„Domnul mi Se arată de departe: «Te iubesc cu o iubire veșnică, de aceea îți păstrez bunătatea Mea!»” Ieremia 31:3
Te-ai întrebat vreodată de ce Dumnezeu i-a dat lui Adam doar o soție? La multe specii de mamifere, masculul-alfa are mai multe partenere. Multe păsări au perechi noi la fiecare sezon de împerechere. De ce doar o soție pentru Adam? Dumnezeu a răspuns la această întrebare prin profetul Maleahi. Și răspunsul este deosebit de interesant dacă ai crescut într-o casă cu părinți divorțați.
Următorul paragraf este o parafrazare a textului din Maleahi 2:15,16: I-a făcut Dumnezeu lui Adam doar o parteneră? De ce? Pentru ca astfel copiii să fie o „sămânţă dumnezeiască”. Pentru că Domnul Dumnezeul lui Israel spune că urăște divorțul. Și un alt lucru pe care Dumnezeu îl urăște este abuzul fizic asupra soției de către soț. Aceasta pentru că Dumnezeu caută să formeze copii dumnezeiești și evlavioși. De fapt, viața este mult mai grea pentru copiii rezultați din cămine destrămate. Ești și tu printre aceștia? Nu ești singur. Fie că părinții tăi s-au despărțit pe când erai bebeluș, fie că s-a întâmplat în timpul adolescenței tale, fie că sunt chiar acum în proces de divorț, un motiv pentru care Dumnezeu urăște divorțul este acela că te rănește pe tine.
Cu alte cuvinte, Dumnezeu urăște despărțirea în căsătorie pentru că El iubește copiii. Cei mici de obicei îi privesc cu admirație pe părinți. Deci sunt foarte răniți și confuzi când au parte de abandon, abuz sau divorț. Copilul mic adesea concluzionează că el este cumva răspunzător pentru acea situație. Încearcă să înțelegi din perspectiva unui copil mic. El gândește ceva de genul: „Cu siguranță, un părinte atât de bun ca al meu nu m-ar răni dacă nu aș avea vreo vină.” Acest tip de idei, adoptate înainte ca el să fie îndeajuns de mare încât să înțeleagă cum stau lucrurile, au o mare putere. Ele fac greu de conceput că Dumnezeu este bun și că îi iubește, prețuindu-i mai mult decât aurul și argintul.
În a doua secțiune a lecției vom studia cum Biblia îi ajută pe oameni să își recâștige o viziune realistă despre ei înșiși. Copiii mai mari reacționează uneori într-un mod diferit din cauza așteptărilor prea mari pe care le au de la părinții lor. Iar când părinții nu mai oferă nimic, când țipă, se lovesc și abandonează familia, copiii simt amărăciune. La divorț, ei poate chiar simt înverșunare împotriva unui părinte pentru că nu a făcut ceva să prevină separarea.
În secțiunea a treia, vom studia cum Biblia corectează gândurile mânioase și de învinovățire, care ne pot răpi pacea și ne pot face să nu mai simțim mila lui Dumnezeu.
Dar pentru acum, să ținem minte că Domnul urăște divorțul. El face tot posibilul să salveze victimele divorțului. El face tot ce poate să-i ajute pe tineri să fie evlavioși, indiferent de circumstanțele vieții lor.
1. De ce Dumnezeu i-a făcut doar o soție lui Adam?
2. Dumnezeu urăște divorțul. Ce mai urăște Dumnezeu, în acord cu parafrazarea din cartea profetului Maleahi?
3. Cum este afectat modul în care un copil Îl privește pe Dumnezeu dacă acesta a experimentat un divorț în familie?
În Biblie, Dumnezeu nu tratează divorțul ca fiind ceva neimportant. Dacă un om se căsătorea cu o femeie, iar apoi dorea să scape de ea spunând o minciună, și anume că nu a fost virgină, legea lui Moise îi interzicea să divorțeze vreodată de ea (vezi Deuteronomul 22:19).
La fel, dacă un bărbat se culca cu o femeie nemăritată, nu numai că era obligat s-o ia de soție, dar nu mai putea să divorțeze vreodată de ea (vezi Deuteronomul 22:29).
Aceste reguli sunt mai ușor de înțeles dacă ne amintim că Dumnezeu dorește să le facă pe cât posibil mai atractive și mai ușoare pentru tineri, ca să-i pregătească pentru ceruri – chiar dacă aceasta înseamnă ca părinții lor să rămână într-un mariaj dificil. Aceasta înseamnă că El îi consideră pe copii foarte valoroși. Poate că părinții tăi au divorțat. Poate experimentezi simțăminte de zădărnicie. Crezând și memorând următoarele versete, vei putea să treci peste aceste sentimente care poate te-au pustiit încă din copilărie.
