O lucrare de vindecare

Text de memorat

Isus străbătea toate cetățile și satele, învățând pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăției și vindecând orice fel de boală și orice fel de neputință care era în norod. Matei 9:35

Acum două săptămâni am aflat despre începutul lucrării adventiste de sănătate. În 1866, când Institutul de Reformă Sanitară din Vest s-a deschis, avea doi medici, doi „îngrijitori de baie”, mai multe ajutoare și spațiu pentru doisprezece pacienți. Ce este un îngrijitor de baie? Nu se referă la băile pe care le facem în fiecare zi pentru a rămâne curați. Acest tip de baie este, de fapt, un tratament medical, numit hidroterapie. Vom învăța despre asta mai târziu în această săptămână.

Deși a fost un început mic, mulți oameni au fost ajutați de îngrijirea primită. Iar lucrurile pe care le-au învățat despre cum să trăiască în armonie cu legile de sănătate ale lui Dumnezeu i-au ajutat să rămână sănătoși. Dar ei nu au învățat doar despre sănătate. Îți amintești cum a învățat Goodloe Bell despre adevăr în timp ce se afla la Institutul de sănătate? Nu a fost singurul. Ca urmare a ceea ce au învățat acolo, mulți alții s-au alăturat, de asemenea, Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

În primii săi ani, Institutul de sănătate a crescut încet. Liderii bisericii au simțit că acesta s-ar descurca mai bine dacă la conducerea lui s-ar afla persoana potrivită. Dar nu a fost ușor de găsit o astfel de persoană. Unde puteau găsi pe cineva cu pregătirea potrivită, dar care să aibă totuși mai multă încredere în Dumnezeu decât în ideile schimbătoare ale științei? James și Ellen White cunoșteau un tânăr adventist talentat pe nume John Harvey Kellogg și au decis să-l încurajeze să studieze medicina. În cele din urmă, a absolvit una dintre cele mai bune școli de medicină din America, iar în 1876, era pregătit să devină director medical al Institutului de sănătate.

Aplicație

Lucrarea lui Dumnezeu începe adesea de la ceva mic. Dar, cu binecuvântarea Sa, ea crește continuu. Nu a contat că Institutul de sănătate a fost mic la început. La fel ca bobul de muștar, avea să crească. Marcu 4:31,32

Doctorul Kellogg este unul dintre cei mai interesanți oameni din istoria adventistă. A fost foarte talentat și a realizat multe în activitatea sa. Dar, așa cum vom vedea mâine, a avut și unele slăbiciuni.

Când Dr. Kellogg a devenit director medical al Institutului de sănătate, avea doar 24 de ani. La acea vreme, la Institut erau doar douăzeci de pacienți, iar opt dintre ei au plecat curând. Unii oameni ar fi putut renunța după un astfel de început. Dar nu și Dr. Kellogg. Imediat, a început să facă multe schimbări utile.

Una dintre primele modificări a fost aceea de a schimba numele Institutului pentru Reforma Sanitară din Vest. Acesta urma să se numească Sanatoriul Battle Creek. Dar ce era un sanatoriu? Cuvântul „sanatoriu” nici măcar nu se afla în dicționar. Dr. Kellogg a spus că un sanatoriu ar fi „un loc unde oamenii învață să se mențină sănătoși”.

În curând, abilitățile doctorului Kellogg ca medic și chirurg au devenit foarte respectate. În acele vremuri, chirurgia era destul de precar practicată; aproape una din cinci operații abdominale se solda cu moartea pacientului! Însă, în anii 1890, Dr. Kellogg a stabilit un record mondial de 165 de operații abdominale la rând fără niciun deces. Considerând că era important să continue să-și îmbunătățească abilitățile, a citit cu fidelitate toate revistele medicale importante publicate în Statele Unite și Anglia, precum și unele din Franța și Germania. A călătorit chiar și în Europa de mai multe ori pentru a învăța de la cei mai buni medici de aici.

Și-a păstrat Dr. Kellogg toate cunoștințele pentru el însuși? Nu. A ținut conferințe despre sănătate și a scris peste cincizeci de cărți, precum și multe articole pentru reviste de sănătate. El a dezvoltat unele dintre cele mai cunoscute alimente sănătoase pe care le știm - fulgi de porumb, unt de arahide și granola. A inventat, de asemenea, aparate de exerciții fizice și alte echipamente medicale.

Odată, Dr. Kellogg a împărtășit secretul succesului său. El a spus că, atunci când auzea o idee medicală nouă, o compara întotdeauna cu ceea ce găsea în scrierile lui Ellen White. Dacă noua idee se potrivea, el o folosea imediat. În momentul în care prietenii săi medici, mai prudenți, deveneau convinși că era o idee bună, doctorul Kellogg o folosea deja de cinci ani. Dar dacă nu se potrivea, o ignora pur și simplu. Cinci ani mai târziu, prietenii săi medici se întrebau cum a reușit să evite greșelile lor.

