Chemarea lui Elisei

Text de memorat

„Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios și în cele mari și cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept și în cele mari.” Luca 16:10

S-a încheiat o zi minunată pe muntele Carmel. Dumnezeu Și-a arătat puterea, iar israeliții au ales să I se închine Lui. Poporul a văzut că Baal nu era decât un idol neputincios. Când a ajuns acasă, Ahab i-a povestit Izabelei toate lucrurile care s-au întâmplat în ziua aceea. I-a spus că ploaia a început să cadă pentru că Ilie s-a rugat Dumnezeului său. I-a mai zis și că prorocii lui Baal au fost omorâți cu toții și că oamenii s-au hotărât să I se închine Dumnezeului cerurilor. Auzind toate acestea, Izabela s-a înfuriat. Ce mesaj i-a transmis lui Ilie? 1 Împărați 19:1,2

Dumnezeu i-a dat putere lui Ilie să alerge aproximativ 30 de kilometri prin întuneric, în timp ce ploua cu găleata. Apoi, după ce a dormit în afara cetății, a fost trezit brusc pentru a fi înștiințat de planul înspăimântător al Izabelei. Ilie dăduse dovadă de mult curaj și de o credință impresionantă – îl confruntase fără frică pe Ahab, avusese încredere că Dumnezeu Se va îngriji de el în timpul celor trei ani și jumătate de foamete, stătuse singur pe muntele Carmel și alergase circa 30 de kilometri printr-o ploaie torențială. Însă acum, dintr-odată, s-a îngrozit și a căzut în capcana Satanei, numită descurajare.

Credința și curajul lui Ilie dispăruseră. Nu mai era Dumnezeu cu el? Bineînțeles că era! Dumnezeu era capabil să-l păzească de Izabela, numai că Ilie și-a pierdut cumva încrederea. Ce a făcut el prin întuneric și prin ploaie? 1 Împărați 19:3 Ilie a fugit din calea Izabelei. După un drum de o zi, s-a oprit sub un copac ca să se odihnească. Care erau gândurile lui? 1 Împărați 19:4 După ce a adormit, a simțit că cineva îl atinge cu blândețe. Privind în sus, a văzut fața blajină a unui înger care-i adusese hrană. Ilie a mai dormit o vreme, apoi îngerul i-a adus din nou hrană. 1 Împărați 19:5-8

Cu toate că Ilie și-a abandonat datoria, Dumnezeu nu l-a părăsit. Ilie a mers cam 320 de kilometri până la muntele Sinai, acolo unde Dumnezeu dăduse Cele Zece Porunci. Aici, Dumnezeu avea să-i vorbească lui Ilie.

Aplicație: Ne părăsește Dumnezeu când suntem copleșiți de ispite? Mica 7:8,9

Ilie căzuse într-una dintre cele mai periculoase capcane ale lui Satana – deprimarea. Satana are multe alte capcane, iar nouă ne este ușor să cădem în ele. Este căderea neintenționată în capcana lui la fel de gravă ca răzvrătirea împotriva lui Dumnezeu? Nu. Dumnezeu are răbdare cu noi și vrea să ne ierte atunci când ne pare rău cu adevărat și nu căutăm scuze. În istorisirile biblice am văzut de nenumărate ori cât de răbdător și iubitor este Dumnezeu. Astfel de exemple găsim în viața lui Iacov, Moise, David, Solomon, precum și a altora.

Dumnezeu era răbdător și cu Ilie, pe care îl iubea foarte mult. Când cădem în capcanele Satanei, cum a pățit Ilie, mai există consecințe? Da. Întotdeauna. Dumnezeu voia ca Ilie să-i ajute pe oameni să-I rămână credincioși Lui, așa cum hotărâseră pe muntele Carmel. El l-ar fi protejat și ar fi pedepsit-o pe Izabela. Însă Ilie s-a gândit că nu avea cum să se întâmple asta, din cauza Izabelei, așa că a fugit, iar în timpul cât a fost plecat mulți israeliți s-au întors la vechile lor obiceiuri. Ce consecințe teribile! Și ce lecție pentru noi!