Maleahi 1:2 „«V-am iubit», zice Domnul!”
Ieremia 31:3 „Domnul mi Se arată de departe: «Te iubesc cu o iubire veșnică, de aceea îți păstrez bunătatea Mea!»” Când ne gândim la faptul că Dumnezeu ne iubește și chiar acum ne atrage înspre El cu bunătatea Sa, suntem schimbați. Nu inviți mereu pe cineva să petreacă timp cu tine pentru a vă apropia decât dacă ești interesat de acea persoană. Mai mult chiar. Isus a avut un Tată care L-a iubit imens. Tatăl Său I-a spus ceva ce unii copii nu au auzit de la tatăl lor. Tatăl ceresc a zis:
Matei 3:17 „Acesta este Fiul Meu preaiubit, în care Îmi găsesc plăcerea.” Dar dacă nu ai avut un asemenea tată? Dacă nu ai mai văzut un astfel de tată – un tată care să te învețe cum să fii la rândul tău un tată iubitor pentru copiii tăi în viitor? Sau cum să te repliezi după ce ai fost neglijat? Răspunsul este acesta: Isus Se oferă să fie pentru tine acel tip de tată care a fost și Tatăl Lui pentru El!
Ioan 15:9 „Cum M-a iubit pe Mine Tatăl, așa v-am iubit şi Eu pe voi. Rămâneți în dragostea Mea.” Există dovezi că tu ești foarte valoros pentru Isus. Imaginează-ți că ești într-un magazin și vezi acolo un domn care plătește 950 de euro pentru o vază prețioasă. După ce plătește vaza, persoana de la tejghea îi spune: „Vă mulțumim pentru că ați cumpărat de la noi. Chiar doriți să luați vaza acasă?”
Nu ar fi o întrebare nepotrivită? Bineînțeles că domnul vrea vaza! Dar cum știm că o vrea? Pentru că a plătit pentru ea! Și cum știm că într-adevăr și-o dorește mult? Pentru că a plătit foarte mult pentru ea.
Cât a plătit Dumnezeu pentru tine? El nu ar fi plătit atât de mult dacă nu aveai valoare pentru El. Știe ce ar putea să facă din tine. Și te iubește nu pentru ceea ce ești, ci pentru ceea ce poți deveni. El este tipul de tată care ne poate vindeca chiar și de durerea provocată de divorț.
4. Lecția menționează Maleahi 1:2 și Ieremia 31:3 ca exemple de făgăduințe încurajatoare. Găsește alte două sau trei versete care să comunice un astfel de mesaj încurajator.
5. Care este dovada că tu ești foarte prețios în ochii Domnului?
6. Citiți cu atenție versurile imnului 90 din Imnuri creștine („Isus, Prieten minunat”), apoi cântați imnul. Faceți o listă cu unele gânduri încurajatoare din acest cântec.
Numim amărăciune mânia interioară pe care o simte o persoană. O viață plină de amărăciune nu merită să fie trăită, de aceea mulți tineri se sinucid.
Am menționat anterior că divorțul produce adesea amărăciune profundă. Diferitele generații au găsit soluții diferite de a trata simțământul amărăciunii și al durerii profunde. Dar soluții cum ar fi: masturbarea, tăieturile, mese dezordonate, pornografia, lupta de stradă, drogurile, alcoolul etc. nu au făcut decât să distragă temporar atenția victimelor de la un tip de durere, în timp ce cauzau altă durere. Și acestea dau și dependență. Vom învăța cum să învingem adicțiile în lecțiile următoare.
Simți că părinții te-au dezamăgit? Crezi că nu au luptat îndeajuns ca să depășească dificultățile dintre ei? Nu ai cum să știi despre eforturile lor, deoarece aceste lucruri se fac în general în privat.
Biblia oferă o soluție pentru reducerea amărăciunii, și aceasta este iertarea. Nu trebuie să cauți dovezi că părinții au făcut totul cum trebuie. Tot ce trebuie să faci este să realizezi că nici tu nu faci totul cum trebuie. Și cum te aștepți ca Dumnezeu să te ierte pe tine când greșești, așa ar trebui să procedezi și tu cu alții.
