„Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.” Romani 12:2
Samuel îmbătrânea, iar cei doi fii ai lui îl ajutau cu numeroasele responsabilități pe care le avea ca judecător peste Israel. El nu știa că ei făceau fapte rele, așa că atunci când bătrânii poporului Israel i-au spus că aceștia sunt necinstiți, s-a întristat. Însă când bătrânii i-au spus că voiau să aibă un împărat, cum aveau celelalte popoare, s-a simțit și mai rău. 1 Samuel 8:4-6 Israeliții se întorceau încet la vechile lor obiceiuri. Începeau din nou să imite popoarele canaanite din jurul lor, pe care nu le alungaseră, și își pierdeau respectul față de Dumnezeu, adevăratul lor Împărat.
Samuel fusese un preot și un judecător bun și a ajutat la restabilirea ordinii și a evlaviei, dar oamenii credeau că ar trebui să aibă un împărat pe care îl puteau vedea și admira. Acesta urma să poarte coroană, haine de rege și avea să le conducă armata în bătălii. După aceea, urmau să organizeze sărbători mari pentru victorii, cum făceau celelalte popoare. Ei nu-și dădeau seama că Dumnezeu le dăduse cea mai bună și cea mai sigură formă de guvernare din lume.
Dumnezeu a știut dintotdeauna că, dacă poporul se îndepărta de planurile Lui pentru ei, venea vremea când își doreau să aibă un împărat. Știa chiar și ce tip de împărat voiau: puternic, curajos, înalt și arătos. Ei nu înțelegeau că motivul pentru care Dumnezeu îi proteja și îi făcea prosperi se datora tocmai faptului că erau diferiți de neamurile care se închinau la idoli. Nu-și dădeau seama că respingându- L pe El ca Împărat atrăgeau numeroși ani de necazuri.
Samuel credea că pe el îl respinge poporul. Însă chiar dacă plângerile referitoare la cei doi fii ai lui erau adevărate, oamenii le foloseau ca scuză pentru a cere un împărat. Ei Îl respingeau, de fapt, pe Dumnezeu. Când Dumnezeu i-a spus lui Samuel să le facă pe plac, i-a zis să le spună și care vor fi consecințele alegerii lor. Citește versetele 7-18. După ce a aflat de consecințe, și-a mai dorit Israel să fie condus de un împărat? 1 Samuel 8:19,20
Aplicație: Te-ai comportat vreodată ca israeliții, încercând să-i copiezi pe alții și insistând să faci cum vrei tu, deși ți s-a spus că nu este cea mai bună cale pentru tine? Este înțelept să procedezi așa?
Samuel le-a spus conducătorilor israeliți despre consecințele nefaste ale dorinței lor de a avea un împărat, însă ei s-au întors la casele lor fără să-și schimbe gândurile. După ce filistenii au pus mâna pe chivotul Domnului, israeliții nu se mai închinau la cortul întâlnirii. În loc de aceasta, aduceau jertfe în locurile înalte ale cetăților, unde locuiau preoții și leviții. În ziua când s-au întâmplat acestea, Samuel era în cetatea lui, Rama, unde urma să aducă o jertfă.
La o distanță mică de cetatea lui, în țara lui Beniamin, locuia un bărbat înalt pe nume Saul. Într-o zi, tatăl lui, Chis, l-a trimis împreună cu un slujitor să caute măgărițele care se rătăciseră. Acestea au fost găsite de altcineva în timp ce ei erau plecați, dar Saul nu știa asta. Acum, Chis era îngrijorat din cauza fiului său, care era plecat de trei zile. „Mai bine ne-am întoarce acasă”, i-a spus Saul slujitorului. „Probabil că tatăl meu este îngrijorat din cauza noastră.”
Slujitorul i-a spus lui Saul că se aflau în apropierea unei cetăți unde ar putea găsi „un om al lui Dumnezeu” care să le spună unde să caute măgărițele pierdute. 1 Samuel 9:6 În acele zile, un profet era numit și „văzător”. Saul ezita să meargă la acesta deoarece nu avea darurile necesare. Însă slujitorul lui avea niște bani, așa că s-au dus la Rama.
Samuel îl aștepta pe Saul. Dumnezeu îi spusese deja despre el. Când s-au întâlnit, Samuel l-a recunoscut cu ușurință. Saul era cu vreo 30 de centimetri mai înalt decât majoritatea bărbaților și, probabil, cel mai arătos bărbat pe care Samuel îl văzuse vreodată. La masa unde l-a poftit să mănânce, i s-a dat locul de onoare. 1 Samuel 9:15-22 După ce au mâncat, Samuel l-a luat pe Saul să înnopteze la el acasă și i-a spus ce fel de conducere dorea Dumnezeu să aibă poporul Său.
Aplicație: Dumnezeu știa unde se aflau măgărițele și știa exact când avea să-l viziteze Saul pe Samuel. Știe El totul și despre noi?
