Șapte ajutoare prețioase

Text de memorat

„Toate să se facă așa cum se cuvine și în ordine.” (1 Corinteni 14:40, NTR)

În fiecare zi tot mai mulți oameni se alăturau noii biserici. Exact așa cum le-a spus Isus, ucenicii au lucrat mai întâi în Ierusalim. Ei s-ar fi putut plânge că Ierusalimul nu era un loc prea bun să predice despre Isus. Conducătorii de acolo Îl omorâseră pe Isus și mulți dintre ei încă Îl urau și încercau să facă rău oricui vorbea despre El. Dar ucenicii nu au fost nemulțumiți. Ei L-au ascultat pe Isus și atât.

Exact așa cum a promis, Isus L-a trimis pe Duhul Sfânt să-i ajute pe ucenici să predice cu putere despre El. Duhul Sfânt era cu ei tot timpul și îi ajuta să își aducă aminte ce le spusese Isus când era cu ei. În fiecare zi, ucenicii se rugau, studiau Biblia și predicau. Dar biserica a crescut și trebuiau făcute o mulțime de lucruri. Când bogații aduceau bani, cine trebuia să-i primească și să-i împartă săracilor? Faptele apostolilor 4:35 

Erau multe văduve sărace care au crezut în Isus. Fiindcă aceste femei nu aveau familii care să le poarte de grijă, ucenicii trebuiau să fie atenți ca acestea să aibă mâncare și îmbrăcăminte.

Satana era mânios că noua biserică se mărea atât de repede, iar credincioșii se iubeau și se ajutau unii pe alții. El voia să facă rău bisericii lui Isus, așa că a încercat să-i facă nemulțumiți pe niște credincioși. A reușit acest plan al lui?

Satana era supărat că noua biserică se mărea atât de repede și credincioșii se iubeau unul pe altul atât de mult. El a vrut să oprească lucrarea noii biserici și a ispitit pe câteva văduve care nu erau evreice să se plângă că văduvele evreice primeau mai mulți bani și mai multă mâncare decât ele.

Satana știa că, dacă credincioșii încep să se certe, să se contrazică și să se plângă unii de alții, îi va fi ușor să-i ispitească să facă lucruri și mai rele. Atunci biserica ar fi devenit din ce în ce mai slabă, în loc să crească.

Cei 12 ucenici și-au dat seama că trebuie să facă ceva înainte ca nemulțumirea să ajungă la toți din biserică. Dar ce puteau să facă? Biserica devenise atât de mare încât ei nu mai puteau face toată lucrarea. Așa că s-au adunat să discute.

La această întâlnire, ucenicii au spus că nu e bine ca ei să fie atât de ocupați cu ajutorarea credincioșilor săraci și a văduvelor încât să nu mai aibă timp să predice despre Isus. Alții trebuiau să facă o asemenea lucrare importantă.

Atunci Duhul Sfânt i-a ajutat pe ucenici și a sugerat un plan pentru o mai bună organizare a bisericii. Care a fost acest plan? Faptele apostolilor 6:3,4 Oare credincioșii aveau să fie de acord că era nevoie de un număr mai mare de conducători care să-i ajute pe ucenici? Pe cine aveau să aleagă?

Ucenicii tocmai sugeraseră să fie aleși șapte bărbați pricepuți care să aibă grijă de săraci și de văduve. Acum ucenicii aveau mai mult timp pentru predică, rugăciune și studiul Bibliei. Le-a plăcut credincioșilor o asemenea idee? Faptele apostolilor 6:5, p.p.

Prin urmare, credincioșii au ales atent șapte bărbați de valoare. Unul dintre ei era Ștefan, „bărbat plin de credință și de Duhul Sfânt”. Altul era Filip. Apoi credincioșii i-au prezentat pe cei șapte bărbați în fața ucenicilor. Aceștia și-au pus mâinile peste ei și s-au rugat, pentru a arăta că Dumnezeu i-a ales să facă o lucrare deosebită.

Acești oameni aveau să se cheme diaconi. Cei șapte diaconi au fost de mare ajutor pentru biserică. Ei vorbeau cu fiecare om care avea nevoie de ajutor și aveau grijă să nu se risipească banii bisericii. Erau un exemplu bun și ajutau pe oricine să lucreze bine împreună. Curând nu a mai fost nicio nemulțumire.

