Dumnezeul nostru minunat

Text de memorat

„Mare este Domnul și lăudat de toți.” (Psalmii 48:1)

Există multe cărți în lumea noastră. Cărți despre animale, păsări și pești, precum și despre oameni, camioane și mașini. Există cărți despre orice. Tu ai anumite cărți care sunt doar ale tale? Unele cărți sunt adevărate, pe când multe altele nu sunt. Însă cea mai bună carte este Biblia. Ea este cea mai bună deoarece este cartea lui Dumnezeu, iar cuvintele din Biblie sunt cuvintele lui Dumnezeu și tot ce spune El este adevărat. Psalmii 119:160

Biblia este plină de povestiri. Ea conține povestiri despre animale, băieți și fete, mămici și tătici, regi și regine și îngeri. Însă, mai presus de toate, Biblia ne spune că Dumnezeul nostru iubitor este cel mai bun prieten al nostru. Ea ne mai spune și cât de minunat este cerul și cum ne ajută Dumnezeu să ne pregătim să trăim alături de El acolo.

Întrucât Biblia este cea mai specială carte care a fost scrisă vreodată, ar trebui să o păstrăm cu mare grijă. Nu ar trebui să o aruncăm niciodată pe jos sau să punem alte lucruri peste ea. Tu ai o Biblie a ta? Îi întorci paginile cu grijă, în așa fel încât că nu se rupă sau să se îndoaie? Când ai grijă de Biblia ta, arăți, de fapt, că înveți să fii respectuos cu Cartea Sfântă a lui Dumnezeu.

Te bucuri când primești un mesaj care este doar pentru tine? Cred că ai fi fericit să primești un mesaj de la bunici sau din partea unchilor în care să scrie: „Te iubim și venim să te vizităm în curând.” Când citim Biblia este ca și cum am citi un mesaj de la Dumnezeu pentru noi. Ea ne spune că El ne iubește și că în curând va veni să ne ia acasă, în cer.

De unde avem Biblia sau mesajul lui Dumnezeu pentru noi? Cu mult timp în urmă, Dumnezeu le-a cerut unor oameni care Îl iubeau să scrie ceea ce a dorit El să cunoaștem. El i-a ajutat să știe ce să scrie și apoi oamenii s-au apucat de scris. Când noi citim din Biblie, citim, de fapt, ce au scris oamenii aceştia. 2 Petru 1:21

Deoarece cuvintele din Biblie sunt cuvintele lui Dumnezeu, ar trebui întotdeauna să ne rugăm înainte să le citim. Avem nevoie să Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute să înțelegem cuvintele Sale și, întrucât El dorește ca noi să înțelegem lucrurile importante pe care ni le spune în Biblie, ne va ajuta cu bucurie.

Dumnezeu vrea ca noi să citim mesajul Său special în fiecare zi. Unde ne spune Biblia că ar trebui să punem cuvintele Sale? Psalmii 119:11 Cum poți să pui cuvintele lui Dumnezeu în inima şi în mintea ta? Învățând textul de memorat în fiecare săptămână și ascultând cu atenție studiul biblic în fiecare zi. Cât de recunoscători Îi suntem lui Dumnezeu pentru cuvintele Sale, care ne ajută să alegem ce este drept!

Care este cel mai frumos lucru pe care ni-l spune Biblia despre Dumnezeu? 1 Ioan 4:8 u.p. Asta înseamnă că El este întotdeauna bun, amabil, blând, altruist, umil și puternic. Dumnezeu spune mereu adevărul.

Nu este niciodată mândru, egoist sau rău și ne putem încrede oricând în El. Dumnezeu vrea ca noi să învățăm tot ce se poate despre El și tocmai de aceea ne-a lăsat Biblia. Totuși sunt multe lucruri minunate cu privire la El pe care nu le vom putea înțelege.

Biblia ne spune că Dumnezeu apare în trei persoane care poartă numele de Dumnezeu și sunt numite: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul (Isus) și Dumnezeu Duhul Sfânt. Acestea trei sunt un singur Dumnezeu. Uneori le mai numim și „Dumnezeirea”.

Ai văzut vreodată o margaretă? Ea are trei părți, constând din petale albe, un disc central galben și o tulpină verde. Împreună, aceste trei părți formează o floare. În mod asemănător, Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt sunt trei persoane, dar care reprezintă un singur Dumnezeu. De aceea Biblia spune: „Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.” Deuteronomul 6:4

Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt îndeplinesc fiecare lucrări speciale, însă sunt totdeauna de acord în tot ce gândesc. Ei plănuiesc și lucrează mereu împreună, ne iubesc în același fel și ne ajută să alegem ce este bine.

