Rajah învață bunele maniere la masă - De Elsie Lewis Rawson
Mesele lui Rajah erau compuse din verdețuri, salată sau spanac, un amestec de leguminoase măcinate și fructe – orice era de sezon. Îi plăceau în mod special bananele și guavele. Îi mai plăceau și mai multe soiuri de insecte.
O tradiție în India spunea că dacă vrei ca o pasăre să vorbească bine, ar trebui să o hrănești cu chili verde (ardei) în fiecare zi; așa că un chili era întotdeauna agățat în colivia lui Rajah. Indienii mai credeau că în umilul usturoi se află proprietăți medicinale minunate. Este considerat un tratament pentru majoritatea bolilor de păsări și găini, deci o bucățică mică de usturoi se găsea și ea în colivia lui. Bineînțeles, acestea nu făceau ca în colivia lui să miroase prea bine; dar dacă chili îl ajuta să vorbească mai fluent, iar dacă usturoiul ținea la distanță bolile, atunci putea cu siguranță să suporte mirosul.
Rajah era hotărât să stea lângă copii la masă. Acesta nu era cel mai bun plan deoarece el credea că era de datoria lui să ia din tot ce era așezat lângă el. Ceva trebuia să se schimbe. Dacă lui Rajah urma să i se permită să stea la masă, trebuia să învețe să se comporte frumos. Vechiul scaun de copii, care stătea gol de mult timp, a fost pus între copii. Două farfurii și un mic suport de la setul de ceai pentru păpuși al lui Betty erau acum vasele lui. Rajah era încântat de tot aranjamentul.
De îndată ce gongul anunța ora mesei, pasărea noastră mergea direct la scaunul ei. Dacă vasele erau goale, mergea țanțoș la marginea tăvii și, cu o voce cât se poate de poruncitoare, striga: „Pâine! Unt! Cacao!” Această bombăneală continua până când i se aducea mâncarea. Zi după zi, Rajah bombănea. Ceva trebuia să se schimbe și în privința aceasta. Rajah trebuia să învețe să fie liniștit în timp ce se făcea rugăciunea. Dacă nu, urma să-și mănânce mâncarea împreună cu câinele, în bucătărie.
Copiii era foarte dornici să-și aibă prietenul cu ei la masă. Ei au încercat să-l ajute să se schimbe. Și noi, cei mai în vârstă, ne-am făcut partea. Nu era pusă nicio mâncare pe masă decât după ce se cerea binecuvântarea. Într-un final, și Rajah a început să priceapă clar ce încercam să-l învățăm. Din acel moment, nu am mai avut necazuri cu el la masă. Cocoțat pe măsuța scaunului de copii, stătea cu capul aplecat pe o parte. Ochii lui aveau acea privire înțeleaptă și îndrăzneață pe care o au multe din păsările myna. De îndată ce rugăciunea era spusă, el își făcea cunoscute dorințele, strigând tare: „Băiat! Pâine! Unt! Cacao!”
Cum se întâmplă și cu băieții și fetele mici, Rajah avea lucruri care-i plăceau și care nu. Un lucru care nu-i plăcea era pâinea uscată. Nu o atingea dacă mai era și altceva de mâncare. Dacă copiii doreau să-l necăjească, îi puneau o bucată de pâine uscată pe farfurie și îi urmăreau acțiunile. Rajah își întorcea capul într-o parte și se uita la pâine. Apoi o lua și o întorcea și pe partea cealaltă. Dacă o găsea uscată pe ambele părți, spunea cu un ton dezgustat: „Băiat! Unt! Unt!” Apoi copiii ungeau un strat gros de unt ca răsplată pentru inteligența lui.
Rajah avea o slăbiciune pentru anumite insecte. Muștele, lăcustele zemoase și greierii erau mesele lui preferate. El aștepta ori una, ori alta la încheierea fiecărei mese. Archie Craig vâna insecte proaspete cu o plasă și le punea în buzunarul lui, astfel încât să le aibă la el pentru a i le da păsării ca desert. Dacă dintr-un motiv oarecare insecta nu era pregătită la sfârșitul mesei, Rajah zbura pe umărul lui Archie Craig, îl prindea ușor de ureche și spunea: „Archie, insecta! Archie, insecta!” Spre încântarea păsării, Archie ducea mâna la buzunar și scotea o insectă. (Va urma)