Domnul a zis. Se poate că aceste instrucţiuni i-au fost date lui Iosua prin preotul Eleazar, pentru că, atunci când Iosua a fost întărit pentru această mare încredere, Dumnezeu a hotărât ca Eleazar să-L întrebe pe Domnul pentru el. La cuvântul lui urma ca Iosua şi toţi copii lui Israel să iasă şi să intre ( Numeri 27,21 )
Doisprezece bărbaţi: Bărbaţii aceştia fuseseră deja aleşi pentru lucrare (cap. 3,12). Capitolul 4,4 recunoaşte în mod clar această selecţie precedentă.
Unde s-au oprit preoţii. În mod literal, din locul staţionării (locul de oprire) al picioarelor preoţilor. Pietrele trebuiau luate din acest loc pentru ca monumentul care avea să fie ridicat să poată apela mult mai viu la memoria lor şi la cugetarea asupra semnului puterii lui Dumnezeu manifestat atât de glorios în folosul lor.
Pe care i-a ales. O referire la numirea lor, aşa cum aste raportat în cap. 3,12, un bărbat din fiecare seminţie şi o piatră pentru fiecare bărbat (vezi: cele despre v. 6).
Ce înseamnă? Dumnezeu îl cunoştea pe poporul Său, ştia cât de curând aveau ei să uite lucrările cele mari ale eliberării lor, dacă nu se vor lua măsuri de păstrarea în minte al acestui mare eveniment. Generaţiilor viitoare nu trebuia să li se îngăduie să uite conducerea lui Dumnezeu. Tot aşa şi astăzi; noi nu avem a ne teme de viitor, afară numai dacă vom uita calea pe care ne-a condus Domnul şi învăţătura Lui din istoria trecutului nostru (LS, p. 196). Au fost 12 seminţii şi 12 pietre, astfel fiind reprezentat întregul popor. Au fost două monumente unul ridicat în mijlocul râului, iar celălalt, din pietrele luate din albia râului, ridicat pe locul primului lor cantonament din Ţara Făgăduinţei. Monumentele acestea despre puterea lui Dumnezeu trebuia să fie o aducere-aminte a încheierii cu succes a peregrinărilor prin pustie. Murmurarea, răzvrătirea şi dezamăgirea aveau să fie lucruri ale trecutului. În Marea Roşie Israel fusese botezat pentru Moise (1 Corinteni 10,2); aici, el a fost botezat, ca să spunem aşa, pentru Iosua. Pin aceste demonstraţii ale puterii lui Dumnezeu a căutat, printre altele, să întărească încrederea poporului în conducătorii aleşi ai lor ( Iosua 3,7; 4,14 )
În mijlocul Iordanului: Există diferenţă de opinii cu privire la felul în care trebuie citit: în mijlocul Iordanului sau din mijlocul Iordanului. Traducerea KJV prezintă textul ebraic aşa cum îl avem acum. Traducerea siriacă îl redă din mijlocul Iordanului, dar nici un alt manuscris nu susţine această redare. Cea mai bună evidenţă o susţine redarea traducerilor KJV şi RSV.
Până în ziua de azi. Vezi Introducerea la Iosua.
Poporul s-a grăbit. Unii s-au grăbit, probabil de teamă că apele puteau să revină în orice clipă. Alţii poate că socoteau că întârzierea zadarnică din partea lor nu avea să placă lui Dumnezeu. Iar alţii poate că s-au grăbit din cauza dorinţei puternice de a fi în ţara Canaanului. Unii s-au grăbit, pur şi simplu, pentru ca alţii se grăbeau, necugetând sau neştiind de ce.
