Primul Sabat

Text de memorat

„Adu-ţi aminte de ziua Sabatului, ca s-o sfinţeşti.” Exodul 20:8

Materiale didactice vizuale - Biblia; plastilină

Am învăţat despre cum a făcut Isus lumea noastră. El a făcut lumina, aerul şi apa. A făcut soarele, luna şi stelele. A făcut păsările, care zboară, şi peştii, care înoată. El le-a făcut pe toate acestea în cinci zile. Acum vom învăţa ce a făcut Isus în ziua a şasea. În această zi, El a făcut toate soiurile de animale. 

Animalele pe care le-a făcut Isus erau foarte blânde. Ele nu muşcau şi nici nu zgâriau. Isus a făcut animalele pentru tine şi pentru mine. El ştia că aveau să ne placă. După ce Isus a făcut toate animalele, lumea noastră era pregătită pentru oameni. Puteţi să faceţi un omuleţ ca acesta? (Demonstrează cu plastilină.) Puteţi să-l aduceţi la viaţă? Nu. Dar Isus a făcut un om pe care l-a adus la viaţă, să trăiască. Isus i-a pus omului numele Adam, iar apoi Adam le-a pus nume tuturor animalelor. Adam a văzut un cerb şi o căprioară împreună, apoi două raţe, doi câini. Dar Adam era singur. Isus a vrut să-i facă lui Adam o surpriză specială. Astfel, în timp ce Adam dormea, El a făcut o femeie frumoasă. Credeţi că Adam a fost fericit când s-a trezit? O, sigur că da! Acum avea şi el cu cine să stea. 

Adam i-a pus numele Eva şi Isus i-a căsătorit. Aceasta a fost prima nuntă. Lumea era finalizată, dar Isus mai avea de făcut un lucru. El a făcut ziua a şaptea ca o zi specială pentru Adam şi pentru Eva, zi pe care a numit-o Sabat. Sabatul este şi pentru noi. Este o zi minunată pe care să o petrecem cu Isus.

Ce am citit din Biblie în lecţia noastră anterioară? Că Isus a făcut lumea noastră. El a făcut lumina, aerul şi apa. A făcut soarele, luna şi stelele. A făcut păsările, care zboară, şi peştii, care înoată. Şi pe toate le-a făcut în cinci zile. (Număraţi împreună, pe degete, până la cinci.)
Acum vom învăţa ce a făcut Isus după aceea. Ziua a şasea, cea pe care noi o numim vineri, a fost o zi foarte importantă pentru lumea noastră. A fost o zi de naştere uriaşă! Biblia spune că, în ziua a şasea, „Dumnezeu a făcut fiarele pământului” (Geneza 1:25). Isus a făcut toate soiurile de animale. 

Animalele pe care le-a făcut Isus erau foarte blânde. Ele nu muşcau, nu zgâriau şi nu făceau niciun rău. Nu avea de ce să-ţi fie vreodată frică de ele. Isus a făcut animalele pentru tine şi pentru mine. El ştia că aveau să ne placă. După ce a făcut toate animalele, lumea noastră era gata pentru altceva. Ştii ce a urmat? Oamenii! Ai făcut vreodată un omuleţ din cocă sau din plastilină? (Demonstrează) Poţi să-l aduci la viaţă? Nu. Dar Isus a făcut un om şi l-a adus la viaţă, l-a făcut să fie viu. Apoi i-a dat un nume. Ştiţi ce nume i-a dat? (Pauză) Aveţi dreptate, Isus i-a pus numele Adam. Nu ştim care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit Adam. Poate a zâmbit sau poate a spus „Bună!” Când a privit în jur, la lumea cea minunată, poate că I-a spus „mulţumesc” lui Isus. Isus l-a lăsat pe Adam să le pună nume tuturor animalelor terestre, păsărilor şi peştilor. Trebuie să fi fost foarte interesant să facă acest lucru! 

