Micuţa servitoare

Text de memorat

„Iubiţi pe vrăjmașii voștri (...), faceţi bine celor ce vă urăsc.” Matei 5:44

Materiale didactice vizuale - O Biblie

Micuţa servitoare a fost luată și dusă departe de casă. Îi lipseau mult părinţii ei. Fetiţa Îl iubea pe Isus, dar oamenii din noua ei ţară nu-L cunoșteau. Ea a decis să facă ceva pentru ca oamenii din țara aceea să se împrietenească cu Isus. În fiecare zi, fetița făcea tot ce îi spunea nevasta lui Naaman. Aceasta era foarte tristă deoarece căpitanul Naaman era grav bolnav. Niciun doctor nu reușea să-l vindece.

– Căpitanul Naaman ar trebui să meargă să-l vadă pe Elisei, a spus micuţa. Elisei i-ar putea cere lui Isus să-l vindece.

Când a auzit ideea aceasta, soţia lui Naaman i-a spus căpitanului ce a zis fetiţa. Voi merge, a promis căpitanul Naaman. El a luat multe cadouri pentru a le oferi lui Elisei. Acesta și-a trimis servitorul să vorbească cu căpitanul Naaman.

– Du-te și scaldă-te în râul Iordan, a spus servitorul. Scufundă-te de șapte ori! Căpitanul Naaman era supărat. Nu voia să se scufunde în râul noroios.

– Mă voi întoarce acasă, a zis el.

– Te rugăm să te mai gândești, i-au spus soldaţii. Naaman s-a răzgândit. El a intrat în râul noroios și s-a scufundat de șapte ori. Brusc, s-a întâmplat o minune. S-a vindecat. Fericit, s-a repezit spre casa lui Elisei.

– Mulţumesc mult, i-a spus Naaman. Aș dori să-ţi ofer câteva cadouri drept mulţumire.

– Nu pot să primesc cadourile, a spus Elisei. Isus te-a vindecat.

Așa că Naaman s-a dus acasă. Soţia lui era atât de fericită! Micuţa servitoare s-a bucurat mult că a fost de ajutor. Să-I cerem lui Isus să ne ajute să fim și noi misionari pentru El!

Doamne Isuse, Îţi mulţumim pentru povestirile biblice. Îţi mulţumim pentru că ai grijă de noi şi ne ajuţi în fiecare zi. Te iubim, Isuse. Amin!

Această povestire biblică este despre o fetiţă. Nu îi știm numele, așa că o vom numi „micuţa servitoare”. Copila aceasta a fost luată și dusă departe de casa ei. Îi lipsea foarte mult familia ei. Mama și tatăl ei au învăţat-o să-L iubească pe Isus și să aibă încredere în El, indiferent ce s-ar fi întâmplat. Oamenii din noua ei ţară nu Îl cunoscuseră pe Isus, așa că micuţa a decis să fie un mic misionar.

Fetiţa a devenit slujitoarea soţiei lui Naaman. Ea curăţa casa și ștergea praful. Făcea tot posibilul să fie un ajutor bun și eficient, dar soţia lui Naaman era foarte tristă. Soţul ei, căpitanul Naaman, avea o boală teribilă. Era grav bolnav. Niciun doctor nu reușea să-l vindece. Căpitanul Naaman putea muri din cauza bolii. Nu e de mirare că soţia lui era atât de tristă… Aflând toate acestea, fetiţa s-a întristat și ea.

Dintr-odată, ea s-a gândit la Elisei. Acesta era ajutorul special al lui Isus. Elisei locuia în ţara unde se născuse ea.

– Căpitanul Naaman ar trebui să meargă să-l vadă pe Elisei, a spus micuţa. Elisei Îi va cere lui Isus să-l vindece. Soţia lui Naaman i-a povestit căpitanului despre Elisei.

– Voi merge, a spus căpitanul Naaman. S-a urcat într-un car tras de cai și a luat un cadou pentru a i-l oferi lui Elisei.

