure, nu erau o dovadă a faptului că El era Mesia, pentru că mulți profeți, uneori mincinoși, făceau și ei minuni. Ioan nu a consemnat semnele doar pentru că arătau un mare făcător de minuni. Semnele despre care Ioan a scris aveau caracterul unic de a face trimitere la Isus ca Mesia și de a arăta că într-adevăr El venea de la Tatăl Însuși.

1. Citește Ioan 5:17,20,36-38. Cum descriu aceste versete relația dintre Isus și Dumnezeu Tatăl în contextul semnelor?

Isus a folosit semnele pentru a arăta relația Lui strânsă de colaborare cu Tatăl. Cei doi erau una. Isus Însuși a afirmat: „Tatăl este în Mine și Eu sunt în Tatăl” (Ioan 10:38; vezi și 14:10,11). Scopul venirii lui Isus a fost să facă lucrările Celui care L-a trimis, pentru ca acestea să fie cunoscute de lume. Adică a venit să facă lucrarea pe care Tatăl L-a trimis să o facă, iar faptele Sale erau o mărturie clară că El era de la Tatăl.

Cu toate acestea, după cum am văzut deja, cu toate semnele și mărturiile puternice ale multora, unii au ales în continuare să nu creadă. Conducătorii religioși L-au întrebat pe Isus: „Până când ne tot ții sufletele în încordare? Dacă ești Hristosul, spune-ne-o deslușit.” Isus le-a răspuns: „V-am spus [...] și nu credeți. Lucrările pe care le fac Eu în Numele Tatălui Meu, ele mărturisesc despre Mine” (Ioan 10:24,25).

Dacă Isus ar fi fost direct și ar fi spus că El este Mesia, conducătorii religioși, care căutau orice lucru împotriva Lui, s-ar fi năpustit asupra Lui. Știind acest aspect, Isus a făcut în schimb trimitere la faptele Sale. Dacă ar fi spus că era Hristosul, conducătorii ar fi putut să încerce cu ușurință să nege lucrul acesta. Dar cum puteau nega semnele, faptele și minunile? Acestea erau mărturii puternice despre cine era și de unde venea.

Cum putem convinge inimile împietrite? În ce modalități s-ar putea să luptăm împotriva lucrării lui Dumnezeu în viața noastră?

Comentariu EGW

Scripturile arată clar relaţia dintre Dumnezeu şi Hristos şi scot în evidenţă la fel de clar personalitatea şi individualitatea fiecăruia.
„După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin proroci, în multe rânduri şi în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor şi prin care a făcut şi veacurile. El, care este oglindirea slavei Lui şi întipărirea Fiinţei Lui şi care ţine toate lucrurile cu Cuvântul puterii Lui, a făcut curăţirea păcatelor şi a şezut la dreapta Măririi, în locurile preaînalte, ajungând cu atât mai presus de îngeri, cu cât a moştenit un Nume mult mai minunat decât al lor. Căci căruia dintre îngeri a zis El vreodată: «Tu eşti Fiul Meu, astăzi Te-am născut»? Şi iarăşi: «Eu Îi voi fi Tată şi El Îmi va fi Fiu»?” (Evrei 1:1-5). – Mărturii, vol. 8, p. 268

Dumnezeu este Tatăl lui Hristos. Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Lui Hristos I s-a dat o poziţie înălţată. El a fost făcut egal cu Tatăl. Toate planurile lui Dumnezeu Îi sunt descoperite Fiului Său. Isus le-a spus iudeilor: „Tatăl Meu lucrează până acum şi Eu, de asemenea, lucrez. … Fiul nu poate face nimic de la Sine; El nu face decât ce vede pe Tatăl făcând şi tot ce face Tatăl, face şi Fiul întocmai. Căci Tatăl iubeşte pe Fiul şi-I arată tot ce face şi-I va arăta lucrări mai mari decât acestea, ca voi să vă minunaţi” (Ioan 5:17-20).
Aici este arătată din nou personalitatea Tatălui și cea a Fiului, arătându-se unitatea care există între Ei. – Mărturii, vol. 8, p. 268, 269

Dumnezeu nu anulează legile Sale și nici nu lucrează împotriva lor, ci El le folosește continuu ca instrumente ale Sale. Natura mărturisește despre o inteligență, o prezență, o energie activă, care lucrează în și prin legile ei. În natură se vădește continua lucrare a Tatălui și a Fiului. Hristos spune: „Tatăl Meu lucrează până acum; și Eu de asemenea lucrez” (Ioan 5:17).

Leviții, în imnul lor care ne este redat de Neemia, cântă: „Tu, Doamne, numai Tu ai făcut cerurile, cerurile cerurilor și toată oștirea lor, și pământul cu tot ce este pe el... Tu dai viață tuturor” (Neemia 9:6). Cu privire la lumea aceasta a noastră, lucrarea creațiunii lui Dumnezeu este completă. Căci „lucrările Lui fuseseră isprăvite încă de la întemeierea lumii” (Evrei 4:3). Dar puterea, energia Sa, este încă exercitată în menținerea lucrărilor creațiunii Sale. Inima bate și respirația își urmează cursul nu pentru că mecanismul care a fost pus odată în mișcare continuă să acționeze prin propria sa energie, ci fiecare respirație și fiecare pulsație a inimii sunt o dovadă a grijii Aceluia în care „avem viața, mișcarea și ființa” (Faptele 17:28). – Patriarhi și profeți, p. 114, 115
 

Pe lângă semnele și mărturiile clare folosite pentru a indica mesianitatea lui Isus, Ioan a apelat și la autoritatea Vechiului Testament și la profețiile despre lucrarea lui Hristos. 
Vechiul Testament ocupă un loc central, nu doar în Evanghelia după Ioan, ci în întreg Noul Testament. Justificarea existenței lui Hristos, a persoanei Lui, a locului de unde a venit, precum și a faptelor Lui din trecut și din viitor are la bază Scriptura, în cazul de față Vechiul Testament.