Cei șapte diaconi erau și buni învățători. Ei au depus multe eforturi să-i învețe pe oameni despre Isus. Ce lucruri bune se întâmplau datorită lucrării lor? Faptele apostolilor 6:7 Era o perioadă minunată pentru noua biserică. Dumnezeu i-a ajutat pe oameni să facă planuri și fiecare să lucreze în mod perfect.

Câți diaconi se ocupau să-i ajute pe săracii și pe văduvele bisericii? Șapte. Știau aceștia și cum să-i învețe pe oameni despre Isus? Da, știau. Duhul Sfânt îi ajuta și, după ce și-au început activitatea, biserica a crescut mai mult.

Ucenicii făceau o treabă bună organizând noua biserică din Ierusalim. Dumnezeu dorea ca ea să fie un bun exemplu pentru toate bisericile care aveau să apară mai târziu. Noi urmăm încă exemplul acestei prime biserici. Sunt diaconi în biserica ta? Cum îi ajută ei pe credincioși? Ei strâng darurile și îi conduc pe oameni să-și găsească un loc în biserică. Le ajută pe văduve și pe săraci și au grijă ca biserica să arate frumos. Ce fel de oameni ar trebui să fie aleși diaconi? 1 Timotei 3:8-12

Diaconii au o misiune importantă de îndeplinit. Dar nu pot face singuri toată această lucrare. Așa că Duhul Sfânt dă diferite talente sau daruri fiecărui credincios în parte. Ce alte daruri le-a dat Duhul Sfânt oamenilor pentru a ajuta noua biserică să crească? 1 Corinteni 12:28 

Apostolii erau cei 12 ucenici ai lui Isus. Ei erau conducătorii bisericii. Profeții ajută oamenii să înțeleagă Biblia și vorbesc despre ce se va întâmpla în viitor. Alți oameni fac minuni sau vorbesc în diferite limbi. 

Duhul Sfânt ne dă diferite daruri și nouă. El dorește să ne folosim talentele ca să-i ajutăm pe alții să afle despre Isus. Lucrând împreună pentru Isus, biserica va crește continuu.

Toți membrii bisericii lucrau în echipă folosindu-și darurile date de Duhul Sfânt. Așa că noua biserică din Ierusalim creștea. Îți mai aduci aminte unele din aceste daruri? Când au organizat biserica din Ierusalim, ucenicii au urmat planul lui Moise. Îți amintești povestirea despre Moise? El a fost un conducător al israeliților. I-a dus din Egipt spre noua lor casă, Canaanul.

Mii și mii de israeliți veneau la Moise să îi ajute să-și rezolve problemele. Cât era ziua de lungă – de dimineață până seara –, Moise stătea să-i asculte pe oameni despre toate problemele lor. Dar el trebuia să îi și învețe despre Legea lui Dumnezeu și ce au ei de făcut. Într-o zi, Ietro, socrul lui Moise, a venit în vizită. Când l-a văzut pe Moise cât de ocupat era, și-a dat seama că avea nevoie de ajutor. Ce i-a spus Ietro lui Moise să facă? Exodul 18:21,22 

Moise și-a dat seama că Ietro i-a sugerat un plan bun. Așa că a ales oameni să-l ajute. Acești bărbați îl ajutau pe Moise și îi ascultau pe oameni cu problemele lor mărunte. Acum Moise se ocupa numai de problemele mari. Nu-i așa că a fost minunat că Dumnezeu l-a ajutat pe Moise și nu mai trebuia să muncească atât de mult? Vrea Dumnezeu să fim și noi bine organizați, să nu ne obosim peste măsură?

Când se afla la conducerea lui Israel, a ales Moise oameni care să-l ajute? Ce fel de oameni erau aceștia? Ei erau bărbați care Îl iubeau și Îl ascultau pe Dumnezeu. Urau lăcomia și erau buni conducători.

