Ajutat de mesagerul lui Dumnezeu

Text de memorat

Dacă vi se va zice însă: «Întrebați pe cei ce cheamă morții și pe cei ce spun viitorul, care șoptesc și bolborosesc!», răspundeți: «Nu va întreba oare un popor pe Dumnezeul său? Va întreba el pe cei morți pentru cei vii? La lege și la mărturie!» Căci dacă nu vor vorbi așa, nu vor mai răsări zorile pentru poporul acesta. Isaia 8:19,20

Am învățat cum Dumnezeu Își conducea poporul Său să redescopere adevăruri uitate. Fiecare adevăr era o protecție împotriva înșelăciunilor lui Satana din timpul sfârșitului.

La începutul anilor 1840, un predicator adventist pe nume George Storrs a început să împărtășească idei din studiul său biblic aprofundat despre ceea ce se întâmplă după ce o persoană moare. El a arătat că „morții nu știu nimic” și dorm în mormânt până la înviere. Eclesiastul 9:5,6,10; Ioan 5:28,29. Mulți adventiști au acceptat acest adevăr important, iar acest lucru i-a ajutat să se protejeze de o înșelăciune puternică pe care Satana o pregătea. Dar mulți alți creștini nu erau pregătiți. Ca majoritatea oamenilor, ei credeau că, atunci când o persoană moare, sufletul continuă să trăiască. Acest lucru i-a făcut să creadă cu ușurință că oamenii morți pot comunica cu cei vii.

În 1848, Satana și-a introdus înșelăciunea. Două fete, Margaret și Katie Fox, au pretins că pot comunica cu spiritul unui om mort. Acest lucru se făcea, spuneau ele, prin faptul că spiritul bătea sau lovea în pereții din dormitorul lor. Ele au pretins că au elaborat un cod pentru a putea înțelege mesajele spiritului.

Povestea incitantă s-a răspândit rapid; dar la început puțini au crezut-o. Cu toate acestea, unii au fost curioși și le-au vizitat pe surorile Fox. După aceea, au început și ei să comunice cu spiritele. Acesta a fost începutul spiritismului modern - oameni care pretind că primesc îndrumări de la morți, când în realitate primesc îndrumări de la Satana și de la îngerii săi răi.

Acest lucru era atât de periculos, încât Dumnezeu a trimis prin Ellen White un avertisment special poporului Său. Ea a scris: „Am văzut că bătăile misterioase din New York și din alte locuri erau puterea lui Satana”. La început, cei care pretindeau că vorbesc cu morții urau în mod deschis Biblia și pe creștini. Dar Dumnezeu i-a arătat lui Ellen White că acest lucru se va schimba, iar spiritismul se va preface că acceptă Biblia și se va preface că Îl acceptă pe Isus! De asemenea, Dumnezeu i-a spus că spiritismul va deveni popular în zilele din urmă. Acest lucru s-a întâmplat cu siguranță. Acum, multe milioane de oameni cred în învățăturile spiritismului.

S-a adeverit avertismentul lui Dumnezeu cu privire la spiritism? Multe desene animate, cărți, programe TV și filme fac din spirite o parte din viața de zi cu zi. Ar trebui să ascultăm vreodată de oamenii care pretind că vorbesc cu morții? Ar trebui să ne uităm vreodată la filme cu oameni care fac vrăji sau vorbesc cu morții? Niciodată! Deuteronomul 18:10-12; Leviticul 19:31

Satana nu era singurul care trimitea mesaje oamenilor. Am văzut că și Dumnezeu comunica cu poporul Său. Prin viziuni și vise, El i-a dat lui Ellen White instrucțiuni care îi protejau de înșelăciunile periculoase ale lui Satana și îi călăuzeau atunci când erau confuzi sau descurajați.