Cunoști pe cineva care este mare și puternic? Tăticii pot să care valize grele, cutii mari sau bușteni pentru focul din șemineu, iar mămicile pot să-i ducă în brațe pe băiețeii și pe fetiţele obosite. Însă Dumnezeu este mai puternic decât oricine altcineva. Este oare ceva prea greu pentru Dumnezeu? Ieremia 32:17

Chiar dacă Dumnezeu este atât de mare și de puternic, totuși nu trebuie să ne fie frică de El. Ție nu îți este frică de mami și de tati chiar dacă ei sunt mai puternici decât tine, deoarece își folosesc puterea pentru a avea grijă de tine.

Și Dumnezeu Își folosește puterea pentru a avea grijă de tine. Dumnezeu mai poate face un lucru pe care nimeni altcineva nu îl poate face în afară de El. Ți-ai dorit vreodată să poți fi în două locuri diferite în același timp? Poate că a trebuit să alegi între a merge la grădina zoologică cu bunicul sau la locul de joacă cu prietenii.

„Vreau să merg şi la locul de joacă, și la grădina zoologică”, îi spui mamei. Dar poți să faci asta? De ce nu? Pentru că nu poți fi în două locuri diferite în același timp.

Totuși, știi că Dumnezeu este peste tot în același timp? Asta înseamnă că El are grijă de fiecare mămică, tătic, băiat și fată, bunic și bunică. Așadar, ești vreodată singur? Evrei 13:5 u.p. 
Dumnezeu este chiar aici lângă noi, în orice moment, indiferent unde ne aflăm sau ce facem.

Săptămâna aceasta învățăm despre Dumnezeul nostru minunat. El poate face orice și este peste tot în același timp. Biblia mai spune că Dumnezeu este înțelept și că știe totul. Nu există niciun lucru pe care să nu îl cunoască.

Dumnezeu a făcut multe lucruri care ne vorbesc despre cât de înțelept este El. Te-ai întrebat vreodată de ce apa este udă? De ce pisicile torc? De ce fluturii și păsările zboară sau de ce câinii și caii aleargă? Te-ai întrebat vreodată de ce limba unui cățeluș este roz și de ce dă din coadă când te vede? Ai observat cât de albastru este cerul și cât de drăguț arată norii cei albi și pufoși pe el? Ce face ca frunzele din copaci să fie verzi vara și de un roșu aprins, galben și portocaliu toamna? Dumnezeu știe de ce. El știe totul.

De asemenea, Dumnezeu știe tot ce s-a întâmplat înainte ca noi să ne naștem, precum și toate lucrurile bune și rele care se întâmplă chiar acum în toată lumea. Și Dumnezeu mai știe şi tot ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, anul viitor și întotdeauna. El ştie totul despre fiecare dintre noi. Psalmii 139:1-4

Dumnezeu știe până și câte fire de păr ai pe cap (vezi Matei 10:30) și chiar și ce gândești tu în fiecare clipă. Cât de minunat este faptul că Dumnezeu știe totul! Putem avea încredere în El întotdeauna și nu trebuie nici măcar să ne îngrijorăm.

Dumnezeul nostru minunat poate face orice. El este peste tot în același timp și cunoaște orice lucru. Dar, chiar dacă Dumnezeu este astfel, El nu este niciodată prea ocupat ca să aibă grijă de fiecare dintre noi.

Când a fost pe pământul acesta, Domnul Isus le-a spus oamenilor despre grija iubitoare a lui Dumnezeu față de păsări și flori pentru a-i ajuta să înțeleagă grija Lui iubitoare față de ei. Să ne gândim la ce le-a spus. Cum ne învață păsările despre grija lui Dumnezeu pentru noi? Multe păsări sunt foarte mici – unele nu sunt nici măcar cât o pisică. Există atât de multe specii de păsări, dar Dumnezeu Se îngrijește de fiecare dintre ele. Le dă semințe să mănânce, apă să bea și aer în care să zboare. A mai creat pentru ele și copaci mari, în care să trăiască. Dumnezeu știe până și când o vrăbiuţă cade la pământ și moare (vezi Matei 10:29). Nu-i așa că lui Dumnezeu chiar Îi pasă de păsările pe care le-a făcut? Și, întrucât pe noi ne iubește cu mult mai mult decât pe păsări, știm că Dumnezeu Se va îngriji și de noi, mereu. Matei 10:31 Cum ne învață florile despre grija lui Dumnezeu față de noi?

Când te plimbi, îți place să te uiți după micile flori care cresc în iarba verde? Poate că ai cules acele păpădii de un galben aprins sau margarete albe pentru a le oferi mamei sau unui prieten.
Există atât de multe specii de flori colorate, dar Dumnezeu Se îngrijește de fiecare dintre ele. El a făcut lumina soarelui ca să le păstreze culorile vii și le trimite ploaie pentru a le uda. Biblia afirmă că Dumnezeu ne iubește cu mult mai mult decât pe flori, așadar noi știm că El Se va îngriji și de noi mereu. Matei 6:30 Cât de recunoscători suntem că avem un așa Dumnezeu minunat!

