Cea mai bună carte

Text de memorat

„Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele.” Psalmii 119:105

Materiale didactice vizuale - Diferite tipuri de Biblie (pentru ambele vârste), ţinute într-o geantă închisă; o coală de hârtie făcută sul (pentru copiii mai mari)

Ştiţi cine este acesta? (Imaginea studiului) Este Isus împreună cu nişte copilaşi. Isus iubeşte copiii, băieţii şi fetiţele deopotrivă. Când a trăit aici, în lumea noastră, El a stat de vorbă cu ei şi le-a spus povestiri. I-a îmbrăţişat şi i-a luat pe genunchii Săi. Copiii ştiau că Isus îi iubea foarte mult.
Acum, Isus este în cer; nu mai puteţi sta pe genunchii Lui şi nici nu-L mai puteţi asculta spunându-vă povestiri. De aceea, El v-a lăsat o scrisoare specială ca să vă spună că vă iubeşte. Ştiţi cum se numeşte această scrisoare? (Arată-le Biblia). Se numeşte Biblia.

Vă place să staţi în poala mamei sau a tatălui şi ei să vă citească din Biblie povestiri despre Isus?  Lui Timotei îi plăcea să asculte povestiri din Biblie, la fel cum vă place și vouă. Aceste povestiri îl ajutau pe Timotei să-L iubească pe Isus şi să înveţe să fie ca El. Biblia este o carte cu totul specială, astfel că Timotei avea grijă de ea. Nu mâzgălea pe ea şi nici nu o lăsa pe podea. Voi puteţi să ţineţi Biblia cu grijă? (Demonstrează-le. Apoi, lasă-i, pe rând, să ţină Biblia în mânuţe cu grijă şi să ţi-o dea înapoi.)
Săptămâna viitoare vom învăţa prima povestire din Biblie. Aceasta ne spune cum a făcut Isus lumea noastră minunată – cerul, păsările, florile, animăluţele şi oamenii.

Ai primit vreodată o scrisoare? Oamenii trimit scrisori atunci când vor să spună ceva important, cum ar fi: „Te iubesc!” Scrisorile sunt un mijloc de a le scrie altora gândurile noastre. Ele sunt şi calea de a-i ajuta pe oameni să-şi aducă aminte de anumite lucruri. Dintr-o scrisoare poţi învăţa foarte multe! Când a fost pe Pământ, Isus nu a fost nevoit să scrie scrisori. El a vorbit cu copiii direct. I-a luat în braţe. Le-a spus istorisiri. Le-a spus că îi iubeşte.

Acum, Isus este în cer, dar vă iubeşte la fel de mult şi vrea să vă spună acest lucru. De aceea, ne-a dat o scrisoare specială. Ştiţi cum se numeşte această scrisoare? (Arată-le o Biblie din geantă.) Scrisoarea aceasta se numeşte Biblia. Biblia a fost scrisă cu mulţi ani în urmă. La început, ea nu arăta aşa cum o vedem noi acum. Era scrisă pe nişte suluri care arătau astfel. (Arată-le o coală de hârtie făcută sul.) Puteţi pronunţa cuvântul „sul”? Sulurile Bibliei aveau scrise pe ele nişte cuvinte şi erau asemenea unei scrisori de la Isus. Şi Biblia noastră are cuvinte scrise în ea şi este ca o scrisoare de la Isus. Numele băieţelului din această imagine este Timotei. (Imaginea #2) A trăit cu mult timp în urmă. Ce face Timotei în imagine? Cine credeţi că este lângă el? Timotei este cu mămica lui. Ea îi citeşte o povestire dintr-un sul de Biblie, iar el ascultă cu atenţie.