2. Citește Ioan 5:39,40,46,47. Ce ne spun aceste texte despre atitudinea lui Isus față de autoritatea Scripturii?

În toate evangheliile, Isus face în mod repetat trimitere la autoritatea Scripturii ca martorul Său cheie. De exemplu, Isus folosește adeseori evenimente din Vechiul Testament pentru a face trimitere la Sine și la ceea ce face. 
Iată un astfel de caz în legătură cu Numeri 21:5-9! „Și, după cum a înălțat Moise șarpele în pustie, tot așa trebuie să fie înălțat și Fiul omului” (Ioan 3:14). Aici Isus nu doar face referire la situație în sine, ci, folosindu-Se de ea pentru a indica spre Sine, ne oferă practic interpretarea oficială a situației de atunci și ce a vrut să le transmită oamenilor.
Și nu numai Isus, ci și alții folosesc Vechiul Testament pentru a face trimitere la El. De exemplu, la începutul Evangheliei după Ioan, citim cuvintele lui Filip: „Noi am găsit pe Acela despre care au scris Moise, în Lege, și prorocii” (Ioan 1:45).
 

3. Citește Ioan 13:18; Ioan 17:12; Ioan 19:24,28,36. Ce credeau Domnul Isus și Ioan despre autoritatea Scripturii?  Tu cum înțelegi autoritatea Cuvântului scris?

Comentariu EGW

Domnul Hristos a fost Acela care i-a vorbit poporului Său prin profeți. Apostolul Petru, scriind bisericii creștine, spune că profeții „care au prorocit despre harul care vă era păstrat vouă au făcut din mântuirea aceasta ținta cercetărilor și căutării lor stăruitoare. Ei cercetau să vadă ce vreme și ce împrejurări avea în vedere Duhul lui Hristos care era în ei când vestea mai dinainte patimile lui Hristos și slava de care aveau să fie urmate” (1 Petru 1:10,11). Vocea lui Hristos este cea care ne vorbește prin Vechiul Testament. „Mărturia lui Hristos este Duhul prorociei” (Apocalipsa 19:10).

În învățăturile pe care le dădea pe când Se afla personal în mijlocul oamenilor, Domnul Isus îndrepta mințile oamenilor către Vechiul Testament. El le spunea iudeilor: „Cercetați Scripturile, pentru că socotiți că în ele aveți viața veșnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine” (Ioan 5:39). Pe vremea aceea, cărțile Vechiului Testament erau singura parte existentă a Bibliei. Și Fiul lui Dumnezeu a mai declarat: „Au pe Moise și pe profeți; să asculte de ei.” Și a adăugat: „Dacă nu ascultă pe Moise și pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morți” (Luca 16:29,31). Patriarhi și profeți, p. 366, 367

Isus S-a sprijinit pe înţelepciunea şi tăria Tatălui Său ceresc. … Arătând spre pilda pe care El Însuși ne-o dă, ne spune: „Cine dintre voi se teme de Domnul să asculte glasul Robului Său! Cine umblă în întuneric şi n-are lumină să se încreadă în Numele Domnului şi să se bizuie pe Dumnezeul lui!” (Isaia 50:7-10).

„Vine stăpânitorul lumii acesteia”, a spus Isus. „El n-are nimic în Mine” (Ioan 14:30). În El nu se găsea nimic care să răspundă la amăgirile lui Satana. El nu S-a lăsat ademenit de păcat. Nici chiar printr-un gând nu S-a supus ispitei. Aşa poate să fie şi cu noi. Natura omenească a lui Hristos era unită cu cea dumnezeiască; El era pregătit de luptă prin locuirea lăuntrică a Duhului Sfânt. Iar El a venit să ne facă părtaşi de natura Lui dumnezeiască. Câtă vreme suntem legaţi de El prin credinţă, păcatul nu mai are putere asupra noastră. …

Şi Hristos ne-a arătat cum se ajunge aici. Prin ce mijloc a biruit El în lupta cu Satana? Prin Cuvântul lui Dumnezeu. El n-a putut să Se împotrivească ispitei decât prin Cuvânt. „Stă scris”, a spus El. Nouă ne-au fost date „făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte” (2 Petru 1:4). Fiecare făgăduinţă din Cuvântul lui Dumnezeu ne aparţine. Noi trebuie să trăim „prin orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu”. Când sunteţi atacaţi de ispite, nu priviţi la împrejurări sau la slăbiciunile voastre, ci la puterea Cuvântului. Toată puterea vi se dă vouă. „Strâng Cuvântul Tău în inima mea”, zice psalmistul, „ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!” „După cuvântul buzelor Tale, mă feresc de calea celor asupritori” (Psalmii 119:11; Psalmii 17:4). – Hristos, Lumina lumii, p. 123

Într-o discuție cu conducătorii religioși cu privire la identitatea Sa, Isus a afirmat autoritatea Scripturii. La prima vedere poate părea inutil gestul Său, deoarece conducătorii religioși credeau în Biblie. Cu toate acestea, chiar și în cazul lor, Isus avea să accentueze autoritatea Scripturilor și o accentua cu scopul de a le arăta cine era El – indiferent cât de împietrite erau inimile lor și indiferent cât de mult ar fi încercat să nu se lase convinși.
Pe parcursul cărții sale, Ioan consemnează multe aluzii și citate directe din Vechiul Testament și arată că Isus era împlinirea promisiunii din Vechiul Testament referitoare la Mesia.

