Să învățăm să ne rugăm

Text de memorat

„Tatăl nostru care ești în ceruri! Sfințească-se Numele Tău; vie Împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea de
toate zilele dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău. Căci a Ta este împărăția și puterea și slava în veci. Amin!” Matei 6:9-13

Adesea copiii folosesc apelative speciale pentru tații lor. Tu ce nume folosești? „Tata”? „Tati”? Sau un alt apelativ? Tații sunt mulțumiți și bucuroși când copilașii lor învață să spună „tati”.

Știi că fiecare dintre noi are doi tați? Fiecare dintre noi are un tată pământesc și un Tată ceresc. Când Dumnezeu i-a creat pe Adam și pe Eva, El era Tatăl lor. Lui Îi plăcea să vorbească cu ei, și lor le plăcea să vorbească cu El. În fiecare zi, în fiecare seară, Dumnezeu venea și îi vizita pe Adam și Eva. Ei așteptau cu nerăbdare să vorbească cu Dumnezeu, Tatăl-Creator. Lor le plăcea să Îi spună despre tot ce făcuseră pe parcursul zilei și Îi adresau orice întrebare aveau.

Ce tristă a fost ziua în care Adam și Eva au ales să nu asculte de Dumnezeu! După aceea, ei nu au mai putut să Îl vadă pe Tatăl lor ceresc când vorbeau cu El. Dar au fost bucuroși când au aflat despre făgăduința că Isus avea să le ia păcatele și să moară în locul lor. Apoi, într-o zi, ei puteau să Îl vadă pe Tatăl lor din nou.

Datorită lui Isus, fiecare băiat și fată poate avea cel mai minunat și mai iubitor Tată în ceruri cu care să vorbească. Ioan 16:26,27. 

Isus a vorbit cu Tatăl Lui ceresc în fiecare zi. Înveți și tu să vorbești cu El?

Ce înseamnă să te rogi? Dacă cineva ți-ar pune această întrebare, ce i-ai spune? Probabil că i-ai spune că a te ruga înseamnă să vorbești cu Dumnezeu- Tatăl și cu Isus. Și nu ai greși. Este chiar mai bine decât a vorbi cu cel mai bun prieten al nostru de pe pământ.

Lui Isus Îi plăcea să vorbească cu Tatăl Lui. De multe ori, după o zi foarte încărcată și în timp ce toți ceilalți dormeau, El mergea într-un loc liniștit să Se roage. Uneori El Se ruga toată noaptea. Și întotdeauna Se simțea odihnit după ce făcea acest lucru.

Iudeii au fost învățați că rugăciunea era foarte importantă; dar Isus nu Se ruga la fel ca majoritatea dintre ei. Fariseii se rugau în anumite momente în fiecare zi. Oriunde s-ar fi aflat, ei se opreau și se rugau cu glas tare. Desigur, ceilalți îi puteau auzi.

Într-o zi, când ucenicii lui Isus L-au auzit rugându-Se, ce L-a rugat unul dintre ei să facă? Luca 11:1. Isus a fost bucuros să îi învețe să se roage. Nu întotdeauna trebuie să spunem cuvintele exacte ale acelei rugăciuni, dar ar trebui să le învățăm, pentru că ele ne ajută să ne amintim despre ce să vorbim cu Dumnezeu atunci când ne rugăm. De ce nu citești cuvintele și începi să le înveți, dacă nu le știi încă? Matei 6:9-13. 

Ai vrea să înțelegi ce înseamnă aceste cuvinte? În această săptămână, ne vom gândi mai mult la ele.

„Tatăl nostru care ești în ceruri.” Acestea sunt primele cuvinte din frumoasa rugăciune pe care Isus le-a spus-o ucenicilor Lui. Ele ne reamintesc că Dumnezeu este Tatăl nostru. „Tatăl nostru” înseamnă că Dumnezeu este Tată nu doar pentru o persoană, nu-i așa? Asta ne face frați și surori. Noi suntem parte din marea Lui familie, iar El ne iubește pe fiecare dintre noi. El nu are „preferați”. El ne iubește pe toți. Ar trebui vreodată să crezi că tu ești mai bun decât altcineva?

