Cadoul special al lui Dumnezeu

Text de memorat

„Adu-ți aminte de ziua de odihnă ca s-o sfințești. Să lucrezi șase zile și să-ți faci lucrul tău, dar ziua a șaptea este ziua de odihnă, închinată Domnului Dumnezeului tău.” (Exodul 20:8-10)

Dumnezeu tocmai sfârșise lucrarea de creație a lumii noastre. Timp de șase zile a creat multe lucruri minunate. În fiecare zi, El a făcut ceva diferit. Poți să-ți amintești ce a făcut Dumnezeu în fiecare zi?
Când se plimbau prin casa lor – grădina – și priveau la toate lucrurile minunate pe care le făcuse Dumnezeu, Adam și Eva erau foarte fericiți. Ei nu aveau nevoie de încălțăminte, iar covorul moale de iarbă verde de sub picioarele lor desculțe era așa de confortabil! În copaci și în tufișuri creștea hrană delicioasă. Puteau să mănânce mere, mango, portocale, piersici și o mulțime de alte soiuri de fructe. Avea să le ia mult timp să le guste pe toate!

Papagali mari și viu colorați se jucau în copacii înalți, cântând tare și fericiți în timp ce zburau de pe o ramură pe alta, iar micuţele păsări colibri beau nectar dulce din florile lungi și roșii ale trompetei cățărătoare. Veverițe cu blană gri sau roşcată și pufoasă alergau grăbite în susul și-n josul trunchiurilor maronii ale copacilor veșnic verzi, în timp ce veverițele dungate erau foarte ocupate în cursa lor prin împrejurimi în căutare de hrană, printre plantele de pe pământ.

Când se plimbau pe lângă un lac, Adam și Eva puteau vedea până în adânc, deoarece apa era foarte curată. Au văzut pești argintii înotând și țestoase plutind aproape de suprafață. Probabil că s-au jucat cu degetele prin nisipul alb și curat de lângă apă. Nu prea departe, erau animalele uriașe: elefanți, hipopotami, rinoceri și girafe. Toate erau blânde și prietenoase, astfel că lui Adam și Evei nu le era frică de ele.
Dumnezeu le făcuse așa. Cei doi puteau să mângâie până și blana moale a leilor și a tigrilor. Ce loc minunat de locuit!

Fusese o săptămână perfectă. Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse și a văzut că toate erau foarte bune. În cele din urmă, soarele începu să apună în prima seară de vineri. Îți poți imagina cât de mult trebuie să se fi bucurat Adam și Eva în timp ce priveau primul lor apus de soare? Cât de fericiți trebuie să fi fost când au văzut luna cea strălucitoare și stelele scânteietoare și când au auzit păsările nocturne începând să cânte!

Dumnezeu trebuie să fi zâmbit în timp ce îi privea și vedea cât erau de fericiți. El știa cât de mult se vor bucura văzând cât de frumos începe și se termină fiecare zi. Când începe o zi? Geneza 1:5 u.p. Când soarele apune, noi știm că o zi se sfârșește și începe următoarea. Câte zile are o săptămână? Șapte. Prin urmare, când soarele apunea în acea zi de vineri, ziua a șasea se sfârșea și începea ziua a șaptea.

Ziua a șaptea este numită Sabat și începe întotdeauna vineri seara la apus și se termină întotdeauna sâmbătă seara la apus. E ușor de reținut, nu-i așa?

Adam și Eva trebuie să fi fost încântați de această nouă zi, una care trebuia să fie cea mai deosebită zi dintre toate. Ce a făcut Dumnezeu în ziua a șaptea? Biblia ne spune. Geneza 2:2,3

Dumnezeu S-a odihnit? S-a odihnit pentru că era obosit? Nu. Dumnezeu nu este niciodată obosit. El S-a odihnit deoarece Şi-a terminat lucrarea. În loc să mai facă alte lucruri, El a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o. Va fi întotdeauna o zi specială pe care El o va petrece împreună cu poporul Său.

Să ne gândim cam cum trebuie să fi fost prima zi de Sabat. Totul era atât de nou, proaspăt și frumos în lumea noastră! Adam și Eva s-ar fi putut uita la toate lucrurile frumoase pe care le făcuse Dumnezeu și I-ar fi putut cânta cântece de laudă împreună cu îngerii cei sfinți care veneau să-i viziteze. Și, cel mai frumos lucru, puteau vorbi cu Dumnezeu față-n față. Ce minunat! Poate că s-au plimbat împreună cu Dumnezeu și I-au pus întrebări despre lucrurile pe care le-a făcut. Sau poate că i-au ascultat pe îngeri cum le povesteau despre casa lor din cer. Și poate că au mâncat din fructele pomului vieții și au băut apă dintr-un pârâu limpede.