4. Cum se leagă între ele următoarele pasaje din Noul și din Vechiul Testament? Cu alte cuvinte, cum folosește Noul Testament aceste texte pentru a da mărturie despre Domnul Isus?

Ioan 1:23; Isaia 40:3 Ioan 2:16,17; Psalmii 69:9 Ioan 7:38; Ieremia 2:13 Ioan 19:36; Numeri 9:12 Nu numai Ioan, ci și Petru, Pavel, Matei, Marcu, Luca și toți scriitorii Noului Testament, sub inspirația Duhului Sfânt, accentuează în mod repetat cum viața, moartea, învierea și înălțarea la tronul lui Dumnezeu a Domnului Isus din Nazaret sunt toate împliniri ale profețiilor din Vechiul Testament.

Cu toate că Isus îndrepta continuu atenția ucenicilor spre Scripturi, care prevesteau lucrarea Lui, când au înțeles ucenicii, în cele din urmă, că acestea indicau moartea și învierea Lui? Numai după ce a murit, a înviat și li S-a arătat au înțeles. „Tocmai de aceea, când a înviat din morţi, ucenicii Lui şi-au adus aminte că le spusese vorbele acestea şi au crezut Scriptura şi cuvintele pe care le spusese Isus” (Ioan 2:22; vezi și Ioan 20:9).

Comentariu EGW

Ioan Botezătorul a fost chemat de Dumnezeu ca sol al Său pentru a pregăti calea Domnului. El trebuia să-i dea lumii o mărturie neşovăitoare, mustrând şi denunţând păcatul. Când a vorbit despre misiunea şi lucrarea lui, Luca a zis: „Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor la copii, şi pe cei neascultători, la umblarea în înţelepciunea celor neprihăniţi, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El” (Luca 1:17). …

Vocea lui Ioan s-a ridicat ca un sunet de trâmbiţă. Misiunea lui a fost: „Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă şi vesteşte poporului Meu nelegiuirile lui, casei lui Iacov, păcatele ei!” (Isaia 58:1). El nu avusese nicio pregătire care se primeşte în vreo şcoală omenească. Dumnezeu şi natura au fost profesorii lui. Totuşi, pentru a pregăti calea lui Hristos, era nevoie de cineva suficient de îndrăzneţ pentru a-şi face auzită vocea, asemenea profeţilor din vechime, avertizând generaţia aceea coruptă. – Solii alese, cartea 2, p. 147, 148

Dumnezeu trimisese un sol ca să vestească venirea lui Hristos și să atragă atenția poporului iudeu și a lumii către misiunea Sa, pentru ca oamenii să se poată pregăti să-L primească. Personajul minunat vestit de Ioan fusese printre ei peste treizeci de ani, și ei într-adevăr nu L-au recunoscut ca trimis al lui Dumnezeu. Ucenicii au avut remușcări din cauză că îngăduiseră ca necredința timpului să influențeze și părerile lor și să le întunece înțelegerea. Lumina acestei lumi întunecate strălucise prin negură, iar ei nu fuseseră în stare să înțeleagă de unde veneau aceste raze. Se întrebau pentru ce se purtaseră în așa fel, încât Hristos să fie nevoit să-i mustre. Repetau adesea discuțiile pe care le avuseseră cu El și își ziceau: „De ce am îngăduit noi ca ideile pământești și opoziția preoților și rabinilor să ne încurce mintea, așa încât nu am înțeles că Unul mai mare decât Moise era între noi și Cineva mai înțelept decât Solomon ne învăța?” – Hristos, Lumina lumii, p. 508

Deasupra mormântului strălucea o lumină, dar trupul lui Isus nu era acolo. Pe când zăboveau prin jurul mormântului, deodată au văzut că nu erau singure. Un tinerel îmbrăcat în veșminte strălucitoare stătea lângă mormânt. Era îngerul care îndepărtase piatra. … „Pentru ce căutați între cei morți pe Cel ce este viu? Nu este aici, ci a înviat. Aduceți-vă aminte ce v-a spus pe când era încă în Galileea, când zicea că Fiul omului trebuie să fie dat în mâinile păcătoșilor, să fie răstignit și a treia zi să învie!”
A înviat! A înviat! Femeile rosteau mereu aceste cuvinte. Acum nu mai era nevoie de miruri de uns. Mântuitorul este viu, nu este mort. Ele își amintesc acum de cuvintele Lui când, vorbind despre moartea Sa, zicea că va învia. Ce zi a fost aceasta pentru omenire! Repede, femeile au plecat de la mormânt, „cu frică și cu mare bucurie, și au alergat să dea de veste ucenicilor Lui”. – Hristos, Lumina lumii, p. 788, 789
 

