Dumnezeu te-a creat și pe tine

Text de memorat

„Te laud că sunt o făptură așa de minunată” (Psalmii 139:14).

La început, înainte să existe bufnițe mirate și papagali vorbăreți, a existat Dumnezeu. Dumnezeu a creat pământul pentru tine și pentru mine. În ziua întâi, a făcut lumina, iar în ziua a doua, cerul. În ziua a treia au apărut iarba și florile. În ziua a patra a făcut soarele, luna și stelele, iar în ziua a cincea a făcut ca peștii și păsările să prindă viață. În ziua a șasea, Dumnezeu a făcut animalele – iepuri și hipopotami (numără fiecare zi pe degete). Dumnezeu S-a uitat la toate acestea și a văzut că erau bune.

Dumnezeu a păstrat ce era mai bun pentru final. Când pământul a fost gata, a făcut un bărbat și o femeie. Toate acestea s-au întâmplat cu mult timp în urmă, dar Dumnezeu știa că într-o zi vei apărea tu. La timpul potrivit, El te-a făcut pe tine – scumpul de tine (îmbrățișează copilul)! Ai fost creat exact așa cum trebuie. Ești uimitor în ochii Lui!

Uită-te în oglindă! Ce vezi? (Dă-i oglinda copilului.) Îți vezi ochii? (Numărați 1, 2…) Ochii tăi sunt (culoarea), exact ca ai mei (sau ai mei sunt ____). Dumnezeu te a făcut cu părul (deschis/închis), iar al meu este _____. Poți să-ți miști nasul? Unde îți sunt urechile? Numără-le: 1, 2… Poți să faci ca gura ta să pară veselă, tristă sau caraghioasă? Dumnezeu te-a făcut cât se poate de frumos!

Dumnezeu ne-a dat ochi pentru a admira norii albi și pufoși de pe cer. Tu ce vezi? (Pune mâna deasupra ochilor în timp ce te uiți în jur.) Ne-a dat urechi pentru a auzi păsările care cântă în copaci. Ascultă! Ce auzi? (Fă mâna pâlnie la ureche.) Ne-a dat degete pentru a simți blana moale a unei pisicuțe. Ce anume ți se pare moale? (Cere-i copilului să îți aducă pe rând ceva moale, ceva denivelat, ceva aspru și ceva neted.) Ne-a dat guri pentru a gusta căpșunile suculente. Ce îți place să guști? Ne-a făcut nasuri pentru a mirosi parfumul trandafirilor. Trage aer adânc în piept! Ce miroși cu nasul tău?

Fiecare dintre noi este diferit, dar Dumnezeu ne iubește pe toți la fel. Fie că ai zece degete la picioare pe care să le miști sau un chicotit vesel, tălpi cu care să umbli sau să mărșăluiești, picioare cu care să țopăi ca o broască, mâini cu care să bați din palme sau o voce cu care să cânți, fiecare parte din tine este specială. (Fă toate acestea împreună cu copilul în timp ce citești.) Dumnezeu ți-a dat exact lucrurile de care urma să ai nevoie. Ești creat perfect pentru planurile minunate pe care El le are în minte. (Spuneți împreună) Îți mulțumesc, Doamne, că m-ai creat! Dumnezeu aproape că Își terminase creația. Oare ce urma să facă în ziua a șaptea?

Trasează cu creta conturul corpului copilului tău, în mărime naturală, pe trotuarul de afară sau pe o foaie mare de hârtie. Vorbiți despre toate trăsăturile cu care l-a înzestrat Dumnezeu. Adăugați la desenul vostru inclusiv părul, buricul, degetele de la picioare și trăsăturile feței. Îmbrățișează-ți copilul și spune-i: „Dumnezeu te-a făcut atât de special!”

Vorbiți despre faptul că Dumnezeu v-a creat pentru a vă mișca. Aranjați o cursă cu obstacole, cu obiecte pe sub care să vă târâți, peste care să săriți și prin care să treceți. Folosiți perne, pături, mese, scaune și animale de pluș. Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru modul uimitor în care ne-a făcut corpurile să se miște.

Marchează înălțimea copilului tău pe un perete sau pe un grafic de creștere. Repetați măsurătoarea în mod regulat pentru a urmări dezvoltarea acestuia. Explică-i copilului că Dumnezeu l-a creat astfel încât corpul lui să crească prin consumarea unor alimente sănătoase, prin somn, prin joacă și prin consumul de apă.