Când James White a început să publice un ziar numit The Advent Review and Sabbath Herald, el a fost foarte atent să evite să tipărească ceva care ar fi putut jigni pe cineva și care l-ar fi putut împiedica să citească despre Sabat și despre mesajele celor trei îngeri. 1 Corinteni 10:32

În special, James White era preocupat de cititorii care nu știau nimic despre Ellen White. Ce puteau crede dacă ar fi citit că ea avea viziuni? Puteau cu ușurință să înțeleagă greșit și să nu mai citească ziarul. De asemenea, el dorea (pe bună dreptate) ca oamenii să testeze toate doctrinele cu ajutorul Bibliei, așa că nu a pus în ziar mesajele pe care Dumnezeu i le-a dat lui Ellen White. Dar exista o problemă în acest sens: Revista nu era doar pentru necredincioși; era și pentru credincioși. Și devenea din ce în ce mai importantă pentru ei. Deși James White nu a vrut ca acest lucru să se întâmple, mesajele pe care Dumnezeu încerca să le dea poporului Său prin Ellen White nu erau transmise oamenilor care aveau cea mai mare nevoie de ele.

Pentru credincioșii împrăștiați în toată țara, care locuiau departe unii de alții, nu exista cu adevărat nicio altă cale prin care să afle ce spunea Dumnezeu poporului Său. Ceva trebuia să se schimbe.

Ellen White a observat că primea mai puține viziuni. A început să creadă că lucrarea ei de mesager pentru Dumnezeu se încheiase. Alții au observat același lucru. Mulți au început să se întrebe ce ar putea fi făcut pentru a primi din nou instrucțiunile lui Dumnezeu? Poate că ar fi trebuit să pună mai degrabă această întrebare: De ce ar trebui ca Dumnezeu să continue să trimită instrucțiuni dacă aceste mesaje erau ignorate și nu ajungeau la cei care aveau nevoie?

Aplicație

Ce dar dă Dumnezeu pentru a ajuta biserica Sa să prospere? 2 Cronici 20:20 Ce se întâmplă dacă nu prețuim lumina pe care ne-o trimite Dumnezeu? Ioan 12:35

În 1855, biserica din Battle Creek, Michigan, i-a invitat pe toți lucrătorii de la editură să se mute acolo și să înființeze o tipografie permanentă. Invitația a fost acceptată. La scurt timp după mutare, a fost convocată o conferință pentru a planifica lucrarea bisericii.

Unul dintre primele lucruri de care s-au ocupat a fost acela de a pune în valoare viziunile lui Ellen White. Întregul grup a fost de acord că instruirea primită prin
viziunile ei fusese întotdeauna înălțătoare, utilă și adevărată. Cel mai important, fusese întotdeauna în acord cu Biblia. Ei știau că această învățătură nu putea proveni din nicio sursă umană. Pe scurt, ei credeau că viziunile erau inspirate de Dumnezeu. Dar biserica nu făcuse aproape nimic cu lucrurile despre care toți credeau că erau inspirate de Dumnezeu.

Când liderii și-au dat seama că au greșit, ce au făcut în privința asta? Și ce ar trebui să facem și noi când greșim? 2 Cronici 7:14 Această conferință a avut trei rezultate de mare anvergură. În primul rând, biserica a recunoscut importanța învățăturii lui Dumnezeu și faptul că aceasta ar trebui împărtășită cu alții. În al doilea rând, Ellen White a pregătit o mică broșură care conținea cea mai recentă învățătură pe care o primise în viziune. Și, în al treilea rând, Dumnezeu a început să-i dea mai multe viziuni lui Ellen White.

Nimeni nu a știut acest lucru la vremea respectivă, dar acea mică broșură a fost începutul unui set uimitor de cărți. Timp de mai bine de cincizeci de ani, Ellen White a continuat să scrie instrucțiuni pentru biserică despre multe subiecte diferite. Astăzi, aceste sfaturi minunate și inspirate sunt publicate într-un set de cărți în nouă volume, numit Mărturii pentru comunitate.

Biserica a ajuns să recunoască faptul că această îndrumare divină venea de la Isus. Era „mărturia” Sa și era unul dintre semnele speciale de identificare a bisericii lui Dumnezeu din zilele din urmă. Apocalipsa 12:17; 19:10 De aceea, scrierile lui Ellen White sunt uneori numite „Spiritul profeției”.

Aplicație

Există un set de Mărturii în casa ta? Îți va face plăcere să le citești. Ai putea începe cu o scrisoare pe care Ellen White a scris-o unui băiat orfan. Se găsește în volumul 2, paginile 307-314. Cum poți aplica sfaturile pe care ea le-a dat acelui băiat?