Isus le-a spus conducătorilor religioși: „Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine” (Ioan 5:39). Ce afirmație incredibilă despre propria Persoană!
Estimările variază, dar unii cercetători susțin că Isus din Nazaret a împlinit sute de profeții din Vechiul Testament. Oricare ar fi numărul, șansele ca un om să împlinească și doar câteva dintre ele, cu atât mai mult pe toate, sunt uluitor de mici. Din când în când se folosește următoarea ilustrație: imaginează-ți că umpli o suprafață de peste două ori mai mare decât suprafața României cu grămezi de monede de jumătate de metru înălțime, apoi colorezi în roz o singură monedă și le amesteci pe toate. După aceea, îi dai unei persoane legate la ochi o singură șansă să aleagă moneda roz. Care sunt șansele ca, din prima, acea persoană să aleagă moneda roz?
Fără îndoială, nașterea, viața și moartea lui Hristos au fost prezise de Vechiul Testament, o dovadă uluitoare a identității Sale de Mesia cel așteptat. Ioan indică în mod repetat aceste texte din Vechiul Testament pentru a evidenția cine era Isus și de asemenea de ce ar trebui să credem în El și să acceptăm salvarea pe care o oferă.

5. Ce transmit următoarele pasaje despre Isus ca împlinire a profeției mesianice?Ioan 12:13; Psalmii 118:26 Ioan 12:14,15; Zaharia 9:9 Ioan 13:18; Psalmii 41:9 Ioan 19:37; Zaharia 12:10; 13:6 
Dacă te-ar întreba cineva de ce crezi în Isus ca Mesia, ce ai răspunde? În ce direcție ai merge și de ce, pentru a-ți apăra credința?

Comentariu EGW

„Saltă de veselie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată că Împăratul tău vine la tine; El este neprihănit şi biruitor, smerit şi călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgăriţe” (Zaharia 9:9).
Cu cinci sute de ani înainte de naşterea lui Hristos, profetul Zaharia a prevestit prin cuvintele de mai sus venirea Împăratului lui Israel. Profeţia aceasta urma să se împlinească acum. Acela care atâta vreme refuzase onorurile regale venea acum la Ierusalim, ca moştenitor făgăduit al tronului lui David.

În ziua întâi a săptămânii, Şi-a făcut intrarea triumfală în Ierusalim. Mulţimile care alergaseră să-L vadă la Betania Îl însoţeau acum, doritoare să fie martore la primirea Lui. Mulţi oameni erau pe drum către oraş, pentru a serba acolo Paştele, şi aceştia s-au alăturat mulţimii care Îl însoţea pe Isus. – Hristos, Lumina lumii, p. 569
Preoţii şi negustorii au fugit dinaintea Lui, luând cu ei şi vitele.
În drumul lor, au întâlnit o mulţime de oameni care veneau cu bolnavii lor şi întrebau de marele Vindecător … doritori să ajungă la Acela care era unica lor speranță. … Din nou s-a umplut curtea templului de bolnavi şi muribunzi, din nou Isus i-a ajutat. …

Revenind încet la templu, preoţii şi conducătorii au auzit glasurile bărbaţilor, femeilor şi copiilor care Îl lăudau pe Dumnezeu. Odată intraţi, au rămas uimiţi de priveliştea minunată. Ei au văzut că bolnavii erau vindecaţi, orbii căpătau vedere, surzii auzeau şi ologii săreau de bucurie. … Mai ales copiii îi întreceau pe toţi în voie bună. … Acum, cu glasuri voioase, Îi aduceau cinste. Repetau osanalele din ziua trecută şi fluturau biruitori ramuri de finic înaintea Mântuitorului. Templul suna şi răsuna de strigătele lor: „Binecuvântat este cel ce vine în Numele Domnului!” (Psalmii 118:26). – Hristos, Lumina lumii, p. 591, 592

Când adevărul devine un principiu dăinuitor în viață, sufletul este născut „din nou nu dintr-o sămânță care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu și care rămâne în veac”. Această naștere din nou este rezultatul primirii lui Hristos ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu. Când, prin Duhul Sfânt, adevărurile divine se întipăresc în inimă, atunci iau naștere noi concepții, iar puterile până aici adormite sunt trezite ca să conlucreze cu Dumnezeu.
Așa a fost cu Petru și cu ceilalți ucenici. … Cuvântul a dat mărturie prin ei, oameni aleși de El, și ei au vestit adevărul cel puternic: „Cuvântul S-a făcut trup și a locuit printre noi, plin de har și de adevăr” (Ioan 1:14).

Apostolul i-a îndemnat pe credincioși să cerceteze Scripturile, ca printr-o cuvenită înțelegere a lor să-și poată face lucrarea sigură pentru veșnicie. Petru a înțeles că, în experiența fiecărui suflet care, în cele din urmă, va fi biruitor, vor fi momente de nedumerire și încercare; dar el mai știa că o înțelegere a Scripturilor îl va face în stare pe cel ispitit să își amintească de făgăduințele care îi vor mângâia inima și îi vor întări credința în Cel Atotputernic. – Faptele apostolilor, p. 520, 521
 

În studiul nostru de până acum asupra Evangheliei după Ioan, am văzut că Ioan arată cum Isus este într-adevăr Mesia cel promis, marea speranță mult așteptată de poporul evreu.
Cu toate acestea, mulți lideri spirituali ai poporului au fost cei mai mari dușmani ai Săi.
De ce?