Când Adam le-a pus nume animalelor, el a văzut un cerb şi o căprioară jucându-se împreună. A văzut două girafe mergând împreună printre copaci şi două raţe înotând împreună, una lângă cealaltă, pe lac. Numai Adam era singur. Oare era cineva care să stea şi cu Adam? Încă nu, dar avea să fie! Isus a vrut să-i facă lui Adam o surpriză specială, astfel că l-a adormit. În timp ce Adam dormea, Isus a luat una dintre coastele lui. Adam nici măcar nu a simţit. Din acel os, Isus a făcut o femeie frumoasă.

Credeţi că Adam a fost fericit când s-a trezit? O, da! Acum avea şi el pe cineva cu care să stea. Adam a numit-o Eva. Atunci, Isus i-a căsătorit şi aceasta a fost prima nuntă din lume.  Acum, lumea era finalizată, cu doi oameni fericiţi în ea, dar Isus mai avea ceva de făcut. El a făcut pentru Adam şi pentru Eva o zi foarte specială. Această zi urma să poarte acelaşi număr în fiecare săptămână. Ea începe în fiecare vineri, atunci când soarele apune. Ştiţi cum se numeşte această zi? Este Sabatul. Isus nu a lucrat nimic în Sabat. El a petrecut această zi deosebită cu Adam şi cu Eva. (Citeşte-le Geneza 2:2,3) Nu a fost acesta un cadou minunat?

Isus a dat Sabatul şi pentru noi. Este un timp special în care să fim cu Isus şi să învăţăm despre El. Abia îl aşteptăm pe parcursul săptămânii! Care sunt câteva dintre lucrurile pe care ne place să le facem în Sabat?

Întrucât Sabatul este memorialul puterii creatoare, el este ziua mai presus de oricare alta, în care ar trebui să ne familiarizăm cu Dumnezeu prin lucrările Sale. În mintea copiilor, chiar noţiunea de Sabat ar trebui să fie legată de frumuseţea lucrurilor naturale. Fericită este familia care poate să se ducă în Sabat la locul de închinare, aşa cum Isus şi discipolii Săi mergeau la sinagogă — peste câmpuri, de-a lungul malurilor lacului sau prin dumbrăvi. Fericiţi sunt tatăl şi mama care-şi pot învăţa copiii Cuvântul scris al lui Dumnezeu, cu ilustraţii din paginile deschise ale cărţii naturii; care se pot aduna sub copacii verzi, în aerul proaspăt, curat, pentru a studia Cuvântul şi a înălţa cântări de laudă Tatălui de sus. – Educaţie, p. 251

„Niciun rău, nicio vătămare nu se va face pe tot muntele Meu cel sfânt.” – Isaia 65:25
Când a făcut lumea noastră, Isus a făcut totul în forme, culori şi mărimi diferite. A făcut unele animale mici, iar altele, înalte. Aţi văzut vreodată o persoană înaltă? Probabil că părinţii voştri vi se par foarte înalţi. Trebuie să vă lăsaţi capul pe spate ca să le priviţi faţa. Isus a făcut un animal mai înalt decât toate celelalte. Ştiţi la ce animal mă refer? La girafă.

Girafele au picioare foarte lungi. Vă puteţi gândi la altceva care face ca girafa să fie atât de înaltă? Gâtul foarte lung. Girafele sunt şi foarte grele. Ele cântăresc cam la fel de mult cât o maşină! Animalele pe care le-a făcut Isus ne spun totul despre El. Isus S-a îngrijit de girafe. El a ştiut că aveau nevoie să ajungă la crengile cele mai de sus să mănânce frunze. De aceea le-a făcut gâtul lung. Isus a vrut ca girafele să fie în siguranţă, astfel că le-a pus pete colorate pe corp ca să se poată ascunde cu uşurinţă.

Isus ştia că girafele aveau să trăiască în locuri cu temperaturi foarte ridicate. Ştia că limba lor avea să stea destul de mult timp afară, în timp ce mănâncă. De aceea, le-a pus pe limbă ceva care să le-o protejeze de arşiţa soarelui. De aceea limba lor este purpurie. Isus are grijă şi de voi exact aşa cum are grijă de girafe. El vă dă tot ce aveţi nevoie şi vă iubeşte chiar mai mult decât iubeşte girafele. Voi Îl iubiţi pe Isus?