Vorbește cu copilul tău despre cele cinci simțuri și explică-i cum ne ajută acestea să explorăm lumea pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o.
Auzul: Faceți un instrument muzical, la care să cântați în momentele de închinare, folosind o sticlă goală de plastic și niște orez. Mulțumesc, Doamne, pentru că am urechi cu care aud!
Mirosul: Pregătiți împreună niște brioșe sau prăjituri. Când se află în cuptor, luați- vă un moment pentru a le mirosi. Mulțumesc, Doamne, că am un nas cu care să miros!
Văzul: Acoperiți fundul unei tigăi nu foarte adânci cu lapte cu conținut mare de grăsime. Turnați în tigaie câteva picături de colorant alimentar, în diferite locuri. Înmuiați un tampon de bumbac în detergent lichid de vase, apoi atingeți unul dintre punctele colorate. Observați cum se învârte culoarea. Mulțumesc, Doamne, că am ochi cu care să văd!
Simțul tactil: Caută câteva obiecte din exterior pe care să le pui într-o pungă senzorială pentru copilul tău. Pune-l să închidă ochii și să scoată un obiect. Cere-i să ghicească ce este înainte de a deschide ochii. Mulțumesc, Doamne, că am mâini cu care să pipăi!
Gustul: Pregătiți un platou cu multe preparate pe care să le gustați. Pune copilul să închidă ochii și să ghicească ce mănâncă. Vorbiți despre diferitele gusturi: dulce, acru, sărat. Mulțumesc, Doamne, că pot gusta din bunătățile pe care le-ai făcut!

Pe parcursul zilei, cântă împreună cu copilul tău cântece de laudă la adresa lui Dumnezeu. Rugați-vă astfel: „Mulțumesc, Doamne, pentru că m-ai făcut să…”

Pentru voi, părinţii
Dumnezeu a creat fiecare copil după chipul Său, l-a conceput în mod unic pentru a reflecta gloria Sa. Copilul vostru este prețios și reprezintă o comoară pentru Dumnezeu. Pentru a vă învăța copilul că identitatea lui se găsește în Hristos va fi nevoie de un efort intenționat de a vorbi despre adevărul Său în viața lui.

Lumea este pregătită să îi transmită copilului vostru mesaje contradictorii și dăunătoare pe măsură ce acesta crește și se dezvoltă. Lumea va spune: „Iubește-te pe tine însuți!”, „În tine stă puterea de a fi orice vrei să fii!” Totodată, lumea îi va transmite mesaje potrivit cărora, dacă nu arăți și nu te comporți într-un anumit fel sau nu consumi anumite lucruri, nu ești suficient de frumos, de inteligent sau de talentat. Ambele tipuri de mesaje sunt periculoase. Pentru a fi protejat de aceste mesaje dăunătoare, copilul vostru va trebui să știe că identitatea lui se găsește doar în Hristos. Nu stă în ceea ce face sau în câte abțibilduri câștigă, nici în comportamentul nepotrivit sau în greșelile pe care le face. Copilul vostru nu numai că tânjește după timpul, atenția și aprobarea voastră, dar este conceput astfel încât să aibă nevoie de ele. Dacă nu primește acest lucru de la voi, îl va căuta în altă parte. Prin interacțiunea pozitivă cu adulții din viața lui, acesta învață ce este potrivit din punct de vedere social și comportamental, capătă încredere în sine pentru a explora și a încerca lucruri noi și își dă seama cum arată și cum se simte dragostea necondiționată. Când acest lucru este însoțit de adevărul Cuvântului lui Dumnezeu și de dragostea Sa necondiționată, el va descoperi de ce l-a creat Dumnezeu, va descoperi că adevărata sa identitate este aceea de copil al lui Dumnezeu.

Lumina pe care o răspândești în viața copilului tău va reflecta acceptarea iubirii necondiționate a lui Dumnezeu pentru tine. În calitate de părinte sau tutore, și tu vei fi bombardat cu mesaje care vor încerca să te convingă că nu ești suficient de bun. Acceptă iubirea necondiționată a lui Dumnezeu în viața ta. Romani 8 ne spune că nimic nu ne poate despărți de dragostea lui Dumnezeu. Ai încredere în Dumnezeu și în promisiunea Lui că te-a făcut după chipul Său pentru a-ți descoperi slava Sa, pentru că, într-adevăr, „prețul plătit pentru răscumpărarea noastră, sacrificiul infinit pe care l-a făcut Tatăl nostru din cer, dându-L pe Fiul Său să moară pentru noi, ar trebui să ne inspire concepții foarte înalte despre ceea ce putem deveni prin Hristos” (Ellen G. White, Calea către Hristos, p. 15).

„Căci Dumnezeu, care a zis: «Să lumineze lumina din întuneric», ne-a luminat inimile, pentru ca să facem să strălucească lumina cunoștinței slavei lui Dumnezeu pe fața lui Isus Hristos” (2 Corinteni 4:6).