6. Citește Ioan 8:12-30. Care este dinamica dintre Isus și acești conducători? Ce texte explică de ce mulți L-au respins?

Isus spune că ei nu-L cunosc nici pe El, nici pe Tatăl (Ioan 8:19). Ar fi trebuit să Îi cunoască pe amândoi, dar acești bărbați se amăgeau singuri. Erau atât de prinși în propriile tradiții și filozofii încât, deși Îl aveau pe Isus chiar în fața ochilor făcând și spunând toate acele lucruri – revelații puternice despre Tatăl –, tot L-au respins.
În al doilea rând, Isus le-a spus: „Voi sunteți de jos” (Ioan 8:23). Cu alte cuvinte, oricât de religioși ar fi fost, aceștia nu erau oameni spirituali, evlavioși. Aveau o „formă de evlavie” (2 Timotei 3:5), doar atât. Manifestau o pioșenie exterioară, dar în sinea lor erau necredincioși.

Nu era ceva nou: „Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinsteşte cu gura şi cu buzele, dar inima lui este departe de Mine şi frica pe care o are de Mine nu este decât o învăţătură de datină omenească” (Isaia 29:13). Acest concept este evocat de Isus secole mai târziu: „Degeaba Mă cinstesc ei, dând învățături care nu sunt decât niște porunci omenești” (Marcu 7:7). Învățătura lor era „de datină omenească”, iar poruncile lor – „din lumea aceasta” (Ioan 8:23), în timp ce El declara: „Eu nu sunt din lumea aceasta” (Ioan 8:23). Era destul de rău că acești oameni se amăgiseră singuri, dar era de-a dreptul tragic că îi conduceau și pe alții în rătăcire. Totuși, interesant de știut, Ioan a scris că, în urma acestui schimb de replici, „mulți au crezut în El” (Ioan 8:30).
Astfel, în ciuda unei conduceri deficitare, mulți evrei au putut să treacă dincolo de ea și să vadă singuri cine era Isus cu adevărat.
 

Ce lecții extragi din schimbul de replici dintre Isus și conducătorii religioși? Cum putem fi „de sus” și nu „de jos” – și cum putem să ne dăm seama de diferență?

Comentariu EGW

Isus a fost urmărit peste tot pe unde mergea în timpul slujirii Sale. Preoții și conducătorii erau pe urmele Lui. Ei au dat o falsă interpretare misiunii și lucrării Sale. El a venit la ai Săi și ai Săi nu L-au primit. Îngerii au urmărit conflictul la fiecare pas. Au văzut spiritul și lucrarea dușmanului. Ei priveau cu uimire la planurile lui Satana împotriva divinului Fiu al lui Dumnezeu. Ei au văzut că cel care fusese doar al doilea după Isus în putere și slavă a căzut atât de jos încât îi putea determina pe oameni să Îl urmărească pas cu pas pe Hristos din oraș în oraș. Când Hristos a mers în grădina Ghetsimani, vrăjmașul a adus întunericul apăsător asupra sufletului Său. Nici măcar ucenicii Lui nu au vegheat cu El în acel ceas de încercare. Au auzit agonia rugăciunii care venea de pe buzele Lui palide și tremurânde, dar au lăsat curând somnul să-i biruie și L-au lăsat pe Învățătorul lor suferind să lupte singur cu puterile întunericului. – Signs of the Times, November 25, 1889, par. 1

Vedem cum oamenii care se pretind neprihăniți pot acționa în spiritul lui Satana pentru a-și duce la îndeplinire scopurile prin invidie, gelozie și fanatism religios. Nu există niciun război între Satana și păcătos, între îngerii căzuți și oamenii căzuți. Și unii, și alții au aceleași atribute, sunt răi prin apostazie și păcat. …

Făgăduința dată în Eden se referă în mod special la Hristos și la toți cei care Îl primesc și Îl mărturisesc ca fiind Unicul Fiu al lui Dumnezeu. Hristos S-a angajat să intervină în conflictul cu prințul și puterea întunericului și să zdrobească capul șarpelui. Toți cei care sunt fiii și fiicele lui Dumnezeu sunt aleșii Săi, soldații Săi, pentru a lupta împotriva domniilor și a puterilor, împotriva conducătorilor întunericului acestei lumi, împotriva duhurilor răutății din locurile înalte. Este un conflict neobosit care nu se va sfârși decât când Hristos va veni a doua oară. – Hristos biruitorul, p. 280 (30 septembrie)

Ca unii care declarăm că suntem urmași ai lui Hristos, avem multe de învățat. Există o răceală ca de gheață, o rezervă ca aceea a fariseilor, care trebuie dărâmată. … La fel ca fariseii, [ei] doresc să fie dictatori, profesori. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său pentru a-i oferi poporului Său o mai bună cunoaștere a adevărului, pentru a-i arăta calea cea mai bună de a-și ajuta semenii. Dar fariseii au refuzat să primească învățătura divină. Ei considerau că Hristos era prea liberal. Căile Lui nu se potriveau cu ale lor și, în loc să caute să vină în armonie cu Hristos, ei au căutat să-L aducă pe Hristos în armonie cu ei. … Pentru a-și îndeplini propriile scopuri, ei s-au împotrivit lui Hristos și astfel au adus întuneric asupra lor.