Vechiul Testament ne spune și istoria împăratului David. Acesta știa că liderii din poporul lui Dumnezeu trebuie să fie oameni care Îl iubesc și Îl ascultă pe Dumnezeu. Când a ajuns bătrân, David a vorbit cu fiul său Solomon, care avea să fie următorul împărat. Ce i-a spus David acestuia despre un bun conducător? 1 Cronici 28:9 Dumnezeu l-a ajutat pe Moise să organizeze poporul Israel în mod înțelept.

Dumnezeu l-a ajutat pe David să îl învețe pe Solomon cum să fie un bun conducător. Același Dumnezeu i-a ajutat pe ucenici să organizeze biserica din Ierusalim pentru a fi condusă cu înțelepciune.

Când biserica a ales acești conducători, trebuiau ei să fie oameni egoiști? Puteau fi aleși oameni care se supărau, care beau alcool sau iubeau banii? Sau trebuiau să fie oameni corecți, care cunoșteau Biblia și care Îl iubeau și Îl ascultau pe Dumnezeu și care puteau să-i învețe pe alții? Tit 1:7-9 

Cei care sunt conducători în biserica lui Dumnezeu au o responsabilitate foarte mare și importantă. Cine sunt conducători în biserica ta? Ai putea să-i ajuți rugându-te pentru ei?

Vede Dumnezeu când casa sau camera noastră este în dezordine? Ai un plan să pui fiecare lucru la locul lui? Îi place lui Dumnezeu să-ți pui jucăriile și hainele la locul lor? 
Ajută nemulțumirea la ceva? Sau ne face rău nouă și celorlalți? Ce carte deosebită i-a ajutat pe ucenici să știe cum să organizeze mai bine biserica din Ierusalim? 
Ce fel de oameni trebuiau aleși să conducă biserica lui Dumnezeu? Putem să-i ajutăm pe pastorii, prezbiterii și diaconii bisericii, dacă ne rugăm pentru ei?

Bufnițele. De James Dietrich

Știi că o gaură săpată în pământ ar putea fi o casă de animal? Poate că ai auzit despre câinii-de-preerie, cățeii-pământului sau despre orbeți ori despre alte animale care trăiesc sub pământ. Dar știai că există și o pasăre care își sapă cuibul sub pământ? Ea se numește „bufniță-săpătoare”. 

Bufnițele-săpătoare sunt în stare să își sape propriile adăposturi atunci când e nevoie. Dar altă dată, ele pot folosi un adăpost deja făcut. Uneori folosesc găuri săpate de cățeii-pământului sau de broaște țestoase sau, câteodată, bufnițele folosesc o bucată de conductă îngropată acolo de oameni. 

Ce fac bufnițele-săpătoare în culcușurile lor? Câteodată dorm acolo, dar de obicei își fac cuiburi și-și depun ouăle. După ce ies din găoace, puii rămân în adăpost până cresc. Când sunt deja destul de mari stau aproape de intrarea în cuib. Dacă te apropii prea mult, ei fug repede sub pământ. 

Bufnițelor-săpătoare le place să stea aproape de pământ. Sigur că ele pot și să zboare, dar zboară tot în apropierea solului. Când se așază, ele stau de obicei pe pământ sau pe o piatră, un gard ori în tufiș aproape de pământ. Poate te gândești că sunt niște păsări mari, iar unele dintre ele sunt cu adevărat mari. Dar bufnițele- săpătoare nu sunt prea mari. Sunt doar cât un sticlete, pe care îl poți ține în palmele tale. Au picioare lungi, de aceea pot părea mai mari decât în realitate. 

Bufnițele-săpătoare se hrănesc cu diferite lucruri, dar mai ales le place să mănânce firimituri, pentru că nici ele nu sunt prea mari. Consumă insecte și alte animale mici, cum ar fi șopârle, broaște de apă sau broaște de uscat. Noi nu mâncăm insecte și nici șopârle, așa ca bufnițele-săpătoare, dar Dumnezeu ne-a dat o mulțime de lucruri bune de mâncat care sunt exact ce ne trebuie. Poți da exemplu de câteva fructe, cereale, nuci și legume care îți plac? Și nu uita să-I mulțumești întotdeauna lui Dumnezeu pentru hrana pe care ne-a dat-o.