Fiecare a șaptea zi însemna încă o zi specială de Sabat de petrecut cu Dumnezeu. Adam și Eva probabil așteptau cu nerăbdare acea zi întreaga săptămână!

Tot ce a creat Dumnezeu a fost pentru a-i face pe oameni să fie fericiți, iar Sabatul a fost cel mai special cadou dintre toate. Pentru cine a făcut Dumnezeu Sabatul? Marcu 2:27
Biblia ne spune că Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o. Asta înseamnă că El a făcut-o diferită de toate celelalte șase zile din săptămână. El știa că oamenii urmau să fie foarte ocupați cu munca de fiecare zi și copiii, cu joaca și că ar fi avut nevoie de un timp în care să-și aducă aminte de Dumnezeu și să se gândească la El.

Sabatul este o zi specială, făcută pentru a-i ajuta pe oameni să-și aducă aminte că, în șase zile, Dumnezeu a creat lumea împreună cu toate lucrurile care există în ea și S-a odihnit în ziua a șaptea. Oamenii care păzesc Sabatul ca zi rezervată pentru Dumnezeu nu uită niciodată acest lucru. Exodul 20:11

Sabatul ne mai ajută şi să ne aducem aminte că noi ne închinăm lui Dumnezeu deoarece El a creat lumea noastră. Îl numim Creator. Doar Dumnezeu poate să creeze lucruri și să le dea viață. Ne închinăm Lui pentru că a creat toate lucrurile. Vezi Apocalipsa 4:11

Este Dumnezeu foarte înțelept şi știe exact de ce avem nevoie? Și este El foarte bun oferindu-ne o zi întreagă în fiecare săptămână ca să ne amintim de El şi de faptul că El este Creatorul nostru?

Dumnezeu S-a odihnit în ziua a șaptea. El a terminat tot ce plănuise să facă, prin urmare Și-a încetat activitatea creatoare. Dumnezeu vrea să-I urmăm exemplul, iar noi dorim să ascultăm de El. De aceea trebuie să ne terminăm lucrul înainte ca Sabatul să înceapă și apoi ne putem odihni aşa cum a făcut și El.

Ne pregătim de Sabat aducându-ne aminte de el toată săptămâna. Ce fel de treburi putem face în timpul săptămânii pentru a fi gata în Sabat? Putem să pregătim mâncare în plus ca să nu fim nevoiți să gătim în Sabat și putem să ne asigurăm că hainele noastre cele mai bune sunt curate și gata de îmbrăcat. Putem să facem curat în casă, să spălăm mașina și să împachetăm rufele sau să facem cumpărăturile și să tundem gazonul.

În Biblie, în afară de Sabat şi de vineri, zilele săptămânii nu au nume, ci număr: prima zi a săptămânii, a doua... Ştii cum este numită ziua de vineri? Luca 23:54 Este o zi specială în care ne pregătim pentru Sabat. Punem deoparte cărțile și jucăriile noastre obișnuite și ne facem baie mai devreme, deoarece vrem să fim gata pentru a întâmpina Sabatul.

Noi ar trebui să încetăm lucrul şi joaca înainte de începerea Sabatului, la apus. Apoi îl putem începe împreună, ca familie. Este frumos să deschidem Sabatul în fiecare săptămână cântând cântecele preferate, citind povestiri interesante din Biblie și rugându-ne lui Dumnezeu spre a-I mulțumi că ne-a făcut pe noi și lumea noastră. Este plăcut să spunem împreună și porunca despre Sabat. Putem să spunem pe rând câte ceva pentru care suntem mulțumitori sau să repetăm lecția Şcolii de Sabat și textul de memorat. Acesta este un mod plăcut de a întâmpina Sabatul și de a arăta că Îl iubim pe Dumnezeu și ne aducem aminte de El.

Ce putem face în Sabat care să ne ajute să ne amintim că este o zi specială de petrecut cu Dumnezeu? În primul rând, deschidem Sabatul vineri seara, închinându- ne în familie sau mergând la biserică. Apoi mergem la culcare devreme, deoarece dorim să ne trezim devreme, să luăm micul dejun. Astfel, putem să ajungem la timp la Şcoala de Sabat fără să ne grăbim și să devenim nerăbdători unii cu alții. Participăm la Şcoala de Sabat și la întâlnirile din biserică unde ne închinăm lui Dumnezeu prin cântare, rugăciune și ascultarea povestirii biblice și a predicii. La sfârşit, mergem acasă și luăm un prânz special.

Dar ce putem face în Sabat după-amiază, pe lângă mersul la biserică? Biblia ne oferă răspunsul. Matei 12:12 u.p.
Să ne gândim la acele persoane care ar avea nevoie de binefacere în Sabat. Unii oameni nu pot veni la biserică pentru că sunt prea bătrâni sau bolnavi, așadar le putem face un bine vizitându-i. Îi putem înveseli cântând pentru ei, citindu-le versete din Biblie și dăruindu-le flori. Alte persoane poate doresc să învețe mai multe despre Dumnezeu și putem face studii biblice cu ei.