Cei cărora Dumnezeu le-a încredințat adevărul Său trebuie să aibă același spirit binevoitor pe care l-a manifestat Domnul Hristos. Ei trebuie să adopte aceleași planuri vaste de acțiune. Să aibă o atitudine plină de bunătate și de generozitate față de cei săraci și să fie conștienți într-o măsură deosebită de faptul că sunt ispravnici ai lui Dumnezeu. Ei trebuie să considere că nimic din ce au – bunuri materiale, capacități intelectuale și putere spirituală – nu le aparține, ci doar le-a fost încredințat în vederea progresului lucrării lui Hristos pe pământ. Asemenea Domnului Hristos, să nu evite societatea semenilor lor, ci să o caute cu scopul de a le oferi și altora binecuvântările cerești pe care ei le-au primit de la Dumnezeu. – Slujitorii Evangheliei, p. 319, 320
 

Suplimentar: Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii/Viața lui Iisus, cap. 73
„Dumnezeu nu le ascunde oamenilor adevărul. Ei sunt cei care îl fac să fie de neînțeles, prin atitudinea lor. Domnul Hristos le-a oferit iudeilor nenumărate dovezi ale faptului că El era Mesia, dar învățătura Sa le cerea o schimbare hotărâtă a vieții. Ei au înțeles că, dacă Îl acceptă pe Hristos, trebuie să renunțe la preceptele și tradițiile lor îndrăgite și la obiceiurile lor egoiste și nesfinte. Acceptarea unui adevăr veșnic și neschimbător le cerea un sacrificiu. Prin urmare, nu erau dispuși să recunoască dovada cea mai convingătoare pe care a putut să le-o dea Dumnezeu pentru a-i face să creadă în Domnul Hristos. Deși pretindeau a crede în scripturile Vechiului Testament, iudeii au refuzat să accepte mărturia conținută în ele cu privire la viața și caracterul Domnului Hristos. Le era teamă să se lase convinși, ca nu cumva să fie convertiți și constrânși să renunțe la părerile lor preconcepute. Comoara Evangheliei, Acela care era Calea, Adevărul și Viața Se afla în mijlocul lor, dar ei au respins cel mai mare Dar cu care îi putea binecuvânta Cerul” (Ellen G. White, Parabolele Domnului Hristos, p. 105).

Zilnic:
Faptele apostolilor 14
Faptele apostolilor 15
Faptele apostolilor 16
Faptele apostolilor 17
Faptele apostolilor 18
Faptele apostolilor 19
Faptele apostolilor 20
Calea către Hristos, capitolul 8

1. Cum S-a purtat Dumnezeu față de toate neamurile în veacurile trecute?

2. Ce propunere au făcut fariseii deveniți creștini în adunarea bisericii din Ierusalim și ce decizie au luat apostolii și prezbiterii?

3. Ce au făcut femeile cu vază ale grecilor în Bereea?

4. Cât ținea Pavel la viața lui și ce voia el?

5. De ce depinde puterea noastră de a fi folositori?
 

Comentariu EGW

Studiu suplimentar
Asemenea lui Hristos, „Isus ne-a arătat cum să trăim”, p. 340 (22 no­iem­brie).
 

Privire generală
Dovezile cu privire la identitatea Domnului Isus continuă să se adune. În evanghelia sa, Ioan oferă mai multe dovezi convingătoare. Isus discută cu oamenii pentru a-i convinge să privească la caracterul Său desăvârșit, la prerogativele Sale divine, la cuvintele Sale încărcate de forță și la faptele Sale miraculoase.
Ca Fiul întrupat al lui Dumnezeu, Isus a venit să salveze această lume păcătoasă. El era una cu Tatăl. Prin urmare, Domnul a spus și a făcut totul în concordanță cu voia Tatălui. Domnul Hristos a fost cel mai mare dar dat de Dumnezeu omenirii și, fără un astfel de dar, lumea ar fi sortită pieirii. Din păcate și paradoxal, în ciuda acestui adevăr, majoritatea lumii – pe care El a creat-o – nu a crezut în El. Nici propriul popor. Isus a arătat lucrul acesta clar. Cât de tragic că făpturile lui Dumnezeu, create după chipul Său, I-au respins darul indispensabil! Isus „era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit” (Ioan 1:10,11).

În această săptămână vom studia câteva profeții relevante din Scripturi care arată clar că Isus este Mesia cel promis. Mai mult, vom analiza detaliile punctuale ale modului în care aceste profeții s-au împlinit cu exactitate. De exemplu, vom vedea împlinirea profeției cu privire la modul în care Isus va intra în Ierusalim, călare pe un măgar (Psalmii 118:26; Zaharia 9:9). Vom vedea de asemenea profeția despre ucenicul care Îl va trăda (Psalmii 41:9). Mai mult, vom studia dinamica motivului pentru care unii conducători au ales să Îl respingă, în timp ce, în mod surprinzător, alții au ales să creadă în El. Pe parcurs vom căuta să răspundem la întrebarea: „Ce înseamnă să ai o gândire «de jos», conform cu Ioan 8:23, spre deosebire de o gândire «de sus»?”