Saul și slujitorul lui și-au petrecut acea noapte cu Samuel. În dimineața următoare au plecat, iar Samuel i-a condus pe o distanță scurtă. Apoi, în timp ce slujitorul a luat-o în față, Saul și Samuel s-au oprit. De ce? 1 Samuel 10:1
Probabil că Saul s-a întrebat dacă nu cumva visează. Plecase de acasă ca să găsească măgărițele pierdute și acum se întorcea ca împărat uns al lui Israel. Dumnezeu știa ce avea să simtă și i-a spus lui Samuel despre trei semne pe care să le împărtășească cu Saul, ca să-l ajute să înțeleagă că ceea ce se întâmpla era adevărat.
Primul semn a fost că Saul se va întâlni cu doi bărbați care îi vor spune că măgărițele au fost găsite și că tatăl său era acum îngrijorat pentru el. După aceea, va întâlni trei bărbați care vor căra cu ei trei iezi, trei turte de pâine și un burduf cu vin, pentru a le aduce jertfe la Betel. Aceștia aveau să îi dea două turte. În cele din urmă, urma să întâlnească un grup de profeți care se cobora de pe înălțimea de la Ghibea, cetatea lui de baștină, unde se închinaseră lui Dumnezeu. Samuel i-a spus lui Saul până și instrumentele pe care le vor folosi aceștia în cântările lor de laudă la adresa lui Dumnezeu. Ce se va întâmpla când Duhul Sfânt îi va vorbi lui Saul? 1 Samuel 10:5,6,9
Saul a permis ca Duhul Sfânt să-i umple mintea și a văzut cât de pur și de sfânt este Dumnezeu și câtă nevoie avea de ajutorul Lui. Apoi a lăsat Duhul Sfânt să-l transforme. Când unchiul lui Saul i-a văzut pe el și pe slujitorul lui, i-a întrebat unde fuseseră. Saul i-a zis că au căutat măgărițele și că, în cele din urmă, s-au dus la Samuel să-l întrebe de acestea. „Ce ți-a spus Samuel?”, l-a întrebat unchiul său. Ce răspuns atent i-a dat Saul? 1 Samuel 10:14-16 Saul era cu adevărat smerit. Dacă ar fi rămas așa și s-ar fi încrezut că Dumnezeu îi va da tăria de a se supune Lui, ar fi fost un împărat bun.
Aplicație: Duhul Sfânt ne poate schimba la fel cum l-a schimbat pe Saul. Pe măsură ce lucrăm cu Dumnezeu, mințile noastre mândre și egoiste sunt reînnoite pentru a fi asemenea minții lui Isus. Citește Filipeni 2:5-8.
Saul fusese uns împărat, dar israeliții nu știau încă. Saul nu spusese asta nimănui. Acum, alegerea lui Dumnezeu era să fie prezentat într-o ceremonie publică, unde oamenii își puteau vedea noul conducător. Ce a făcut Samuel? 1 Samuel 10:17 La această întâlnire publică de la Mițpa, Samuel le-a reamintit oamenilor cum Dumnezeu, Împăratul lor, i-a condus cu credincioșie încă de când i-a scos din Egipt. Apoi, le-a zis că Îl respingeau pe Dumnezeul milei și al iubirii cerând să fie pus un împărat peste ei.
Metoda folosită pentru a arăta tuturor pe cine a ales Dumnezeu să le fie împărat era numită tragere la sorți. Biblia nu ne spune cum se făcea, însă ne oferă alte exemple ale unor evenimente asemănătoare. În această situație, a fost selectată seminția lui Beniamin, din care făcea parte Saul. După aceea, a fost aleasă familia lui străveche. Apoi, casa lui Chis, tatăl său. În cele din urmă, sorțul a arătat că Saul era alesul. Însă el nu era acolo și nimeni nu știa unde se afla. Cum l-au găsit? Citește 1 Samuel 10:21-24.
Samuel știa că israeliții trebuiau să afle ce așteptări avea Dumnezeu de la împărații lor, așa că le-a spus ceea ce putea și ce nu putea să facă împăratul. Acest lucru era pentru protecția drepturilor poporului. Samuel nu doar că le-a spus aceste lucruri, dar le-a și scris un fel de constituție pentru noua lor formă de guvernare. Majoritatea oamenilor l-au acceptat bucuroși pe Saul ca împărat al lor, însă mulți nu au făcut-o. Conducătorii unor seminții mari, cum ar fi cele ale lui Iuda și Efraim, au fost dezamăgiți că alesul făcea parte din cea mai mică seminție - Beniamin. Unele seminții și-au dorit ca liderii lor să fie aleși. Ba mai mult, câțiva dintre lideri chiar își doriseră poziția de rege.
Aplicație: De ce crezi că Dumnezeu le permite oamenilor să meargă pe drumul ales de ei chiar și atunci când acesta nu este bun pentru ei?