„Sfințească-se Numele Tău.” Când sfințim Numele lui Dumnezeu, noi suntem atenți să îl respectăm. Avem o atitudine de reverență la biserică atunci când ne închinăm și când ne rugăm. Niciodată nu folosim Numele Lui în mod neglijent sau în fraze neserioase. Mai trebuie să ne amintim întotdeauna că suntem parte din familia Lui, așa că ar trebui să Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute să fim ca El. Când alegem să copiem modul în care acționa și vorbea, Isus ne ajută să ne asemănăm tot mai mult cu El.

„Vie Împărăția Ta.” Majoritatea oamenilor credeau că atunci când Împărăția lui Dumnezeu urma să vină, ei aveau să fie eliberați de toți vrăjmașii și puteau avea toți banii și toate lucrurile pe care le doreau. Ei au uitat că jertfirea mieilor însemna că Isus urma să vină să îi elibereze de Satana. Ei nu își aminteau că, dacă Isus nu avea să moară în locul nostru, cu toții am fi robii lui Satana și ar trebui să murim pentru totdeauna.

Deoarece majoritatea oamenilor ascultaseră atât de multe lucruri greșite despre Mesia și despre ce fel de împărăție urma să înființeze El, ei au fost dezamăgiți când Isus nu a venit ca un împărat măreț și nu a făcut minunile care i-ar fi alungat pe romani.

Cât de recunoscători putem fi pentru faptul că Isus a murit pentru ca noi să putem trăi pentru totdeauna! Isus a demonstrat că, atunci când ne încredem în El așa cum El S-a încrezut în Tatăl Lui ceresc, putem asculta de Cele Zece Porunci la fel ca El. Când le vorbim altora despre Isus și când ne dăm banii pentru a trimite misionari în întreaga lume, noi ajutăm ca Împărăția lui Dumnezeu să vină. Matei 24:14 

Gândeşte-te:

Poți repeta cuvintele despre care am vorbit astăzi din rugăciunea domnească? Poți explica ce înseamnă? Mâine vom afla mai multe despre rugăciunea lui Isus.

„Facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ” este partea următoare din frumoasa rugăciune pe care Isus i-a învățat pe ucenicii Lui. „Voia” lui Dumnezeu este ca noi să alegem să ascultăm de minunatele Sale porunci.

Am descoperit că întotdeauna noi ascultăm fie de Dumnezeu, fie de Satana. În cer și în toate celelalte lumi, toți sunt fericiți, pentru că tuturor le place să asculte de Cele Zece Porunci. Când alegem să Îl lăsăm pe Dumnezeu să ne ajute cu acest lucru, noi facem voia Lui pe pământ la fel cum îngerii fac în cer și, la rândul nostru, și noi suntem fericiți. Care este următoarea parte din rugăciune? Matei 6:11.

Oamenii adesea uită că noi nu am avea deloc hrană dacă nu ar fi aerul curat, lumina soarelui și ploaia. Dumnezeu a făcut toate aceste lucruri pentru ca noi să putem cultiva hrană care să ne ajute să fim puternici și sănătoși. Satana are metode de a transforma hrana bună a lui Dumnezeu în „junk food” (hrană nesănătoasă). Dacă ne-am aminti întotdeauna că Dumnezeu ne dă hrană bună pentru a ne face puternici și sănătoși, crezi că am alege întotdeauna hrană sănătoasă? Poate că am cere aceste binecuvântări cu mai multă reverență și recunoștință.

Două cuvinte ne reamintesc că noi nu ar trebui să fim egoiști, cerând binecuvântări doar pentru noi. Care sunt aceste cuvinte? „Nouă” și „a noastră”. Noi Îl ajutăm pe Dumnezeu să răspundă acestei părți a rugăciunii prin faptul că împărțim cu alții care nu au suficientă hrană. „Astăzi” și „toate zilele” sunt alte câteva cuvinte pe care să ni le amintim. Dumnezeu dorește 6 ca noi să lucrăm și să ne facem partea pentru a avea suficientă hrană și, de asemenea, ca noi să fim recunoscători pentru fiecare zi. El nu vrea să ne îngrijorăm că nu vom avea suficientă hrană. Matei 6:25.