Comentariu
Profeții despre Isus din Vechiul Testament

Împlinirea precisă a multor profeții mesianice în viața și misiunea lui Isus este pur și simplu uimitoare. Aceste profeții din Vechiul Testament s-au împlinit cu o acuratețe incredibilă. Cel mai înverșunat sceptic și necredincios rămâne fără apărare în fața avalanșei de dovezi. Deși știa cât de îndârjiți erau conducătorii evrei, Isus nu a renunțat niciodată la ei. A încercat întotdeauna, din toate unghiurile cu putință, să le convingă inima încăpățânată. Chiar dacă mulți nu I-au răspuns, El a continuat să le vorbească, pentru ca măcar să știe că printre ei era Cineva care proclama adevărul.
Ne vine ușor să îi criticăm pe conducătorii evrei și să ne minunăm de lipsa lor de credință în propriile Scripturi cu privire la Mesia. Dar cum am fi reacționat noi dacă am fi fost în aceeași situație, dacă prioritatea noastră supremă ar fi fost aceea de a aștepta un cuceritor militar evreu (nu divin), după tradiția lui Moise sau a lui David, unul care să poată să elimine prezența romană din Israel și să îi spulbere jugul? Amintește-ți că până și ucenicii lui Isus, cei care erau cei mai apropiați de El, cu greu au crezut în împărăția Sa spirituală. Într-adevăr, numai după învierea Lui au crezut cu adevărat. (Vezi Ioan 2:22.)

Problema cu conducătorii religioși este că ei cunoșteau litera legii, dar nu spiritul acesteia. În realitate, cunoșteau Cuvântul scris, dar, vai, nu și Cuvântul viu. Isus a exprimat acest neajuns al lor când le-a spus: „Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. Şi nu vreţi să veniţi la Mine, ca să aveţi viaţa” (Ioan 5:39,40). Tradițiile evreiești din vechime susțineau că simpla cunoaștere a Scripturilor garanta viața veșnică. Această idee reiese clar din ceea ce se spune că susținea pe acest subiect Hillel (rabin renumit din sec. I î.H.). El este citat spunând: „Cel care și-a însușit cuvintele Torei și-a însușit viața lumii viitoare” (Mishnah Aboth 2.7, în Comentariul biblic adventist, vol. 5, p. 955). 
Prin urmare, conducătorii evrei erau atât de obsedați de cuvintele Scripturii încât neglijau miezul acesteia – persoana lui Isus. Ei înlocuiseră reînnoirea inimii cu o acceptare intelectuală superficială. Cercetarea Scripturilor așa cum o făceau ei nu era un lucru rău în sine, dar îi împiedica să vadă sensul mai profund al misiunii lui Hristos și al ofertei Sale de salvare.
Când scrie că „slova omoară, dar Duhul dă viață” (2 Corinteni 3:6), apostolul Pavel rezonează cu cuvintele adresate de Hristos conducătorilor. Accentul pus pe litera legii ne duce, în lipsa Duhului, la legalism și ipocrizie, ceea ce mai departe ne duce la compararea cu ceilalți, în loc să privim la Isus, Autorul și Desăvârșitorul credinței noastre.

Conducătorii evrei pretindeau că ei cred în Moise, cel mai respectat profet al lor, dar nu credeau în „prorocul” divin despre care Moise profetizase că avea să vină. Înainte de plecarea sa, Moise a promis poporului: „Domnul Dumnezeul tău îţi va ridica din mijlocul tău, dintre fraţii tăi, un proroc ca mine: să ascultaţi de el!” (Deuteronomul 18:15). Isus le-a amintit conducătorilor evrei că Moise, pe care îl admirau enorm, a crezut în El și în misiunea Lui viitoare. Cu toate acestea, acum că această promisiune se împlinea înaintea ochilor lor, ei refuzau să creadă. Isus i-a mustrat: „Căci, dacă ați crede pe Moise, M-ați crede și pe Mine, pentru că El a scris despre Mine” (Ioan 5:46).

Profețiile mesianice împlinite, care foarte des fac uz de dinamica relațiilor umane, transmit multe despre caracterul Domnului Hristos. Să analizăm două astfel de exemple! Prima profeție se găsește în Psalmii 41:9 – „Chiar şi acela cu care trăiam în pace, în care îmi puneam încrederea şi care mânca din pâinea mea, ridică şi el călcâiul împotriva mea.” Isus a aplicat această profeție la Sine, drept Cel trădat de un prieten: „Nu vorbesc despre voi toţi; cunosc pe aceia pe care i-am ales. Dar trebuie să se împlinească Scriptura, care zice: «Cel ce mănâncă pâine cu Mine a ridicat călcâiul împotriva Mea»” (Ioan 13:18).

În cultura Orientului Mijlociu, până în ziua de azi, a împărți mâncarea cu cineva este un act special de stabilire a unei legături care aduce apropiere emoțională și spirituală. Prin urmare, duplicitatea cuiva față de o persoană alături de care a mâncat este un semn de trădare. Isus a petrecut trei ani și jumătate nu doar mâncând alături de Iuda, ci și iertându-l și încurajându-l. În tot acest timp, Isus a căutat să protejeze reputația lui Iuda. Deși a avut numeroase motive, Isus nu a încercat să îl demaște public pe Iuda ca hoț. În schimb, Iuda L-a vândut pe Isus pentru 30 de sicli, prețul pentru un sclav de rând. Atunci, în noaptea arestării Mântuitorului, Iuda s-a apropiat de Isus și L-a sărutat. În ciuda acestei trădări pline de viclenie, Isus l-a numit pe Iuda „prieten”. Isus i-a spus: „Prietene, ce ai venit să faci, fă!” (Matei 26:50).

