Pentru voi, părinţii„Din nou, te rog!” este o expresie auzită extrem de des într-o casă în care există un copilaș. După ce ai citit povestea de zece ori sau ai jucat același joc de nenumărate ori, tragi aer adânc în piept și o mai faci o dată. Oare de ce este atât de atrăgător să faci ceva iar și iar? Pentru mințile noastre de adulți, această repetiție poate părea plictisitoare sau chiar enervantă, însă copilul mic se bucură că poate anticipa ceea ce urmează. Fie că știe ce se află pe următoarea pagină a cărții sau care este următoarea activitate din cadrul Școlii de Sabat, previzibilul este reconfortant și distractiv.
Repetiția nu numai că îi conferă copilului un sentiment de siguranță, dar este, de asemenea, un element important în dezvoltarea de noi abilități. Repetarea aceleiași sarcini întărește căile neuronale pentru învățare. Pe măsură ce progresează și reușește să stăpânească cu succes o abilitate, copilul își dezvoltă încrederea și își consolidează conexiunile necesare pentru a aplica acea abilitate într-un mod nou.
Încurajați-l să își extindă învățarea dincolo de citirea repetată a aceleiași cărți. Folosiți tema poveștii lui preferate pentru a explora și a-și exprima propriile idei. Implicați-i simțurile și imaginația în acest proces, încurajând în același timp autoreflecția prin intermediul unor întrebări deschise: „Cum crezi că s-a simțit?”, „Mă întreb ce vor face în continuare?” sau „Cum crezi că a mirosit?”
Observați cum învață copilul vostru prin repetiție. Pe măsură ce repetă aceleași acțiuni, veți vedea cum își dezvoltă coordonarea și controlul. Totodată, prin repetiție își dezvoltă și perseverența și va descoperi succesul. Găsește încurajare în faptul că și Dumnezeu ne privește cu iubire și răbdare. Și noi, adulții, avem adesea nevoie de repetiție pentru a învăța să ne încredem în El. Pentru că știm că putem să o luăm de la capăt, găsim o rezistență care nu este descurajată de cădere, ci mai degrabă întărită de oportunitatea de a ne ridica și a spune: „Din nou, te rog!”.
„Ceea ce ne încumetăm să facem o dată suntem mai predispuși să facem și a doua oară. Obiceiul abstinenței, cel al stăpânirii de sine, al economiei, al aplicațiilor practice atente, al conversațiilor sănătoase și inteligente, al răbdării sau al adevăratei amabilități nu sunt dobândite fără o supraveghere atentă a sinelui [...]. Este nevoie de eforturi perseverente dacă vrem ca virtuțile creștine să fie desăvârșite în viața noastră” (Ellen G. White, Mărturii pentru comunitate, vol. 4, p. 452).
„Să nu obosim în facerea binelui, căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală” (
Galateni 6:9).