Aplicație

Ar trebui ca tinerețea să împiedice pe cineva să-L slujească pe Dumnezeu? 1 Timotei 4:12 De unde vine adevărata înțelepciune? Cum o obținem? 2 Cronici 20:20; Proverbele 15:32,33

În ciuda numeroaselor talente și a ideilor strălucite ale Dr. Kellogg, acesta a avut câteva puncte slabe. Una dintre probleme era că voia mereu să fie „numărul unu”. Încerca să-i controleze pe ceilalți și să le spună ce să facă. Dar el nu voia ca alți oameni să-i spună lui ce să facă.

De exemplu, în februarie 1902, un incendiu a distrus clădirile principale ale Sanatoriului din Battle Creek; și, în aceeași zi, Dr. Kellogg a început planurile planurile de reconstrucție. Deși Ellen White l-a sfătuit că ar fi mai bine să construiască în alte locuri sanatorii mai mici, el a ignorat-o și l-a reconstruit chiar mai mare. Ce instrucțiune din Biblie ar fi trebuit să asculte? Filipeni 2:3; Romani 12:3,10

O altă problemă a fost că Dr. Kellogg a ignorat una dintre poruncile clare ale lui Dumnezeu. 2 Corinteni 6:14-18 În 1879, s-a căsătorit cu Ella Eaton, o tânără foarte talentată. Dar ea era o baptistă de ziua a șaptea. Deși biserica ei ținea Sabatul, totuși, nu erau acceptate multe alte adevăruri importante. În timp, căsătoria doctorului Kellogg avea să fie un motiv pentru care acesta avea să părăsească biserica.

De asemenea, el s-a împrietenit cu Dr. Lewis, unul dintre foștii profesori ai soției sale, de la colegiul Baptist de Ziua a Șaptea. Dr. Lewis credea în panteism, care este credința hindusă că Dumnezeu este peste tot și în toate - inclusiv în oameni, animale, copaci și chiar în mâncarea pe care o mâncăm! Pe scurt, panteismul ne învață că natura este Dumnezeu. Ce spune Biblia despre cei care cred în astfel de învățături? Romani 1:20-23; 1 Timotei 4:1

Dr. Kellogg a acceptat panteismul și a scris o carte prin care să-l introducă în biserica adventistă. Dar chiar înainte ca aceasta să fie tipărită, Dumnezeu a permis ca un incendiu să ardă tipografia. După un studiu atent al Bibliei, majoritatea liderilor bisericii și a membrilor au respins aceste credințe periculoase.

Ellen White s-a gândit la Dr. Kellogg ca la fiul ei și a încercat să îl ajute să vadă că se înșela. Ea a spus: „Am stat trează noapte de noapte, studiind cum aș putea să-l ajut pe Dr. Kellogg.... Am petrecut aproape nopți întregi în rugăciune pentru el”. Dar el a refuzat să recunoască faptul că a greșit. Până în 1909, el nu mai era un adventist de ziua a șaptea, iar Sanatoriul Battle Creek nu mai era o instituție adventistă.

Aplicație

Mândria este un lucru periculos. Ea ne face să credem că suntem „numărul unu”. În felul acesta, este greu să ne supunem lui Dumnezeu și să acceptăm sfaturile altora. Dacă nu ne predăm zilnic lui Dumnezeu, vom deveni cu ușurință mândri. Proverbele 16:18

Cum putem evita să fim înșelați de doctrinele false la sfârșitul timpului? 2 Timotei 3:15-17

Pentru multe boli, Sanatoriul Battle Creek a folosit un tip de tratament numit hidroterapie. Aceste tratamente folosesc apa („hydro” înseamnă apă) pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor și să repare leziunile. Cum poate face apa acest lucru? În mai multe feluri, de fapt; dar ideea principală a hidroterapiei este utilizarea diferitelor temperaturi ale apei pentru a ajuta la deplasarea sângelui și a limfei prin corp.

Dar cum poate apa să miște sângele? Ai spălat vreodată vase într-o chiuvetă cu apă fierbinte? Ce s-a întâmplat cu mâinile tale? Probabil că au devenit roz aprins - dar de ce? Pentru că apa caldă a făcut ca toate vasele mici de sânge din mâinile tale să se deschidă larg și să se umple de sânge. Și ce se întâmplă cu mâinile tale când se răcesc foarte tare? În primul rând, se înroșesc, tot datorită sângelui, aproape la fel ca atunci când sunt calde. Asta pentru că organismul tău spune: „Hei, e frig. E nevoie de niște sânge să încălzească lucrurile”. Dar dacă mâinile tale rămân reci mai mult de câteva minute, vasele de sânge devin mai înguste. Acest lucru reduce fluxul de sânge și mâinile nu se mai încălzesc.

Acesta este doar un exemplu simplu, dar arată cum apa caldă și rece poate schimba circulația sângelui unei persoane. Folosită cu îndemânare, capacitatea hidroterapiei de a influența fluxul sanguin poate fi o formă puternică de tratament medical.