Am învățat că unul dintre indiciile că un profet este unul adevărat este acela că profețiile pe care le face se împlinesc cu exactitate. Deuteronomul 18:20-22 Deși prezicerea viitorului nu a fost activitatea principală a lui Ellen White, povestea din lecția de astăzi ne spune cum o prezicere făcută de ea s-a împlinit întocmai.

Chiar înainte de Războiul Civil din Statele Unite, aproape toată lumea din Nord credea că ideea unei rebeliuni sudiste era o prostie. Iar atunci când statele din Sud s-au răzvrătit, majoritatea oamenilor au crezut că totul se va termina în doar câteva săptămâni. Dar Dumnezeu știa altceva.

Cu aproximativ trei luni înainte de începerea războiului, o adunare mare a avut loc în Sabat, la 12 ianuarie 1861, pentru a dedica noua biserică din Parkville, Michigan.

În timp ce se afla acolo, Ellen White a fost luată în viziune. Când a împărtășit ceea ce i se arătase, părea deosebit de solemnă. Ea a spus: „Nu există nicio persoană în această casă care să fi visat măcar la necazul care se va abate asupra acestui pământ.... Am văzut mari armate din ambele tabere adunate pe câmpul de luptă. Am auzit bubuitul tunurilor și am văzut morți și muribunzi din toate părțile.” În timp ce se uita prin cameră, a spus cu tristețe: „Sunt unii în această casă care vor pierde fii în acel război”.

Ca și în cazul celorlalte preziceri ale ei, și aceasta avea să fie corectă. Cel puțin zece dintre familiile prezente în acea zi au pierdut fii în acel război.

De ce spune Dumnezeu uneori poporului Său ce se va întâmpla în viitor? Ezechiel 33:33; Ioan 14:29

Am învățat cum Dumnezeu Își conducea poporul Său, pas cu pas, spre o înțelegere mai clară a adevărului. Dar El dorea ca ei să aibă mai mult decât doctrine corecte. Ce altceva dorea El să le dea? 3 Ioan 2

Dumnezeu a avut întotdeauna grijă cu tandrețe de poporul Său. El vrea ca ei să fie fericiți și sănătoși. La doar câteva zile după ce israeliții au părăsit Egiptul, Dumnezeu le-a reamintit să respecte Legea Sa. Și ce a promis că va face dacă se vor supune? Exodul 15:26 Dumnezeu a dat aceleași instrucțiuni și promisiuni Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, recent organizată. Erau foarte necesare. La fel ca și alții din acea vreme, adventiștii erau adesea bolnavi; mulți mureau la o vârstă fragedă.

Dacă ai citi „cărțile de sănătate” disponibile atunci, ai descoperi că puțini medici știau cu adevărat câte ceva despre sănătate. Aceștia foloseau otrăvuri, precum mercurul și arsenicul, pentru a trata bolile. Ei chiar le spuneau oamenilor să fumeze tutun pentru a le ajuta plămânii. Nu e de mirare că mai mulți oameni au murit din cauza „medicamentelor” decât din cauza bolilor!

Dumnezeu a vrut ceva mult mai bun pentru poporul Său și le-a trimis ajutorul de care aveau nevoie. În iunie 1863, lui Ellen White i s-a arătat în viziune cum puteau oamenii să fie sănătoși. Într-o serie de broșuri intitulate Sănătate sau cum să trăim, ea a scris ceea ce Dumnezeu îi arătase Sănătatea bună nu este rezultatul întâmplării sau al pastilelor magice. Deoarece majoritatea bolilor noastre provin din propriile noastre alegeri greșite, Dumnezeu a dat sfaturi simple despre cum să trăim.

Ellen White a scris că obiceiurile alimentare au consecințe mai mari decât își dau seama majoritatea oamenilor. Mesele simple și hrănitoare sunt cele mai bune. Ceaiul și cafeaua sunt otrăvitoare, ca și tutunul. Carnea este departe de a fi cea mai bună hrană, iar zahărul și alimentele rafinate pot fi și mai rele. Sănătatea este vătămată dacă se mănâncă seara târziu, dacă se mănâncă între mese sau chiar dacă se mănâncă prea multă mâncare bună.

