Promisiunea lui Dumnezeu de la Mara

Text de memorat

„Să se încreadă în Numele Domnului și să se bizuie pe Dumnezeul lui!” (Isaia 50:10)

Dumnezeu făcuse multe lucruri minunate pentru israeliți: îi scosese din robie din Egipt, îi condusese la Marea Roșie și pusese stâlpul de nor între ei și armata egipteană care îi urmărea.

Apoi, Dumnezeu deschisese un drum uscat prin mijlocul mării, iar israeliții trecuseră pe partea cealaltă în siguranță. Dar, când egiptenii încercaseră să-i urmărească, El îi acoperise cu ape adânci. Israeliții nu i-au mai văzut niciodată pe egipteni. Încerca Dumnezeu să-i învețe să aibă încredere că El le poartă de grijă?

După ce Dumnezeu a făcut toate aceste lucruri, stâlpul de nor i-a condus pe israeliți prin pustiu (sau deșert). Oamenii vedeau stânci golașe, nisip fierbinte și munți fără vegetație, tipici deșertului. Nu erau câmpuri verzi, flori sau păduri. Nu era un loc plăcut. Însă ei erau fericiți pentru că erau liberi.

Trei zile au mers prin deșert. Curând, toată apa pe care o aduseseră cu ei s-a terminat, iar oamenilor și animalelor le era foarte sete. Unde puteau să găsească ei apă în pustiul acela arid? S-au uitat în jur, dar n-au găsit nimic. Exodul 15:22

Ce vor face ei acum? Vor avea încredere că Dumnezeu îi va ajuta în această problemă?

Israeliții mergeau prin deșert, oriunde îi conducea Dumnezeu prin stâlpul Lui special de nor. Nu mai aveau apă și erau foarte însetați.

În sfârșit, cineva a găsit apă. Cât de entuziasmați erau oamenii în timp ce alergau spre apă! Aceia care au ajuns primii acolo au îngenuncheat ca să bea multă apă rece. Dar, vai, avea un gust atât de rău, încât nimeni nu a putut să bea din ea. Ce dezamăgiți au fost! Crezi că și-au amintit cum avusese Dumnezeu grijă de ei? Crezi că s-au rugat și I-au cerut lui Dumnezeu să-i ajute? Exodul 15:24

Ei ar fi trebuit să-și aducă aminte de Dumnezeu, dar nu și-au adus aminte. Au început imediat să se plângă. Cât de trist trebuie să fi fost Dumnezeu pentru că ei nu învățaseră încă să se încreadă în El! Ajută la ceva să fim nemulțumiți? Nu. Doar dovedește că noi nu avem încredere în Dumnezeu. Dar Moise și-a adus aminte să-L întrebe pe Dumnezeu ce să facă. Dumnezeu a răspuns rugăciunii lui și i-a arătat un pom care creștea lângă apă. Dumnezeu i-a spus să ia o bucată de lemn și să o arunce în apă. Ce s-a întâmplat cu apa când Moise a făcut ce i-a spus Dumnezeu? Exodul 15:25

Ce minunat! Apa care avea un gust rău era acum dulce și bună, iar oamenii și animalele însetate au putut să bea cât au dorit. Bucata de lemn a făcut ca apa să fie bună de băut? Sau Dumnezeu a făcut o minune când Moise a demonstrat că s-a încrezut în El făcând ce i-a spus?

Israeliții găsiseră apă în pustiu, dar era prea amară ca să o bea. Îți amintești cum a făcut Dumnezeu ca apa să fie bună de băut? Acel loc s-a numit „Mara”, care înseamnă „amărăciune”; lucrurile amare au un gust îngrozitor.

Pe când israeliții se aflau la Mara, Dumnezeu le-a făcut o promisiune minunată. Care a fost aceea? Exodul 15:26 Dumnezeu transformase apa amară în apă dulce și bună, iar acum El promitea să îndulcească viața israeliților, dându-le sănătate. Dumnezeu a promis că, dacă ei aveau să asculte de El și să facă ce e bine, El avea să îi ferească de bolile pe care le avuseseră egiptenii.

În acele vremuri, egiptenii sufereau de multe boli, care, de obicei, apar atunci când cineva nu trăiește sănătos. Mulți dintre ei sufereau de boli de inimă, de cancer și de alte boli grave. Dumnezeu nu dorea ca israeliții să fie bolnavi, ci sănătoși și fericiți. Cum te simți când ești bolnav? Viața este mult mai frumoasă când ești sănătos, nu-i așa?