Aproape patruzeci de mii. La ultimul recensământ (Numeri 26) bărbaţii apţi pentru serviciul militar numărau: Ruben 43 730 (v. 7); Gad 40 500 ( v. 18); Manase 52 700 ( v. 34) sau pentru jumătatea exactă 26 350. Aşa că întreaga forţă a celor două seminţii şi jumătate a fost cam de 110 580. De aceea, ei au lăsat mai mult de jumătate din numărul lor să ocrotească familiile şi locuinţele lor. Aceasta nu era în contrazicere cu spiritul înţelegerii lui Moise.
Pregătiţi de război. În cap. 1,14 expresia aceasta este tradusă înarmaţi, în mod literal o oştire din cinci părţi. Expresia pregătiţi de război este dintr-un cuvânt care înseamnă dezbrăcaţi sau emodaţi pentru război
S-au temut de el. Adică, în sensul de respect datorat. Aceasta l-a făcut pe Iosua să câştige acelaşi respect pe care l-a câştigat şi Moise la despărţirea Mării Roşii (Exod 14,31).
Mărturiei. Sau lege, în general înţelegându-se a fi Celor Zece Porunci, pe care le pusese Moise în chivot. (Exod 25,21; Deuteronom 10,2; vezi despre Exod 25,16). Aici, Dumnezeu scoate în evidenţă legea, ca temelie a legământului dintre El şi poporul Său. Legea aceasta dorea El să o scrie în inimile lor.
În ziua a zecea, adică patru zile înainte de Paşte. Aceasta este ziua când trebuia să fie ales mielul pascal (Exod 12,3.6).
Ghilgal. Vezi despre capitolul 5 şi 9
A ridicat. În mod literal a făcut să stea. La început, probabil că mai întâi a fost pusă o temelie de piatră sau o movilă de pământ, de înălţime considerabilă, iar cele douăsprezece pietre au fost aşezate în vârful acesteia. Douăsprezece pietre de o astfel de mărime care putea să fie purtată pe umărul unui om la acea distanţă nu ar fi alcătuit un monument prea remarcabil, afară de cazul că au fost ridicate pe o astfel de temelie.
Să învăţaţi pe copiii voştri. Dumnezeu a poruncit ca minunile cele mari (cap. 3,5) la care luase parte Israel în ziua aceasta să nu fie uitate curând. Era intenţia Lui ca ei să-şi aducă mereu aminte de lucrările Lui cele minunate (Psalm 111,4), ca mijloace de legătură în ce priveşte credincioşia faţă de EL. Era cu patruzeci de ani în urmă, chiar în aceiaşi lună, când ei trecuseră Marea Roşie. Acesta era timp de primăvară (vezi despre 3,15), şi cu toate că râul era puternic şi adânc, Dumnezeu a zăgăzuit apele şi ei au trecut în siguranţă. Întrebările copiilor (cap. 4,21) aveau să procure părinţilor o ocazie de a reda din nou istoria umblării răbdătoare a lui Dumnezeu cu Israel în pustie. Îndemnul lui Iosua către taţii şi mamele din zilele lui este o pildă de care părinţii de astăzi ar face bine să se lase stimulaţi (LS 196).
Toate popoarele. Dumnezeu a intenţionat ca procedeurile Lui cu Israel să devină o lecţie intuitivă pentru toată omenirea. Poporul lui Israel nu trebuia să acumuleze în mod egoist pentru ei înşişi cunoştinţa despre adevăratul Dumnezeu şi despre puterea Lui de a mântui. Această cunoştinţă trebuia să meargă în tot pământul ca rezultat al bunei educaţii a copiilor lor. (comp. cu v. 22), care, la rândul lor, trebuia să devină misionari. Când ar fi crescut în număr şi influenţă, Israel ar fi aflat repede despre Dumnezeul cel adevărat şi I-ar fi dat slavă. Dar Israel a dat greş, şi exact acelaşi mandat a fost dat mai târziu de Domnul Hristos ucenicilor Lui (Matei 28,19.20). Propovăduirea acestei împăcări ne-a fost încredinţată nouă (2 Corinteni 5,19). Noi nu trebuie să dăm greş.