Desigur, nu poți să te obligi pe tine însuți să te simți binevoitor față de părinți. Dar poți alege să le vorbești amabil. Poți să alegi să renunți la mânia împotriva lor. De aceea suntem învățați să iertăm, pentru că este ceva care ține de alegerea noastră, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Efeseni 4:32 „Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși şi iertați-vă unul pe altul cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.” Dacă găsiți pe cineva care și-a iertat părinții pentru o durere profundă, înseamnă că ați găsit o persoană care a scăpat de o mare amărăciune din viața ei. Asemenea oameni s-au trezit deodată că-și iubesc părinții pe care mai înainte i-au urât! Și dacă nu vrei să ierți? Poți alege să faci lucruri pe care nu vrei să le faci. De exemplu, așa îți faci temele pentru școală. Dar în acest caz ai note și teste ca să te motiveze. Ce te motivează să scapi de amărăciune? Obiceiul de a medita la Isus și la darul vieții primit de la El. Cei care fac aceasta devin un izvor de apă. Iar cei care păstrează amărăciunea? Ei devin un izvor care întunecă viața celor din jurul lor.
Evrei 12:15 „Luați seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare şi mulți să fie întinați de ea.” Deci, nu-ți poți aduce din nou părinții împreună. Dar poți recunoaște marea ta valoare. Și îi poți ierta. Aici începe vindecarea ta. Mai gândește-te la un lucru. Dacă rupi mereu coaja unei răni, nu se mai vindecă. Rănile făcute de părinți sunt la fel. Când începi procesul de vindecare, evită să retrăiești durerea trecută. La fel cum gândul la Isus aduce vindecare, gândul la trecutul dureros încetinește vindecarea rănilor.
7. Care sunt lucrurile care NU ajută în confruntarea amărăciunii? Ce POȚI face să previi sau să tratezi amărăciunea cauzată de divorț?
8. Cum poți ierta pe cineva în timp ce ai sentimente negative puternice față de acea persoană?
9. Poate amărăciunea să schimbe ceea ce ți s-a întâmplat sau doar te rănește continuu?
Nu doar o simplă plimbare în parc! – partea a doua
Hau An Bao* și fratele ei sunt doritori să împărtășească cu alții bucuria și pacea pe care le-au găsit în cunoașterea lui Isus. Ei participă activ la evanghelizare în Vietnam, o țară comunistă, chiar dacă acest lucru este ilegal. Odată, poliția i-a prins dând unor noi prieteni DVD-uri misionare și au fost ridicați și duși la secție. Ea continuă povestirea. La poliție, am trecut printr-un alt interogatoriu intens despre activitățile noastre și despre materialele pe care le aveam în posesie. Când eram acolo, mă rugam în gând. Trupul meu tremura, dar aveam curaj. Când mă auzeam ce răspund, știam că nu sunt eu cea care vorbește, ci erau cuvintele Domnului. Mi-au spus să fac un rezumat al conținutului DVD-urilor. Ei credeau că eu nici nu știu ce împart oamenilor. Atunci le-am vorbit și lor despre darul mântuirii lui Dumnezeu. După ce le-am făcut rezumatul a două DVD-uri (Îi mulțumesc Domnului pentru ocazia de a le prezenta două mici predici), nu au mai vrut să continui. Au mers într-o cameră alăturată să discute cum să procedeze cu noi.
Fratele meu și cu mine ne-am rugat tot timpul acela. Știam că viețile noastre sunt în mâinile Domnului, dar aveam nevoie în continuare de mângâierea și reasigurarea pe care Duhul Sfânt le aduce când noi vorbim cu El. Ofițerilor le-a luat mai mult timp până să se întoarcă. Nu știam dacă se vor întoarce cu vești bune sau rele, dar eram siguri că orice se va întâmpla va fi spre binele nostru. Când polițiștii s-au întors într-un târziu, am fost șocați să auzim că le-a luat atâta timp pentru că au ascultat și fragmente din predicile de pe DVD-urile confiscate. În mesajul ascultat nu găsiseră nimic antiguvernamental sau greșit. Totuși, ne cereau să semnăm un document în care să declarăm că nu-i vom mai învăța pe alții și că nu vom mai împărți material evanghelistic în public vreodată. Am răspuns atunci: „Nu pot face aceasta pentru că sunt creștină și am datoria să fac lucrarea Domnului. Biblia mă învață că sunt un ucenic al lui Hristos.” Ne-au pus în celulă până la lăsarea întunericului. La schimbul de tură, polițiștii ne-au dat drumul.