Ce le-a spus Dumnezeu israeliților că trebuiau să facă pentru a nu se îmbolnăvi? Le-a spus că trebuiau să asculte și să facă ce este bine. Acum, să vedem ce înseamnă să facem ce e bine ca să nu ne îmbolnăvim. Sunt 8 lucruri simple de făcut ca să fim bine. Poți să ghicești care sunt acestea?

Dumnezeu le-a promis israeliților că vor fi sănătoși dacă vor asculta de El și vor face ce e bine. Exodul 15:26 Promisiunea Lui este valabilă și pentru noi. Acum vom învăța despre cele 8 lucruri simple pe care să le facem pentru a fi sănătoși. Îți vor plăcea!

1. Mănâncă hrană sănătoasă! Nu-i așa că ar fi frumos dacă ți-ar da cineva un cățeluș? Ar trebui să înveți cum să ai grijă de el ca să crească și să fie sănătos? Bineînțeles că da! Unul dintre primele lucruri de făcut este să te asiguri că are mâncare bună de cățeluși.

Cățelușii au nevoie de multă hrană bună ca să crească puternici. La fel și tu. Dumnezeu ne dă multe lucruri bune de mâncat: fructe, legume, pâine, orez, cereale, nuci. Care este fructul tău preferat?

Există și alimente care nu sunt sănătoase? Sunt anumite produse pe care nu ar trebui să i le dai cățelușului tău? Ar fi o bomboană de ciocolată o mâncare sănătoasă pentru el? Sau niște înghețată ar fi alegerea corectă pentru un cățeluș în creștere? O, nu! Acele lucruri l-ar îmbolnăvi. Nu sunt sănătoase nici pentru tine. Și tu te poți îmbolnăvi de la ele. Vrei să alegi să mănânci doar mâncare sănătoasă?

Este foarte important să mănânci doar alimente sănătoase. Dar, ca să fii sănătos, ai nevoie nu doar de mâncare sănătoasă. Ce altceva mai trebuie să faci?

2, 3 și 4. Joacă-te afară, la aer curat și la soare! Dacă ai avea un cățeluș, l-ai ține toată ziua în casă? Sau l-ai lăsa să se joace afară, în aer liber și la soare? Bineînțeles că așa ai face!

Cățelușii au nevoie de mișcare, nu-i așa? Și ai alerga și te-ai juca cu el? Cu siguranță! Și ai mai face trei lucruri ca să te menții sănătos: ai face mișcare, ai sta în aer liber și la soare. Toate cele trei înseamnă să faci ce este bine pentru a fi sănătos. Excelent!

5. Bea apă! După ce aleargă și se joacă pe afară, vei observa cum cățelușul tău gâfâie. Limbuța lui roz atârnă afară, iar el se oprește din joacă. De ce are el nevoie acum? Are nevoie să bea niște apă rece, nu-i așa?

Pot cățelușii să fie sănătoși dacă nu beau suficientă apă? Nu. De asemenea, și noi avem nevoie să bem multă apă.

Apa menține corpul nostru sănătos și pe dinafară. Dacă ar fi să se joace într-o băltoacă cu noroi și s-ar murdări, cățelușul tău ar avea nevoie de o baie caldă. Cățelușii nu pot fi sănătoși dacă sunt murdari. Și noi avem nevoie de o baie caldă în fiecare zi ca să fim fericiți și sănătoși. De ce este important să avem grijă de corpul nostru? 1 Corinteni 6:19,20; Romani 12:1

Am învățat 5 lucruri pe care le putem face pentru a fi sănătoși: mâncare bună, mișcare, aer curat, soare și apă. Acum vom învăța despre încă 3 lucruri.

6. Somn și odihnă: Să zicem că prietenul tău cățelușul este foarte somnoros. De ce anume are el nevoie? El are nevoie de somnul de amiază, nu-i așa? Și mai are nevoie și de somnul de noapte, mai lung, ca să crească și să fie sănătos. Și noi avem nevoie de multă odihnă – mai ales când suntem mici. Cine ne dă odihnă? Psalmii 127:2

7. Spune „Nu!” Uneori trebuie să-i spui și „Nu!” cățelușului tău. Nu-i așa că i-ai spune „Nu!” foarte ferm dacă l-ai vedea că roade un cablu electric sau că bea din soluția pe care mami o folosește să spele pe jos? Bineînțeles! Nu vrei ca el să se rănească sau să moară.

Tot la fel, a spune „Nu!” face parte din planul lui Dumnezeu ca noi să fim fericiți și sănătoși. Ar trebui să spunem „Nu!” la bere, alcool, țigări și droguri – la tot ce ar face rău corpurilor noastre sau ne-ar îmbolnăvi.