De asemenea, Dumnezeu a instruit că sănătatea include toate obiceiurile noastre. Ar trebui să ne păstrăm corpul și casele curate. Avem nevoie de aer curat, de soare, de odihnă și de exerciții în aer liber. Ar trebui să bem multă apă și să nu muncim exagerat. Dacă suntem bolnavi, ar fi bine să folosim remediile pe care Dumnezeu ni le-a pus la dispoziție. De exemplu, apa este un tratament foarte eficient pentru multe probleme de sănătate, iar gândurile vesele ne ajută să ne însănătoșim mult mai repede.

Multor oameni le-a fost greu să își schimbe obiceiurile. Dar cei care au făcut-o au fost salvați de o mulțime de boli, suferințe, cheltuieli și muncă. Cât de recunoscători au fost! Dar cea mai bună parte a faptului că avem un corp sănătos este că avem mintea mai limpede. Ne va fi mai ușor să auzim și să ascultăm vocea lui Dumnezeu atunci când El ne vorbește prin Cuvântul Său.

Aplicație

De ce este atât de important mesajul despre sănătate? 1 Corinteni 6:19,20; 10:31

Dumnezeu i-a dat darul profeției lui Ellen White pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să studieze Biblia? Nu. Ea i-a încurajat pe oameni să studieze Biblia și i-a ajutat să o înțeleagă. Povestea modului în care adventiștii au învățat despre zecime și daruri este un exemplu al acestui principiu. Până în 1859, credincioșii adventiști nu au avut un sistem de plată a pastorilor. Bărbații care își părăseau locurile de muncă pentru a predica nu aveau cum să își cumpere mâncarea și hainele de care aveau nevoie. Erau tentați să nu mai predice, pentru a putea lucra pentru a-și  întreține familiile.

John Loughborough, un tânăr slujitor, a povestit că a călătorit și a predicat timp de patru luni și a primit doar 15 dolari - insuficient pentru a avea grijă de familia sa. Odată, a fost nevoit chiar să își anuleze planul de a ține conferințe în New York, pentru că nu erau suficienți bani.

Ce trebuia făcut? Cum trebuia să fie susținută lucrarea lui Dumnezeu? Credincioșii s-au rugat ca Dumnezeu să-i ajute. Dumnezeu a răspuns arătându-i lui Ellen White că, dacă cei credincioși ar studia cu atenție Biblia, ar găsi soluția Sa. Așa că s-a ținut un curs în Battle Creek, iar Biblia a fost cercetată cu rugăciune pentru a găsi răspunsuri. Apoi, în Review a fost tipărit un articol despre instrucțiunile din Biblie. În cele din urmă, a fost ținută o conferință în fața unei mari adunări de credincioși; și toți au votat să facă ceea ce spunea Biblia. Urmând instrucțiunile lui Pavel, au decis să dea ceva în fiecare săptămână pentru a susține lucrarea lui Dumnezeu. 1 Corinteni 16:2

Acesta a fost un început minunat. Pe măsură ce au continuat să studieze Biblia, au descoperit că fiecare membru ar trebui să dea 10% (zeciuiala) din venitul său pentru susținerea slujitorilor. Darurile suplimentare urmau să fie folosite pentru alte nevoi din lucrarea lui Dumnezeu. Dacă fiecare membru ar fi urmat acest plan, ar fi existat întotdeauna suficienți bani în „vistieria” lui Dumnezeu. Ce a promis Dumnezeu să facă pentru cei care Îi urmează planul? Maleahi 3:8-12

Aplicație

Cine deține cu adevărat toți banii din lume? Hagai 2:8 Ce spune Dumnezeu despre zeciuială? Leviticul 27:30 Ar trebui să folosim vreodată acești bani pentru noi înșine? Pe măsură ce folosim pentru binecuvântarea altora, în mod dezinteresat, ceea ce ne-a dat Dumnezeu, devenim mai asemănători cu El. Ce privilegiu este să dăruim! Faptele apostolilor 20:35
Când ne gândim la ceea ce a dat Dumnezeu pentru noi, de ce nu am vrea să dăm cât mai mult posibil pentru a ne arăta recunoștința?