Acum, Ilie se găsea într-o peșteră de pe muntele Sinai, la sute de kilometri distanță de locul unde ar fi trebuit să se afle, învățându-i pe israeliți. Ce l-a întrebat Dumnezeu acolo? 1 Împărați 19:9 Întrebarea suna de parcă Dumnezeu îi spunea: „Ilie, te-am trimis să-l avertizezi pe Ahab. Te-am trimis la pârâu și la văduvă și am avut grijă de tine. Te-am trimis pe muntele Carmel și te-am ajutat să alergi 30 de kilometri pentru a-l conduce pe Ahab acasă prin întuneric și ploaie. Dar ce cauți tu aici, Ilie? Eu nu te-am trimis aici!”

Răspunsul lui Ilie trăda descurajarea pe care o simțea. El a spus că israeliții nu I se mai închinau lui Dumnezeu și că prorocii Lui fuseseră omorâți. 1 Împărați 19:10 Ilie nu a menționat marea victorie a lui Dumnezeu de pe muntele Carmel, nici că Obadia salvase 100 de proroci, ascunzându- i în peșteri. El nu a amintit decât lucrurile rele care se întâmplaseră.

Aplicație: Este ușor să ne descurajăm când ne gândim numai la probleme și pierdem din vedere lucrurile care reprezintă „veștile bune”. Filipeni 4:8

După acea zi minunată de pe muntele Carmel, Ilie a fugit de datoria lui ca proroc al Domnului, din cauză că viața i-a fost amenințată de împărăteasa Izabela. Ilie a fugit vreo 480 de kilometri până a ajuns la muntele Sinai. Era foarte descurajat.

Acolo, „înaintea Domnului a trecut” un vânt înfricoșător, atât de puternic, încât a sfărâmat stâncile de pe munte. Dar Ilie nu L-a auzit pe Dumnezeu vorbind în vântul acela puternic. Mai apoi, muntele a fost scuturat de un cutremur teribil, însă el tot nu a auzit vocea lui Dumnezeu. În cele din urmă, a venit un foc, dar Dumnezeu nu i-a vorbit nici din flăcările aprinse. Când acestea s-au stins, s-a lăsat liniștea. După aceea, Ilie a auzit o voce blândă și subțire. A știut atunci că Dumnezeu îi vorbea. 1 Împărați 19:12-14

Dumnezeu nu l-a certat. Dar l-a apreciat în vreun fel? El i-a spus unde să se ducă. I-a mai zis că trebuia să găsească trei bărbați pe care să-i ungă. Pe unul dintre aceștia îl chema Elisei. El avea să fie proroc în locul lui Ilie. Pe al doilea bărbat îl chema Hazael și avea să ajungă împăratul Siriei, iar al treilea, pe nume Iehu, avea să devină viitorul împărat al Israelului.

Prin faptul că i-a vorbit lui Ilie cu o voce blândă și subțire, Dumnezeu ne învață că oamenii nu sunt atrași la El întotdeauna prin minuni mari sau predici puternice. Câteodată, Duhul Sfânt se poate folosi de vocea discretă și domoală a unei persoane tinere, ca tine, pentru a câștiga pe cineva pentru Isus. Duhul Său poate lucra prin oricine are încredere în El.

Atunci când Ilie a răspuns vocii lui Dumnezeu, a spus că „a rămas numai el singur”. Dar Dumnezeu i-a zis că se mai găseau încă 7.000 de oameni care nu L-au părăsit pentru a i se închina lui Baal.

Aplicație: Este simplu să crezi că toată lumea este de partea lui Satana în acest război teribil dus împotriva lui Isus. Dar mai sunt multe mii de oameni care îi sunt loiali lui Isus. Și mai sunt multe mii care Îl vor accepta dacă va fi cineva care să-i învețe.

