Isus a făcut lumea noastră

Text de memorat

„Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul.” Geneza 1:1

Materiale didactice vizuale - Biblia; flori; fructe

Prima parte a Bibliei este atât de deosebită. Ea ne spune că Isus a făcut lumea noastră mare, minunată. Isus a făcut mămicile şi tăticii, munţii şi oceanele, girafele, căţeluşii şi broscuţele. Tot El te-a făcut şi pe tine. (Arată spre fiecare copil.) Cât timp I-a luat lui Isus să facă lumea noastră? Numai şase zile! Puteţi să-mi arătaţi şase degete? Hai să le numărăm. (Număraţi până la şase.) Când Isus a făcut lumea noastră, totul era în întuneric. Aşadar, în prima zi, Isus a făcut lumina.

În ziua a doua, Isus a făcut aerul, ca să putem respira. Puteţi să respiraţi adânc? Respiraţi aerul pe care l-a făcut Isus!  În ziua a treia, Isus a spus să apară uscatul din ape. Apoi, Isus a făcut să crească din pământ iarba, florile şi copacii.  (Arată-le flori şi fructe.) El a făcut, de asemenea, hrană delicioasă pentru noi. (Arată-le fructe şi flori.) În ziua a patra, Isus a făcut soarele, luna şi stelele. Soarele ne încălzeşte şi ne dă lumină.
 De asemenea, el face ca florile şi copacii să crească. Isus a făcut stelele şi luna ca să lumineze noaptea.

În ziua a cincea, Isus a făcut animalele care înoată în ape. În ziua a cincea, Isus a făcut şi păsările care zboară în văzduh. (Imaginea #5) De-acum, lumea noastră era aproape gata pentru ca oamenii să poată trăi în ea. Săptămâna viitoare vom afla ce a făcut Isus apoi.

Astăzi vom citi prima povestire din cartea de povestiri a lui Dumnezeu, Biblia. Această povestire este cu totul specială. Ea ne spune cum a făcut Isus lumea noastră. Ce ne spun primele cuvinte din Biblie? (Citeşte Geneza 1:1.)

Dumnezeu, care Se mai numeşte şi Isus, este Cel care a făcut tot ce există în lumea noastră. El a făcut mămicile şi tăticii, munţii şi râurile, girafele, căţeluşii şi broscuţele. El te-a făcut şi pe tine. (Arată spre fiecare copil.) Oare cât timp I-a luat lui Isus să facă această lume? Numai şase zile! Puteţi să-mi arătaţi şase degete? Hai să le numărăm. (Număraţi până la şase.) Atât I-a luat lui Isus să facă lumea noastră cea rotundă şi frumoasă.

Acum, hai să vedem ce a făcut Isus în fiecare zi. Închideţi ochii. Vedeţi ceva când aveţi ochii strâns închişi? Nu. Totul este în întuneric. Acum puteţi deschide ochii. Când Isus a făcut lumea noastră, totul era în întuneric. Aşadar, Isus a început totul făcând lumină, astfel încât să putem vedea. El a spus doar: „Să fie lumină!” şi a fost lumină. Isus ştia că noi, oamenii, aveam nevoie şi de întuneric, ca să putem dormi, astfel că a despărţit lumina de noapte. Deci ce a făcut Isus în prima zi? Lumina!În ziua a doua, Isus a făcut aerul curat şi proaspăt; norii pufoşi şi minunatul cer albastru. El ştia că urma să avem nevoie de mult aer ca să respirăm. Puteţi să respiraţi adânc? Respiraţi aerul pe care l-a făcut Isus! Ce a făcut Isus în ziua a doua? Aerul proaspăt!

La începutul zilei a treia, apele încă acopereau pământul ca o pătură. Atunci, Isus a spus pământului să iasă din ape. Când uscatul s-a ridicat, apele s-au transformat în râuri, lacuri şi izvoare. Isus a vorbit din nou şi, dintr-odată, din pământ a apărut iarba verde. Apoi a făcut toate soiurile de copaci şi de flori pe care le vedem.  (Arată-le flori şi fructe.) El a făcut, de asemenea, hrană delicioasă pentru noi. Pe toate acestea, Isus le-a făcut în ziua a treia.

În ziua a patra, Isus a făcut soarele, luna şi stelele. Soarele ne încălzeşte şi ne dă lumină.  De asemenea, el face ca florile şi copacii să crească. Isus a făcut stelele şi luna ca să lumineze cerul noaptea. Toate aceste lumini speciale au fost făcute de Isus în ziua a patra. În ziua a cincea, Isus a făcut animalele care trăiesc în ape. Vă puteţi gândi la ceva care trăieşte în apă? Isus a făcut în ziua a cincea şi păsările care zboară în văzduh. 

De-acum, lumea noastră era aproape gata pentru ca oamenii să poată trăi în ea. Isus Se gândise la toate. (Priveşte imaginile.) Plantele, pe pământ; peştii, în ape; păsările, în aer; soarele, luna şi stelele, pe cer. Săptămâna viitoare vom afla ce s-a întâmplat în ultimele două zile ale săptămânii Creaţiei – vineri şi în Sabat.

Cum poţi să faci o carte de povestiri biblice durabilă pentru copilul tău

Adună lecţiile dintr-un an întreg, începând cu Geneza şi continuând cu Biblia, până la A Doua Venire a lui Isus.
Taie fiecare lecţie pe jumătate, de-a lungul muchiei.
Introdu fiecare foaie într-o folie protectoare şi pune-le pe toate într-un dosar.
Personalizează coperta folosind o fotografie a copilului tău şi un verset biblic.
Oferă-i-o copilului tău ca să se bucure de ea cât mai des!

Dumnezeu a făcut peştii cei mari şi toate vieţuitoarele care se mişcă şi de care mişună apele.” Geneza 1:21 
Când Isus a separat uscatul din lumea noastră, El a trimis apa în râuri, lacuri şi izvoare. La început, în toate acestea nu exista nimic. Totul era gol – aşa cum este şi cada voastră de baie înainte de a intra în ea!

Când faceţi baie, vă place să vă puneţi în apă jucării care plutesc sau alte lucruri? Poate spumă de baie, care face baloane, sau o răţuşcă de plastic sau altceva? Apa este mult mai interesantă când are ceva în ea! Când a făcut lumea noastră, Isus avea multă apă în care să pună câte ceva. De aceea, a pus acolo peşti micuţi. Apoi a făcut şi peşti mai mari şi toate vieţuitoarele din ape, pe care noi le numim „creaturi marine”. Una dintre cele mai mari creaturi marine pe care le-a făcut Isus este balena. Balena albastră este cel mai mare animal din lume. Balenele trăiesc în apă, dar respiră aer, la fel ca noi.

Ele pot sta sub apă un timp îndelungat, dar ies la suprafaţă ca să respire. Puteţi să trageţi aer adânc în piept? Aşa face şi balena! Balenele sunt nişte animale foarte interesante. Ştiţi că balenelor le place să cânte? Cântatul lor diferă de al vostru, dar şi ele cântă! Puii de balenă sunt foarte mari, deoarece seamănă cu părinţii lor, iar mămicile lor au mare grijă de ei. Balenele îşi iubesc puii, aşa cum părinţii voştri şi Isus vă iubesc pe voi!