Îi mulțumesc Domnului pentru fiecare experiență avută pe când făceam evanghelizare, oricât de provocatoare a fost. Fiecare încercare îmi clădește credința și îmi mărește dragostea pentru Isus, Salvatorul meu, care a suferit și a murit pentru mine. Rugați-vă pentru noi oportunități de mărturisire: Bunule Tată ceresc, fie ca poporul din Asia de Sud-Est să primească mesajul de pe DVD-uri cu inima deschisă. Ajută-mă să folosesc fiecare ocazie pe care mi-o dai ca să prezint Evanghelia.
* Numele reale au fost schimbate pentru siguranța lucrătorilor.
Frumusețile Noului Pământ
Glorioasa cetate a lui Dumnezeu are douăsprezece porți făcute din mărgăritarele cele mai strălucite. Are de asemenea douăsprezece temelii de culori diferite. Străzile cetății sunt din aur curat. În această cetate se află tronul lui Dumnezeu și un râu pur și frumos izvorăște din el, curat cum este cristalul. Claritatea și frumusețea lui înveselesc cetatea lui Dumnezeu. Sfinții vor bea nestingheriți din apele vindecătoare ale râului vieții.
De cealaltă parte a frumosului râu este pomul vieții. Sfinții răscumpărați, care L-au iubit pe Dumnezeu și au păzit poruncile Lui, vor intra pe porțile cetății și vor avea dreptul la pomul vieții. Vor mânca liber din pom, așa cum primii noștri părinți au mâncat înainte de cădere. Frunzele nemuritoare ale vastului pom vor fi pentru vindecarea națiunilor. Toate suferințele lor vor dispărea. Boala, părerile de rău și moartea nu vor mai fi experimentate de nimeni, pentru că frunzele pomului i-au vindecat. Atunci Isus va vedea rodul muncii sufletului Său și va fi mulțumit (Isaia 53:11) când cei răscumpărați, care au fost supuși necazului, trudei și nenorocirii, care au gemut sub blestem, sunt adunați în jurul pomului vieții să consume din fructele lui nemuritoare, la care primii noștri părinți nu au mai avut dreptul, pentru că au călcat poruncile lui Dumnezeu. Acum nu mai există pericolul de a mai fi excluși vreodată de la pomul vieții, pentru că cel care i-a ispitit pe primii noștri părinți să păcătuiască a fost distrus de moartea a doua.
Toate chipurile vor reflecta imaginea Răscumpărătorului lor. Nu va mai fi vreo expresie a feței care să arate neliniște sau supărare, ci totul va fi seninătate și zâmbet în curăție fără pată. Îngerii se vor afla și ei acolo; la fel sfinții înviați și martirii, dar mai ales iubitorul nostru Salvator, a cărui prezență ne va bucura cel mai mult, pentru că El a suferit și a murit pentru ca noi să putem să ne bucurăm de acea fericire și libertate. Fața Sa glorioasă va străluci mai tare ca soarele și va lumina frumoasa cetate.
Copiii vor fi acolo. Nu vor mai fi niciodată angajați în ceartă și dezacord. Dragostea lor va fi înflăcărată și sfântă. Ei, de asemenea, au o coroană de aur pe cap și harpe în mâini. Și înfățișarea lor, pe care noi o vedem aici adesea tulburată și nedumerită, va străluci de sfântă bucurie, exprimând libertatea lor completă și bucuria veșnică. În inocența lor copilărească, ei își vor exprima mirarea și încântarea când vor vedea în jurul lor totul atât de nou și de frumos. Vor privi la binecuvântatul Salvator, care S-a dăruit pe Sine pentru ei, și, cu admirație și dragoste pentru Cel care le va zâmbi, vor înălța vocile și-I vor cânta pentru lauda și gloria Sa, în timp ce vor simți și vedea dragostea Sa profundă și fără pereche.
Acest pământ, dragă tinere, trebuie curățit prin foc; apoi va fi mult mai frumos. Iarba va fi veșnic verde și nu se va mai ofili. Acolo vor fi trandafiri, crini și tot felul de alte flori. Ele nu vor păli, nici nu-și vor pierde frumusețea sau mireasma. Leul, de care ne temem atât de mult aici, va sta alături de miel și totul pe Noul Pământ va fi pace și armonie. Copacii vor fi drepți și semeți, fără diformități. Sfinții vor avea coroane de glorie pe frunți și harpe de aur în mâini. Vor cânta la harpe și vor intona cântecele dragostei mântuitoare. Necazurile și suferința trăite în această lume vor fi uitate și pierdute în mijlocul gloriei Noului Pământ. Ei vor avea parte mereu de zâmbetul aprobator al lui Isus și fericirea lor va fi completă. Va fi glorie, glorie peste tot.