După ce Dumnezeu i-a vorbit lui Ilie pe muntele Sinai, acesta nu s-a mai simțit singur. În timp ce pleca din locul unde se ascunsese pentru a-l găsi pe Elisei, el simțea că Îl iubea pe Dumnezeu și avea credință în El mai mult ca oricând. Ce făcea Elisei când l-a găsit Ilie și în ce fel i-a făcut cunoscut acesta din urmă faptul că Dumnezeu voia ca el să fie următorul proroc al Israelului? 1 Împărați 19:19

Deși familia lui Elisei era bogată, acest lucru nu-l împiedica să are și el câmpul împreună cu servitorii săi. Când Ilie a trecut pe lângă el și și-a pus mantaua pe umerii lui, Elisei a știut imediat ce însemna lucrul acesta. Dumnezeu îl chema să plece de acasă și să meargă cu Ilie. Poate că, pentru o clipă, el s-a uitat la Ilie, care a trecut pe lângă el. Apoi și-a lăsat boii în urmă și a fugit după acesta. „Lasă-mă să sărut pe tatăl meu și pe mama mea și te voi urma”, a spus Elisei.

Răspunsul lui Ilie poate fi interpretat astfel: „Dacă este mai importantă casa ta decât să fii prorocul lui Dumnezeu, nu te simți obligat să vii cu mine!” Însă pentru Elisei nu era nimic mai important decât să lucreze pentru Dumnezeu, așa că a plecat cu Ilie. Acești doi bărbați au stat împreună câțiva ani. În tot acest timp, Elisei a învățat de la Ilie cum să facă lucrarea lui Dumnezeu. Școlile profeților începute de Samuel fuseseră închise, dar Ilie le-a deschis din nou. Elevii erau numiți „fiii prorocilor”. Ei învățau cum să întoarcă inimile oamenilor către Dumnezeu.

Odată, Ilie și Elisei au vizitat școlile de la Ghilgal, Betel și Ierihon. În fiecare cetate, Ilie i-a spus lui Elisei să rămână acolo cu elevii, zicând că Dumnezeu îl trimite mai departe. De fiecare dată însă, Elisei a refuzat să se despartă de el. 2 Împărați 2:1-5 Dumnezeu îi spusese lui Ilie că va fi înălțat la cer în ziua aceea, dar el nu știa că Domnul le spusese asta și lui Elisei și elevilor. De aceea, Elisei voia să rămână cu el până în ultimul minut!

Aplicație: Este important să știm cum să lucrăm. În timp ce Elisei învăța să coopereze cu părinții lui și să li se supună în timp ce lucra, el învăța cum să coopereze și cu Dumnezeu și să I se supună Lui.

Când fiii prorocilor l-au întrebat pe Elisei dacă știa că Ilie o să-l părăsească, răspunsul acestuia părea să spună: „Da, știu, dar haideți să nu vorbim despre asta!” El nu voia să se gândească la faptul că va rămâne fără Ilie. De fiecare dată când Ilie i-a sugerat să rămână în urmă, Elisei i-a spus că nu o să facă așa. În timp ce s-au îndreptat spre râul Iordan, cincizeci dintre fiii prorocilor i-au urmat de la distanță. Ajunși la râu, Ilie și-a luat mantaua, a făcut-o sul și a lovit cu ea apele. Ce s-a întâmplat atunci? 2 Împărați 2:8

Pe când mergeau, Ilie l-a întrebat pe Elisei ce ar vrea să facă pentru el înainte să se despartă. Elisei știa că exista un singur dar de care avea cea mai mare nevoie – Duhul Sfânt. De fapt, Elisei s-a gândit cum îl folosise Dumnezeu pe Ilie și, pentru că urma să-i ia locul, simțea că are nevoie și mai mare de prezența Duhului Sfânt, pentru a putea lucra într-un mod asemănător. Brusc, Ilie a fost răpit într-un car uimitor care l-a înălțat la cer, făcându-l nevăzut. Minunatul prieten și învățător al lui Elisei nu mai era. Cum și-a manifestat acesta supărarea? 2 Împărați 2:11,12

