Dumnezeu a făcut peștii mării

Text de memorat

„Dumnezeu a făcut peștii cei mari” (Geneza 1:21).

La început, înainte să existe haite de lei și licurici strălucitori, a existat Dumnezeu. Era ziua a cincea (arată cinci degete), iar Dumnezeu era pregătit să aducă pământul la viață. În doar patru zile făcuse o mulțime de lucruri. Existau nuci-de-cocos și o mare imensă. Dumnezeu făcuse soarele să strălucească puternic în timpul zilei, și luna, în timpul nopții. Pământul era frumos și verde. Cu toate acestea, nu exista niciun semn de viață.

Stelele se stingeau una câte una (mișcă degetele ca și când ai da un bobârnac după altul), în timp ce soarele se pregătea să răsară. Roua strălucea pe iarbă, iar palmierii se unduiau în bătaia vântului. Aerul mirosea a iasomie și căpșuni. Valurile mării se rostogoleau pe nisip. Pământul era pregătit pentru ceea ce plănuise Dumnezeu. Viața era pe cale să apară în ziua a cincea (arată cinci degete).

Vocea blândă, dar puternică a lui Dumnezeu a răsunat peste dealuri. În timp ce El vorbea, marea a prins viață, umplându-se cu ființe de toate culorile și mărimile. Pești de un albastru și galben strălucitor au început să înoate încoace și încolo (arată cu mâinile cum înoată un pește), iar o caracatiță cobora în adâncuri. O stea-de-mare și-a găsit locul pe stâncă, în timp ce lamantinii ronțăiau din lujerii plini de frunze. Apa era plină de viață datorită animalelor marine pe care Dumnezeu le crease în ziua a cincea.

Acum, soarele încălzea în timpul zilei, iar un delfin înota în golf. Un banc de pești argintii strălucea în lumină. Pisici-de-mare grațioase alunecau de-a lungul recifului, iar o balenă cenușie arunca apă (uniți palmele, apoi ridicați-le), după care se scufunda iar în adânc. Țestoasele se lăsau purtate de curenți, în timp ce meduzele pluteau pe valuri. Dumnezeu mai avea multe de făcut în ziua a cincea. El S-a uitat (mâna deasupra ochilor; privește în jur) la tot ce făcuse și a văzut că toate erau bune.

Dumnezeu a făcut toate acestea pentru tine și pentru mine. Ai fost vreodată la mare? Acolo sunt scoici pe care le poți aduna și pietre frumoase de diferite culori. Îți place cum se simte nisipul sub picioare? Ai văzut vreodată crabi care se deplasează în lateral sau anemone care așteaptă mareea? Ai văzut vreodată jetul unei balene ori saltul unui delfin? Dumnezeu a făcut toate aceste minuni ale mării pentru tine și pentru mine. El mai avea și alte lucruri de făcut în ziua a cincea. Ce crezi că urma?
(Spuneți împreună) Îți mulțumesc, Doamne, că ai făcut toți peștii!

Ajută-ți copilul să înceapă ziua a cincea din Cartea Creației. Vopsiți jumătatea de jos a hârtiei în albastru, pentru ocean. Puneți lipici în josul paginii și presărați nisip deasupra pentru a crea fundul oceanului. Folosiți pești din spumă adezivă pentru a crea un banc de pești și alte creaturi marine. Păstrați partea de sus a paginii goală, pentru păsările de săptămâna viitoare.

Faceți o cutie senzorială cu tematică oceanică. Folosiți pești și animale oceanice din plastic, scoici, ceșcuțe, lingurițe și nisip. Acoperiți-le cu apă și adăugați două picături de colorant alimentar albastru. Lăsați copilul să exploreze, să scoată și să toarne apa, să prindă obiectele specifice oceanului și să le numească.

Studiați împreună diferitele tipuri de viață marină. Vizitați un acvariu local sau găsiți un tur online. Căutați în biblioteca locală cărți despre diferite
animale care trăiesc în ocean. Decupați câteva imagini cu creaturi marine uimitoare și scrieți câteva informații interesante lângă ele (de exemplu, există patruzeci de tipuri diferite de căluți-de-mare, delfinii au două stomacuri, țestoasele nu au dinți etc.).