Dar mai există o „hrană” foarte importantă de care avem nevoie în fiecare zi. Poți spune care este aceasta? Ioan 6:48,58. Când aflăm mai multe despre Isus și despre Cele Zece Porunci minunate ale Sale, în fiecare zi suntem mai puternici să spunem „nu” lui Satana când ne ispitește. Rugăciunea și momentele de devoțiune din fiecare zi sunt la fel de importante ca hrana de pe masa noastră. 

Gândeşte-te:

Poți repeta părțile din rugăciune pe care le-am învățat astăzi și ce ai aflat despre ele? Tu înveți să ai devoțiune proprie în fiecare zi?

La fel ca fiecare parte din această frumoasă rugăciune pe care o descoperim, următoarea parte este foarte importantă; și noi nu trebuie să o uităm niciodată. Matei 6:12.

Avem nevoie să ne ierte Dumnezeu când greșim? Da, avem nevoie. Este El bucuros să facă acest lucru? Da, este. În această parte din rugăciune, noi Îi cerem lui Dumnezeu să ne ierte păcatele (greșelile). Dar Dumnezeu ne poate ierta doar dacă noi suntem dispuși să îi iertăm pe alții. El ne iartă la fel cum îi iartă pe ceilalți.

Uneori noi spunem: „Te iert”, dar avem gânduri rele în mintea noastră față de ce ne-a făcut cineva. Dumnezeu nu ne poate lăsa să ducem gândurile rele în cer. El știe că acest lucru ne-ar ruina fericirea și fericirea celorlalți. El dorește ca noi să Îl lăsăm să ne ia aceste gânduri astfel încât să îi putem ierta cu adevărat pe ceilalți. Matei 6:14,15.

Într-o ocazie, Isus a spus o poveste despre un om care nu dorea să ierte pe cineva. Ce a spus El la sfârșitul povestirii? Matei 18:34,35.

Este întotdeauna ușor să iertăm cu adevărat pe cineva care ne-a greșit sau care ne-a rănit? Nu, nu este ușor. Chiar și adulții uneori își amintesc lucrurile greșite pe care oamenii li le-au făcut și ei aleg să nu ierte cu adevărat. Cât de trist! Dumnezeu dorește ca noi să Îl lăsăm să ne ia aceste gânduri de neiertare; apoi vom începe să ne pregătim pentru cer. 

Gândeşte-te:

De ce nu Îi cerem lui Dumnezeu chiar acum să ne ierte pentru simțămintele rele pe care le avem? Cere-I să te ajute întotdeauna să alegi să îi ierți pe ceilalți. El întotdeauna ne iartă cu adevărat și tocmai asta dorește să le facem și celorlalți. Asta înseamnă să alegem să fim asemenea Lui.

În următoarea parte din frumoasa rugăciune suntem învățați să spunem: „și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău.” Matei 6:13, prima parte.

Acest lucru ne reamintește că, fără Dumnezeu, noi în mod natural facem lucruri greșite și foarte ușor putem asculta de ispitele lui Satana. Noi Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute să stăm departe de ispite. Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute să alegem continuu să Îl copiem, indiferent ce simțim sau cât de puternice sunt ispitele lui Satana.

Vor veni ispite? O, da! Satana nu se va opri din a ne ispiti. Dar trebuie să ascultăm de el? Nu. Dacă Îi cerem lui Dumnezeu și ne încredem în El, Dumnezeu ne va da puterea de care avem nevoie să-i spunem „nu” lui Satana de fiecare dată. El a promis să facă acest lucru, iar El întotdeauna Își ține promisiunea. 1 Corinteni 10:13.

Acum, haide să citim ultimele cuvinte ale rugăciunii din Matei 6:13. Aceste cuvinte ne reamintesc că Tatăl nostru ceresc minunat și iubitor este puternic. El are pregătit un loc minunat pentru noi. Satana va dispărea pentru totdeauna. Nu vor mai fi ispite! Nu va mai fi tristețe! Nu vor mai fi dezamăgiri! Nu vor mai fi răni! Noi vom fi sănătoși, fericiți și liberi de Satana pentru totdeauna. 