Dragi tineri, viitoarea locuință a sfinților va fi mult prea glorioasă. Vreți să vă străduiți să ajungeți acolo? Lăsați ca mintea voastră să contemple gloria cerului, căci aceasta va aduce siguranță și bucurie adevărată și va crea o legătură între voi și cer. Și dacă aici aveți încercări și vă simțiți singuri, nu vă mai uitați la lumea întunecată. Priviți gloria luminoasă a cerului. Atașați-vă de bucuriile cerului, căci atunci nu veți mai simți atât de acut necazul și dezamăgirea vieții acesteia, pentru că veți ști că aveți o casă glorioasă, o coroană, o harpă și, mai ales, un Salvator iubitor acolo sus. Faceți eforturi pentru binecuvântata moștenire pe care Dumnezeu a promis-o celor care Îl iubesc și păzesc poruncile Sale.
— The Youth’s Instructor, 1 octombrie 1852
1. Descrie în propriile cuvinte cetatea lui Dumnezeu.
2. De ce suferințele lui Isus nu au fost în zadar și a meritat tot sacrificiul?
3. „Îngerii se vor afla și ei acolo; la fel sfinții înviați...”, dar cine ne va bucura cel mai mult? De ce?
4. Cum vor fi copiii pe Noul Pământ?
5. Dar plantele și animalele?
6. Cum ne vom mai raporta pe Noul Pământ la necazurile și suferințele noastre actuale?
7. „Viitoarea locuință a sfinților va fi mult prea glorioasă. Vrei să te străduiești să ajungi acolo?”
8. Asupra a ce să ne lăsăm mintea să mediteze?
9. Cum putem diminua durerea încercărilor și a dezamăgirilor acestei vieți?
Nu din întâmplare: lamantinii
Lamantinul este un mamifer care de obicei trăiește și se zbenguie la 1-3 metri sub nivelul mării. Prin nările sale trage aer în cei doi plămâni, deci trebuie să iasă la suprafață din când în când pentru a respira. În mod normal, lamantinul iese la suprafață la fiecare trei-cinci minute, dar el poate sta sub apă și douăzeci de minute odată. Nu din întâmplare, Creatorul le-a proiectat clapete potrivite, care să le închidă nările așezate pe botul lor pătrățos, atunci când se scufundă.
Lamantinii nu sunt deloc slabi. Un mascul adult de talie medie este lung de trei metri și cântărește circa 450 kg. Dacă un om adult cu o înălțime de 1,80 metri ar cântări 200-450 kg, greutatea în plus ar fi dispusă în jurul mijlocului. Exact acolo se află și la lamantini. Dar, desigur, lamantinii au fost creați așa îndesați, cu acea rotunjime în jurul mijlocului. Și cum le mai place să se joace în apa călduță! Se joacă frumos: body-surfing, acrobații și tumbe în apă, prinsul aripioarelor celorlalți parteneri de joc, jocul de-a mușcatul de bot și sărutul. Fără niciun prădător natural, lamantinii par să fie destul de relaxați. Viteza lor de înot este de aproximativ 5-8 km/oră – aproape la fel ca viteza mersului uman.
Lamantinii sunt vegetarieni și au nevoie să mănânce cam 45 kg de iarbă de mare și alte plante pe zi. Ghearele de la aripioare sunt necesare pentru a trage de plantele pe care le mănâncă. Pentru că nu sunt agresivi, lamantinii nu au nevoie de canini ascuțiți. De fapt, ei nu au deloc dinți frontali, ci mai degrabă au o zonă aspră în cerul gurii și maxilarul de jos pentru procesarea hranei; în plus, au și buze mari și flexibile pentru a apuca iarba, într-un mod asemănător cu modul elefantului de a apuca iarba cu trompa.
Lamantinii trebuie să macine toată iarba de mare înainte de a o digera. Așa că sunt proiectați cu dinți cu suprafață plată și aspră. Creatorul știa că mestecatul zilnic va strica și cei mai buni dinți, de aceea, nu întâmplător, El a făcut să crească continuu noi molari în spatele maxilarului. Noii dinți se vor deplasa spre în față la nevoie. Când dinții din față se tocesc și cad, sunt înlocuiți de molarii deja orientați spre în față. Este o minunată și unică soluție a Creatorului pentru nevoile animalului.
Creatorul nostru are idei bune pentru a veni în întâmpinarea nevoilor creaturilor Sale, nu este așa? Și dacă face acest lucru pentru ele, va avea cu siguranță grijă și de noi.