Care este cea mai bună carte scrisă vreodată?
Cum ar trebui să ne purtăm cu Biblia? Cum putem să punem cuvintele lui Dumnezeu în mintea noastră? Câte persoane sunt Dumnezeu? Care sunt numele Lor? Este vreun lucru prea greu pentru Dumnezeu? Este ceva ce Dumnezeu nu știe? Poate Dumnezeu să fie peste tot în același timp? Este El mereu cu noi?
Ce putem învăța despre Dumnezeu când ne uităm la păsări și la flori? Cum putem să ne asemănăm mai mult cu Dumnezeu în săptămâna aceasta?

Boodle se alătură familiei Partea I. De Amy Sherrard

Boodle a locuit cu familia Sherrard, ai cărei membri au fost misionari în Singapore și în Filipine.

Boodle. Ce nume nostim pentru un pui de câine! Dena, de șase ani, și micuța Sherry, de patru, râdeau în timp ce se uitau la drăgălaşa cățelușă neagră care alerga în jurul curții casei lor din îndepărtatul Singapore. Aceasta adulmeca și inspecta fericită fiecare colțișor. Mama și mai ales tata se bucurau și ei de cățelușă. Tatăl își aminti că, pe vremea când era copil, numele câinelui său preferat fusese tot Boodle.
– Cum de i-ai pus numele acesta cățelușului tău, tati? vru să știe Dena.

Tatăl se gândi câteva minute, apoi dădu din cap:
– Nu mai știu cum de a primit acest nume, dar părea a fi numele potrivit. Cel puțin așa cred.
– Dar Boodle al tău era un „el”, pe când Boodle a noastră este o „ea”. Contează asta? vru să știe Dena.
– Cred că nu contează, râse tatăl. Hai să vedem dacă ei îi pasă. Hei, Boodle, vino aici. Boodle, Boodle, o strigă el.
Și Boodle veni, traversând peluza; urechile ei negre și mătăsoase se mișcau în sus și în jos în timp ce alerga spre el.
– Ce cățelușă deșteaptă! Deja îşi cunoaște numele.
Mama zâmbi în timp ce o luă în brațe și își lipi fața de blana ei moale. Boodle dădea din coadă și încerca să-i dea pupici fericiți și umezi de cățeluș. Înainte de a intra în casă, mama le reaminti că erau câteva lucruri de care trebuiau să țină cont. Boodle era încă mică și se afla pentru prima oară departe de mama ei. Pentru început, era foarte probabil ca ea să le ducă dorul fraților și surorilor ei cățeluși și mamei ei. Prin urmare, avea nevoie de multă dragoste. Mama le mai spuse că trebuiau să-și amintească să nu o lovească niciodată cu mâinile pe Boodle. Dimpotrivă, mâinile lor trebuiau să fie întotdeauna blânde și bune. De asemenea, era necesar ca ei să fie foarte atenți când o certau, în cazul în care ar fi fost obraznică. Mama le spuse că animalele învață când sunt apreciate, nu când sunt dojenite.
– Cum v-aţi simți dacă eu aș țipa la voi și v-aș pălmui fără ca măcar să știți motivul? Ați mai vrea să veniți la mine data următoare când vă chem sau ați fi speriate? le întrebă ea.
Dena și Sherry deveniră serioase.
– Ne-ar fi frică, ziseră amândouă.
– Bineînțeles că așa v-ați simți, îngână mama. Vă voi ajuta să o învățați pe Boodle să fie bucuroasă și ascultătoare fără să-i fie frică de voi, le promise ea. În casă, fiecare râdea văzând cât de amuzantă era Boodle când aluneca și patina sau se rostogolea pe podeaua de gresie alunecoasă. Și Boodle credea că este distractiv și dădea din coadă și lătra în timp ce patina, încercând să alerge.
După ce Boodle și întreaga familie cinară și făcură altarul de seară, sosi timpul ca Dena și Sherry să meargă la culcare. Mama puse un ziar într-un colț al băii.
– Boodle va învăța curând că trebuie să folosească ziarul când va avea nevoie, le-a explicat ea. Când va mai crește, ne va anunța ea însăși când are nevoie să meargă afară.
Fetele puseră un prosop moale lângă bucata de ziar pentru ca Boodle să doarmă pe el și rămaseră cu micuța cățelușă obosită până când aceasta adormi buștean. Apoi, fetele închiseră în liniște ușa de la baie și se duseră și ele la culcare. În toată casa era liniște. Dar nu a fost aşa multă vreme.