Gândeşte-te:

Probabil că vei spune această rugăciune frumoasă de multe ori. Adu-ți aminte să o înalți în liniște singur și să te gândești la ce înseamnă fiecare parte. Adesea, o vei rosti împreună cu alți oameni. Niciodată să nu rostești aceste cuvinte fără să te gândești la cât de importante sunt. O poți repeta acum cu reverență din memorie? Încearcă! „Căci a Ta este Împărăția și puterea și slava în veci. Amin!”

Un război îngrozitor? Chiar așa? - De Amy Sherrard

Încă de pe vremea când Ellen White era o fetiță, Isus o alesese să fie solul Lui special. Prin viziunile și visele pe care i le-a dat, ea trebuia să ajute oamenii să știe cât de important era să studieze Biblia și să fie gata pentru venirea Sa. Satana urăște Biblia pentru că el nu dorește ca oamenii să fie gata când Isus va veni.

John Loughborough a vorbit despre o întâlnire din Sabat a unor credincioși adventiști din Michigan. James și Ellen White erau și ei prezenți, la fel și dr. Brown, un mediu spiritist (el lucra pentru Satana). Dr. Brown a spus că nu credea în vedeniile pe care Ellen le primea de la Isus și că el putea opri cu ușurință o vedenie, în doar un minut, dacă era prezent chiar în momentul în care primea viziunea.

La acea întâlnire, Ellen a avut o viziune, iar dr. Brown nu a putut să o oprească. „Lăsați-mă să plec!” a spus el, ieșind grăbit din încăpere. Când vedenia s-a încheiat, Ellen le-a relatat oamenilor ce îi arătase Isus. „Statele Unite vor intra curând într-un război teribil”, a spus ea. Apoi a străbătut încăperea cu privirea. „În această încăpere sunt oameni care își vor pierde fiii în acel război”, le-a spus ea.

Un judecător și un om de afaceri important stăteau aproape de ea. Ei s-au uitat unul la celălalt și au dat din cap neîncrezători. Ei nu credeau că urma să vină un război și nu erau îngrijorați pentru băieții lor. Dar, după doar câteva săptămâni, a început acel război teribil.

Când John Loughborough s-a întors în acel loc după începerea războiului, el le-a reamintit credincioșilor de viziunea lui Ellen. În timp ce vorbea, judecătorul și omul de afaceri și-au scos batistele și și-au șters fața. Plângeau. Unicul fiu al unuia dintre ei fusese ucis. Fiul celuilalt fusese luat prizonier și acum era în închisoare. Alți șase sau șapte își pierduseră fiii în acel război. Niciunul din biserică nu se mai îndoia că viziunile lui Ellen erau de la Isus.

Deși erau în mijlocul unui război, John Loughborough și un alt pastor au hotărât să continue să organizeze întâlnirile în cort. Chiar în momentul în care pregăteau cortul în centrul unui sat din Wisconsin, un căpitan a trecut cu soldații lui prin apropiere. John a înălțat un stâlp mare și înalt în fața cortului și a arborat un steag, moment în care căpitanul a oprit marșul și a privit. Apoi a venit și a vorbit cu John.

„Noi vă vom proteja”, i-a spus căpitanul lui John. „Președintele Lincoln ne-a spus să protejăm orice proprietate pe care este arborat steagul Statelor Unite.” Și uite așa, când au început întâlnirile, doi soldați mărșăluiau înainte și înapoi în fața cortului. Ei se salutau de fiecare dată când treceau unul pe lângă celălalt.

Când soldații au avut nevoie să folosească cortul pentru o întâlnire pentru a nu sta în soarele arzător, John le-a permis acest lucru. El a fost bucuros când ofițerii i-au cerut să se roage la începutul întâlnirii. „Te rugăm, ajută-ne țara să își păstreze libertatea!” s-a rugat el. „Și binecuvântează acești soldați curajoși, care își riscă viața în război.”