Cândva, un bărbat pe nume Pavel i-a scris aceste cuvinte speciale lui Timotei. (Citeşte 2 Timotei 3:15.) Timotei a auzit de la mama lui multe dintre povestirile biblice pe care vi le citesc vouă astăzi mămica şi tăticul vostru. Vă place să auziţi povestiri din Biblie? Le ascultaţi cu atenţie atunci când mami şi tati vi le citesc? (Imaginea #3) Oare toate Bibliile sunt la fel? Nu. Unele sunt mari. Altele sunt mici. Unele au imagini. (Arată diferite Biblii.) Dar ele toate au aceleaşi povestiri minunate. Lui Timotei îi plăceau foarte mult povestirile biblice, aşa cum ne plac şi nouă. Ele ne ajută să-L iubim pe Isus şi să învăţăm să fim ca el. Povestirile biblice ne vorbesc despre băieţi şi despre fetiţe, despre mămici şi despre tătici, despre bunici şi despre tot felul de oameni. Biblia este o carte cu totul specială. Credeţi că Timotei avea grijă de sulurile biblice? Da, cu siguranţă. (Imaginea #2) El era atent să nu le rupă sau să le strice. Nu mâzgălea pe ele şi nici nu le lăsa pe podea.

Voi aveţi grijă de Biblia voastră?  Puteţi să o ţineţi în mânuţă cu grijă? Puteţi să i-o înmânaţi altcuiva cu grijă? (Lasă-i pe copii, pe rând, să ţină Biblia cu ambele mâini; apoi, să o dea altcuiva cu grijă. În final, să o aşeze peste toate celelalte cărţi, niciodată sub vreo altă carte.)
Săptămâna viitoare vom învăţa prima povestire din Biblie. Aceasta ne spune cum a făcut Isus lumea noastră minunată – cerul, păsările, florile, animăluţele şi oamenii.

Părinţii pot să fie slujitori ai lui Hristos în educarea copiilor lor. Educaţia unui copil începe încă din primii ani. Încă de când sunt bebeluşi, ei trebuie învăţaţi să asculte. Pentru a-i învăţa pe copii această lecţie, părinţii trebuie să trăiască ei înşişi în ascultare de Cuvântul lui Dumnezeu. — Manuscript Releases, vol. 18, p. 122

„Orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus.” – Iacov 1:17

În lecţia noastră din această săptămână am vorbit despre scrisoarea lui Dumnezeu pentru noi. Biblia foloseşte litere şi cuvinte ca să ne ajute să învăţăm despre Isus.
Unii oameni nu pot să citească Biblia. Poate că nu ştiu să citească sau poate că nu au o Biblie. Dumnezeu vrea să le spună tuturor oamenilor că îi iubeşte, indiferent dacă au sau nu o Biblie. De aceea, El ne-a dat şi o a doua carte. În prima Lui carte, Biblia, El a folosit litere şi cuvinte ca să ne spună despre dragostea Lui. A doua carte a lui Dumnezeu este natura. În natură, Dumnezeu foloseşte lumina soarelui, căţeluşii sau florile ca să ne vorbească despre dragostea Lui. Voi ştiţi să citiţi? Încă nu. Nu-i aşa? Ei bine, chiar dacă nu puteţi să citiţi cuvinte, puteţi citi în cea de-a doua carte a lui Dumnezeu.

Tot ce aveţi de făcut este să priviţi natura. Orice lucru bun pe care îl vedeţi este de la Dumnezeu. Când mângâiaţi un căţeluş sau îl lăsaţi să vă lingă pe faţă, Dumnezeu vă arată dragostea Lui. Când soarele vă încălzeşte şi vă face să vă simţiţi bine, şi acest lucru este tot de la Dumnezeu. Trageţi aer adânc în piept. (Respiraţi adânc împreună.) Ştiaţi că până şi aerul pe care îl respirăm este de la Dumnezeu? El vă iubeşte şi vrea să fiţi fericiţi. El vă dă multe lucruri bune. Chiar dacă nu puteţi să citiţi cuvinte, puteţi citi a doua carte a lui Dumnezeu – natura. Data viitoare când mergeţi pe-afară, încercaţi să vedeţi câte lucruri puteţi găsi în a doua carte a lui Dumnezeu care vă arată cât de mult vă iubeşte El.