Mai există un alt lucru despre hidroterapie care o face să fie un instrument perfect pentru misionarii medicali: întotdeauna necesită timp. În lumea noastră de astăzi, mai repede este aproape întotdeauna considerat mai bine. Dar atunci când un medic sau o asistentă încearcă să împărtășească Evanghelia cu un pacient, rapiditatea este o idee proastă. Este nevoie de timp pentru a câștiga încrederea unei persoane, iar hidroterapia se asigură că există suficient timp.

Ellen White a scris: „O sănătate perfectă necesită o circulație perfectă”. De aceea este important să te îmbraci astfel încât fiecare parte a corpului să fie menținută caldă.  Acest lucru ajută sângele să circule mai bine.

Pe măsură ce anii au trecut, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a înființat multe alte sanatorii. Acestea erau cunoscute pentru utilizarea hidroterapiei. De fapt, au folosit-o destul de regulat până când au fost descoperite antibioticele. După aceea, a fost aproape uitată. Era mult mai ușor să prescrii câteva pastile.

Recent, însă, cercetătorii au acordat mai multă atenție unor tratamente simple, precum hidroterapia, deoarece tot mai multe bacterii au devenit rezistente la antibiotice. De aceea, aceste tratamente simple au valoare și astăzi. Și ar putea avea o valoare și mai mare în viitor, pe măsură ce bacteriile devin tot mai rezistente la antibiotice.

Citește aceste gânduri ale lui Ellen White: „Oamenii lui Dumnezeu trebuie să fie misionari medicali autentici.... Ei ar trebui să știe cum să administreze tratamentele simple care fac atât de mult pentru a ușura durerea și a îndepărta boala.” Ea a spus că înainte de a veni persecuția religioasă, „pentru binele lor”, adventiștii ar trebui „să devină inteligenți în ceea ce privește boala, cauzele ei, prevenirea și vindecarea”. Proverbe 27:12 „Cei care fac acest lucru”, a spus ea, „vor găsi un câmp de muncă oriunde. Vor exista suferinzi, iar mulți dintre ei vor avea nevoie de ajutor”.

Isus i-a ajutat adesea pe cei bolnavi, iar El vrea ca urmașii Săi să facă același lucru. Matei 10:1,7,8 Chiar și cei care nu sunt doctori pot învăța cum să facă tratamente simple.

Predicarea Evangheliei unor mulțimi mari de oameni este o bună lucrare misionară. Noi o numim evanghelizare publică. Dar există un alt tip de lucrare, care este la fel de important; și fără el, evanghelizarea publică nu are de obicei prea mult succes. Care este acesta? Faptele apostolilor 20:20

Vizitând oamenii în casele lor, adventiștii au descoperit că existau mulți oameni pe care îi puteau ajuta cu simple tratamente de hidroterapie. Aceasta este o modalitate excelentă de a le stârni interesul oamenilor pentru adevăr. Odată, a izbucnit o epidemie de variolă într-un oraș din California, unde John Loughborough ținea întâlniri de evanghelizare. Patru din cele cinci persoane tratate de medicul local au murit. Așa că Loughborough și prietenul său, Dr. Merritt Kellogg, au încetat să mai predice și au început să le facă bolnavilor tratamente simple cu apă. Din cele unsprezece persoane tratate de Kellogg, doar una a murit; iar Loughborough a avut rezultate similare. Succesul lor a câștigat respectul oamenilor.

Experiența lui Ellen White în Australia este un alt exemplu bun. Când locuia la Avondale, mulți dintre vecinii ei erau foarte săraci și nu puteau plăti un medic. Așa că Sara McEnterfer, asistenta ei medicală, îi vizita în casele lor și le oferea tratamente gratuite.

Un băiat cu arsuri grave avea dureri atât de mari, încât plângea zi și noapte. După ce i-a tratat rănile, a putut să doarmă din nou, iar mama lui epuizată a putut să doarmă și ea. Sara McEnterfer a continuat să-l trateze, rugându-se în timp ce lucra. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și i-a redat complet sănătatea.

Un alt băiat avea o tăietură adâncă la picior care nu se vindeca. A devenit dureroasă, umflată și infectată.

Când Sara McEnterfer a fost chemată în cele din urmă, era sigură că își va pierde piciorul; Ea s-a rugat pentru el în timp ce a început să facă tratamente simple cu apă. Rana era atât de serioasă, încât Ellen White l-a mutat pe băiat în casa fiului ei, unde tratamentele puteau fi făcute mai des. În numai zece zile, el se simțea mult mai bine și a putut să meargă acasă! Acest tip de slujire dezinteresată a creat prietenii pe viață în comunitate. Mai târziu, oficialii comunității chiar au refuzat să aplice legile duminicale împotriva adventiștilor din Avondale. Și, mulți ani mai târziu, o contribuție importantă a fost dată școlii de către unul dintre copii, care nu a uitat niciodată tratamentul amabil pe care îl primise.

Aplicație

Care sunt cele trei lucruri pe care Isus le-a făcut oriunde a mers? Matei 9:35 Ajutorarea oamenilor atunci când sunt bolnavi creează încredere și siguranță și ne oferă ocazia de a le vorbi despre Isus.