Pentru al doilea exemplu de profeție împlinită care redă caracterul lui Hristos, să ne uităm la Zaharia 13:6! Acest verset vorbește despre rănile suferite de Isus la răstignire. Coasta I-a fost împunsă, iar mâinile I-au fost rănite. Zaharia a prezis în acest verset că Isus avea să fie astfel rănit în casa prietenilor Săi. Implicit, Isus Se referă la marele Său trădător și la acei oameni nemiloși din rândul conducătorilor evrei care L-au crucificat și îi numește prietenii Săi. Prin urmare, sângele pur și nevinovat al lui Hristos nu strigă după răzbunare la adresa celor care l-au vărsat. Mâinile Sale străpunse nu sunt încleștate de mânie, sunt întinse pentru a-i îmbrățișa pe toți cu iubire și împăcare.

„De jos” (Ioan 8:23)
Ioan dedică cea mai mare parte a capitolului 8 persoanei lui Isus ca Fiul sublim și divin al lui Dumnezeu, trimis de Tatăl Său ceresc pentru a-i ajuta pe pământenii lipsiți de speranță. Toate lucrurile despre care vorbea Isus erau cerești. El era lumina celestă care lumina o lume întunecată de păcat. Tatăl a dat mărturie că L-a trimis pe Fiul Său de sus pentru a fi un adevărat martor al adevărului. Toate darurile revărsate de Cer asupra noastră în persoana lui Isus au fost puse în contrast cu lucrurile pământești, când Salvatorul le-a spus conducătorilor evrei: „Voi sunteţi de jos [...]. Eu sunt de sus. Voi sunteţi din lumea aceasta, Eu nu sunt din lumea aceasta” (Ioan 8:23).

„De jos” implică faptul că liderii evrei aveau mintea atât de preocupată de cele pământești încât le era imposibil să fie preocupați de cele cerești. Erau atât de legați de tradițiile lor și atât de orbiți de filozofiile lor înguste și egocentrice încât au ales lumea aceasta și moartea, refuzând cerul și siguranța vieții în Isus. Pavel a descris adecvat această categorie de urmași doar cu numele, spunând că au doar o „formă de evlavie”, lipsită de orice substanță divină. Ei înlocuiesc curăția interioară cu pioșenia exterioară. (Vezi 2 Timotei 3:5.)

În mod neașteptat, Ioan afirmă că „mulți au crezut în El” (Ioan 8:30). Această afirmație conține o lecție importantă pentru noi atunci când lucrurile par fără speranță și mulți sunt lipsiți de credință: lumina învinge chiar și în vremurile de întuneric. Isus a predicat adevărul indiferent dacă oamenii l-au acceptat sau respins. Și noi trebuie să facem același lucru, în ciuda împrejurărilor descurajatoare. 
Nepăsarea conducătorilor religioși față de adevăr i-a făcut să își închidă intenționat ochii și inima în fața acestuia, pentru a nu vedea lumina trimisă din cer. Dacă și-ar fi deschis mintea față de Isus, ar fi crezut. Dar un atare act ar fi fost o amenințare la adresa noțiunilor lor preconcepute. Să fim întotdeauna dispuși să ne deschidem inima și mintea față de adevăr, pentru că, așa cum a spus Isus, „[vom] cunoaște Adevărul, și Adevărul [ne] va face liberi” (Ioan 8:32, EDCR).

Aplicație
1. Gândește-te la modul în care viața lui Isus era o oglindire perfectă a Tatălui. Isus a vorbit adeseori despre Tatăl Lui și despre relația strânsă dintre Ei. La un moment dat, Filip I-a cerut Învățătorului său să li-L descopere ucenicilor pe Tatăl. Isus a răspuns: „De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl” (Ioan 14:9). În viața de zi cu zi, ce impact are asupra existenței tale faptul că Îl vezi pe Tatăl în Isus și ce schimbare notabilă produce această înțelegere?
2. Ești de acord că ar trebui să fie nu îngrijorător, ci alarmant când noi, asemenea conducătorilor religioși, luăm contact cu adevărul clar din Biblie și apoi intenționat ne îndepărtăm de el? Cum ne poate ajuta Duhul Sfânt să ne lăsăm deoparte opiniile mândre și să ne lăsăm mai ușor învățați?
3. Tot ceea ce uzurpă locul prioritar al lui Isus în viața noastră devine, în realitate, un idol. Oricât de înfricoșător ar fi gândul, dacă nu suntem atenți, până și lucrarea noastră pentru El ar putea să Îi ia locul în viața noastră. Și studiul biblic ar putea să Îi ia locul lui Isus. Cântărește următoarea declarație cutremurătoare și spune-ți părerea: „Pe măsură ce activitatea progresează şi avem succes într-o ramură oarecare a lucrării pentru Dumnezeu, apare pericolul de a ne încrede în planurile şi metodele omeneşti. [...] Ca şi ucenicii, suntem în pericolul de a pierde din vedere dependenţa noastră de Dumnezeu şi de a căuta să facem un mântuitor din activitatea noastră” (Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii/Viața lui Iisus, p. 362).
4. Mulți au crezut în Isus (Ioan 8:30), în ciuda necredinței care îi înconjura. Cum ne încurajează acest fapt să nu renunțăm la oamenii care par să se opună luminii adevărului lui Dumnezeu?