8. Roagă-te și încrede-te în Dumnezeu! Se îngrijorează cățelușul tău dacă va găsi mâncare sau dacă va fi în siguranță noaptea, când doarme? Nu. Nici tu nu trebuie să te temi. Poți să îngenunchezi lângă patul tău în fiecare seară și în fiecare dimineață și să Îl rogi pe Dumnezeu să aibă grijă de tine. Poți să înveți promisiunile Lui din Biblie. Încrederea în Dumnezeu face parte din planul Lui de a ne ajuta să fim sănătoși și fericiți.

Ajută la ceva să te plângi și să fii nemulțumit? Cum a ajuns apa de la Mara, care avea un gust rău, să fie bună de băut? De ce este rău să mâncăm multe dulciuri și alte alimente nesănătoase?

Tu mănânci legume? Ai nevoie să te obișnuiești să le mănânci? Este bine să stai treaz până noaptea târziu? Care este cea mai bună băutură?

Este întotdeauna un lucru bun să ne încredem în Dumnezeu? Poți să spui care sunt cele 8 reguli simple ale lui Dumnezeu pentru sănătate?

Motanul Nocturnel - Partea IV. De Amy Sherrard

...un pisoi care a locuit cu familia Sherrard, o familie de misionari în Filipine.

Ai auzit vreodată pe cineva spunând că un câine este cel mai bun prieten al omului? Majoritatea câinilor sunt foarte devotați și ne iartă chiar și atunci când îi rănim. Dar pisicile sunt foarte diferite de câini.

Este o zicală care spune că nimeni nu poate stăpâni o pisică. Aceasta înseamnă că de obicei pisicile fac ce le place și nu ceea ce stăpânii lor ar dori ca ele să facă.

Ei bine, Nocturnel era și el tot o pisică- băiat. În felul lui unic, ținea la familia lui, dar acest lucru nu însemna că el asculta întotdeauna. Tati și Mami erau bucuroși că el a învățat repede să nu zgârie mobila cu ghearele. Și nu avea nicio problemă să stea în casă. Dar, dacă cei din casă nu erau atenți când deschideau ușa de la intrare, el se strecura afară de fiecare dată.

De la ușa principală a casei erau niște trepte care duceau în jos, spre un palier. Apoi treptele continuau mai jos. Ori de câte ori ieșea, Nocturnel se oprea întotdeauna pe palier.

— Nocturnel, vino înapoi! spunea Mami cu voce fermă. Nocturnel se uita în sus, se rostogolea pe spate și se mișca încoace și-ncolo satisfăcut, de parcă ar fi spus: „O să vin când o să fiu gata. Mulțumesc!”

Dacă nu voiau să stea în prag și să-l aștepte să vină înăuntru, cei ai casei trebuiau să coboare până la palier, să-l ia în brațe și să-l ducă înapoi în casă – ceea ce probabil era exact ce-și dorea. Ori de câte ori primea o palmă ușoară pentru că era neastâmpărat, Nocturnel sărea pe spătarul unui scaun, de unde privea printr-o fereastră mare și se informa de tot ce se întâmpla afară. Odată, el a dispărut și, chiar dacă l-a strigat, Mami nu l-a găsit nicăieri. În cele din urmă, cineva a arătat într-o direcție și a zis:

— Ia uite-l pe Nocturnel! Unde crezi că era? Pe ușă. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori, dar niciodată nimeni nu a înțeles cum ajungea el la o așa înălțime sau cum de nu cădea de pe o margine atât de îngustă. Altă acrobație pe care o învățase era foarte amuzantă. Mami obișnuia să se uite în jos spre Nocturnel și să întindă brațele spre el.

— Sari, Nocturnel! îi spunea ea. Nocturnel se ridica, se scutura puțin și apoi sărea direct în brațele ei. Bineînțeles că Mami îl lăuda și îl dezmierda, iar faptul că el torcea zgomotos demonstra cât de mult se bucura de atenția pe care i-o dădea ea. Într-o zi, niște prieteni i-au dăruit familiei Sherrard un alt animal, însă acesta nu era viu. Era un bivol specific Filipinelor, sculptat din lemn. Un astfel de bivol seamănă cu o văcuță cu coarne lungi.

Nocturnel s-a uitat la bivolul filipinez, apoi a cutreierat și a adulmecat peste tot. În cele din urmă a plecat de acolo și nu și-a mai bătut capul cu bivolul deloc. Dar, într-o zi, cineva s-a izbit de sculptura din lemn și capătul unuia dintre coarne a căzut. Nocturnel a împins bucata spartă de corn cu gheruțele, dar jocul nu era prea distractiv, așa că a plecat. În orice caz, nu-i plăcea prea mult de acel animal. Iar mai târziu vom descoperi cât de puțin îi plăcea de el.