Pe vremea când majoritatea israeliților trăiau precum păgânii, Ilie s-a poziționat curajos de partea adevărului. Are biserica noastră nevoie de predicatori curajoși ca Ilie? Citește ce a spus Dumnezeu că se va întâmpla înainte de venirea lui Isus în Maleahi 4:5 . Semnificația acestui text nu este că Ilie se va întoarce pe pământ și va predica din nou. Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, citește ce le-a spus îngerul părinților lui Ioan Botezătorul în Luca 1:17.

La prima venire a lui Isus, Ioan Botezătorul a predicat în duhul și puterea lui Ilie. Iar textul din Maleahi 4:5,6 înseamnă că înainte de a Doua Venire a lui Isus, când cei mai mulți oameni nu vor asculta de Cele Zece Porunci, se va întâmpla din nou ceva asemănător (Psalmii 119:126).

Aplicație: De fapt, asta se întâmplă chiar acum. Oameni curajoși din biserica lui Dumnezeu predică și învață cu îndrăzneală adevărul biblic în duhul și puterea lui Ilie. Și tu poți lucra fără frică pentru Domnul!

Știm din Biblie că Ilie nu a murit și că Dumnezeu l-a înălțat la cer. Și Moise este în cer. După ce a murit, Isus l-a înviat și l-a luat acolo (Iuda 9). Ilie și Moise s-au întors pe pământ pentru a-L încuraja pe Isus înainte să moară pentru noi. Matei 17:1-3

La întâlnirea lor cu Isus din noaptea aceea, Moise i-a reprezentat pe toți oamenii lui Dumnezeu care au murit înainte de venirea Sa pe pământ. El i-a reamintit lui Isus de milioanele de oameni pe care îi va învia din nou la revenirea Sa. Ilie i-a reamintit lui Isus de numeroșii credincioși care vor fi în viață și-L vor aștepta. Elisei a privit cum Dumnezeu îl ridică pe Ilie într-un car de foc, apoi a văzut ceva plutind în jos. Era mantaua lui Ilie.

Luând mantaua aceea valoroasă cu el, Elisei s-a întors la râul Iordan. Acum, el îi lua locul lui Ilie, cel mai mare profet de la Moise. Iar fiii prorocilor, de la școala din apropiere de Ierihon, îl priveau de pe malul celălalt al râului. Când Elisei a luat mantaua și a răsucit-o, lovind cu ea apele, acestea s-au despărțit, lăsând o cale uscată pe unde a putut să traverseze râul. Asta făcuse și Ilie. Iar când fiii prorocilor au văzut aceasta, au știut că Dumnezeu este și cu Elisei, așa cum a fost și cu Ilie. 2 Împărați 2:14,15

Întrebându-se dacă nu cumva Dumnezeu l-a dus pe Ilie în alt loc, fiii prorocilor au insistat să fie trimiși bărbați care să-l caute. Elisei știa că va fi o pierdere de timp. Iar când aceștia s-au întors după trei zile, au recunoscut că Elisei avusese dreptate. 2 Împărați 2:16-18

Elisei este numit „profetul minunilor”, deoarece Dumnezeu a făcut numeroase miracole prin el. Una dintre primele minuni a avut loc chiar acolo, la Ierihon. 2 Împărați 2:19-22 În locul acela încă mai curge un izvor numit „Fântâna lui Elisei”. Tinerele femei se adună aici ca să umple vasele cu apă curată din izvorul pe care Elisei „l-a vindecat” cu sute de ani în urmă.

Aplicație: În mod natural, inimile noastre sunt precum apele amare. Noi nu putem avea gânduri sau motivații curate. Însă Isus poate transforma fiecare inimă într-o fântână cu „apă vie”, curată și pură (Ioan 4:13,14).