Naaman era însoţit de o mulţime de soldaţi care mergeau călare pe cai. După o călătorie lungă, căpitanul a ajuns în faţa porţii casei lui Elisei. Acesta și-a trimis servitorul să vorbească cu musafirul. Ce i-a spus servitorul să facă? Citește 2 Împăraţi 5:10.

Căpitanul era foarte supărat. Nu voia să se scufunde de șapte ori în râul mâlos, numit Iordan.

– Există râuri mai curate în ţara mea, a mormăit el. De ce să nu mă spăl în ele? Așa că a decis să plece înapoi acasă. Soldaţii căpitanului Naaman erau triști. Își doreau ca Naaman să se spele în râul Iordan, așa cum îi spusese Elisei să facă. Voiau ca el să se vindece, așa că l-au rugat să se gândească mai bine, iar el s-a răzgândit în cele din urmă.

Naaman și-a întors carul. Toţi soldaţii și-au întors caii. S-au întors la râul Iordan. Căpitanul a intrat în râul mâlos. Unu, doi, trei, patru, cinci… Naaman s-a scufundat în apă de șase ori. Apoi, după cea de-a șaptea scufundare, s-a întâmplat o minune. Căpitanul Naaman s-a vindecat.

Era atât de fericit! Și soldaţii erau fericiţi. S-au grăbit înapoi spre casa lui Elisei. De data aceasta, Elisei a ieșit să-i vorbească.– Îţi mulţumesc, i-a spus căpitanul Naaman. Aș dori să-ţi ofer câteva cadouri.

– Nu pot să-ţi primesc cadourile, i-a spus Elisei. Isus a fost Cel care te-a vindecat. Naaman s-a întors acasă. Soţia lui era foarte fericită. Și fetiţa s-a bucurat mult.

Chiar dacă fetiţa era mică, ea a fost un mic misionar pentru Isus. Putem fi și noi misionari pentru Isus. Să-L rugăm să ne ajute să le spunem și altora despre El!

„Comportamentul acestei fete roabe, felul în care s-a purtat în acel cămin păgân sunt o mărturie puternică despre puterea educaţiei din primii ani de viaţă în cămin. Nu există o însărcinare mai înaltă decât aceea încredinţată taţilor și mamelor în îngrijirea și educarea copiilor lor. Părinţii au de-a face chiar cu temeliile deprinderilor și caracterului. Prin exemplul și învăţătura lor se hotărăște în mare măsură viitorul copiilor lor.” – Ellen G. White, Patriarhi și profeţi, p. 245

„Apoi am văzut cerul deschis şi iată că s-a arătat un cal alb.” – Apocalipsa 19:11

Ai călărit vreodată un cal? Înainte ca oamenii să aibă mașini, ei încălecau pe cai pentru a merge acolo unde aveau nevoie. De asemenea, înhămau caii la căruţe, trăsuri și pluguri. În povestea noastră de astăzi, caii au fost înhămaţi la carul căpitanului Naaman. Soldaţii lui au călărit pe cai.

Caii pot fi foarte mari. Unul dintre cei mai înalţi cai din lume era cât ușa. Există însă și cai foarte mici. Thumbelina este cel mai mic cal din lume. Și tu ești mai înalt decât Thumbelina, care de-abia ajunge la genunchiul tatălui tău.

Masculul se numește armăsar, iar femela se numește mânză până când are pui. După aceea, se numește iapă. Puiul masculului și al femelei se numește mânz. Există peste 300 de rase de cai. Unii cai sunt animale de companie. Alţii sunt animale de povară, adică trag căruțe pline cu fân sau lemne. Unii cai trăiesc în sălbăticie. Caii au ochii mai mari decât ai oricărui alt animal terestru. Fiindcă au ochii poziţionaţi în părţile laterale ale capului, pot vedea ce se află în spatele lor.

Uneori, caii stau jos când dorm. Știai că ei pot dormi și în picioare? Caii trăiesc mult, dar nu la fel de mult ca oamenii. Un cal de aceeași vârstă cu părinţii tăi este un cal bătrân.

Ultima carte din Biblie spune că Isus călărește pe un cal alb. Dacă nu ai un cal acum, poţi avea unul în cer. Nu-i așa că ar fi grozav?