În Sabat, lui Dumnezeu Îi place ca noi să învăţăm despre lucrurile pe care le-a făcut. Putem să ne plimbăm pe un câmp, în pădure sau în parc și să ne uităm la copaci, flori, animale, păsări, pești și insecte. Sabatul ne aduce aminte să-I mulțumim Dumnezeului nostru iubitor pentru că a creat aceste lucruri spre bucuria noastră. Sabatul este cu adevărat un dar minunat. Poate fi o zi foarte fericită, cea mai frumoasă zi din întreaga săptămână.

A câta zi a săptămânii este Sabatul? Când începe Sabatul? Cine a făcut Sabatul? Ce a făcut Dumnezeu în Sabat?
Ce poți face ca să fii gata pentru începerea Sabatului vineri, la apus?
Ce putem face în Sabat după-amiază, pe lângă mersul la biserică, așa încât Sabatul să fie o zi fericită pentru noi și pentru alții?
Ce lucru ne ajută Sabatul să ne amintim în fiecare săptămână?

Boodle şi prietena ei Beedy - Partea a V-a. De Amy Sherrard

Când familia de misionari care o avea pe Beedy a plecat într-o lungă vacanță, nu a putut să o ia și pe ea. Îngrijitoarea familiei o iubea, iar familia știa că va avea mare grijă de ea și că Boodle ar fi continuat să se joace cu ea.

Dar, într-o zi, pe când misionarii se aflau încă în vacanță, Beedy nu a vrut să se joace. Nu a dorit nici măcar să mănânce. Bineînțeles că îngrijitoarea ei a fost foarte preocupată. Nu știa ce să facă, așa că i-a spus și celeilalte familii de misionari și s-au îngrijorat cu toții. Până și doctorii misionari s-au uitat la Beedy și au clătinat din cap. Nimeni nu știa de ce cățelușa era bolnavă.

Și Boodle era îngrijorată. Chiar a stat lângă ea cât de mult a putut. Toți copiii din complex erau îngrijorați când au văzut că nici chiar apă nu mai dorea să bea. Nimeni nu dorea ca micuța Beedy să moară, însă niciunul nu știa ce să facă pentru a o ajuta. Chiar și Boodle era tristă. Obișnuia să scheaune încet și o atingea ușor pe Beedy cu lăbuța. Dar Beedy nici măcar nu se mișca și abia dacă îşi deschidea ochii mici și negri. Misionarii se rugau cu toții pentru Beedy, dar o fetiță dintre copiii acestora i-a adunat laolaltă pe ceilalți copii din complex și le-a zis: „Ce-ar fi să ne dăm cu toții mâinile și să formăm un cerc în jurul lui Beedy? Ne putem ruga fiecare lui Isus cu voce tare şi să Îi cerem să o facă iarăși bine.” Toți copiii s-au gândit că era o idee bună și s-au dus cu toții la locul în care zăcea Beedy. Săraca Beedy respira cu greu. Îngrijitoarea, care era chinezoaică, se uita la copii în timp ce se țineau de mâini, în cerc, în jurul lui Beedy. Boodle era și ea acolo. Apoi copiii au închis ochii şi, rând pe rând, fiecare dintre ei s-a rugat ca Isus să o facă din nou bine pe Beedy.

Când au terminat rugăciunea, au deschis ochii și s-au uitat la Beedy. Cu greu au putut să creadă ce au văzut. Beedy şi-a deschis ochii mici și negri, şi-a ridicat capul și s-a uitat în jur, la toţi copiii și la Boodle. Apoi s-a ridicat și a băut multă apă. „Domnul Isus a vindecat-o pe Beedy!” strigau copiii. Au bătut din palme și au alergat acasă să le spună părinților. Îngrijitoarea plângea, pentru că era atât de fericită! Boodle dădea din coadă în timp ce privea la micuța ei prietenă cum mânca din mâncarea cea bună adusă de îngrijitoare. În seara aceea, fiecare familie din complex I-a mulțumit Domnului Isus pentru minunea extraordinară cu Beedy.

Când familia cățelușei s-a întors din vacanță și a aflat ce se întâmplase cu ea, a mulțumit fiecăruia în parte, dar mai ales copiilor, pentru că le-a păsat atât de mult de micuța lor Beedy. Și poți fi sigur că îngrijitoarea lor chineză nu a uitat niciodată ziua aceea și puterea uimitoare a Dumnezeului la care se închinau misionarii. Probabil le-a spus și prietenilor ei despre asta. Crezi că ar putea fi vreun motiv pentru care Dumnezeu a îngăduit ca Beedy să se îmbolnăvească?