Israeliții au cerut un împărat deoarece își doreau să fie ca celelalte neamuri. Acum și-au văzut dorința îndeplinită, dar mulți dintre ei erau geloși și nefericiți. Chiar dacă majoritatea israeliților îi erau loiali lui Saul și credeau că Dumnezeu îl alesese, el nu a insistat să fie împărat. În loc de aceasta, l-a lăsat în continuare la conducere pe Samuel, iar el s-a întors acasă, la treburile lui, ca de obicei. El credea cu smerenie că Dumnezeu va rezolva lucrurile și exact așa s-a întâmplat.
Amoniții păgâni au intrat pe teritoriul Israelului, pe la est de râul Iordan, hotărâți să ocupe cetatea Iabes, din regiunea Galaad. Pentru a-și păstra libertatea, locuitorii din Iabes s-au oferit să plătească orice le-ar fi cerut amoniții. Aceștia le-au răspuns că le vor accepta oferta doar dacă toți locuitorii cetății își vor scoate ochiul drept. Pentru a se decide, le-au lăsat o săptămână. Imediat au fost trimiși soli la israeliții aflați la vest de râul Iordan și li s-a cerut ajutorul. Veștile au ajuns și la Saul, la Ghibea, când s-a întors acasă de la aratul câmpului. Ce a făcut în legătură cu asta? 1 Samuel 11:4-7
Curând, s-au adunat peste 330.000 de israeliți, iar Saul i-a condus în marș, noaptea, până la Iabes. Cum a fost victoria pe care le-a dat-o Dumnezeu? 1 Samuel 11:11
După victorie, unii au considerat că cei care se plânseseră că Saul a fost ales împărat ar trebui pedepsiți, dar Saul a refuzat asta. El nu avea nicio dorință de răzbunare. În loc de asta, s-au dus cu toții la Ghilgal, unde l-au încoronat pe Saul împărat, din nou. De data aceasta, au fost cu toții de acord ca Saul să le fie împărat. În discursul său de la Ghilgal, Samuel le-a reamintit oamenilor cu câtă credincioșie îi condusese și îi ajutase Dumnezeu. Când i-a întrebat dacă le-a greșit cu ceva, ei l-au asigurat că nu. Lui Samuel nu-i părea rău pentru el. Nu voia decât ca poporul să-și dea seama că nu avea niciun motiv să ceară un împărat.
Aplicație: Făcea Saul alegeri bune la începutul domniei lui?
În discursul de la Ghilgal, Samuel le-a vorbit foarte serios israeliților. El a încercat să-i ajute să înțeleagă cât de grav păcătuiau insistând să fie ca alte neamuri, având un împărat dintre oameni. Procedând astfel, ei Îl respingeau pe Dumnezeu ca Împărat al lor.
Samuel le-a mai spus și că Dumnezeu îi va binecuvânta în continuare dacă alegeau să se încreadă în puterea Lui pentru a-i ajuta să se supună. În caz contrar, Dumnezeu îi lăsa să sufere consecințele alegerilor lor. Samuel își dădea seama că oamenii încă nu înțelegeau că ceea ce au făcut era extrem de grav. Așa că înainte să îi lase să plece acasă, le-a spus că o să-I ceară lui Dumnezeu să le dea un semn special atunci și acolo. Acest semn avea să-i ajute să-și dea seama că au păcătuit grav.
Era timpul seceratului grânelor, când nu ploua niciodată în Israel. În timp ce Samuel vorbea poporului, cerul era senin, iar soarele strălucea. Ce a spus el că va face? 1 Samuel 12:16,17 Samuel s-a rugat, iar poporul l-a ascultat și l-a urmărit în liniște. După aceea, s-au adunat nori negri, din care au ieșit fulgere fioroase, și s-au auzit tunete. Dintr-odată, peste ei s-a revărsat o furtună cum n-au mai văzut niciodată. Oamenii s-au îngrozit și erau convinși că vor muri.
În cele din urmă, și-au dat seama ce păcat mare au făcut și au vorbit cu Samuel, cerându-i să se roage pentru ei. 1 Samuel 12:19 Samuel s-a rugat și furtuna a încetat. Cât timp a mai trăit, el a continuat să se roage pentru ei. Pe când oamenii se întorceau la casele lor, Samuel le-a dat același tip de avertisment pe care Dumnezeu Își dorește să ni-l amintim când suntem tentați să-L uităm și să ne gândim la idolii „lumești”. Citește despre asta în 1 Samuel 12:24,25!
Aplicație: Uneori e necesar ca părinții să ne disciplineze, astfel încât să ne dăm seama de seriozitatea alegerilor noastre. Evrei 12:7,9-11 Crezi că părinții te iubesc și au grijă de tine și de viitorul tău așa cum a făcut Samuel cu poporul lui?