Creează o sticlă tip „Văd în ocean”. Umple o sticlă goală din plastic cu pietricele albastre de acvariu, scoici mici și animale oceanice din plastic. Numește animalele oceanice în timp ce le pui înăuntru. Umple sticla cu apă, pune colorant alimentar albastru, apoi pune-i capacul. Agit-o ușor pentru a ascunde obiectele printre pietricele. Numește un animal pe care copilul tău să îl găsească.

Mergeți la mare, lângă un râu sau lângă un lac. Căutați pietre sau scoici frumoase. Vorbește-i copilului tău despre cum ajută pietrele și scoicile la crearea de locuințe pentru viețuitoarele care trăiesc în apă. Dumnezeu are grijă de toate animalele Sale. Dumnezeu are grijă și de tine! Rugați-vă împreună și mulțumiți-I pentru că a creat animalele din mare și pentru că are grijă de ele. Aduceți acasă o scoică sau o piatră pentru a vă aminti de grija lui Dumnezeu pentru toată creația Sa.

Pentru voi, părinţii
Animalele înaripate și creaturile mării au fost primele animale pe care Dumnezeu avea să le creeze. El le-a binecuvântat să crească și să se înmulțească. Totul era bun și nimic nu era distructiv. Cât de uimitor este să fii martor la bunătatea și creativitatea lui Dumnezeu! Dar după ce Adam și Eva au păcătuit, fiecare specie a dezvoltat o abilitate unică de supraviețuire. Peștele-lanternă folosește o lumină pentru a-și ademeni prada, în timp ce struțul poate alerga cu șaptezeci de kilometri pe oră, folosindu-și aripile pe post de cârmă pentru a vira rapid și a evita prădătorii. În noul cer și pe noul pământ nu va mai exista durere, suferință sau moarte, întocmai cum stabilise Dumnezeu la început.

Mimetismul este o metodă de supraviețuire folosită de multe păsări și de mulți pești. În cazul anumitor specii, mimetismul apare pentru ca acestea să se protejeze de prădători; fie pentru a se ascunde, fie pentru a se integra într-un grup. Papagalul folosește mimetismul vocal pentru a se integra într-un stol pentru protecție. Unele specii folosesc mimetismul pentru a face rost de hrană, apelând la camuflaj pentru a se ascunde și a-și aștepta prada. Peștele blenny cu dinți de sabie va imita coloritul și comportamentul peștelui wrasse, un pește curățitor. Peștii vor venisă fie curățați de peștele wrasse doar pentru a descoperi că au fost păcăliți și mușcați de un blenny. Această capcană poate fi evitată numai printr-o atenție deosebită la semnele distinctive și prin cunoașterea temeinică a originalului și a imitatorului. Puii sunt deosebit de vulnerabili, fiind adesea păcăliți de coloritul și comportamentul unui blenny. Sunt prea mici ca să discearnă șiretlicurile viclene ale imitatorului. La fel ca peștele blenny cu dinți de sabie, Satana va folosi orice metodă pe care o are la dispoziție pentru a-și păcăli victimele și a le atrage în capcana sa. Ca să învățăm să fim în gardă în fața metodelor maestrului mimetismului, este nevoie să-L cunoaștem pe singurul și adevăratul Dumnezeu. Prin intermediul unei relații personale cu Dumnezeu putem discerne metodele marelui înșelător.

Timpul pe care îl petreceți singuri cu Dumnezeu în rugăciune și în studierea Cuvântului Său vă va apropia mai mult de cunoașterea căilor Izbăvitorului și vă va dezvălui înșelăciunile amăgitorului. Cu cât Îl cunoaștem mai bine pe Dumnezeu, cu atât suntem mai puțin susceptibili de a fi păcăliți de mimetismul lui Satana. „Isus trăia în dependență de Dumnezeu și în comuniune cu El. [...] viața lui Isus a fost o viață de încredere necurmată, susținută printr-o comuniune continuă” (Ellen G. White, Educație, p. 80). Prin cunoașterea adevărului că Dumnezeu este atât iubitor, cât și îndurător, suntem protejați de capcana lui Satana. Există multe lecții care pot fi învățate prin observarea creației lui Dumnezeu; cea mai mare dintre ele este dragostea și grija Sa. La fel cum o pasăre-mamă își protejează puii sub aripile ei, Dumnezeu vă va acoperi cu protecția Sa iubitoare.

„Da, El te scapă de lațul vânătorului, de ciumă și de pustiirile ei. El te va acoperi cu penele Lui și te vei ascunde sub aripile Lui. Căci scut și pavăză este credincioșia Lui!” (Psalmii 91:3,4).